Европски суд против филтрирања веб садржаја

Постављање филтера и блокада на Интернету са циљем заштите интелектуалне својине, у супротности је са европским правом, одлучио је данас Европски суд правде у Луксембургу. Давање налога неком од Интернет провајдера да уведе систем за филтрирање и блокаду електронских комуникација ради заштите права на интелектуално власништво јесте у супротности с европским законима, саопштио је Европски […]

субота, новембар 26, 2011 / 20:50

Постављање филтера и блокада на Интернету са циљем заштите интелектуалне својине, у супротности је са европским правом, одлучио је данас Европски суд правде у Луксембургу.

Давање налога неком од Интернет провајдера да уведе систем за филтрирање и блокаду електронских комуникација ради заштите права на интелектуално власништво јесте у супротности с европским законима, саопштио је Европски суд правде, преноси АФП.

Тај суд је требало да ријеши спор између белгијског удружења аутора и композитора – "Сабам" и провајдера "Скарлет екстендид" око наводног преузимања одређених музичких садржаја из каталога "Сабама" од стране веб корисника преко "Скарлета" без дозволе "Сабама" и плаћања права на преузимање тих садржаја.

Суд је навео у саопштењу и да обустава филтрирања представља тежак "ударац" за присталице генералног филтрирања Интернета које угрожава основна права европских грађана.

Европско правосуђе се заложило за правичну равнотежу између права на интелектуално власништво, са једне стране и слободе функционисања, права на заштиту личних података и слободе примања или слања информације, са друге стране. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *