НАТО гађа Гадафијеве резиденције, лете и Предатори

Два пројектила снага НАТО су данас пала у близини једне од резиденција либијског лидера Моамера Гадафија у центру Триполија, а у околини града Аџдабије НАТО је уништено двадесетак возила либијске војске. Либијске власти одвеле су новинаре на мјесто пада пројектила у Триполију, гдје су два кратера. Убрзо су се испред резиденције окупиле Гадафијеве присталице, носећи […]

недеља, април 24, 2011 / 09:52

Два пројектила снага НАТО су данас пала у близини једне од резиденција либијског лидера Моамера Гадафија у центру Триполија, а у околини града Аџдабије НАТО је уништено двадесетак возила либијске војске.

Либијске власти одвеле су новинаре на мјесто пада пројектила у Триполију, гдје су два кратера.

Убрзо су се испред резиденције окупиле Гадафијеве присталице, носећи заставе и скандирајући свом вођи.

Иако либијске власти тврде да је погођено мјесто био паркинг, АП наводи да је око кратера било неколико лимених зелених кутија, што би могло да указује да су ту биле и војне јединице.

НАТО је средином марта појачао ваздушне нападе на Либију, што се правда резолуцијом УН којом је предвиђена заштита цивила.

У Вашингтону је саопштено да је Ратно ваздухопловство САД данас извело први напад беспилотном летјелицом типа "предатор" у Либији.

Употребу тог прецизног оружја којим се, помоћу уграђене камере и сателитског навођења, може даљинским командама управљати и из САД, у четвртак је одобрио предсједник Барак Обама.

Више од 120 мртвих и рањених у Мисурати

У сукобима у либијском граду Мисурати које је недељама било под нападом владиних снага, данас је погинуло 25 људи, а више од стотину је рањено, изјавио је агенцији АФП лекар у тамошњој болници.

Агенција АП је јавила да су се снаге либијске владе данас повукле у предграђа Мисурате под јаком паљбом побуњеника.

Побуњеници су прогласили побједу пошто су власти одлучиле да повуку трупе лојалне вођи Моамеру Гадафију после скоро два мјесеца опсаде тог града.

Опозиционе снаге у трећем по величини либијском граду су се одупрле тешкој аритељериској паљби владиних снага, а високи либијски званичник је јуче рекао да ће трупе бити повучена, док ће бојиште и борбе с побуњеницима бити препуштене локалним племенима.

Побуњеници у Мисурати су оспорили да Гадафи има велику подршку локалних племена.

"Све ово је само куповина времена", рекао је један побуњеник и додао да очекује нове нападе.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *