Конкурс још отворен: Први кинески цар тражио бесмртност прије 22 вијека

Први кинески цар Кин (или Ћин) Шихуанг наредио је својим слугама да му пронађу еликсир бесмртности, наводи се у двије хиљаде година старом тексту, откривеном на археолошком налазишту на југу Кине, пренијела је агенција Синхуа.

понедељак, децембар 25, 2017 / 11:22

Ћин Шихуанг, краљ државе Ћин (Кин), освојио је једну за другом шест краљевстава која у чинила Кину и 221. прије нове ере ујединио земљу и дао јој име (Ћин – односно Кин(а)) по ком је и данас позната на Западу, док се код куће назива Џонг-хуа.

Био је сурови деспот, јер је једино тако могао постати и ујединитељ, а познат је по наредби за изградњу Великог зида, спаљивању књига и убијању њему неподобних учењака.

Опсесија првог цара вјечним животом добро је позната: он је наредио изградњу огромног подземног маузолеја с готово 8.000 војника од теракоте да га чувају у „загробном животу“. Та „војска“ је откривена 1974.

Међутим, проучавањем текста надјеног 2002. на дну бунара у провинцији Хунан, археолози су установили да је Ћин Шихуанг наредио потрагу за еликсиром који би му омогућио бесмртност.

Текст садржи империјални декрет којим се наређује потрага, као и прилично посрамљене одговоре локалних власти које нијесу успијевале да застрашујућем монарху испуне жељу.

Према Синхуи, село по имену Дисјанг је обавијестило да „још није пронашло чудесни лијек“, али увјерава да ће потрага бити настављена.

С друге стране, село Лангја у провинцији Шандонг пријавило је „траву сакупљену на светој планини“.

До напитка се очигледно није дошло пошто је цар, према историчарима, умро 210. године прије нове ере, послије 11 година владавине.

Документ је био написан на низу летвица повезаних нитима. Та техника писања је у Кини била најзаступљенија прије појаве папира, почетком првог вијека нове ере.

У бунарима на западу провинције Хунан је 2002. нађено 36.000 летвица с више од 200.000 кинеских калиграфских знакова. Археолози их даље проучавају да би их превели.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *