НАСА лансирала ракету са теренским возилом на Марс

Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је данас на Марс ракету са својим новим теренским возилом названим „радозналост”, које до „црвене планете” треба да стигне за осам мјесеци. Ново теренско возило америчке свемирске агенције ће на путу од земље прећи раздаљину од 570 милиона километара. „Радозналост” је тешка 450 килограма и представља омању лабораторију на нуклеарни […]

субота, новембар 26, 2011 / 21:03

Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је данас на Марс ракету са својим новим теренским возилом названим „радозналост”, које до „црвене планете” треба да стигне за осам мјесеци.

Ново теренско возило америчке свемирске агенције ће на путу од земље прећи раздаљину од 570 милиона километара.

„Радозналост” је тешка 450 килограма и представља омању лабораторију на нуклеарни погон, која ће на лицу мјеста проучавати земљиште и стијене на Марсу.

Теренско возило је опремљено и бушилицом, а научник у НАСА Колин Хартман каже да је то „возило на стероидима”, објашњавајући да амерички научници никада нису послали слично возило на неку планету у Сунчевом систему.

Главни циљ пројекта, који кошта 2,5 милијарде долара, је да се проучи да ли би хладна и сува површина Марса била довољно добра подлога за развој неке врсте микробиолошког свијета.

Возило „радозналост” ће бити стационирано двије године на Марсу, а само слијетање ће помоћи падобран и четири ракетна стабилизатора. Лансирању ракете са теренским возилом НАСА, у центру на Флориди, присуствовало је око 13.000 гостију. 0 КОМЕНТАРА

  1. Kada je skoro predsjednik bio u Americi, trebao ja da svrati do NASE , ne bi li ugovorio da u sledećoj raketi na mjesec provozaju njega i vladu do marsa, da tamo drže sjednice. 2, 5 milijarde dolara? Šta je to za našega laktašenka!
    Nego, žalio se predsjednik ovih dana da mu u san dolazi Julija Timošenko, …(timošenko-laktašenko) . E, snovi , snovi pusti, satrašte nam predsjednika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *