Национална стратегија српског народа у БиХ

Још пред опште изборе љета Господњег 2010., тада премијер, а данас предсједник Рeпублике Српске, након неколико година проведених у премијерској фотељи, изјави да је приоритет доношење нацоналне стратегије. Пише: Дражен Милосављевић Прође од тада година и кусур, а стратегије ни у најави. Нема ваљда времена од чувања Републике Српске. А ваљало је водити страшну битку […]

недеља, 15 јануара, 2012 / 16:42

Још пред опште изборе љета Господњег 2010., тада премијер, а данас предсједник Рeпублике Српске, након неколико година проведених у премијерској фотељи, изјави да је приоритет доношење нацоналне стратегије.

Пише: Дражен Милосављевић

Прође од тада година и кусур, а стратегије ни у најави. Нема ваљда времена од чувања Републике Српске. А ваљало је водити страшну битку с тужилаштвима, унутрашњим и вањским непријатељем, партијском (не)дисциплином и оним фамозним Васковићем.

И остали се, што би рек’о народ „забавили о себи“. Позиција – како да се „сачува“ економска и социјална стабилност, гдје наћи још новца да се одржи мир у кући. Опозиција – како спријечити велику сеобу Срба у партије са више зелене траве и како изаћи из сјене Алибабе и мало више од четрдесет хајдука. Ови из АНУРС-а – како доживјети стоту. А Ђуја са Лауша нема времена да смишља стратегију, јер мора да ради два посла, са својих десет поштених прстију да заради дјеци хљеба. Зато ћу овдје покушати у кратким цртама представити своју визију, која није нужно исправна, али овако битне ствари и не треба да ријешава један човјек, већ треба да настане као плод јавне расправе свих добронамјерних. И оно што је најбитније јесте провођење у пракси, да не остане мртво слово на папиру, попут стратегије у Србији.

Прво се морамо погледати у огледало и признати себи ко смо, шта смо и гдје смо. Сигуран сам да нисмо ни "небески" ни "Божији народ", јер се велика већина – ради повластица у друштву, напредовања у служби и сл. – одрекла Бога. Питање је да ли смо и слободарски народ, јер нас одликује поданички менталитет. И сама тежња ка уласку у ЕУ, „сједање у крило колонизаторима“, потврђује тезу о подаништву. Овдје се не размишља како да преживимо без помоћи тетке из Минхена. Турци су се овдје без већих проблема задржали 500 година. Додуше, да смо знали да ће ови данас узимати више од трећине, не бисмо их ни 1912. тјерали.

Ми смо народ за кога је карактеристично лутање у магли, срљање, без јасне визије и циља, при томе редовно овисан о вођи без визије, најчешће оном описаном у Домановићевој сатири. И што је најтужније, прочитамо ли Домановићеве сатире – (Размишљање једног обичног српског вола ; Вођа; Страдија), Нушићеве комедије (Власт; Госпођа Министрака), Змајеве пјесме (Напредна песма; Јутутунска јухухуху; Јутутунска народна химна), Лазину „Све ће то народ позлатити“ – биће нам јасно да у погледу понашања власти, поданичког менталитета људи и националног лутања најмање 100-150 година стојимо у мјесту. А каква тек језа треба да обузме човјека ако зна да је Дисово ремек-дјело писао далеке 1910. године:

Дакле, није нама за промјену потребна револуција, већ еволуција. Ми смо застали на еволутивном путу, нисмо као други народи ријешили национално питање у XIX вијеку. Јако нас је мало и глобално смо кап у мору. Наш нестанак неће покренути ничију сузу, поготово што радимо сами против себе, плесом у зачараном кругу аутогеноцидности. Половина нас је неписмених, образовни систем је све лошији, много више нас умире но што се рађа, нисмо способни да се прехранимо без увоза и поред сјајних услова за производњу здраве хране, немамо развијену инфраструктуру, оно фабрика што су градиле генерације је у задњих 20 година углавном уништено, тако да не напредујемо снажно, како нас то убјеђују они који нас воде. Власт се хвали да БДП расте, али нико не жели да каже колико је биједан удио индустријске производње у истом. Тачно је да је расла и просјечна плата, али се прећуткује колико су расли трошкови живота у протеклих 5-6 година. Наш унутрашњи и вањски дуг вртоглаво расте. Продали смо велика профитабилна предузећа (Телеком, НИРС), продали смо све банке. Продали смо или поклонили готово све што су генерације наших очева и дједова стварале готово 50 година. Како пјесник рече, продали смо своју прошлост, а већ потрошили и будућност. Трагикомично је да је наше највеће цивилизацијско достигнуће у другој деценији трећег миленијума градња 26 километара аутопута, а ми себе и даље лажемо да смо успјешни, да смо бољи дио БиХ, да снажно корачамо напријед. Човјек у алкохолисаном стању заборави све проблеме, али је отрежњење често јако болно.

Морамо храбро истини погледати у очи и признати гдје смо и престати лагати себе. Тек добра дијагноза и схватање реалности је предуслов планирања адекватне терапије, кад већ нисмо никад чули за превенцију. Проблеми се рјешавају готово искључиво додатним наметима реалном сектору и додатним задуживањима и распродајом „породичног блага“. Власт се понаша као наркоман који више нема новца за дрогу па продаје намјештај из куће да набави дроге за још који дан, а за своју дјецу, своје овчице не мари. Сенат, Академија, толико института, агенција, упосленика у министарсвима, а нико није способан да пронађе модел како да се створи нова вриједност. Само задуживање и распродаја! И још смо свјесни да ћемо тренутне кредите моћи отплатити само подизањем нових, и најчешће, већих кредита. А шта ако повјерилац дође на наплату, а ми немамо да вратимо? Хоћемо ли му дати шуме, руде, изворе питке воде, обрадиву земљу, хидроелектране,…? Да ли је све то уопште и сада наше?

Овдје нико не жели да призна народу да смо ми сиромашно друштво, да трошимо много преко зарађеног и да ћемо то једног дана на овај или онај начин морати вратити. Колико смо свјесни да таквим понашањем улазимо у дужничко ропство и доводимо у питању будућност наше дјеце?

Још је Маркс заговарао тезу је да „сталежи и расе исувише слаби да се снађу у новим животним условима, морају престати постојати“. Закон из животињског свијета, али свијет је овај тиран тиранину… И заиста, запитајмо се, да ли смо оваквим понашањем и заслужили опстанак као народ!? И не требамо се чудити што сљедбеници Маркса, комунисти, који никад нису ни отишли с власти на овим просторима, и у XXI вијеку проводе на нижем нивоу исту ту нехуману идеју елиминације старих, болесних и непродуктивних, дајући социјално угроженима и инвалидима по 41 КМ, а пензионерима 160 КМ мјесечно, играјући тако још једну епизоду српске аутогеноцидности. Управо су идеолози комунизма Србе сматрали „расним смећем“, народом који не заслужује постојање (јер заостаје двије фазе у историјској борби). Тако су се одлучили за класни геноцид над српским народом, док се за расни геноцид побринула Независна Држава Хрватска (НДХ), експозитура Ватикана на Балкану. А уколико томе додамо и британску политику према Србима у задњих стотину година, право је чудо да и данас егзистирамо на овим просторима. Не треба ићи у параноју, али не смијемо ни зажмирити пред чињеницом да нас неке моћне неоколонијалне силе виде као мале Русе и да су Срби у Српској тренутно најзападнији православци, а да је свијет зажмирио над чињеницом да је око 250.000 Срба у неколико дана заувијек протјерано из Хрватске, према истоку (Drang nach Osten).

Паметни народи уче на туђим грешкама, а ми ништа нисмо научили ни на својим. Као побједници у два свјетска рата (уз оргомне жртве) губили смо у миру. Прихватили смо као народ страног агента Броза на чело државе (штавише, постао је предмет нашег обожавања), прихватили смо АВНОЈ-евске границе, поклали смо се идеолошки међусобно, прихватили смо британску подвалу „Боље рат него пакт…“. И данас смо у ситуацији да крвљу стечену Републику Српску изгубимо у миру. Колико је само живота уграђено у „Kоридор живота“, да бисмо имали комуникацију између источног и западног дијела Републике Српске? Данас смо политичком одлуком поново подијељени на двије територије, физички одијељене дистриктом Брчко. Дејтонским споразумом смо сведени на 49%, а данас немамо тај проценат територије. Нико са српске стране и не тражи да се поштује међународни уговор.

Очигледно да други народи имају јасну националну политику, јасне планове, које проводе генерацијама. Тако нам је Аустро-Угарска додијелила тутора прије више од стотину година и та политика остваривања јасних циљева има континуитет све до данашњих дана. Имамо институцију високог представника и данас, а није случајно да је то двапут био Аустријанац, као ни да је највећу мржњу према нашем народу показао онај са британског острва. Морамо знати да смо занимљиви само као колонија, а не као партнер било коме са запада. Без икакве претходне анализе смо прихватили неолиберални концепт, без икакве анализе трчимо према већ трулој ЕУ-и, „старој дами“ у распаду. Преговори о уласку се своде на прихватање диктата. Закони ЕУ се усвајају и да их нико и не прочита, јер се ради о обимној материји. Трчимо у загрљај истим онима који су нам бомбардовали дјецу и затровали радиоктивним уранијумом, који нам отимају дио територије, који нас уцјењују. И што је најтрагичније, „без алтернативе“. Шта да радимо ако нам кажу отворено истину да нас не желе у свом саставу, јер смо „расно и класно смеће“? Да се колективно поубијамо? Погледајте само колико уступака су наши властодршци с обе стране Дрине учинили истим тим неоколонизаторима да бисмо били њихова колонија, али ни то им није довољно. Још увијек нас страни фактор уцјењује и поставља нам своје намјеснике у форми наших владајућих политичара. Поново имамо култ личности на врху, новог Друга Тита, а када би се мало медисјки хипнотисали, прихватили бисмо и стварање нове Југославије. И тако Срби играју у зачараном кругу своје аутогеноцидности.

Вријеме је да се подвуче црта

Што би једна баба рекла: „Дјецо, дошло је последње вријеме.“ Будућност једног народа се не препушта стихији, будућност се планира. Кад смо поставили дијагнозу болести нашег друштва, далеко је лакше планирати терапију. Неколико је основних стратешких приоритета Републике Српске: СТВАРАЊЕ ДРЖАВНОГ СИСТЕМА, СТВАРАЊА ВЛАСТИТИОГ ИМИЏА У СВИЈЕТУ, ВРАЋАЊЕ СИСТЕМА ВРИЈЕДНОСТИ, СТВАРАЊЕ НОВИХ ВРИЈЕДНОСТИ (ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ), ПОЗИТИВАН ПРИРОДНИ ПРИРАШТАЈ, ОБРАЗОВАЊЕ И ОЧУВАЊЕ КУЛТУРЕ СРПСКОГ НАРОДА.

Кључ свега јесте економски развој. А да би дошло до економског развоја, мора се створити систем контроле законодавне, извршне и судске власти од стране јавног мнијења. Посебан проблем јесте судска (а не извршна) власт и ту се налази рјешење многих проблема. Уколико неко не посједује моралне принципе унутар сопствене личности, државни систем му их мора наметнути споља. Вишегодишње затворске казне за само неколико значајних појединаца из значајних институција значило би и успоставу владавине права. Организовани криминал и корпуција су омча око врата Републици Српској.

Уколико нисмо способни да сами смислимо како организовати државу у пуном смислу ријечи, можемо то преписати од успјешнијих. Једни су за капиталистичко, а други за социјалистичко друштвено уређење. Зашто не узети најбоље и од једног и од другог система? Сјајне примјере имамо у Аустрији и земљама Скандинавије. Ниједан друштвени систем није толико лош, колики су проблем људи који га (не) проводе. Ред, рад и дисциплина су вриједности који поред значајнихприродних ресурса њемачку државу чине најјачом економијом Европе. Наши радници у Њемачкој се сјајно уклапају у тај систем, што значи да ми нисмо толико инфериорни, само треба уредити систем и ништа није недостижно. Не би нам овако биједним била вишка ни која радна акција, а не да се сваки Србин – квазипатриота пита „гдје сам ту ја?“. Љубав према свом роду и према својој отаџбини се показује и несебичним давањем.

Једини излаз из тренутне ситуације је стварање нових вриједности и економско јачање. Без стварање нових вриједности наша скономска политика ће се сводити на пресипање из шупљег у празно. Онолико смо јаки колико стварамо и новца имамо. Онај ко има новац, тај може да купи и лобисте у иностранству, може да купи и пријатеље у свијету, може да купи и независност. Имамо сјајне могућности у електро-енергетском сектору и у производњи хране (која постаје све важнији свјетски ресурс). Посједујемо и значајне изворе питке воде, коју бисмо могли и извозити. Значајна наша предност су и наши људи у дијаспори, који нам упумпавају готов новац, што значајно смањује негативне утицаје спољнотрговинског дефицита. А када бисмо произвели само за своје потребе бар храну, флаширану воду и текстил, да не увозимо, био би то значајан напредак. А могуће је, зар не!? Али будућност се мора планирати. У развојној стратегији се морају одредити приоритети, а највећи приоритети су производња хране за властите потребе, да нико не буде гладан, да се људи не убијају зато што не могу прехранити породицу (имамо високу стопу суицида), направити насипе да нас сваке године не уништавају поплаве, а онда запошљавање људи у производњи, како би се супституисао увоз домаћом производњом. При томе свакако водити рачуна и о квалитету, јер акција Привредне коморе „Наше је боље“ или „Купујмо наше“ је подвала ако под домаћом производњом подразумјевамо сок са минималном цијеном,произведен у неком подруму, од чије вјештачке боје се не може опрати чаша након конзумације. За свој народ морамо производити најбоље могуће и најздравије, да квалитетом истиснемо увозне производе, а не да купујемо домаће из самилости.

Профитабилна предузећа какав је Телеком РС, тзв. „породично благо“ ниједан прави домаћин никад не би продао. Лако је продати, тешко је створити. Кад се већ ишло у продају, добијени новац се морао далеко рационалније трошити. Умјесто да се граде ХЕ „Бук Бијела“ и ТЕ „Угљевик 2“, који би у кратком времену вратили уложени новац који би се могао искористити за градњу ауто-путева и остале инфраструктуре, наше власти су се одлучиле за крпљење рупа по локалним путевима, изградњу раскрсница, школа које не доносе никакав обрт новца, већ само трошкове одржавања. Шта сутра кад пропадне асфалт, а немамо ни Телекома, ни хидроелектрана ни новца да поново крпимо рупе? Дакле, пропустили смо огромну шансу за значајан привредни развој. А и ЕПРС, као најзначајније предузеће у РС, гуши се социјаном презапосленошћу (рецидив социјализма), махом страначких кадрова, који су омча око врата и Жељезницама РС, стратешки значајном предузећу за развој. И власт није прихватила да гарантује да неће продати ЕПРС у наредном периоду, што значи да бисмо могли остати и без тог значајног наслијеђа. Може ли овај народ уопште спријечити такав сценарио?

Шта тек рећи о паразитској администрацији по градовима и општинама, у државним институцијама, разним измишљеним агенцијама, које су себи сврха? Да би организам преживио, малигно ткиво треба радикалним резом одстранити. Увођење информационих технологија и значајна редукција паразитске администрације сигурно би ослободили значајна средства за улагање у привреду. Било би идеално свима дати отказ и одмах расписати конкурс за пријем много мањег броја радника, искључиво по способностима и нивоу знања, али и радном искуству, тако да би актуелни упосленици имали предност при запошљавању. Међутим, радним уговорима су заштићенији од бјелоглавих супова, тако да би такав потез био веома штетан по Републику Српску. Једина преостала и рационална опција јесте ИЗЈЕДНАЧАВАЊЕ БРУТО ПРИМАЊА У АДМИНИСТРАЦИЈИ И ПРИВРЕДИ, уз могућност бонуса по оствареном учинку. Па ко је способан да направи новац, није проблем да добије и 10 000 КМ мјесечно. Могуће да ти људи раде напорно, да заслужују својим радом много више, али ово друштво није у могућности да их боље исплати, јер смо свеукупно непродуктивни. Много раде и људи запослени у привреди, па имају у просјеку нето примања око 500 КМ. Ко није задовољан платом равној оној зарађеној у привреди нека се понуди на тржишту рада било гдје у свијету. Онда ће постати свјестан својих правих вриједности. А кад створимо бољу Српску, биће и реално зарађне плате веће.

Сад и одмах се мора прекинути живот на дуг. Не можемо исплаћивати нереална примања и тиме повећавати дуг уводећи још нерођену дјецу у дужничко ропство. Да ли се ико запитао шта уколико ММФ и Свјетска банка дођу да наплате дуг? Шта ћемо им дати? Изворе питке воде, обрадиво пољопривредно земљиште, руднике, ЕПРС,…? Свим могућим средствима треба спријечити даље задуживање народа Републике Српске и продају природних богатстава и ЕПРС и усвојити закон о обавезном референдуму о задуживању (како је то урадила Словачка), концесијама, приватно-јавном партнерству, уласку у ЕУ и НАТО. Увести кривично дјело националне издаје, истински ревидирати процес приватизације, анализирати извршење уговора, те национализовати све на незаконит начин стечено. Преиспитати некритички прихваћен неолиберални концепт, уговоре о слободној трговини, заштитити властиту производњу царинама и акцизама, јер је неолиберални концепт погубан по мале народе. Велике и моћне земље субвенционисањем и дампиншким цијенама робе коју увозе у БиХ за кратко вријеме могу довести до уништења домаће привреде, што је посебно погубно у области пољопривреде. Укрупнити пољопривредне посједе и удружити произвођаче у локалне задруге, организовати откуп и наћи тржиште за храну произведену у Републици Српској. Имамо сјајне могућности за извоз воћа и прерађевина од воћа и поврћа на страно тржиште.

Наш економски развој и наредак несумњиво коче и нерашчишћени односи са ФБиХ. Нашим властодршцима ти односи управо користе за држање народа у стању перманентног страха од других народа и за скретање пажње са социјалних проблема. Српски представници морају да имају гард, да јасно своје присуство у заједничким институцијама услове прихватањем одређених принципа, који се безусловно морају поштовати. Свједоци смо да у континуитету годинама на позицији министра иностраних послова персоне које заступају само један народ у БиХ (веома често на штету Републике Српске), са судови БиХ служе у великој већини за пресуђивање појединцима из српског народа за ратне злочине, да им суде исти они који су им судили у рату, што ће рећи ратни непријатељи, да заједничку телевизију БХТ финансирају углавном грађани Републике Српске, а да је уређивачка политика често на рачун нашег етитета. Имамо ли ми у Републици Српској људе који ће подвући црту и рећи :“ Доста! Ако не поштујете правила игре, играјте се сами.“? Можда и имамо, али нису у позицији. Јер ко би се одрекао примања од 4.000- 8.000 КМ мјесечно, накнада за одвојени живот (може се и љубавница паралелно поред жене имати!?) ради интереса српског народа? Џеп је важнији од идеала и судбине властитог народа, зар не!? Нема тог баје који се усудио да каже: „Хоћу свој део, нећете да ме преварите!“ и тражи 49% територије БиХ, колико Српској припада по Дејтонском споразуму. Српски национални интерес јесте да Српска добије својих 49%, да се ФБиХ натјера да врати дугове од прикупљених индиректних пореза, да примјењује судске одлуке о исплати пензија, да се укине претлата којом се финансира антисрпска пропаганда, да се спријече даљи судски процеси Србима од стране ратног непријатеља,… Кад год бошњачка страна инсистира на „геноциду“ и примјени пописа из 1991. године, ми требамо инсистирати на попису из 1931. године, када нажалост није било националног изјашњавања, али се детаљном анализом може јасно препознати геноцид над српским народом, чија је директна посљедица и Алија Изетбеговић као предсједник Предсједништва БиХ 1991. године. Потребна је анализа свих насилно пренесених надлежности институција током задњих петнаест година са Српске на ниво БиХ и инсистирање да се Српској врате све надлежности, поготово оне које нас данас далеко више коштају, а мање су функционалне. На свако некоректно понашање са друге стране се може одговорити опструкцијом рада заједничких институција, показујући тиме да БиХ као нефункционална држава губи смисао постојања. А БиХ природно не може опстати, јер да може не би се распала ни СФРЈ, а не би се сада распадала ни ЕУ. Бољи је миран разлаз, него лош брак. Инсистирање на суживоту и срећи у заједничкој држави с бошњачке стране није праћено искреношћу, јер нормални људи не могу да желе брак с неким ко га је „силовао, убијао, прогонио, рушио куће и џамије,…“. То би био тешки мазохизам и јасно је да се ради о покушају овладавања једног народа цијелом територијом БиХ, наметањем својих правила и норми другим народима. Републици Српској није силом потребан референдум о независности, јер је независност један природан процес. Зато је императив свести на најмању могућу мјеру криминал и корупцију и усмјерити све на стварање, на економију, јер немамо проблеме какве имају два народа у ФБиХ и кад будемо економски двоструко јачи, они ће као „нездраво ткиво сами отпасти.“ Република Српска никако не смије да рачуна на рјешење проблема у рату и мора да обезбиједи подршку других, који ће је заштитити у евентуалном налету оних који планирају рат. Срби су захваљујући својим лутањима, непостојању јасних циљева, али и људским квалитетама појединаца на функцијама, препустили историјску шансу 1991. године, када су имали превласт у ЈНА. Данас исту ту превласт имају Бошњаци у заједничким оружаним снагама. Деведесетих је ипак минимум националног јединства сачувао Србе од понављања историје, али шта нам је гаранција у будућности? Национално јединство и слога су нам потребнији него икад, али не на начин да бирамо Лагумџију за министра вањских послова, што је још један аутогеноцидни потез.

Што се тиче независности, далеко је битнија суштина од форме. И у саставу БиХ Срби могу суштински да буду независнији него пуким формалним проглашењем независности. Чак и кад би све земље свијета данас донијеле одлуку о признању независности Републике Српске, поставимо себи питање да ли бисмо заиста били независни!? Како може бити независан ко не може да преживи ако не посуди новац, коме преношење свог суверенитета на ниво ЕУ нема алтернативу? Ако од родитеља тражите новац за одјећу, храну, изласке врло сте зависни. Срамота је да смо толико неорганизовани да нисмо у стању произвести ни храну за властите потребе. А на огромном простору нас живи мање него у једном Београду.

Односе са српским земљама, Србијом и Црном Гором, довести на највећи могући ниво, брисати све границе међу једним народом, тако да се и не осјети да живимо у различитим државама. Посебно је битна сарадња у привреди. Наравно да све зависи и од друге стране, али неће ваљда деценијама владати они који раде на штету српског народа. Српски народ у цјелини би се требао ујединити и заједнички градити хидрелектране на Дрини, а не давати их под концесију, што је равно националној издаји.

Да би се све наведено могло постићи, опет је предуслов економија, стварање новца којим се могу купити и „пријатељи“ по свијету. Данас је сиромашна Српска лак плијен чак и сљедбеницима Стипе Месића. Наравно, у политици нема љубави, све је интерес. Наша власт јесте предузела неке значајне кораке на дипломатском плану, посебно са Јеврејима и Русима, али се стиче утисак да се често ради о „клању вола за кило меса.“ Пријатељи су потребни у спољној политици ради остваривања свих ових циљева, јер тргање из окова може бити мач са двије оштрице. Република Српска није ни трајна ни вјечна, већ може преко ноћи нестати вољом стварних владара свијета. Своју шансу можда можемо видјети и у општем отпору глобализму широм свијета, али ми у тој причи морамо бити непримјетни. Веома је могуће да свјетски владари „поломе зубе“ већ у Ирану. Њихове болесне визије овладавања свијетом су нереалне, али ми се требамо окренути себи, свом опстанку, без много бриге за глобалну политику. Научити на својим грешкама и склонити се кад задувају најразорнији вјетрови.

Посебан проблем у остварењу интереса Републике Српске су компромитовани политичари, које је лако уцијенити и издејствовати рјешење на штету Републике Српске. С корумпираним и криминализованим људима изашлим из комунистичког шињела Српска не може чекати свијетлију будућност. Мрачни и мутни типови који су мијењали страначке дресове и били у све и једној власти педесетак година уназад чине „малигно ткиво“ Српске, који могу да „убију цијели организам“. Много пута си играли, попут Андрићеве Аске, пред нашим крвницима да би спасили своју кожу. На крају су сви завршили неславно. Стога је потребно да нови, некомпромитовани људи замијене оне који ово друштво воде у пропаст, а народ у биолошки нестанак. Посебан задатак јесте морални и образовни препород српског народа на овим просторима. У враћању система вриједности посебну улогу требала би имати СПЦ, али… О општем неморалу, духовном пропадању и нестајању народа се исувише мало чује с те стране. Политичари и тајкуни често перу своју савјест и купују мјесто у рају донирајући народни новац, и добијају највиша црквена одликовања. Заузврат се о корупцији и криминалу из црквених редова не говори („Не лажи, не кради, не убиј!“).

Они који су уградили своје животе у темеље Рерублике Српске ни данас , на 20. рођендан, а 15 година након завршетка рата, немају централно спомен обиљежје у Бањој Луци. Борцима се укидају права, смањују пензије, инвалиднине. А имамо много више лажних бораца и инвалида него стварних, а нико нема снаге да ради ревизију њихових права. Пристали смо на лаж и превару. Ордење и признања су толико девалвирани дијељењем шаком и капом по јаранској и буразерској линији, па чак и ратном непријатељу. И опет ту можемо цитирати Домановића: „Чујте, људи, човјек од ше’сет година без и једног ордена!“. А стварни хероји полако тону у заборав.

И поред свега, већина, највећим гријехом политичара сматра се то што му се син жени дјевојком друге вјере.

Добро је књижевник рекао да наш проблем није толико мањак националног јединства, већ вишак егоманије и личних интереса. Да би Република Српска имала будућност, ови са вишком егоманије и личних интереса морају се замијенити са онима са вишком поштења и родољубља. Такав је тренутак да нема мјеста подјелама на четнике и партизане, источне и западне, вјернике и атеисте и да је прихватљива једино подјела на поштене и лопове, раднике и нераднике.Само поштени људи напорним радом могу омогућити будућност овом народу. Све остало су заваравања.

Али прво се морамо учити дјецу да поштују људе, прије свега родитеље и учитеље своје, да поштују оне који су нам донијели слободу. Да се не омаловажавају различите ставове других људи. Да не исмијавају оног ко не зна, већ му помогну да научи. Да вратимо традицију чојства и јунаштва, да храбро бранимо своју породицу и свој народ у невољи, али да бранимо и друге од себе и својих. Никад не дозволити дискриминацију према другима који не припадају нашем народу, никад чинити другима оно што не желимо да други чине нама. У Уставу замијенити ону дискриминаторску одредбу о конституивности три народа реченицом да је“ Република Српска држава свих њених лојалних грађана, без обзира на пол, расу, вјеру, националну припадност и сл.“.

И није толика наша несрећа што смо доведени у незавидну позицију политичким срљањем кроз генерације, већ што кроз лош образовни систем, посебно високошколски, не стварамо оне који ће покренути ово друштво напријед. Не стварамо оне који ће да нас „ваде са дна“. Најгоре је кад људи падну у очај, изгубе вјеру и наду. Данас добијамо форму без садржаја. Битно је доћи до дипломе, а циљ не бира средства. А људи су наш највећи ресурс. Није било довољно трагично што се корупцијом и непотизмом диплома на држаним универзитетима може купити илегално, па се оснивају приватне високошколске установе да би се до дипломе могло и легално доћи. Парадокс је да приватници запошљавају младе са завршеним државним факултетима, а држава оне с дипломама приватних факултета. Свима је данас јасно да је и „Болоња“ уназадила наше високо образовање. Без знања се не може ништа ни иновирати нити ствотити нова вриједност, али се може сједити нераспоређен у канцеларији државне администрације и играти игрице или дописивати на „фејсбуку“. Под хитно је потребно донијети високе стандарде за високошколске установе, који ће онемогућити рад онима који не испуњавају услове, без обзира да ли су они приватни или друштвени. Запитајмо се само колико наших дипломаца може проћи на тржишту рада било гдје ван граница Републике Српске? Онда ће нам бити јасно предности дипломе стечене у Српској у односу на трослојни тоалет папир.

Улогу у образовању мора имати и јавни РТВ сервис. Некада су дјеца у пријеподневним часовима имала прилику да гледају образовне емисије од „Опстанка“, преко „Бранка коцкице“ до емисија учења енглеског језика, из географије, историје,… Цртани филмови су били далеко мање морбидни, занимљиви и за одрасле, без агресије. Ако нисмо способни да продукујемо сами нешто слично, било би пожељно да бар откупимо и реемитујемо образовни програм ТВ Београд из 80-их. Од круцијалног значаја би било и снимање играног филма о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу, али и филма о акцији пробијања „Коридора живота“.

Уписну политику на факултетима и средњим школама морамо прилагодити потребама тржишта, јер наша Република проблем незапослености рјешава уписом младих на факултете без икаквог јасног плана и реда, али и брисањем с евиденције оних који се не јаве на вријеме, што се користи за лажно приказивање броја незапослених. Биро за запошљавање има улогу само евиденције и готово да нема сврху. Зашто не бисмо (као Нијемци) натјерали незапослене да сваки дан проводе у школи, уче језике, усавршавају се и побољшавају своју биографију, умјесто да сједе по кафићима? Ангажовање младих на тај начин и спортским активностима смањио би нам број наркомана, алкохоличара, пушача, чије лијечење много кошта ово друштво. Здравствене услуге и образовање морају бити доступни по имати минималној цијени и треба тежити да буду бесплатни, јер смо то већ имали што значи да смо назадовали у еволутивном процесу.

Значајна средства треба усмјерити у спорт, али не на начин да се дају милиони за неолимпијеске спортове (рафтинг, падобранство, кик бокс) и куповину играча са стране, већ да се ствара властити кадар. Једино платити квалитетне тренере и да се усмјеримо на властиту производњу играча. Да се створи широка база из које ће се добити и квалитет. Примарни је циљ што више младих склонити са улице. При томе морамо бити свјесни да смо мали да бисмо конкурисали другима у врхунском спорту, првенствено фудбалу, али се треба фокусирати на спортове са традицијом на овим просторима и покушити створити брендове. Спорт је јако битан за промоцију једне државе и нпр. рукометни клуб Борац мора бити бренд Републике Српске. Нису потребна баснословна материјална улагања да би Борац био раме уз раме са њемачким, словеначким или шпанским клубовима. Шансу би још требало тражити и у ватерполу ангажовањем најбољих тренера из Србије и сарадњом са најјачим клубовима из Србије и Црне Горе. Уз мала улагања једног дана на Олимпијади би репрезентација Републике Српске у ватерполу могла доћи до медаље. Зар је немогуће?

Да би се српски народ очувао на овим просторима, посебну пажњу треба посветити очувању културе српског народа, првенствено језика и писма, као националног идентитета једног народа. Поред тога, у еволутивном смислу је јако битно стварање критичке мисли, јер је здрава критика један од битних фактора развоја друштва.

