У другој половини јануара 180 радњи мање

БАЊА ЛУКА – У другој половини јануара ове године, у Републици Српској је одјављено 180 радњи. Највише затворених радњи било је у Бањoј Луци 39, затим у Бијељини 17, Градишци 15, Дервенти 11, у Шипову десет, а по седам објеката одјављено је у Приједору и Козарској Дубици, подаци су Пореске управе који су објављени у […]

понедељак, 21 фебруара, 2011 / 10:11

БАЊА ЛУКА – У другој половини јануара ове године, у Републици Српској је одјављено 180 радњи.

Највише затворених радњи било је у Бањoј Луци 39, затим у Бијељини 17, Градишци 15, Дервенти 11, у Шипову десет, а по седам објеката одјављено је у Приједору и Козарској Дубици, подаци су Пореске управе који су објављени у "Службеном гласнику РС".

Само у општини Угљевик током 2010. године затворено је чак 40 радњи.

Од укупног броја предузећа у Српској која су одјавила дјелатност највише је било трговачких, угоститељских и занатских радњи, пише "Глас Српске".

Извршни директор Удружења економиста РС "СВОТ" Саша Грабовац рекао је да је велики број затворених радњи у веома кратком периоду посљедица пада куповне моћи становника и повећања незапослености.

"Пад животног стандарда, односно чињеница да становници имају све мање новца и да једва излазе на крај са подмиривањем основних животних потреба, одразила се на пословање многих фирми, које су биле принуђене да затварању своје радње", рекао је Грабовац и додао да се ни у идућем периоду не могу очекивати промјене набоље.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић каже да је привреда Српске у 2011. години оптерећена већим наметима и таксама, због чега предузећа све теже послују.

Он је додао да је, према статистичким подацима, на евиденцији Завода за запошљавање у јануару било око 5 000 радника који су ове године остали без посла.Оставите одговор