Нашао се пробни балонџија: Гватемала сели амбасаду у Јерусалим

Гватемала је најавила селидбу амбасаде у Јерусалим чиме ће постати прва која ће слиједити предсједника САД Доналда Трампа који је 6. децембра објавио признање Јерусалима као главног града јеврејске државе и најавио пресељење америчке амбасаде.

понедељак, децембар 25, 2017 / 11:24

Предсједник Гватемале Џими Моралес је синоћ на Фејсбуку, послије разговора с премијером Израела Бењамином Нетањахуом, објавио да је наложио Министарству спољних послова пресељење амбасаде.

Израел и Гватемала дуго имају блиске везе, посебно војне. Гватемала купује израаелско оружје. Гватемала је до 1980. имала амбасаду у Јерусалиму, па се преселила у Тел Авив.

Четири године касније Костарика и Салвадор вратили су амбасаде из Тел Авива у Јерусалим, па су их 2006. поново преселили у Тел Авив.

Трамп је својом одлуком о Јерусалиму прекинуо вишедеценијску политику САД. Иако је рекао да само признаје реалност и не преодређује рјешење, Палестинци сматрају да је стао на страну Израела.Упркос тој својој одлуци о Јерусалиму, Трамп је одложио пресељење америчке амбасаде у Тел Авив.

Ниједна земља нема амбасаду у Јерусалиму, а Чешка је најавила да ће размотрити пресељење.Гватемала је једна од девет држава које су протекле недјеље у Генералној скупштини УН гласале против необавезујуће резолуције осуде Трамповог признања.

Резолуција Генералне скупштине УН којом је осуђена та одлука Трампа, усвојена је са 128 гласова "за" и девет "против" што се сматра побједом Палестинаца иако је на њихову страну стало мање земаља него што се очекивало.Тридесет пет чланица УН се уздржало, а 21 није гласала.

Уз Израел, САД и Гватемалу, против те резолуције су гласали Хондурас, Маршалска Острва, Микронезија, Науру, Палау и Того.Оставите одговор