dysko

Највећи пренос надлежности у историји Републике Српске

Или декларативно вербално србовање као параван за суштинску продају и издају. Влада Републике Српске је избрисала ентитетску линију у Брчком. Ова грозна информације је готово непримјетно пропраћена у медијима Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, а богами и у регионА. Готово да су је на исти начин игнорисали режимски, али и независни и спонзорисани медији. […]

уторак, 6 децембра, 2011 / 14:03

Или декларативно вербално србовање као параван за суштинску продају и издају.

Влада Републике Српске је избрисала ентитетску линију у Брчком. Ова грозна информације је готово непримјетно пропраћена у медијима Републике Српске, Федерације Босне и Херцеговине, а богами и у регионА. Готово да су је на исти начин игнорисали режимски, али и независни и спонзорисани медији. Похвалу путем ћутње, јер ћутање је одобравање, упутиле су моћне амбасаде, вехабијски покрети, патриотско-борачке и сличне и раличите организације…

Дакле, невјероватно али истинито

Република Српска је први пут од пробијања коридора подјељена на два дијела, тако да је прича о њеном осамостаљивању постала готово немогућа, или ако хоћемо да будемо цинично реални, комична.

Упркос постојању одлуке, односно резолуције Народне Скупштине Републике Српске од прије више од деценије, коју је потписао садашњи министар госп. Петар Ђокић, Влада се дрзнула да Брчко територијално-картографски више није у Републици Српској. Поменути министар, тадашњи предсједник Народне Скупштине Републике Српске, а сада члан "владе континуитета", како сами себе воле да називају, сакривајући се иза харизме бившег предсједника Владе, а сад Републике Српске, учествовао је у првом акту дисконтинуитета.

На нашу жалост, то није био диконтинуитет са криминалом и корупцијом, већ је тај дисконтинуитет почео са територијом Републике Српске.

Поред недвосмисленог кршења одлука Народне Скупштине Републике Српске чији је иначе извршни орган, Влада Републике Српске је прекршила и своја прокламована начела и обећања јер се наводно залагала за враћање овлаштења пренесених на ниво БиХ. Сада су пренијели, не само овлаштење, него и територију, која по владиним картама више није „кондоминијум“, односно заједничко власништво ентитета, већ територија БиХ.

Тако се и сан Хариса Силајџића, о БиХ без ентитета, остварио макар у Брчком.

У покушају да покренем иницијативу за расвјетљавање и јавно објављивање разлога за овакву одлуку, куцам своје огорчење у тастатуру, надајући се да не радим донкихотовски посао.

П.С.

Уколико неко од дежурних опонената опозиције буде у прилици да упути традиционално питање: Шта ви нудите?

Oдговор је:

Поништити неуставну одлуку! Расправа у НСРС и приједлог да Влада и Предсједник Републике Српске одмах отворе своје канцеларије у Брчком; да се у Брчком лоцирају и неке друге институције, као на примјер, АНУРС, Архив РС и сл…

Да не заборавим, реално је да се предложи и опозив Владе. Оно мало добрих министара могу да буду и у другој, сљедећој влади Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Republika Srpska vise ne postoji!!! U doba medijskog mraka tisina je pratila najsramniji cin izdaje u istoriji Republike Srpske. Naravno, to je bila neminovna posljedica zaludjenosti glupih lazljivom retorikom onih koji su na vlast dosli na Ameickim tenkovima hvaleci se svojim dezerterstvom. Ali sta se moze?!?! U nasem narodu postoji poslovica „dao vjeru za veceru“, tako i ovaj zaglupljeni narod daje na izborima apsolutnu vecinu nekada deklarisanim izdjanicima, zbog nekoliko nacionalistickih parola i obecanom mitu o asfaltiranom selu i paketu smrznutih pilica… Ali izdajnik je izdajnik. Bez obzira sta pricao u predizbornoj kampanji!!! Ovih dana vlada RS je konacno dala legitimitet na razbijanje teritorijalnog kontinuiteta RS. Samim tim, Republika Srbska kao entitet vise ne postoji, vec ostaju dvije teritorialno-organizacione jedinice u kojima su Srbi vecina. Kada su vec unistili smisao postojanja povezane teritorijalno-organizacione jedinice u kojoj bi Srbi u BiH imali mogucnost da stite svoje nacionalne interese, mislim da nema vise potrebe da se ova dva osakacena dijela BiH zovu Republika Srpska. Ja predlazem da se zovu Istocni Dodoland i Zapadni Dodoland. Ovo je stvarno vise preslo svaku mjeru. Volio bih da je ovaj narod malo pametniji i da ove izdajnike izjuri iz RS. Ali na zalost, vidim da nije…

 2. Др Стевандић изоставља чињеницу да је питање Брчког остало недефинисано још Дејтонским споразумом.То ме и не чуди јер тад није ни био у странци у којој је сада,а која се тада нешто питала.А не би требао ни о „продаји и издаји“.

  Ово питање је давно решено,Брчко није део Српске од марта 2000.Тако да ове формалне одлуке и јесу добиле пажњу коју су заслужиле.Кривњу за статус Брчког сносе све владе на челу са СНСДовом из тог периода,а био је то и период значајног интервенционизма међународних фактора у Босни.
  Ово баш и не утиче на „осамостаљење“ (иако се на први поглед чини) јер многе земље имају подељену територију (Хрватска,САД…) и територијална хомогеност није услов за независност државе.Изборите се ви за политичку подршку „странаца“,а за остало ћемо лако.

 3. Mr Biggy,

  Ма како да не, све је у Дејтону нацртано-зацртано и ко ће с ким кафу испијати у дејтонској БиХ, тако да твој главоња нема шта да ради следећих сто година, ако не ваља Дејтон, што се хватате за њега ко курве за гаћице!?
  Ко је потписивач Дејтона? Да ли тамо стоји да се брише ентитетска линија код Брчког? Да ли је твој главати шеф икад ишта позитивно и корисно урадио за ових својих 10 година махараџисања по РС? Шта млатиш ту ко пичка по самару?

 4. Problem je u davanju legitimiteta (prihvatanjem) nametnutim rjesenjima!!!
  Tako gubis pravo da neke nametnute odluke (kasnije) revidiras kao cin krsenja ustava i prava…
  Ne slazem se daj je teritorijalni kontinuitet nebitan…
  Osjetili smo vec sta znaci biti pod blokadom. Koridor koji je spajao istok i zapad Srpske je polozio u svoje temelje mnogo zrtava koje su dale zivot da se ne bi ponovili slucajevi kao sto je „12 beba“. A blokada u slucaju buducih politickih nestabilnosti je veoma izvjesna. Zapadni dio RS ostaju okruzeni dakle „prijateljskom“ Federacijom BiH i Hrvatskom.
  U tom slucaju imali bi 2 opcije:
  -ili operacija Koridor 2 (sto znaci nove zrtve)
  -ili obecani nam aerodrom Trebinje sa koga cemo da opusteno preletimo do Mahovljana… 😛

 5. Др Стевандић је потпуно у праву!

  Mr Biggy, сви су криви, али без Брчког нисмо остали тада већ управо за вријеме мандата ове власти. Наиме, ово питање је остало неријешено у Дејтону, а није смјело да остане и за то одговорност сносе они који су се тамо питали. Након тога криве су прве послијератне власти које су игнорисале арбитражни поступак. МЕЂУТИМ, ова власт је највише крива јер је ПРИЗНАЛА срамну арбитражну одлуку, уградила је у Устав (то су урадили да би отјерали Грегоријана). Ово од прије пар дана је само врхунац штетног дјеловања око Брчког!

 6. SumarDekyS,

  Ако није упадљиво на први поглед, али је имплицитно да општине у РС које гравитирају према Хрватској задњих два три мандата редовно побјеђује снсд, Требиње и те крајишке општине, па и оне поред Саве укључујући и БЛ, док су ови центри наслоњени на границу са Србијом углавном далеко од шапе снсд-а, Српско Сарајево, Бијељина.

 7. bigeru, umukni bar kada se govori o biti ili ne biti . Promašio si, nisi dorastao zadatku, lepo si popušio šefov ronhil,( ako bota nije sve popušio). Barem zbog 13 beba. Sram da te bude!
  Imaj barem malo obraza.

  Nenade, sada smo nas dvojica blizo. sve što si rekao istina gola.Zamjeram što se dugo, predugo ćutalo i posmatralo.
  Ja , ko švabo trajlala: zločinačkogenocidna vlada . Za svoj narod!

 8. rammstein

  Знам да је тешко признати,али ако је донео Сарајеву титулу,не значи да је свемогућ.То питање је остало нерешено,није га решио ни Свемогући Рашо,остављено је другима,и решено је тако како јесте.Ово за општине које гравитирају према комшијама…па једна од највећих глупости икад.А имао си их.Имате 2 значајне општине,Бијељину и Добој.Где Добој гравитира?Према муслиманима?Шта то значи онда?
  ———————–
  Ања

  Осим да је Стевандић у праву,све остало сам и ја навео што си написала.А није у праву,јер где била опозиција тада,где данас?Ово је потез из фразе „генерал после битке“,“накнадна памет“!И већ данас могу поднети захтев за оцену уставности,а још јуче су требали захтевати опозив владе!

 9. Сад је и нама, Србима у Брчком СНСД вратио достојанство, извукао нас је из земље мрака, тоталитаризма, Рајканизма и сл.,али што би рекао Динкић, „знамо ми гдје је граница“.Чуо сам да је брчанским Србима смањена тарифа за упис у држављанство РС са 100 км на ценера, добро је. Господине Стевандић, слажем се са 99 посто вашег текста, само не би волио да нам у Брчком приуштите истурено одјељење АНУрС-А.

 10. НИсам без разлога некида написао да новотворени аутопут је направен да повезује Хрватску са Хрватском. Република Српска је подијељена, а коначни је циљ је ГАШЕЊЕ РС. Живи били па видjели, изгубили смо оно што никад, али никад нисмо смјели КОРИДОР који је КРВЉУ ПРОБИЈЕН!

 11. Ovakvu podjelu BiH je potpisao tvoj Slobo Milošević Stevandiću. Ti si u to vrijeme provodio odluke Slobine preko Jovice, sta se sad čudiš? Eto, napokon si dobio svoj dio RS u kom mozes da pokusas da osvojih na čelu SDS vlast, ali i ti dobro znas da SDS u tvom gradu nije bio veliki ni kad ga je Radovan vodio a kamoli ti!
  Imam i ja jedan konstruktivan prijedlog: pošto sad tvoj šef Bosić živi van teritorije RS neka organizuje sve one članove i funkcionere SDS u Brčkom i neka nam pokažu svojim primjerom kako se brani Brčko. Kad mogu u Sjevernom dijelu kosova da srbi drže barikade, može i Bosić organizovati barikade u Brčkom dok ne dobije samostalnost ili dok se ne pripoje RS!? A tako če i Dodiku pokazati kako se brani RS. A onda mu i ti daš podršku i i ti budeš u brčkom na barikadama narednih tri četiri godine, da bi tom narodu bilo bolje i da bi svi srbi živjeli u jednoj RS a ne u istočnoj i zapadnoj.
  Hočeš li?

 12. Г. Стевандићу, не знам шта је овдје чудно. То је континуитет оне исте политике која је нас убјеђивала да је проглашење Брчко Дистрикта, побједом РС. Надам се да се сјећате ко је све био у делегацији у Бечу. Сад ће нам спиноват да је и ово побједа РС. На жалост нико неће да нам каже шта је услов да престане супервизија за Брчко. Мијењају се супервизори, а стално се најављује престанак супервизије.
  И сама уградња Брчко Дистрикта у Устав БиХ, је почетак.

 13. „Република Српска је први пут од пробијања коридора подјељена на два дијела, тако да је прича о њеном осамостаљивању постала готово немогућа, или ако хоћемо да будемо цинично реални, комична.“

  HA,HA,HA.
  Ja vise maloumnih kretena nigdje na svijetu nisam vidio.

