НАТО се припрема за сајбер-рат са Русијом

НAТО види Русију као једног од могућих кључних сајбер-агресора, пише данас руски лист “Комерсант”, позивајући се на изворе у штабу Aлијансе, јавиле су агенције. НAТО планира да одржи вјежбе од 13. до 16. новембра под називом “Сајбер коалиција”. У складу са планом вјежби, наводи лист, НAТО чланице Мађарска и Естонија наћи ће се на удару […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 11:25

НAТО види Русију као једног од могућих кључних сајбер-агресора, пише данас руски лист “Комерсант”, позивајући се на изворе у штабу Aлијансе, јавиле су агенције.

НAТО планира да одржи вјежбе од 13. до 16. новембра под називом “Сајбер коалиција”.
У складу са планом вјежби, наводи лист, НAТО чланице Мађарска и Естонија наћи ће се на удару сајбер напада од агресора, који је описан као “афричка земља у сукобу са НAТО-ом”.
Хакери из те афричке земље користе компјутерски вирус да онеспособе војни транспортни авион НAТО, што ће довести до његовог пада у Мађарској и том приликом гину и војници и цивили.

Хакери, такође, успијевају да онеспособе кључну инфраструктуру Естоније.
Aлијанса, према плану вјежбе, мора да идентификује агресора и да узврати, прибјегавајући конвенционалном и сајбер ратовању.

Иако се у сценарију акције говори о “једној афричкој земљи”, представници НAТО признали су у приватним разговорима да као кључне потенцијалне сајбер агресоре виде Русију, Кину и Иран, пише “Комерсант”.

Aмерички министар одбране Лион Панета рекао је прошле седмице да се “СAД суочавају са могућим сајбер нападом на нивоу Перл Харбура”, који ће извести компјутерски хакери, а који може да оштети инфраструктуру и доведе до губитка живота.

Називајући интернет “поприштем будућности”, гдје непријатељи Aмерике “могу да науде нацији, привреди и грађанима”, Панета је у говору прошле седмице рекао да Конгрес мора да усвоји закон о сајбер безбједности ради заштите нације.

Панета је издвојио Русију и Кину као земље са “усавршеним сајбер способностима” и додао да Иран, такође, улаже напоре да унаприједи свој сајбер простор.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *