Наплатна рампа која то није: Функционери Путева коначно оптужени, о министру за сад ништа

Четири функционера ЈП "Путева РС" осумњичена да су несавјесним привредним пословањем причинили штету од 2.100.000 КМ – изградили наплатне кућице које не служе ничему

понедељак, 2 новембра, 2015 / 16:03

Криминалистичка полиција Центра јавне безбједности (ЦЈБ) Бањалука поднијела је извјештај надлежном тужилаштву против четири одговорна лица Јавног предузећа "Путеви Републике Српске", осумњичена да су несавјесним привредним пословањем причинили штету од 2.100.000 КМ.

Срна незванично сазнаје да је извјештај поднесен против Младена Лазендића, Слободана Удовчића, Недељка Кнежевића и Мирослава Јанковића.

Извјештај је поднесен против лица чији су иницијали М.Л. и Н.К. из Бањалуке, С.У. из Мркоњић Града и М.Ј. из Челинца који су осумњичени да су приликом изградње објеката за наплату путарина на магистралном путу Бањалука – Клашнице ивршили кривично дјело несавјесно привредно пословање, рекла је Срни портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

Маркановићева је навела да су лица чији су иницијали М.Л. и С.У. осумњичена да су 21. септембра 2010. године у својству директора и извршног директора за техничке послове јавног предузећа из Бањалуке потписали Уговор о извођењу радова на реализацији пројекта "Реконструкција и модернизација магистралног пута М-16 на дионици Приједорска петља – Клашнице ради повећања безбједности саобраћаја".

На основу овог уговора извршени су радови на изградњи објеката за наплату путарине у вриједности од око 1.385.000 КМ, рекла је Маркановићева и додала да су осумњичени свјесно прекршили одредбе Закона о јавним путевима Републике Српске у којем је наведено да су за употребу и коришћење јавних путева прописане посебне накнаде које доноси Влада Републике Српске.

Таква уредба о висини накнаде за употребу пута и путног објекта на јавном путу није донесена и регулисана до доношења "Правилника о наплати посебне накнаде за употребу ауто-путева, брзих путева и објеката на јавним путевима", којим није предвиђена наплата посебне накнаде за употребу магистралног пута.

Тиме нису били испуњени услови за изградњу наплатних објеката и наплате путарине, због чега они нису никада пуштени у рад, па су ова лица тако очигледно несавјесним пословањем причинила штету јавном предузећу од око 1.385.000 КМ, навела је Маркановићева.

Лица чији су иницијали Н.К. и М.Ј. осумњичена су да су 4. јула 2012. године у својству директора и извршног директора за техничке послове јавног предузећа из Бањалуке, потписала Уговор о извођењу додатних радова на реализацији реконструкције и модернизације магистралног пута М-16, на основу којег су, између осталог извршени радови на изградњи централног објекта за наплату путарине и пратеће водоводне и канализационе инсталације у централном објекту у вриједности од око 715.000 КМ.

Они су тиме свјесно прекршили одредбе Закона о јавним путевима у којем је наведено да су за употребу и коришћење јавних путева прописане посебне накнаде које доноси Влада Републике Српске, рекла је Маркановићева.

Уредба о висини накнаде за употребу пута и путног објекта на јавном путу није донесена и регулисана до доношења "Правилника о наплати посебне накнаде за употребу ауто-путева, брзих путева и објеката на јавним путевима", а којим није предвиђена наплата посебне накнаде за употребу магистралног пута.

Тиме нису били испуњени прописани услови за изградњу централног објекта за наплату путарине, због чега тај објекат никада није пуштен у рад, те су на тај начин очигледно несавјесним пословањем осумњичени су причинили штету поменутом јавном предузећу у износу од 715.000 КМ.

Извршењем кривичног дјела четири лица осумњичена су да су јавном предузећу причинила укупну материјалну штета у износу од око 2.100.000 КМ.

Повезано:

Чудесна судбина наплатне рампе у Гламочанима

Необично указање на путу БЛ – Клашнице

#Изазов наплатних кућица: Шта ће бити са рампом у Гламочанима?

Погибија на нелегалним наплатним кућицама у Гламочанима1 КОМЕНТАР