  Kakva crna samostalnost.Pa sta vi mislite ko ce vam dozvoliti to.Vi referendum o samostalnosti,a mi odmah referendum o ukidanju rs.
  Pa da se to tako odcjepljuje svako selo bi kad mu se cefne trazilo samostalnost.

 14. bake

  „Ja vise maloumnih kretena nigdje na svijetu nisam vidio.“

  Сумњам да си ти неко релевантан да одлучујеш о психичком стању било кога.И сумњам да читаш чланке и коментаре на Авазу.

  Иначе,о нашој самосталности најмање ћете се питати управо ви,као што се најмање питате у Босни уопште.

 15. Mr Biggy, 06.12.2011. 15:53:02

  То значи да снсд води своју прохрватско усташку политику зато се и прима прво на граници према ХР. Добој је мање битан.

  А више бих волио да се о нашој самосталности питају они из мх-федерације тад би знали на чему смо, него што се пита она врећа гована из лакташа и ту је мрка капа што се тиче било каквог изгледа самосталности.

 16. Ја не очекујем да се стане са методом „мишијег угриза“! То нам је позната Сарајевска кухиња. Морамо се ријешити шарлатана у политици који изгубе кућу од банке под хипотеком, а онда ставе слоган у предизборној кампањи на плакат „МОЈА КУЋА“ А, то МОЈА нису сви у први мах схватили док није дошло вријеме да се разврставамо у Србе социјалдемократе и оне „ОСТАЛЕ“ за које је најбоље да их нема, да се не би морао правити нови статут странке или државе. Нико никада није рекао да су Срби који су учествовали у рату и заслужили РС за свију одрадили то само за оне који схватају шта је то „МОЈА КУЋА“ и да сада више нису потребни ни Ђокићу нити владајућој коалицији јер су „реметилачки фактор“, а и странци се некако најеже на ријечи СРПСИ БОРЦИ, па условљавају са кредитима ММФ-а. Излишно је са тих полазишта онда Ћургузу тражити кредите из ИРБ-а задемобилисане борце, кад нису на партијској линији нити су подобни, а Богами немају ни ружичасте наочале, а ни праву диоптрију да виде ову ренесансу око нас. Када се нема домаће банке изузев поменуте ИРБ која је за подобне, када је уништена могућност пласмана домаћих производа на домаћим рафама и кад се повећава број незапослених није ни чудо да је статус Брчког такав какав је. Много „талентованих“ аматера има у политици и онда се чудите „ренесанси“ и „навали“ страних инвестиција, хоћу рећи страних банака и кредита са највишим каматама. Уосталом мислим да лопове по РС треба похапсити!

 17. solium,

  Ја мислим пријатељу да је то ствар личног карактера, наше вође то немају, немају карактер, зато је све овако наопако посложено код нас. Ко је гледао обраћање оног Хрвата на челу кукурику коалиције, иако је социјалдемократа, прво обраћање и лијепо каже, желим да се захвалим свим грађанима Хрватске, а посебно нашим бранитељима домовинског рата, што су ми омогућили да побједим, бла, бла,…??
  Да ли му је то неко оспорио, замјерио? Да ли из ЕУ? НЕ! Нешто не чујем протесте, а наше пизде чим побједе сами себи захваљују, као они су то све постигли својом памећу, е попишам им се ја на ту памет…x-(

 18. Bake, biger je toliko prijatelj RS, toliko joj želi dobro, koliko i ti. Ti joj svakako manje štetiš. On prima platu za agitaciju, plaćeni komentator, dok nepoketnima i bolesnima daju za tuđu njegu i pomoć 41 km. Niko se njegov nije borio za RS, niti će se boriti za njenu samostalnost. Za to će da se pobrinu djeca i unuci onih koji su je i stvarali.
  Ne bojte se vi takvih ronhiljunaka. Oni bi mater prodali za 1 euro.

 19. Mr Biggy, 06.12.2011. 17:35:40

  не сери…погледај добро куда иде граница снсд-а у РС! Припашћеш месићевој хрватској ништа се не секирај…;) зворник и милиће избиј из тог концепта то је дукићево приватно криминално легло које је он закачио за владајући снсд.Добој није на граници будало, шта се качиш за њих?

 20. rammstein

  Иако настављам беспредметну расправу…зашто СНСД добија парламентарне изборе и у Бијељини?Је л’и то „мање битно“?Бесмислена констатација,попут оне Иванићеве да ће у случају трећег ентитета Посавина припасти Хрватима.Та је још и политикантска.Обраћање било којег хрватског политичара је идентично по питању рата,приморани су на то.Чим неко (Јосиповић или Пусићева) кажу другачије долазе на стуб срама.
  ————————-
  баке

  Значи више не рачунаш да ће вас Амери наоружавати?Још боље…данас се такви циљеви остварују политиком као средством,а не ратом.Не брини.Доће прави тренутак.

 21. Bas lijepo naslovljeno Nenade; “декларативно вербално србовање као параван за суштинску продају и издају.“

  Cijenim ovaj vid komunikacije,kao sto cijenim cinjenicu da javna licnost nastupa na ovaj nacin imenom i prezimenom.
  To sam vec vise puta naglasio ovdje na ovom portalu,medjutim,zelio bih naglasiti par stvarcica.

  Kao prvo;
  Ukoliko je tako alarmantna situacija,zasto nijeste reagovali na vrijeme?(ne mislim na jednu osobu,nego mislim na SDS i sve one koji sjede u skupstini)
  Drugo;
  Ako je vec precutana izdaja i “deklarativna Srbovanja“,cemu onda “naknadno“samosazaljenje?
  Da necete mozda kao Kalinic svojevremeno kad je kroz suze izjavio da ih je medjunarodni faktor “natjerao“(SDS “Srbobranitelje,na celu tada sa Momom Krajisnikom) da “uvelicaju“polaganje kamena temeljca za Ferhadiju,sa sve zaklanim nevinim jagnjetom,cija se krv morala proliti samo u tu svrhu?
  Fuj…
  Trece;
  Mnogo ratova u proslosti su Serbi dobili a zahvaljujuci diletantsko-poltronskim te koristoljubivim potezima pojedinaca,gubili poslije pomenutih sukoba.
  Cetvrto;
  Narod ce vec znati sta ciniti ukoliko dodje do stvarnog konflikta,kao sto smo i dosada pokazali i dokazali i ako smo uspjeli probiti koridor tada,kad se sacica Serba borila protiv daleko brojnijeg neprijatelja (6 miliona stanovnika ako racunamo Hrvatsku),na cijoj strani je bila logisticki(tada) cijela zapadna kamarila,koj aikad jaca nije bila,probicemo ga opet ako to bude potrebno,sada kad ce kamarila biti mnogo vise zauzeta svojim problemima .
  Samo ovaj put se ne smije stati na okrajcima grada Brko,nego koridor mora izbiti tamo,gdje istorijski i u svakom drugom pogledu pripada; a to su obronci Majevice i Trebave.
  Peto;
  Ukoliko zaista postoji iskrenost u makar nekim tzv.vladajucim krugovima,moze se zaista mnogo uciniti ali prvo,treba sazvati sveopsti sabor Serba i pozvati na otpor inostranom uplitanju,otpor Evropsko-ustaskim integracijama i na kraju porglasiti istinsku nezavisnost.Sada je momenat.

  Sve drugo me navodi na pomisao da se radi o istoj meljavi,(uvijenoj u “demokratska“s***nja,koja prosipaju dojucerasnje komunjare i koju slusamo vec nekih 20-ak godina,cija je svrha;“ukradi pa vladaj“.
  Slicno kao sto onaj mali isprdak od ministra policije u Serbiji,napravi neuspjeli pokusaj skidanja “krune“(makar verbalno)monarhu zalazeceg sunca “Bokiju nejakom“.
  U pokusavaju da iskoristi tudju muku Serba sa svetog Kosova i pozove(koje li mutljavine)na “sveti rat“,da bi za koji dan sprasio u zagrljaj(boze ne sacuvaj i zakloni)svabi sa zakletvom na usnama,kako “ustasland nejma alternativu“

  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/293667/Dacic-SDP-smatra-da-Srbija-treba-da-dobije-kandidaturu

 22. PeroPerić, 06.12.2011. 18:45:56
  Ostavi se ti Noleta,nego radi na sebi ako mislis iz Evrope.
  Njemu svaka cast,kao sportisti i covjeku,kojeg cijenim prevenstveno iz razloga sto je unistio mit o nepobjedivosti “reich-a“,kao sto su to uradili prije njega na njihovom terenu Divac,Paspalj i ostali.
  Ali ta tema i kratkotrajne euforije nemaju mnogo veze sa svim ovim.Borba ne zavrsava sa jednim Noletovim mecom.
  Iscekuju nas mnogi zadatci,medju kojima bih na prvo mjesto stavio oslobodjenje od ovog Evro sljama i ostalih okupatora.

 23. Ко с ђаволом тикве сади, od Brcko му се одбијају

  СДС је одлучио да опрости Додику период националних заблуда и духовоног сазријевања, да не буде миљеник тзв. међународне заједнице и да Срби на нивоу БИХ буду представљени као ентитет и народ, а не као политичке опције.

  Они који су од СДС-а очекивали нешто друго , људи су који за СДС иначе и не гласају, већ му наричу пропаст ван граница доброг укуса и пристојности, а острашћено до изнемоглости.

  Neznam samo sta ova konstatacija sa kraja 2010 znaci ?

  Десило се чудо. СДС је учинио да се на нивоу БиХ напокон представља Република Српска, односно да будемо директни да се представљају и питају Срби.

 24. Сматрам да влада континуитета (читај Пројекат ОХР-а) из дана у дан својим потезима уништава Републику Српску политички и економским. Што потврђује и ово брисање граница.
  Да ли неко вјерује Милораду Додики, који је у свом првом мандату називао СДС странком ратних злочинаца, јавно говорио да је атеиста, био радо виђен гост код раје у Сарајеву, као опозиционар позивао се на емисије Бакира Хаџиомеровића.
  Ко мисли да се Милорад промјенио, тај гријеши то је онај исти ВУК из првог мандата, само мало длаку промјенио.
  Само да се народ касно не пробуди од опијености лакташким вискијем.

 25. „декларативно вербално србовање као параван за суштинску продају и издају“

  Ја о вербалном србовању говорим већ дуго. Само дјела ме занимају, а нисам чуо ниједног српског политичара да тражи 49% територије добијене у Дејтону. Израчунајте за колико смо закинути.

  Нажалост, Република Српска је на „стакленим ногама“. Било какав „повјетарац“ је може „одувати“. Само нам преостаје да се молимо Богу да не дође до неког већег сукоба и да нам се понови Јасеновац.

  Ко има добро памћење, сјетиће се да је почетком марта тамо неке године (мислим 1999.) у два дана смијењен Предсједник РС, проф. Никола Поплашен, и да је Брчко проглашеном неким кондоминијумом. Ово прво је било права срећа за тадашњег премијера Додика, а везано за ово друго је поднио оставку из моралних разлога, али ју је након неколико дана повукао. И никоме ништа. Сад је само довршен посао.
  Истина, грешка је направљена већ у Дејтону, гдје се Горажду дао широк коридор, а у Брчком јако узак. Грешка је направљена и у рату, кад се није узело Орашје и направио мало шири коридор. Грешка је била што нисмо добили рат 1992. године, па им рекли: „Ево вам ваше, а ми имамо своју Р. Српску“. Али лако је бити генерал послије битке.

  Можемо ли ми ишта учинити ради превенције нових грешака, нових продаја, нових издаја?

  Можемо бар покушати?

  Отјерајмо оне који нас продају и издају са позиција које им то омогућавају! Ово су тешке ријечи. Ако су истините, заслужују и судски процес.
  Тражимо све оно што смо добили Дејтонским споразумом!
  Тражимо укидање свих наметнутих одлука високих представника!
  Тражимо 49% територије БиХ!
  ……………………………

 26. Чини ми се да др Стевандић мало одскаче и да га недовољно прате колеге из странке. Видио сам да га колеге у НСРС донекле могу пратити, али то често остаје тајна за јавност. Зар није логично да се г-дин Босић (који живи у Брчком) први огласи по овом питању?

 27. – Kuda ćemo?
  Vođa ćuti.
  – Kuda nas vodiš i gde si nas doveo? Mi se tebi poverismo zajedno sa svojim porodicama i pođosmo za tobom ostavivši kuće i grobove naših predaka ne bismo li se spasli propasti u onom neplodnom kraju, a ti nas gore upropasti. Dve stotine porodica povedosmo za tobom, a sada prebroj koliko nas je još ostalo.
  – Pa zar niste svi na broju? – procedi vođa ne dižući glave.
  – Kako to pitaš? Digni glavu, pogledaj, prebroj koliko nas ostade na ovom nesrećnom putu! Pogledaj kakvi smo i mi što ostadosmo. Bolje da nismo ni ostali nego da smo ovakve nakaze.
  – Ne mogu da pogledam!…
  – Zašto?!
  – Slep sam!
  Nastade tajac.
  – Jesi li u putu vid izgubio?
  – Ja sam se i rodio slep.
  Ona trojica oboriše očajno glave.
  Jesenji vetar strahovito huči planinom i nosi uvelo lišće. Po brdima se povila magla, a kroz hladan, vlažan vazduh šušte gavranova krila i razleže se zloslutno graktanje. Sunce sakriveno oblacima koji se kotrljaju i jure žurno nekud dalje, dalje.
  Ona se trojica zgledaše u smrtnom strahu.
  – Kuda ćemo sad? – procedi jedan grobnim glasom.
  – Ne znamo!

 28. U svakom slučaju ovo je dobra prilika da se oplete po Dodou i SNSDu sa sve povicima – IZDAJA! IZDAJA!

  Stevandić radi upravo to i to i jeste jedan segment opozicionog rada. Tako i treba da se radi.

  Meni je malo zasmetalo što se glavnica ovog SDSovog opozicionog napada sručila na Komunjare, tj. Socijaliste. Kao da je Đokić na svoju ruku odradio pos’o, a svi znamo da nije.

 29. prijedor

  Ако си ратовао у Посавини,онда је моје поштовање још веће.
  Онда знаш да је тамо највећи успех остварио Генерал Лисица.То је човек који је покушао да уз неспорне војне успехе (против њега није никада дизана било каква оптужница) заустави криминал који је тамо вођен у време рата.Одмах је дошао због тога у проблем са ратном профитерском власти која је најуспешнијег војсковођу у сред рата ПЕНЗИОНИСАЛА.У низу шлепера који су превозили оружје,дрво и друга богатствакојим се трговало,ти шлепери цигарета нису били ништа посебно.Власт је било кога могла да заустави,да и она није била таква.А није билони место ни време за такво нешто.

  Незаборавна је анегдота са ратним председником скупштине општине Добој.

 30. Ti bigeru nemaš pravo da uzimaš u svoja prljava anusna usta ni borce, ni Posavinu, akamoli Lisicu sa kojim sam bio na Kupresu. Naravno borci su kupovali po crnoj berzi od sadašnjeg firera, (tvoga stanodavca znaš već u kojoj odaji mu živiš) cigarete na komad. Ti, koji živiš od prljave propagande i veličanja pljačkaša, zločinaca i prodavaca naše RS.
  Ti, lažove, jedan dan kažeš da si bio mali da bi se borio, a i onda te je nosao isti tip u rektumu.

 31. Један заномљиви део из књиге „Командант без потребе“ Генерала Лисице

  …Скинем чинове и узмем таблицу „СТОП“ од полицајца и све их удаљим од мјеста контроле.
  Наилази шлепер, а ја као полицајац – „СТОП!“.
  Г. Л. – Добар дан.
  В. Ш. – Здраво, стари.
  Г. Л. – Молим документа.
  В. Ш. – Може штека цигарета?
  Г. Л. – Може.
  Узмем и дам свом полицајцу.
  Г. Л. – Молим документа.
  В. Ш. – Шта је вама, стари?
  Г. Л. – Ништа, радим по Закону.
  В. Ш. – Може ли виски?
  Г. Л. – Може.
  Узмем и дам свом полицајцу.
  Г. Л. – Молим документа.
  В. Ш: – Ух!
  Разгорачено ме гледа и види, нешто није у реду.
  В. Ш. – Од када ти стари овде радиш?
  Г. Л. – Радим већ мјесец дана.
  В. Ш. – Нисам те видио.
  Г. Л. – Не знам, ми се овде мијењамо, па је могуће да смо се мимоишли.
  Видим пристиже и нови шлепер па га пожурујем.
  Г. Л. – Молим вас дајте ми документа.
  В. Ш. – Може ли 100 ДМ?
  Г. Л. – Може, може – све код мене може.
  Он новчаник и мени 100 ДМ.
  Г. Л. – Хвала, молим документа.
  В. Ш. – Па шта је вама, да нисте ћакнути?
  Г. Л. – Јесам, довољно и мало више од тога, али ипак ми мораш дати документа.
  Више не гледа у мене већ тамо десно и нешто мрмља.
  Г. Л. – Возач, дајте ми документа.
  В. Ш. – Па шта више хоћете од мене?
  Г. Л. – Ништа, брате, само документа.
  В. Ш. Па зар оно што сам вам дао није доста?
  Г. Л. – Ма хвала ти на даровима, али мораш ми показати документа, можда је овај товар, материјал украден, а ја сам припадник жандармерије и мени је тако наређено.
  В. Ш. – Ма шта наређено, глупост, до сада сам без проблема прошао стотину пута, на пунктовима су прави момци, а откуд ти сад овдје и ту се правиш сад паметан.
  Г. Л. – Ма човјече, рекао сам ти да нисам паметан, већ сам луд, а поштујем Закон.
  В. Ш. – Ј*** те Закон.
  Скинем са рамена аутоматску пушку и оштро му наредим да изађе из кабине, што он сав блијед послуша и стално мрмља:
  В. Ш. – А-у, луђака, а-у луђака.
  Г. Ш. – Кад сам већ луђак, онда пузи испод шлепера.
  В. Ш. – Ма какво пузање, нека пузе они тамо на „линији“, а ово није фронт.
  Г. Л. – Од сада док не промјениш мишљење, за тебе је фронт, и бићеш сретан ако останеш жив. Пошто мислиш да сам луд, то значи да могу да те убијем и да не одговарам.
  Репетирам пушку и наредим да пузи, и он поче да пузи. Одлазим код другог шлепера и понављам радњу.
  Г. Л. – Молим документа.
  В. Ш. 2 – Може ли штека? – каже, може ли вињак?
  Г. Л. – Може.
  Али ипак завршава као им претходник испод шлепера и пузећи.
  За око једног часа мог полицијског рада на пункту заустави сам десетак, што шлепера, што камиона, а да ниједан није имао дозволу за превоз материјала (дрвена грађа, техничка роба разне намјене, намјештај, теписи, да не набрајам).
  Дошао сам до закључка да полиција не штити закон нити га спроводи. Корумпирана је и учествује у материјалном осиромашењу државе и народа…

  ( У даљем тексту говори о структури полиције, као и о лошем функционисању извршни и законодавне власти…)
  …Далеко су од фронта, а учествују у рату. Не мали број њих су синови малих моћника у власти и привреди, па и војсци. Пунктови за контролу се умножавају, тако да су постављени скоро на сваку раскрсницу. Народна скупштина и Влада доносе разне законе који се не спроводе, али често их доносе да као бајаги нешто раде, а у скупштини се ништа не ради. Закони шумом, а шлепери друмом…

 32. drazen78bl

  Собзиром да је био трн у оку тадашњој власти,у њеној немилости,то је чак и добар резултат.Тада су све у рукама држали ткз. ствараоци Српске.А противкандидат му је био Свемоћни Рашо,познат и као Највећи Стваралац.То би било као да данас Додик оствари независност Српске,па се ти кандидујеш против њега.

  Не треба бити много паметан да би се видело да на власт нису дошли они који су за Српску највише дали.Реално,најуспешнији Генерал се не пензионише усред рата.Замисли да је личност са таквим ауторитетом добила значајну улогу.
  —————————–
  будо

  Потрудио сам се да спустим лопту на земљу,нећу да улазим у беспотребне дискусије и вређање.Ако немаш никакву констатацију на нешто што кажем,нема потребе да ствараш неке теорије завере.Ја немам више профила,овај је за све форуме,и нико ти други не може „потврдити“ у вези мене,осим мене.И овај пут те тражим да не потежеш за увредама.

 33. Mr Biggy,

  Одличан дијалог генерала, само што он ту књигу ако није појео до сад онда је крије ко гуја ноге, зато што је тај ВШ уствари МД, М-милокрад Д-додик!?
  И шта би на крају? Живо ме интересује B-)
  Јесу ли се вјенчали?

 34. Najverovatnija namjera skupine akvarijumskih lesinara koji se nazivaju vlada RS je da u sledecem zakljucku kazu da gradjani Brcko distrikta imaju dva zagarantovana glasa u NSRS, sto bi crnogorac Radojcic, kao faca bez mirisa i boje lezerno gradjanima rekao da je to još jedna potvrda kontinuiteta RS gdje ce nasi sunarodnici izboriti dva mandata te biti deo skupstinske vecine. Moj crnogorac,moj magistre i najbolji studentu, moj jadovane. Ostavljajte politiku jer navlacite jerez srpskog naroda na sebe, vas radne crnogorce, jebo vas Mile.

 35. Svi ovi banditosi su bili nekada članovi SDS-a. Svi do jednoga. Bigeru, što nije lucifer, tvoj stanodavac, znaš u koju odaju te je smjestio, dao onu penziju od 17 prosječnih penzija generalu Lisici, koliko je para poslao u Hag đeneralu Mladiću? Dao je vladikama što ni dinara nisu uložili u fond.Šalje ministarke u šoping u Wienu. PSSSSSSSt o borcima, o đeneralima, ne uzimaj ih u svoja prljava anusna usssssta.

 36. Да не испадне да сам заћутао и да више нећу да комуницирам( додуше са ријеткима који воле да вријеђају , анатемишу и подваљују , познато је од раније, заиста и нећу),само да кажем да нисам никога оплео реда ради или политичке промоције ради већ сам имао намјеру да укажем да се овај потез Владе РС ,сакрива.Јуче је овај потез поздравила и амбасада САД.Такође јуче ПДП је затражила ванредну сједницу народне скупштине по овом питању.Јављају се и друге странке , удружења и појединци али се медијски гуже и маргинализују.
  Дакле будимо поштени ово је велика и озбиљна грешка послије које нема кајања.Питање је може ли се поправити.
  Наравно разумије и покушај да се западни медјународни евроатлански фактори умире и омекшају пред надолазећу кризу али то је као кад ватру гасиш бензином.Увјериће се предсједник републике и владе у то врло брзо, а онда ће као за референдум да траже нашу подршку.

 37. Не „гуЖе“ се медијски само странке и удружења… Гуже се они и међусобом, а богами има гужења и на радном мјесту по канцеларијским столовима…;)

  …“ Моја мала, мој докторе, зашто си далекоооо…“:D

 38. Поштовани др Стевандићу,

  као народног посланика желио бих Вас замолити па на следећем скупштинском засједању подсјетите Владу РС да ни у 2011. години (15-16 година након завршетка рата) нису распустили колективне центре. За рафтинг је било скоро 7 милиона КМ, а за ове паћенике нема 20-ак милиона. Питајте их, молим Вас, да ли су приоритет гладна дјеца без крова над главом или кладионице и баханалије!?

  Друга тема коју бих желио да покренете у НСРС јесте ПИТАЊЕ РЕФУНДАЦИЈЕ ФОНДА послодавцима за породиљско боловање.

  Наиме, са овим рефундацијама према послодавцима се касни и по три године, што резултира поразном чињеницом да послодавци уцјењују жене приликом запослења да ће бити запослене само уколико не планирају трудноћу.
  Да ли је то борба против бијеле куге? Слатка прича за медије препоштеног Григорија и Главног о неком Фонду Св. Вукашин, а државне институције директно раде у корист наше штете. А да не причамо о изостанку стимулације наталитета.
  Српски национални интерес број 1 јесте борба против сиромаштва и рађање дјеце. Коме оставити Републику Српску? Зар допустити да нам потомство сутра буде национална мањина и жртва новог антисрпског погрома?

  У току су јавне расправе о Нацрту закона о социјалној заштити и молио бих Вас да инсистирате на овом питању и тражите подршку колега из клуба, а ја могу замолити Вашег колегу др Швраку да припреми дискусију по овом питању.

  Намјерно Вам ово пишем јавно, у смисли благого позитивног притиска на носиоце функција. Надам се да се не љутите.
  Као што Симић написа текст којим су сви одушевљени, и мени су се јавили неки пријатељи који Вас нису толико симпатисали, који су се одушевили Вашим наступом код Марина. Кад год будете радили и борили се за обичан народ популарност ће Вам расти.

  Велики поздрав и хвала унапријед!

 39. Типично докторево политиканство, ето да се нешто дешава па опзиција смо.
  Зна др да постоји коначна арбитражна одлука за Брчко, да РС има канцеларију у Брчком да је тамо и те како присутна. За њега је једино битно да буде још подјела међу србима.
  „Поделе ће нам, вероватно, доћи главе (и ово мало) преостале земље.“

 40. Dobro,onda opozicija zna sta joj je cinit’
  Ali da ne duljim,pjesma ce vise reci….
  Не чува се тако образ и поштење!
  Ко хоће да народ и води и брани,
  Тај у души вјечно мушки понос храни, –
  Он не пузи, он се уз Голготу пење.

  Заставу ти своју бјеше народ предô,
  И за тобом пође и у борбу стаде,
  Ал’ ти ето, вођо, посрну и паде…
  Гдје ти очи бјеху? Што нијеси гледô?

  Зар ти што до јуче бјеше орô смјели,
  Ти у ког је вјера заложена била,
  Зар блатом да сада каљаш своја крила?
  Пред тираном нашим да поклекнеш, је ли?
  Он ти пружи части, он те у вис диже,
  А до јуче, знаш ли, с њиме си се клао!
  Гдје је људски понос? Он је ето пао –
  Преваљени соко у прашини гмиже.

  Може ли ти народ простити то дјело?
  Јесу ли то пути душа свијетлијех?
  Не, то је знај, вођо, један тешки гријех
  И љага што каља јунаково чело.

  Не чува се тако образ и поштење!
  Ко хоће да народ и води и брани,
  Тај у души вјечно мушки понос храни, –
  Он не пузи, он се уз Голготу пење.

  “Не чува се тако образ и поштење“
  Алекса Шантић
  1907.

 41. Шта значи: „КОНАЧНА АРБИТРАЖНА ОДЛУКА ЗА БРЧКО“ ???

  Ево, нека нам док објасни.
  Ја се нешто мислим, да је мијењати то у овом часу нешто као сјести у српски тенак и распалити на свето Косово!!!

  Даклем, (а није зајебанција док!!!), ТЕК кад и ако сједнем у руски тенак, има изгледа за неке промјене!
  Што даље имплицира, чекајмо „Јужни ток“! Мада, јебига, опозиција мора нешто да жваће и прежива… У пос’о и економију се не унтају, а ни полуге инвестирања нису у њиховим рукама, значи – удри по ИЗДАЈИ!!!B-)

 42. Божо Чукеранац, 08.12.2011. 18:43:49
  Cek,cek,Bozo…ima nesto na sta smo zaboravili.Pa cijelu istoriju,niko od ovih ljenguza,koji su frktali jedni na druge a zovu se velike sile,nikad nijesu nista konkretno uradili dok Serb nije povukao obarac.B-)
  Cini se men’ da cemo mi opet morati sredjivati ovaj svijet i pretumbavati.
  Evo,sve je tu;barut,fitilj,visoki i niski pretstavnik,koji ionako nesto dodje onom tupavom FerdinanduB-)
  Sta mislis da mi ipak predjemo sa retorike na kombinatorikuB-)…ionako mora puknuti…bolje prije,roknuti vampijera glogicem,nego sto ovi ozive Drakulu tamo nedje….B-)
  Ko je brate docek’o da Rusi prvi zaigraju?B-)

 43. Па овај пут, а за промјену брате коњаниче, могли бисмо и да попричекамо… Руси ће се ионако на крају питати, а нас ће мање да боли.
  Ред је да и ми нешто научимо из историје. Даклем, енглезима показати средњи прст за свагда, шваби исплазити језик, а братку у Кремљу рећи да ми више немамо глава за бацање у циљу заколикавања, фркисања и убрзавања догађаја… Дали смо им довољно времена да се подигну из конопаца док су били грогирани заједно са Јељцином. Поново смо куповали вријеме Русима и скретали паљбу на свој ров. Нека изволе почети, а ми ћемо се придружити овако или онако…

 44. Божо видим да си навалио.
  ајде редом
  Коначна арбитражна одлука уа Брчко прецизира да је оно заједничко власништво ентитета те га по томе ентитети кнјиже и уцртавају граничном линијом.
  Стални притисци да РС уклони ентитетску линији су остварени у ери највећег србовања и то је учинила ова Влада РС пре 2 недеље и то није ствар власти и опозиције већ озбиљан дрћавни проблем.
  О привреди нећу јер су и у рату под немогућим условима радила скоро сва предузећа храниле војску и народ а сада
  раде само одабрана јкоја сисају буџет.
  Али о политиканству бих могао .
  Бићу умјерен јер не желим да ширим политичку распру и мржњу.Само да кажем да је предсједник РС скоро у Кому(Италија) помињао разграничење,раздруживање,(читај одцјепљење) а истовремено влада РС подјели Републику Српску тако што је Брчко картографски уцртала као посебну територију, која тиме припада држави БиХ а не ентитетиме како то прецизира коначна арбитражна одлука.
  Тиме је прекршена резолуција народне Скупштине аи то политички трабанти, удворице… и сл упорно прећуткују и нападају оне који на то упозоравају.
  Жив ми био али све је јасно и нема те демагогије која ће ово да сакрије.Уосталом ову одлуку је подржала амбасада САД а не Русија коју спомињете у покушају маскирања овог срамног чина.

 45. Kad smo vec kod poezije:
  Velikasi, proklete im duse,
  na komate razdrobise carstvo,
  srpske sile grdno satrijese;
  velikasi, trag im se utro,
  raspre sjeme posijase grko

  Interesantno da sam svojevremeno zmazanom poslaniku citirao ove stihove ali ne vrijedi. Posto je danas Njegos izbacen iz obavezne lektire pa se tako i desavaju odredjeni propusti kao ovaj aktuelni sa distriktom Brcko. Takodje i onaj propust sa laznim carem Scepanom M.

 46. Јест да је доктор заузет, фрка, посао, пресице и сл., све то оправдавам, али бих замолио, у сврху свеопштег враћања достојанства свима и свему, да само мало обрати пажњу при писању коментара, убише га грешке, к*о да је Елеп писао госпон докторов коментар, док сам читао, све ми Телебак пред очима.

 47. Каже се:“извинИм“ док, а кад се „извинеш“, то може бити због неког грча или ради избјегавања метка…B-)

  Али да се вратим: Русе нисам помињао у овом контексту који ти импутираш, арбитражна одлука постоји таква каква је, а тумачење је као и код СВИХ међународних „пресуда“ и резолуција у СБ И УН -у задње двије деценије: „Море бит’ бидне, али не мора да значи!“
  Ја нисам човјек политике као ти Нешо, и молим те да ми не подмећеш друкање за било чији политички рачун. Мој дискурс је сасвим другачији, и у овој поплави бешчашћа и грамзивог олоша, покушавам да спасим здрав разум посматрајући те биједне појаве са комичне стране. НЕ МОГУ давати коначан суд о НЕЧИЈОЈ НАМЈЕРИ. Мислим да би свима нама било паметније да спуштамо лопту и покушамо посматрати крајњи РЕЗУЛТАТ нечијег дјеловања. Ниједна партија од 1996. па наовамо не може се похвалити конзистентном и досљедном политиком. Ниједна није, а да није ЛАВИРАЛА, коалирала принципијелно или не, издавала начела и прокламоване принципе и изборна обећања. Олакшавајућа околност је за све то што смо константно и још увијек жртве психотронског експеримента НАТО – „ин виво“ као и отвореног силеџијског, колонизаторског табања по леђима! С друге стране СВАКА партија је САМА одговорна за количину грамзивих,саможивих корумпираних СКОТОВА у својим редовима!!!
  Надам се да сам био јасан.
  И ако ти је за утјеху, а немам обичај да дијелим улизивачке комплименте чак ни у најужој фамилији: ти си ми најсимпатичнија политичарска фаца коју понекад видим на тв екрану. А то је нешто БРЕ!… 😀

 48. Ако ја кренем да исправљам грешке… има све да вас боли глава, као да вас већ одавно не боли од мене. Шала, мада тема није смијешна!

  Ова одлука је ПОТПУНО НЕПОТРЕБНА и штетна. Оно што би обичан народ назвао испуњавањем музичких жеља тзв. међународној заједници. Наиме, било је забавно да се каче карте и мапе по кабинетима па су се странци, ето тако, досјетили да кад већ више ништа не могу да траже, јер је све већ одавно испуњено, покушају са „музичким жељама“. НЕМА ПОТРЕБЕ да се прекида ентитетска линија. То нигдје не пише! Влада би требала да повуче одлуку под притиском јавности и да престане да чини уступке, учинила их је и превише до сада!

 49. Велики поздрав. Желим да кажем да се Брчко може звати, и дистриктом и ентитетом и Босном и Херцеговином и Америком и како им год одговара, он је само коридор у Републици Српској и најчвршћи њен дио. Док је истинских патриота РС.
  п.с. Власт на челу ,крвљу утемељене и сузама заливене, наше Републике је ИДИОТСКО-КОРУМПИРАЈУЋИ-ЗЕЛЕНАШКО-ИЗДАЈНИЧКА и само се демонстрацијама рушити може.
  у здравље

 50. prijedor,
  Да ли ПАТРИОТИЗАМ значи исто што и РАТ?
  Демократским путевима овог трулог система истинске патриоте ће ,послије што устанком сруше ову власт, показати како се враћа Брчко и како одлазимо из ове наметнуте и дисфункционалне државе.
  Лијеп поздрав за Приједор.

 51. Jahaču, onaj ko nije pravio nešto, on je neće niti proširaivati, niti osamostaljivati. Ne zbog toga što ja to ne bih htio, već što oni neće. Oni moj baja odoše tamo gdje su im i djeca, gdje su im i konnta. Ili će provozita pokraj nas opet šlepere ronhila. Nema nama sutra sa njima. Ili oni ili mi. Ili mi u zemlju, na čemu oni i rade (dobar borac je mrtav borac. izbrisati stare sa spiska živih… Djeca nemaju doplatak, roditelji im ne mogu raditi, ali za pjevaljke na krštenju moga unuka ima 100 000 km…), ili oni na bandere.
  Što se mene tiče jesam za nezavisnost, ali sve u svoje vrijeme. Sada bih bio zadovoljan i RS , u kojoj može da se radi, zaradi i skromno živi.

 52. Jahaču, onaj ko nije pravio nešto, on je neće niti proširaivati, niti osamostaljivati. Ne zbog toga što ja to ne bih htio, već što oni neće. Oni moj baja odoše tamo gdje su im i djeca, gdje su im i konnta. Ili će provozita pokraj nas opet šlepere ronhila. Nema nama sutra sa njima. Ili oni ili mi. Ili mi u zemlju, na čemu oni i rade (dobar borac je mrtav borac. izbrisati stare sa spiska živih… Djeca nemaju doplatak, roditelji im ne mogu raditi, ali za pjevaljke na krštenju moga unuka ima 100 000 km…), ili oni na bandere.
  Što se mene tiče jesam za nezavisnost, ali sve u svoje vrijeme. Sada bih bio zadovoljan i RS , u kojoj može da se radi, zaradi i skromno živi.