Ипак, можда и највећи проблем и питање свих питања (поред економије и образовања) јесте недостатак адекватне популационе политике. Јасно је да годинама имамо негативан природни прираштај, који уколико се тај тренд настави, овај народ води у биолошки нестанак. Рјешење српског националног питања морамо тражити у рађању српске дјеце, а нипошто у убијању туђе, истребљењу сусједних народа. Број Турака у XX вијеку се увећао за 400%, Албанаца 700%, а Срби су десетковани у два свјетска рата. Данас изумиремо и без рата, што је још један доказ да смо сами себи највећи непријатељи. Смијешни су популациони пројекти попут „Конференције беба“ или једнократне помоћи државе при рађању дјетета или даривању првог дјетета рођеног у новој години. Помоћ мора бити снажна и перманентна. Највећа помоћ јесте запошљавање младих људи, јер како очекивати од двоје незапослених, који живе у мамином стану или дједовој кући да заснивају породицу. Али Република Српска и на друге начине може помоћи. Један је да већим издвајањима за Фонд дјечије заштите, али не таквим да би се повећала администрација, већ да најприје из сваке породице са троје и више дјеце свако дијете добија по 100 КМ мјесечно од рођења до краја школовања, најдаље до 26. године. То не би било више од 200-300 милиона КМ на годишњем нивоу, а временом, оживљавањем економије било би више новца и ово право би се могло проширити на већу популацију. Свака породица са четворо и више дјеце од Републике Српске мора добити минимум монтажну кућу од 80 метара квадратних, уколико нема кров над главом. Неко ће рећи да држава не треба да даје грађанима ништа, али по тој логици не би требала ни да узима. Како је за просту репродукцију становништва потребно да свака породица има приближно троје дјеце (неки људи умиру прије репродуктивног периода, неки људи се никад не жене, неки имају склоности ка истом полу, а сваки седми брак има проблема са стерилитетом), јасно је колико су драгоцјени људи са троје и више дјеце за биолошки опстанак српског народа на територији БиХ. Не заборавите да Бошњаци чекају својих 51% када ће покушати на овај или онај начин да успоставе доминацију. Стварање вишечланих породица се не може очекивати од хедониста, од људи који се посвећују каријери и зато треба адекватно наградити оне који доприносе побољшању наталитета. Српска православна црква би ту морала одиграти значајну улогу, али… Увести најстрожије казне за кривично дјело условљавања трудница при запошљавању, а омладину едуковати о правим вриједностима, значају породице као основне ћелије друштва. Истовремено посебну пажњу посветити развоју села, улагањем у инфраструктуру и разним подстицајима, како би се становништво задржало.

Поред свега сваки грађанин Републике Српске треба да ради на личном образовању, стручном усавршавању, јер ће и то значајно допринијети напретку Српске у цјелини.

Да би се све наведено остварило, потребно је да институције Републике Српске направе детаљну анализу и јасан план будућности српског народа на овим просторима, а онда исти и почну проводити, уз одговорност за непровођење, како не би остао само мртво слово на папиру. Остају нам само вјера и нада да ће овај народ добити, не вође, већ тим људи с визијом, да ће национални интерес бити важнији од личних хедонистичких потреба, да ће на цијени поново бити ЗНАЊЕ И ПОШТЕЊЕ. Ја се још увијек надам и вјерујем. А Ви?0 КОМЕНТАРА

 1. ЈА ВЈЕРУЈЕМ……..
  Јест да једино НАЧЕРТАНИЈЕ нисам написала ја,већ Илија Гарашанин давне 1844. године, али сам скоро сигурна да ће српски народ изродити и написати свој национални програм.

  Свака част за текст!

 2. „Република Српска никако не смије да рачуна на рјешење проблема у рату и мора да обезбиједи подршку других, који ће је заштитити у евентуалном налету оних који планирају рат“.
  Браво колумбо, да се овакви питају фудбал и се играо са двије лопте.

 3. ne vidim potrebu stalnog vracanja i potezanja pitanja iz 90ih. Ako se tad nije Bosna raspala ne znam zasto bi sad. Svakim danom smo sve dalje i dalje od politke 90ih i politike disolucije, ali neki to stalno potenciraju.

  Okrenimo se ekonomiji i suzbijanju kriminala kako bi nam svima u BiH bilo bolje.

  Rusiti Bosnu koja je u ovim granicama vec dugi niz stoljeca i praviti neku srpsku drzavu na njenom teritoriju nije moguce zbog suprtonih struja unutar same BiH a pogotovo Republike Hrvatske koja nikad nece dosputiti da se toliko kilometara granice pretvori u granicu sa Srbijom!

  Sa druge strane, pa vidite li vi kakvih sve vehabija i drugih spodoba hoda po ovoj Bosni, pa zar mislite da ce EU i SAD dopusititi daljnju radikalizaciju dijeljenjem Bosne i na taj nacin stvaranjem cisto muslimanske drzave koja bi bila puna bijesnih radikalaca. SAD-u nisu potrebni novi neprijatelji i njihov interes nikad nece biti nista osim jedinstvene BiH!

  Nepotrebno gubljenje vremena kojeg svakako nemamo. Ako neko hoce cisto Srpsku drzavu eno mu preko Drine Srbije, nek uziva u Srsptvu svom. ISto vazi i za Vehabije, eno im Iraka ili velike Hrvate -eno im „lijepe nase“

  Kanite se Bosne

 4. anti-kor, 15.01.2012. 18:27:06 [25533]
  „Шта је по занимању аутор овог коментара ?
  Сумњам да има неко високо образовање.“

  Какве то везе има шта је по занимању „овај коментатор“? Очигледно није политичка пушикурача попут тебе, јадниче.

  Добар текст је написао, моје замјерке се односе на дужину текста, мислим да си могао у двије чак и три наставка објављивати га. Али добро је и овако.

  Не бих се сложио са тобом у тези:

  „Један је да већим издвајањима за Фонд дјечије заштите, али не таквим да би се повећала администрација, већ да најприје из сваке породице са троје и више дјеце свако дијете добија по 100 КМ мјесечно од рођења до краја школовања, најдаље до 26. године. „

  Прво је потребно урадити припрему за репродукцију, а то значи потребно је здрвство мало боље организовати, да дјевојке-жене које су у репродуктивној доби имају бесплатан преглед код свог гинеколога, или да држава субвенционише гинеколошки прегледе, а да кориснице плаћају партиципацију (нпр. ако је преглед 40 марака држава треба да плати 25 пацјенткиња 15 марака), такође лијекове за лијечење венеричних болести потребно је ставити на позитивну листу – да буду бесплатни (данас, да би дјевојке излјечиле неку бактерију потребно је скоро 300марака за прегледе и лијекове)

  Само здрава жена може родити здраво потомство, признаћете да услови у нашим болницима су испод минимума људског достојанства!

  Ја сам за то да се стимулише рађање ПРВОГ и ТРЕЋЕГ дјетета на мјесечном нивоу са по 100 марака. Породицама са троје и више дјеце потребно је помоћи на начин да су књиге, градски превоз и ужина у школи БЕСПЛАТНИ, на дјечију одјећу, обућу за ове породице укинути ПДВ.

 5. rixadu

  „…pogotovo Republike Hrvatske koja nikad nece dosputiti da se toliko kilometara granice pretvori u granicu sa Srbijom!“
  После вашег мишљења нарочито нас занима став Хрвата.Кад се буде распала Б/Х,узећемо у обзир ваше мишљење као и ви наше 90-их.Смешно глупа констатација,чак и ако знамо да „де факто“ та граница постоји и и без формалне независности Српске.

  „Ako neko hoce cisto Srpsku drzavu eno mu preko Drine Srbijа…“
  Ми смо у Босни живели одувек.За вас постоје различите теорије.Сматрате да нисте део аутохтоног становништва,тако да опет трагикомично изгледа да дошљак тера староседиоца.

  Текст је,иначе,у реду,али не представља ништа непознато.Иако не схватам баш шта Додик има са тим што тапкамо у месту „150 година“.

 6. Господине buddha

  мој коментар се односи на наслов и садржај, јер стратегија је нешто много конкретније и због тога мислим да је ово неки дилетант написао.

  Осим тога , ништа ново , што нисмо чули од Михајљице, Чавића,Стевандића,…

 7. Господине buddha

  мој коментар се односи на наслов и садржај, јер стратегија је нешто много конкретније и због тога мислим да је ово неки дилетант написао.

  Осим тога , ништа ново , што нисмо чули од Михајљице, Чавића,Стевандића,…

 8. Текст је сјајан!

  Наравно да детаљи (видим да имамо критичара) овде нису потребни, није им ни мјесто ни вријеме. Означени су приоритети, са којима се слажем. То је довољно за почетак.

  Морам само да споменем, још једном, питање концесије која је у најави, а која намјерава да се „договори“ са Хрватима. То је прави показатељ како Срби у миру изгубе оно што стекну у рату, уз огромне жртве. Омогућавати Хрватима да повезују своју територију на наш рачун је најблаже речено неодговорно. Није тајна да имају територијалне претензије. Ко мало боље прати дешавања у Хрватској зна да се сваки дан рађају нови покрети који промовишу границе некадашње НДХ. Не треба да им помажемо у остваривању њихових циљева. То НИЈЕ наш интерес и надам се да ће ово да се заустави. Српска од тога нема користи или, ако има, треба сама да гради свој дио, без концесија. Приоритет треба да буде спајање Републике Српске, жељезницом, како је предложио г. Симић нпр. Такође и тзв. источни дио Републике Српске (мада не признајем подјеле) мора да се адекватно повеже. То је неки предуслов развоја.

  Много тога не зависи од нас. Велики, када се свађају и када се воле… некако увијек поклопе мале. Зато је најважније да научимо да обезбиједимо баланс и да, ако већ треба да прођемо са поврједама, добијемо оне лакше, а не као по обичају у историји, редовно прођемо са тешким.

  Приоритет свих приоритета јесте заустављање распродаје природног богатства, концесије и сл.

 9. anti-kor, 16.01.2012. 01:25:59 [25576]

  „мој коментар се односи на наслов и садржај, јер стратегија је нешто много конкретније и због тога мислим да је ово неки дилетант написао.“

  Ако ти је циљ био да га дискредитујеш на тај начин, на конто његовог образовања, ниси успио, јер Дражену треба још неколико испита да заврши Медицински факултет, који је признаћеш мало тежи за завршити… али то је његов проблем, а не твој, нити било чији други!

  Оно што ја мрзим су ударци испод појаса, ово ти је било глупо што си написао. Ако хоћеш да именујеш, исправиш неку грешку, онда напишеш имам замјерку на то и то, и на тај начин водиш дебату, а ти ко онај ћошкасти министар здравља одмах се ухватио образвања аутора.

  Стратегија јесте шири научни појам, и кад се доноси за одређену област (нпр. социјална политика) зна се колико треба времена, новца и коју форму мора садржати, међутим, у свакодневном животу појам стратегије односи се на постизање неког краткорочног циља.

  Можда Дражен и заступа мишљења „Михајљице, Чавића,Стевандића,…“ како ти кажеш, али има код Дражена нешто што што ти не видиш или нећеш да видиш, а то је да он са својим сарадницима дијелове „стратегије“ проводи на терену. То је тако снажно дјеловање, да бањалучки СНСД са много више пара и медијском подршком покушава да неутралише њихово дјеловање (нпр. њихова акција за подјелу пакетића дјеци из сиромашних породица на Старчевици, резултирала је реакцијом СНСД-ових главоња и њихових отмених жена*, да су организовали подјелу пакетића у МЗ Нова Варош, па дворана Обилићево)!

  _______________________
  *Отмене жене краси саможивост, тупавост, таштина и ништавило у свачем – Толстој

 10. Dražen je super dobornamjeran tip. Nedostaje mu malo ironičkog otklona… ali sve u svemu – dopada se meni njegovo pisanje po frontalima i njegov angažman na Starčevici.

  Ovo je priča koja ima publiku, priča koja se može raširiti i koja može biti prihvaćena.

  Što se tiče nacionalne strategije i ove prozivke sa početka teksta… treba biti pošten i reći – Ekonomski institut radi na izradi Strategije razvoja Republike Srpske (2011-2015) i na njihovom sajtu piše da se dobar dio posla završio. Radne grupe su završile sa sastančenjem, ostalo je valjda da se čitav dokument finalizuje. Ne sumnjam da će to biti „mrtvo slovo na papiru“ ali eto valja priznati da će Dodo sa svojom ekipom bar zadovoljiti formu i svima se pred lokalne izvore nahvaliti kako imamo strategiju i kako sve lokalne strategije valja prilagoditi nacionalnoj.

 11. Naravno ,svaka cast autoru!Djeco, na vama je, a vi to morate zbog vas i vase djece i njihove djece. Ovako vise niti moze, niti smije , ako nizbog koga ono zbog junaka koji zivote dadose za RS a, ali ne ovakvu autogenocidnu, kriminalnomafijasku, privatnojalijasku,…
  Antikor pita za obrazovanje autora? A, pitas li za obrazovanje Pere pinokija, mesara i „prve brazde svoga sela“, za obrazovanje prijedorskog Mucka , desne ruke Paviceve, i svih mucaka RS o kojima nam zvisi zivot, a ima ih mnogo.
  Naprijed djeco moja, naprijed Drazene, buddha, Anja, soliume, jabuko, pantere, garasanine, travnicane,…jahacu,bozidare, znani i neznani, radite jer znate kako treba,a cika pd je uz vas i sa vama dok disem.

 12. @mr Biggy

  „Ми смо у Босни живели одувек“.

  Naravno da jeste! Svi mi zivimo u Bosni oduvijek i niko nema ekskluzivno pravo na Bosnu!

  i tako ce i da ostane osim ako neko ne pozeli da napusti Bosnu…. ali on ne moze ponijeti sa sobom komad Bosne!

  Bosna je tu gdje jeste zadnjih 10 vjekova! Nepotrebno se je vracati politici 90ih i teznjama njenog razbijanja. Pa kad nije uspijelo 90ih kako bi sad moglo. (a vec sam i naveo kljucne razloge)

  Nedopustite da vam idioti pune vase glavice glupostima. Sudbina ti je da cijeli zivot provedes u Bosni i kad god izadjes iz Bosne bices samo obicni bosanac.. Nemoj taj cijeli zivot provesti u sanjarenju o nekom razbijanju Bosne. ostarices a opet ces se okrenuti iza sebe kao bosanac

 13. “… и поред сјајних услова за производњу здраве хране…“
  “… и затровали радиоктивним уранијумом…“

  Није ми јасно како произвести здраву храну у средини затрованој уранијумом!?

  Типична есдесовска прича из деведестих.Малоло удроби Маркса, мало комунизма, завјере Ватикана и Британаца, геноцида и аутогеноцида, уроте свих против Срба. Дражен још додаје и завјеру Срба против Срба.

  Дражене, ако желиш да сачуваш ментално здравље одмакни се од Стевандића и иних.

 14. Похвале аутору на изузетној енергији и великом труду да нам праву тему постави као приоритет. Много је добрих теза изнио у овом писању и као што неко рече, можда је требало да се подијели у неколико наставака, како би се дискусија фокусирала по структури текста, а с друге стране како би коментари били усмјерени на одређени дио текста. Овако је могуће прескочити неке важне ставке.
  Анти-кор је вјероватно онај Доњак који је завидан и злобан зато што је Дражен образованији, паметнији, а свакако и позванији да прича и о поштењу и о моралу и о знању и о звању. То некада може да заболи. Свакако, пошто и сам прихватам и размишљам у складу са више од 95% написаног, оних 5% мојих евентуалних неслагања се односи на дио теме која говори о настојањима муслимана да преузму апсолутни примат у БиХ. Ту нема ништа спорно. Лично, моја методологија се уопште не би јавно бавила њима (избјегава се оптужба за шовинизам), него би сву своју снагу фокусирао наоно што је аутор већ исказао, а то је да ми будемо значајно бољи, продуктивнији и јачи. Ми све претензије можемо зауставити ако имамо широк круг пријатеља(у сфери држава, нема пријатеља, него интереси), који имају јасан интерес да буду уз нас и да нас подржавају.Како то постићи? Привлачењем страних инвестиција, које неумитно воде ка концесионим односима на вишем нивоуи на дужи временски рок, умјесто досадашње праксе да се ресурси продају и губе заувијек. Кардиналан пропуст је одустајање од МИП-а БиХ. До сада, а и од сада ће очигледно фирме из Ф БиХ бити заступници и невидљива рука на тржишту РС, умјесто да буде обрнуто, већина представништава се инсталира тамо. Ту смо много изгубили, а да не говорим о политичком мешетерању и начину представљања РС у страним круговима на састанцима затвореног типа. Јавност се овдје мало бавила губитком МИП-а, а уз чеституку Јосиповића Додику, те појаву терориста, на ово се већ заборавило. Риксаду, Косово је било у Србији, а данас је само у српским главама, исто желим вама за Босну, нека оно формално буде признато једног дана тамо гдје треба, а ви у својој глави будите убијеђени да је Република Српска у БиХ. Ферхадија ће вам бити као нама Дечани.

  Дражене, хвала за овај текст и надам се да ће их бити и у наредном периоду и више.

 15. Вук манитог треба на терапију. Него, реци ти нама, добро лоцирао си овај пропуст и мало га тргао из контекста, је ли истина очињег ти вида да неки траже да се Вук манити повуче са чела те ваше лажне српске партије???

 16. rixadu, 16.01.2012. 09:37:19
  Sad ja tebe pitam,kakve to sve veze ima?

  SFRJ se nije raspala preko noci na onaj nacin koji insinuiras.Magicnim stapicem mozda?
  Jedna republika je proglasila referendum itd.,druga takodje ali neustavno(Hrvatska).
  Procitaj ustav bivse SR Hrvatske pa ces shvatiti zasto.
  BH je jos specificnija zbog trojstva konstitutivnih naroda(po tom istom tvom ustavu).
  Odkud pravo bilo kome krsiti ustav i jednostrano proglasiti referendum?I ako je to vec ucinjeno,po kom osnovu se onda neko moze pozivati na istu stvar koja je takodje pogazena.
  Oces li vino sa vodom ili vodu sa vinom?B-)

 17. @jahac

  Nisi u pravu!

  svaka republika je imala pravo na refrendum i to su pravo iskoristili

  Procitaj nesto i o Bedinterovoj komisiji.

  Nije neustavno jer je ustav SFRJ grantirao pravo na referendum o ocijepljenju a u BiH ustavom nije garantovano niti cijepanje BiH odvajanjem RS niti ukidanje RS. Jedino ako se sva tri naroda sloze po tom pitanju! Cisto sumnjam da ces ti ikad pristati na ukidanje RS :)… Stoga mani se coravog posla, ode ti cijeli zivot u to!

 18. Браво Дражене, ако ниси коректор власти, а оно успјешно региструјеш одакле прокисује и труне, открио си узрок квара, на „стручнијим“ од тебе је да отклоне квар.

  Добро си напоменуо како су турци владали овдје 500 година, а већина „њих“ говорила српским језиком.. то више говори ваљда о нама, него о турској војно-државној сили!

  На све ове приоритетне циљеве што си навео, а које ти успут и она комуњарска сподоба испрдак вука манитог ороз набија на нос, ма нама је потребан нови Радован Караџић, да нас покрене и извуче из ове летаргије, исто као што смо у оном бившем систему били успавани причама, како је све безбједно, како можеш на сваком мјесту слободно лећи и спавати и то све у временима кад су стражари у војсци гинули код Призрена и Подујева од иреденте, или амбасадори по Штокхолму од усташке емиграције, као и упади оне терористичке банде код Бугојна.

  Нас су тада успављивали причама, да смо безбједни, да имамо сигурну војску, 4-ту силу у Европи, која нас може одбранити у свака доба…а кад се систем почео распадати, и та војска је као кула од карата збрисана са лица земље!
  Ко је питао ко ће нас бранити? Радован је показао узмите пушке у руке и своју судбину у своје руке и одбранили смо се зар не?

  Е такав би нам данас требао, да разбије заблуду владајуће булументе, која се уби причама „лако ћемо“, долазе нам пијани руски милијардери и инвестирају у све живо, долазе кинези, дједа мраз из америке и ЕУ, европске паре из европских фоднова чекају на граници код Хоргоша, Марибора,..итд, итд,… ето то су нама ови додикови кравари продавали као политичке програме, програме некакавих ш,љ,з агенција, све млатимудани и учмале бирократе.

  Ми на исти начин као онда војску и одбрану, сад морамо узети привреду у своје руке, самим тим и судбину у своје руке, за судбину је потребна одговорност, уз одговорне људе привреда можда да се ишчупа и крене напријед, а ми да стекнемо самопоуздање, и ослободимо се ових накарадних догми развијених из неспособних кругова владајуће бирократије!
  Пред нама су велики изазови, а ми смо пали на задње мјесто у региону, а и у свијету, па за нама је на срамоту владајуће олигархије и сад федерација свјетлосну годину испред нас!

  Пут излаза прво почиње са буђењем из сна, а ови што су нас успављивали са бајкама и лијепим успаванкама, кад тад ће одговарати пред својим народом за сво зло што су му нанијели!

 19. rixadu, 16.01.2012. 10:30:32
  Bedinterova komisija?Kako da ne,to je komisija koja je podjednako zastupala interese svih naroda bivse SFRJ i odvela nas u “blagostanje“ gradjanskih ratova.
  Bas im hvala,puno su nam pomogli.

  Po ustavu iz ’74 svaka republika i ustavotvorni i konstitutivni narod svake jedinice su imali pravo na smoopredjeljenje do otcjepljenja.

  Prema tome ako se pod SR Hrvatskom,buducom R Hrvatskom smatrao novoformirani sabor,imao je pravo raspisati referendum R.Hrvatske i po istom principu je Srpski narod iskoristio pravo na formiranje vlastite jedinice kao kostitutivni narod.Ako se postuje ustav,mora se postovati do kraja i bezrezervno.
  Druga je stvar sto je R.Hrvatska nasilno pokusavala izvrsiti agresiju na novoformiranu zajednicu,sto je na kraju rezultiralo trostrukim krsenjem i medjunarodnog prava(na udruzivanje),i ustavnog,prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja i na kraju osnovnog;prava na zivot i privatnu svojinu.

  U BH je jos gora situacija ako uzmemo u obzir brojnost konstitutivnog naroda.U Hrvatskoj se pokusavalo i pokusava i dan danas genocid opravdati procentualnom zastupljenoscu Srba(oko 15%),mada je kad se govori o ljudskim pravima uopste smijesno govoriti o procentima.

  Danasnji ustav BH je zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu,koji je vec u mnogo segmenata narusen i napadan upravo(cudna mi cuda)iz fbih.
  Moglo bi se slobodno reci da je Dejton polumrtav zahvaljujuci govorima mrznje,nepostivanjem dana Republike Srpske i raznim drugim opstrukcijama,da ne nabrajam redom.
  Najgori je dopusteni govor mrznje u svim medijima u fbih.
  Shodno tome i ustav koji(po tebi)ne “garantira“ljudska prava i slobode se konstantno krsi upravo od onih koji navodno zastupaju interese BH a u sustini je(vec vidjeno)krse.
  Dovoljno je da Srpski narod povuce svoje predstavnike(a ima debelog razloga za to)iz zajednickih organa vlasti(koje su svejedno organi na papiru) i imamo situaciju iz ’91 s tim da Srpska ima jos jednu prednost,vecu cak i odnosu na Sloveniju.Naime SFRJ je bila federacija a BH je “entitetska zajednica.

 20. jahac, 16.01.2012. 11:19:37

  Риксо одводи причу у другом смјеру и бесмислено је трошити енергију да га увјерите да није у праву. Да је договор могућ, била би могућа и БиХ, а ни СФРЈ се не би распала. Окренимо се изградњи куће у свом дворишту, а преко ограде само можемо пожељети комшији да и он буде успјешан, да створимо здраву конкуренцију, ко ће бити бољи.

  Позваћемо га само уколико се појави заједнички непријатељ, мада му није ни тада вјеровати.

 21. Илија Гарашанин, 15.01.2012. 17:38:15

  Хвала! Велики поздрав!

  jahac, 15.01.2012. 18:24:54

  Написах већ да је независност само форма, а да је битнија суштина и садржај. Шиптари нису постали независни преко ноћи, већ су радили деценијама на томе. Поздрав!

 22. @jahac

  zapitaj se samo zasto onda ne povuku svoje predstavnike?

  zasto Dodik nije raspisao referendum?

  a ako ima pravo na referendum zasto je u nedavno u Italiji trazio da se u ustavu uvede pravo na referendum?

  Sto trazi uvodjenje prava na referendum ako ima pravo sprovesti referendum?

  Na kraju je ta cijela prica dovela do reformisanja sudstva BiH i to po instrukcijama EU strucnjaka!!! -svaka mu cast

  „danasnji ustav BH je zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu,koji je vec u mnogo segmenata narusen i napadan upravo(cudna mi cuda)iz fbih“

  Pa ima li veceg antidejtonskog djelovanja od pozivanja na raspad BiH!?

  Drugim rijecima ja bih bas volio da je Dodik isao do kraja u svojim suludim idejama ali izgleda da nije toliko glup pa je na kraju cak i poraz ( zabranu referenduma) nepismenom pucanstvu uspio prikazati kao pobjedu!

  Pa prosao bi kao hrvatska samouprava da je isao do kraja!

 23. yeni, 15.01.2012. 22:34:12

  Рат у БиХ није завршен (нажалост), већ прекинут. Било какав нови рат је погубан за српски народ у БиХ и лако да бисмо могли завршити као крајишки Срби. У недостатку рјешења у економској и социјалној сфери, заоштрава се међунационална нетрпељивост. Бошњаци једино рјешење виде у оној познатој „један грађанин један глас“ или у новом рату, када би овладали простором БиХ. Постоје неке индиције да се и припремају. Американци ће их сигурно подржати, што ради новца који лобистички кругови узимају из богатих исламских земаља, што ради дестабилизације Европе. Сигуран сам да хришћанска Европа неће овај пут подржати Бошњаке, изузев евентуално Енглеза, чија је политика подређена интересима Вашингтона.

  Срби не смију више да гину. У БиХ нема ни 1,5 милион Срба. Зато нам је потребна национална стратегија у којој ће бити јасно речено нпр. „национални циљ је 2 милиона Срба у БиХ до 2060. године, а до тог циља ћемо доћи на тај и тај начин…“.

  Дакле, сиромашна Српска је лак плијен било коме и зато за опстанак треба подршку неког јачег.

 24. rixadu

  Џабе окрећеш причу.
  Према једној (вашој) теорији овде сте дошли као богумили,према другој сте реликти турске хегемоније.Истина је,вероватно,негде између.Трубљење како Босна постоји 1000 година је обична муслиманска демагогија,ви са том вишевековном Босном немате апсолутно ништа.

  Заборави српско напуштање Босне.Собзиром да је ово првенствено наша земља,не можемо отићи и оставити је икоме.

 25. drazen78bl, 16.01.2012. 11:41:46
  “Шиптари нису постали независни преко ноћи, већ су радили деценијама на томе“

  Iako se sustinski slazem i ponovicu,slazem se i sa tekstom ipak tesko je graditi kucu dok ti je komsija urusava.
  Dobra ekonomija i suzbijanje kriminala i korupcije zahtijeva potpunu kontrolu drzave u kojoj se sprovodi.
  Bez nezavisnosti je nemoguce zaustaviti uvoznicke i ostale lobije koji stizu sa tom robom.Kontrola granica je neophodna.
  Sada je skoro izvjesno da ce fbih pokusati agresiju,mada mislim da za fizicku agresiju nece dobiti zeleno svjetlo jer situacija u RSK se ne moze nikako porediti sa ovom.
  Doduse,moguc je drugi vid agresije,koji se upravo sada i sprovodi a to je ekonomski.

  I tu se vracamo i na tekst i na onaj kljuc koji spominjes a to je ekonomski razvitak kao preduslov sveg ostalog.
  Neke stvari se mogu i sada uciniti,mada je to prilicno jalovo,sve dok se mi zasebno ne otvorimo prema svijetu.

  Mislim da ce biti kljucan momenat u trenutnom nezadrzivom sunovratu EU,kao i zapadne alijanse,medjutim,smatram da ce taj medjuprostor biti relativno kratkotrajan i smatram da se ne smije oklijevati cim se stvori makar minimalni preduslov za to.

 26. Комшије треба опструисати и пронаћи модел како што мање пара гурати у заједничку касу, као што је Словенија радила. Правити себе бољим, а горе радити опструкцију која је рецимо 1990. године ону државу направила немогућом. УИО нека плаче за нашом кинтом. Ово је задатак за Тегелтију и Џомбића. Када постанемо терет, молиће нас да се разведемо и да поведемо и сву дјецу са собомB-)B-)

 27. buddha, 15.01.2012. 23:09:11

  Текст сам написао без јасно одијељених цјелина и то је разлог зашто не би имао смисао да га подијелим у три дијела, а питање је толико комплексно да се није могло много скраћивати.

  Свакако да треба тежити бесплатној здравственој заштити свих грађана, јер смо то већ имали. Значи, ми данас живимо на нижем цивилизацијском степену него прије 20-30 година. Само јачање производних дјелатности и извоза можемо створити новац којим бисмо могли финансирати то. Остало је све пресипањег из шупљег у празно.

  „Ја сам за то да се стимулише рађање ПРВОГ и ТРЕЋЕГ дјетета на мјесечном нивоу са по 100 марака. Породицама са троје и више дјеце потребно је помоћи на начин да су књиге, градски превоз и ужина у школи БЕСПЛАТНИ, на дјечију одјећу, обућу за ове породице укинути ПДВ.“

  Рађање првог дјетета се стимулише запошљавањем младих људи. Родитељски нагон води ка циљу, само држава треба помоћи онима који имају проблем са стерилитетом. Хедонистима који се одричу дјеце ради личног комфора тешко може помоћи и психијатрија.

  Породицама са више дјеце треба помоћи на све начине, али најбоље да им се даје новац, јер као што сам раније писао, Србин ће за паре све, па и дјецу да прави.
  Бесплатне књиге за све основце су права ствар и министарство просвјете је већ нешто предузело на том плану. Ваљда је јасно шта би се све могли кад бисмо стварали више новца.

  Поздрав!

 28. drazen78bl, 16.01.2012. 12:26:39 [25623]

  „Рађање првог дјетета се стимулише запошљавањем младих људи. „

  Ово је грешка, најмање дјеце се рађа кад је највише младих људи запослено. Зашто? Вјероватно због лажног система вриједности (Холивуд, МТВ и сл.)… Не вјерујем да годишње број прворођених беба пређе 70000, са 1200 марака на годишњем нивоу то је око осам милиона (за проклети рафтинг смо издвојили 6 милиона!) за прворођене бебе, што је јако мало новца за уложити, а богами добро дође родитељима. Треће рођених беба не буде годишње више од 25000, а то је око три милиона.

 29. solium, 16.01.2012. 00:47:42

  Хвала!

  И ја мислим да би се дјелимичним сузбијањем криминала и корупције уз незнатна улагања у производњу хране само за властито тржиште и очување ЕПРС у нашем власништву могао направити велики помак, а наше резерве у том погледу су огромне. Питање је само колико ће спољашњи фактор да дозволи Србима да напредују. Вјерујем да су наше власти само лутке на концу, а оно што им замјерам јесте нерационална потрошња, задуживање и распродаја, без стварања, али можда морају тако. Дала баба динар да уђе у коло, а дала би и два да изађе, али не може. Оно што не морају јесте да пуне себи џепове на штету народа. сигуран сам да им то нико није наредио.

  „Има нас још који знамо, можемо и хоћемо.“

  Свима је јасно да овдје постоји потреба окупљања српске интелигенције и истинских родољуба, само је питање форме. Ја заговарам широки народни покрет као почетком 90-их, јер смо поново биолошки угрожени. Како написах без подјела на лијеве и десне, источне и западне, малограђане и велике сељаке, већ само ПОШТЕНИ И ЛОПОВИ, РАДНИЦИ И НЕРАДНИЦИ. Само радом можемо нешто створити.
  Било какав покушај оснивања неке странке поштених људи мислим да би био сасјечен у коријену, убацивањем подметнутих људи, а та прича не би одговоарала ни власти ни опозицији, јер би их угрожавала ако би се развила. Ипак, ја не пристајем на пропаст и никад се не предајем, тако да било каква промјена долази у обзир. Све вриједи покушати.

  Поздрав!

 30. buddha, 16.01.2012. 12:56:11

  „Не вјерујем да годишње број прворођених беба пређе 70000, са 1200 марака на годишњем нивоу то је око осам милиона (за проклети рафтинг смо издвојили 6 милиона!) за прворођене бебе, што је јако мало новца за уложити, а богами добро дође родитељима. Треће рођених беба не буде годишње више од 25000, а то је око три милиона.“

  7 000 х 1 200 = 84 000 000 КМ

  Вјеровано си мислио на 7000 дјеце, али си превидио чињеницу да дјеца не би примала тај додатак само у години рођења већ најмање 18 година, тако да се 8,4 милиона треба множити са 20 као просјеком година колико се исплаћује по једном дјетету, а то је око 168 милиона КМ, уз тенденцију раста како би се рађало више дјеце. Ако би се ишло од рођења другог дјетета са том накнадом и за прво и за друго и свако наредно дијете, довољно би било преко фонда дјечије заштите годишње обезбиједити око 300 милиона КМ, по грубим процјенама, што је смијешна сума уколико би се мало покренула економија.
  Ипак, велика већина младих ће увијек ићи на бар једно дијете уколико потоји минимум за егзистенцију. Већ смо на сличној теми Мила Аљетића писали да незапослени млади људи који живе у кућама својих родитељ или дједова немају ни физички простор за размјену њежности, а ни услове за стварање потомства. Дјеци треба осигурати срећно дјетињство, а не сиромаштво. Кад већ имају једно дијете, материјална стимулација од стране државе је јак мотив да се иде на друго, треће, четврто,…

 31. Mr Biggy, 15.01.2012. 23:46:39

  „Текст је,иначе,у реду,али не представља ништа непознато.Иако не схватам баш шта Додик има са тим што тапкамо у месту „150 година“.“

  Додик има с тим што тапкамо у мјесту 150 година, јер је он континуитет те погубне политике. На власти је већ десетак година и неприкосновени је број 1. Тек у предизборној кампањи 2010. помиње да је потребно донијети националну стратегију. Значи, претходне године је владао без јасних смјерница, визије и циља!?
  Можда ја Њега критикујем по инерцији, али овај текст и јесте нека врста добронамјерне критике у циљу стварног доношења националне стратегије од стране стручних људи. Ово што сам изнио су само размишљања појединца на ту тему.

  И не само да актуелна политика се уклапа у „тапкање у мјесту 150 година“, већ нас враћа уназад. Ниједна власт није толико „увалила“ своје грађане у дугове до сада, а изредали су се свакакви овдје. Пред сам раат 1991. године, дуг по глави становника је био око 600 долара, а данас је најмање 3-4 хиљаде долара, с тим да смо онда имали привреду која је то могла релативно брзо ријешити, а данас немамо одакле, већ се рјешења траже у новим и већим задужењима.

  Шта је Твоје дијете криво да рођењем буде у минусу 4 000 долара?
  Каква је перспектива фудбалског клуба који у првенству старта са -10 бодова?

 32. LIjepo napisano samo eto ja sam misljenja da svako treba prvo da promjeni sebe i pobjedi sebe pa tek onda da bi mogao da mijenja svoje okruzenje pa i vlast.Vlast ima viziju ,ko je prepoznao prepoznao ,ko je cuo cuo je i ko je vidio vidio je.Postiji nesto sto se zove Vjera,Ljubav i Nada i postoji dobra volja medju ljudima .Opet svako treba da to prepozna i da bi prepoznao mora raditi na sebi i u fizickom i u psihickom smislu rijeci.:)

 33. anja banja luka, 16.01.2012. 01:45:04

  Некако ми је најдраже кад видим да са Тобом дијелим мишљење, уз дужно поштовање према другим коментаторима. Можда зато што смо овдје износили поприлично супротстваљене ставове.
  Симић је 100% у праву када каже да путеви и пруге морају бити „кичма“ Српске, а не спајање хрватских територија.
  Против распродаје природних богатстава и концесија се треба борити свим силама, али како? На који начин?
  СДС је у НСРС имао приједлог да се стави мораториј на приватизацију ЕПРС, што им је можда и најбољи потез, али владајућа већина је то одбила и пут за провођење је отворен. Приватизација је већ кренула на мала врата. Већ сам писао о извлачењу профита из Републике Срспке преко основаних фирми „сестара“, па тако Бирач и рафинерија највише дугују буџету РС, матичне фирме послују са губицима, а профит се извлачи. Онај Рашид улаже 2/3, а ТЕ Угљевик 1/3 капацитета за производњу електричне енергије + угаљ као наше природно богатство. Рашиду иде 90%, а Републици Српској остаје 10%. Која је то рачуница? Него, нема нешто Рашида, тог угледног бизнисмена са адресом у кипарском жбуњу. Да није занемогао?

  Право питање је може ли се то уопште спријечити с обзиром да велике компаније и моћне државе воде пљачкашку неоколонијалну политику!? Замислите какав би стандард имали нпр. Британци да нису вијековима пљачкали мале народе, што чине и данас!

 34. oksigen, 16.01.2012. 13:58:18

  Поздрављам Вас! У тексту сам навео при крају да паралелно са промјенама у смилу друшвеног организовања морају ићи и промјене на себи, али мало је људи који су то сами од себе спремни и мале су могућности. Неко би се можда радо школовао на престижним универзитеима у иностранству, а то је привилегија само оних са дубљим џепом. То не може бити спонтан процес, већ опет држава треба да ради много на просвјећењу грађана, на отварању могућности. Ипак, треба бити опрезан.

  Прије неколико дана сам овдје поставио текст Ноама Чомског о „Десет стратегија манипулисања становништвом“. Тачка 9 каже:

  „9) STVARANJE OSЈEĆAJA KRIVICE
  Treba ubijediti svakog pojedinca da je samo i isključivo on odgovoran za sopstvenu nesreću, usljed oskudnog znanja, ograničenih sposobnosti, ili nedovoljnog truda. Tako nesiguran i potcijenjen pojedinac, opterećen osjećajem krivice, odustaće od traženja pravih uzroka svog položaja i pobune protiv ekonomskog sistema.“

 35. drazen78bl

  И пре њега неки су владали и дуже,па им тај термин није падао напамет.Са ким он да прави националну стратегију?Са Сарајевом,са Београдом?Све су то подељена мишљења како у народу,тако и у елитама.Погледај политичку сцену Србије.Овде би још и могао да оствари минимум заједничких интереса,али ми смо неминовно везани за матицу.А и да не говорим колико сваки његов потез изазива нетрпељиости код дела грађана.Са друге стране,ми Срби у Босни имамо довољно проблема да је непходно за сваки дан да правимо стратегију преживљавања.Смернице су биле и сводиле се на очување Српске.Ма свака критика је добро дошла.Ипак,требаш да знаш да је он много радио на успостављању међународног субјективитета Српске,нарочито по питању лобирања и отварању ентитетских представништава у најважнијим центрима света.А ту се морало кренути од НУЛЕ.Доста тога се мора радити иза кулиса.

  Долар данас и јуче нису исти.Време јуче и данас није исто.Јуче ниси морао да платиш радну снагу у „друштвеном интересу“,а данас мораш да платиш да неко дође да види хоће ли баш овде да извлачи профит.Ниједна власт није ни бар покушавала да радио оволико.
  Овај економски професор (сличан Милојевићу) је човек из неког другог времена,можемо рећи и другог простора јер се јавни дугови ХР и РС драстично разликују.Иако је мени симпатичан његов наступ.

  Јасно је да национална стратегија подразумева усаглашеност широких размера и собзиром да се код нас свако попуштање сматра слабошћу а наше елите су елите ниских интересних зона и политиканства,врло сам скептичан у доношење исте.Притом кривим све актере подједнако.

 36. Овај текст је освјежење. Аутор износи своје размишљање, а да је спреман за сугестије потврђује и реченица:

  „Зато ћу овдје покушати у кратким цртама представити своју визију, која није нужно исправна, али овако битне ствари и не треба да ријешава један човјек, већ треба да настане као плод јавне расправе свих добронамјерних.“

  Једна сугестија аутору. Дуги текстови, као и дуги филмови, не могу до краја одржати потпуну концентрацију конзумента. Аутор је тога свјетан и образложио је због чега је написао дуг текст, али за убудуће…

 37. Mr Biggy, 16.01.2012. 14:34:27

  ау јбт тако то изгледа кад се снсд сељачине уВате високе полит’ке!:-o

  билмез рече,
  „требаш да знаш да је он много радио на успостављању међународног субјективитета Српске,нарочито по питању лобирања и отварању ентитетских представништава у најважнијим центрима света..“

  Тако што је дао министарство спољних послова златку лагумџији да може у свако доба у УН да нас напљује и изнесе колективне фрустрације о Србима и РС комплетно, ето јел то тај труднички рад твог пацијента, кравара из околине Лакташа?
  Јбм вам ваше смернице и ваше адвертајзинејшен хопа-цупа презентејшен!x-(

  Идиот који је прокоцкао сав природни потеницјал РС и лично својим „стручним“ радом, закуцо нас на само дно животног стандарда, немјерљиво ни са каквим окружењем, јер ако су они на леду, ми смо метар под ледом, ако су они у блату ми смо метар испод у живом пјеску, не заслужује ни име да му се помене, јер је и оно уклето и проклето за вијеке вијекова.

 38. drazen78bl, 16.01.2012. 13:40:30 [25634]

  „Вјеровано си мислио на 7000 дјеце, али си превидио чињеницу да дјеца не би примала тај додатак само у години рођења већ најмање 18 година, тако да се 8,4 милиона треба множити са 20 као просјеком година колико се исплаћује по једном дјетету, а то је око 168 милиона КМ, уз тенденцију раста како би се рађало више дјеце. „

  Нисам добро написао, да 7000 је цифра прворођених, ма ја сам за опцију да иде годину за годином, да видимо какав ће фибек бити. 8.4 милиона није мало, мало је неозбиљно фрљацати се стотина милиона и планирати за 20 година, а нисмо ријешили неко основне ствари. Идемо корак по корак, важно је започети. Породице са двоје и/или троје дјеце носе наталитетну политику, ових са четверо и више је свега пар процената. кад би у наредних 5 година дошло до повећања прворођене и трећерођене бебе за 10% на годишњем нивоу у односу на данашње стање, ми би били на коњу.

 39. rammstein

  Овај коментар је доказ што је мени тешко дискутовати са тобом…осим што ши идолпоклонилац још си и елементарно необавештен.И онда такав дође да соли памет…

  „Тако што је дао министарство спољних послова златку лагумџији да може у свако доба у УН да нас напљује и изнесе колективне фрустрације о Србима и РС…“
  Нико не може да да оно што нема.Компромис није слабост,а свако је морао одустати од почетних циљева.Е то сад што је Босић излетио из шеме…Причао си како нама припада то место,чак спомињао „обавезну ротацију“…страшно.Што бар не шутиш?Свако министарство Б/Х је састављено од министра и 2 заменика који припадају другим конститутивним народима.
  Морао би да знаш да Српска шаље,паралелно са Б/Х,своје извештаје у УН,тако да је омражени Додик опет корак испред Сарајева и есдееса.

  „Идиот који је прокоцкао сав природни потеницјал РС и лично својим „стручним“ радом, закуцо нас на само дно животног стандарда, немјерљиво ни са каквим окружењем, јер ако су они на леду, ми смо метар под ледом, ако су они у блату ми смо метар испод у живом пјеску, не заслужује ни име да му се помене, јер је и оно уклето и проклето за вијеке вијекова.“
  Је л’ти то о Раши или Букејловићу?;)

 40. Bigerčino, je li i tvom fireru svirao Betoven na uvc k’o i Palmi?
  Sjećam se kada je baba bilja otišla u posjetu u Francusku. Tamo je primili uz najveće državne počasti, dočekao je predsjednik Francuske, počasni ešalon, ….Balije iz SA se bunile: pa nije ona predsjednik države već samo jednog entiteta… Protestovali….
  To je ustvari bila uvertira u njeno hapšenje …Odradio babac svoje, i mrš u aps. E, kada odradi i ovaj mesar preuzete obaveze, a pri kraju je … biće mu kao smrdibabi.
  Nego, bigerčino, nema tebi nego polako izbacivati taj firercigar i prestrojavati se. Kako vidim, počeo si. Tako i treba. Dosadilo ti brisati curke ispod pampersa?

 41. Ја нисам нигдје осудио право да неко изнесе став , него сам написао да тежина наслова не одговара садржају. Ово је демагодија и популистички опозициони текст сличан причи актуелне опозиције.
  Када сам видио наслов очекивао сам много конкретније ствари, засноване на статистичким показатељима.
  Поједини коментари ми остављају утисак да је аутор неки политички активиста или планира да то буде, па су одмах доживјели да нападам лик и дјело.
  Добио сам у једном коментару одговор, да се ради о студенту Медицине. Довољно,…

 42. Е мој анти-кор, ти да си каква људина, писао ко је кога и због чега запослио код Радојичића у кабинет, кога је и због чега морао примити.. Када видиш неспособност онога што се представља као шеф кабинета, онај Грубор, е па Дражен је на неколико мјеста споменуо рецимо такве невидљиве поданике. Ти невидљиви су зло. Није нама зло онај кога видимо, па и знамо шта ради, него они које не знамо. Пошто си ти анти-кор де нам реци, шта би са возачем или службеником НС РС који је убио аутом оног студента прошле године? И ко је убио оног дјечака сина јединца код Раковачких бара? Ти нам анти- кор дај те информације, ко је, чији је, ко кога штити и слично, а Дражен неће никога убити својим ставовима, зар не?

 43. Ти си, узгред буди речено, одмах у старту рекао да си на страни позиције, па онда и твоји ставови могу бити субјективни анти-кору, конташ? Не знам те, али да ишта знаш, знао би да је Дражен опозиција и опозицији, ако нам исти раде о глави, фрајеру је ближи опозицији, али то није знак једнакости са класичним дјеловањем парламентарне опозиције..

 44. Г. Пантер, не брините се. Очигледно је да неки желе да провоцирају. Реакцијама им само пружамо могућност да наставе. Позз

  drazen78bl, 16.01.2012. 14:07:29

  Ту долазимо до улоге наших медија. Нажалост, нико се није ни осврнуо на овај конкретан проблем, или сам га ја преувеличала. Треба упознати јавност са опасношћу која пријети. Већина обичних људи не зна ништа о томе. Тешко је зауставити „њих“ јер они имају јасне циљеве, они контролишу власт и постављају услове, али народ је чудо и да постоји нека већа реакција… медија, стручне јавности прије свега и сл., тешко да би ово могло да прође неопажено.

 45. svaka cast Drazene, vecinu napisanog mogu i potpisati.mozda ides malo previse ulijevo ali to su samo sitnice.ovi dosad su bili losi i gori i mislim da nije problem biti bolji od njih,problem je druge prirode,ovi su otisli toliko daleko da ne bi dali vlast bez nasilja sto se vidi iz primjera agrokop trebinje sva sreca pa svako lovacko drustvo ima vise cijevi od njih.u svakom slucaju ako se osjete ugrozenima ici ce na niske udarce a mozda i vise od toga , jednako vlast i „opozicija“ jer gube privilegije koje su sebi prigrabili.
  posto vas je vec nekoliko iz bl iznijelo iste ili slicne stavove ne bi bilo lose da se nadjete i pokusate organizovati, moj predlog je udruzenje gradjana ili pokret i imate moju podrsku.
  imam jos jedan predlog:cini mi se da svi shvatamo sta rade biger, noir,slobodan mozda i ramstajn i mislim da je najbolje da ih ignirisemo.

 46. Дражене, свака част за на упорности, времену, знању, раду итд… које улажеш да би „разумјели“ реалну ситуацију у којој се налазимо. Тренутно сам заузет послом, иначе би радо дискутовао. За сада само још једном СВАКА ЧАСТ, САМО НАСТАВИ…

 47. ex-1978, 16.01.2012. 07:15:51

  Драго ми је да препознајеш моје добре намјере. Не ради се само о економској стратегији, већ уопште о плану за будућност овог народа. Ми као да смо се препустили стихији, па шта буде. Или се мисли да нема смисла ништа планирати, кад не зависи од нас?

  Овдје имаш стратегију за Србију из 2008. године:

  http://www.ekoplan.gov.rs/DNA/docs/strategija_rs.pdf

  Можда је све лијепо планирано, али је још битније да се проводи у пракси, што није случај.

  Поздрав!

 48. prijedor, 16.01.2012. 08:24:22

  Хвала Вам!

  Можемо ли отворити овдје расправу колико наши властодршци годинама уназад раде неке ствари „на своју руку“, а у којој мјери су лутке на концу? Ако неко буде радио другачије да ли ће бити убијен? Да ли ми морамо дати колонизаторима своја природна богатства или власти то дају да добију значајан проценат? Да ли је власт приморана да узима кредите ММФ-а и задужује нас? Подсјећам да је све и једна бивша република СФРЈ задужена преко црвене границе.

  Оно што сам сигуран је да им нико не наређује да трпају себи у џеп, а ако би ме неко уцјењивао, ја бих одступио са функције или се убио прије него водио милионе људи у пропаст.

  Поздрављам Вас!

 49. pink panter, 16.01.2012. 09:27:42

  НИсам у почетку планирао да ће бити оволико обиман текст, па нисам ни јасно разграничио на најмање два одвојена дијела: дијагноза и приједлог терапије. Како сам изгубио много времена на писање (морао сам и брисати нешто да скратим, јер је био још дужи), касније бих много морао потрошити да преслажем, и мада нисам био задовољан как осве то изгледа помислио сам да је суштина битнија од форме и одлучио да објавимо овакав какав јесте. Ја не претендујем да будем писац, па нисам под притиском да то мора бити књижевно дјело. Битно да се почне причати о томе. Мислим да Фронтал читају многи значајни политичари и новинари.

  Што се тиче страних улагања, за разлику од проф. Милојевића, подржао бих их, али никако у виду концесија. Данас сам се чуо са нашим иноватором, мојим добрим познаником, Мирославом Тешићем, који је покушао да привуче стране инвеститоре да уложе у Српску. Сви су спремни да инвестирају, али да он дође у њихову земљу.
  Питах га да ли је рјешење да нпр. општина Котор-Варош поклони земљиште за фабрику на бесплатно кориштење страном инвеститору, уколико ће запослити минимум 200-300 радника, и да добије значајне пореске повластице, да ли то привукло инвеститоре да уложе у Српску? А он каже да не би привукло, већ да бисмо морали ићи да их тражимо, а да би сигурно уз гаранције државе за те услове пристали да инвестирају и да бисмо их могли наћи.
  Али ко да иде по свијету и тражи инвеститоре када само министрица Жељка Цвијановић говори енглески?

  http://www.youtube.com/watch?v=ZW_1aES-rIU :D:D:D

 50. rammstein, 16.01.2012. 11:08:36

  Тачно је да нам је потребно буђење из сна. Већ си читао овдје моје коментаре у којима сам писао да смо биолошки угрожени као 1991. године и да нам је потребан широки народни покрет.
  И заиста , немјерљиве су заслуге и др Радована и свих тада пробуђених, који су сачували овај народ од новог геноцида. Мада се касније развио криминал огромних размјера, који нас је мога коштати губитка цијеле Р. Српске у тешком војном поразу, ја поштујем све што је учињено за слободу овог народа.

  Ипак, данас не мислим да је Србима паметно да имају једног вођу, мада нам је то у генима да као овце идемо за тим једним. Не волим ја култ личности нити јаке аутоитете. Идеално би било да се тимски ради, да је сваки појединац важан шраф у систему, а да функционишемо као њемачка машина.

  Хвала и поздрав!

 51. Mr Biggy, 16.01.2012. 15:47:29

  Пошто си ти очигледан политички слијепац и већег идолопоклоника од тебе нема, ти си слијепи идолопоклоник, за разлику од осталих, што је још погубније за твоје ментално здравље.

  Ево примјером да ти нацртам каква је разлика између политичара професионалца и пилићара какав је твој газда из лакташа, шегрт, приучени партијаш, лагумџија каже ако ја нећу бити министар спољних послова, неће бити ни савјета министара! И тако и би.
  Шта је твој балегар жвако годину и више дана? Да неће дати министарство спољних послова и послије ко куја све то полизо што је изасро и нарпавили су то што су направили, „компромис“…ето то је разлика између професиноалца и аматера, нажалост тај аматер се самопрозвао вођом РС.
  Гдје је лагумџијин компромис?

  Знаш ли колика је важност тог неког министарства за „економске односе“ са иностарснтвом, то ти је као да си се изборио за министарство квалификованих дизача тегова, министарство монолога, итд. итд.
  😛

  Значи твој газда је пушиона…

 52. drazen78bl, 17.01.2012. 02:36:46

  Разумијем ја тебе потпуно, али сви ови покушаји трзања из сна, су само гласови из масе нема ту конкретности, нити оријентације ка правом циљу.

  Погледај улоге малих политичких партијица, то су иц-е мамци, да збуњују народ да не знају прави циљ ни како да гласају. Уз то све и тај невладин сектор је тешко потукпљен и из центара режима строго контролисана алтернатива, тако да и тамо никакав против-одговор не можеш пронаћи, рецимо борачка, синдикат, пензионери,..

  Дуг је период кроз који ми морамо проћи да би изградили сигуран систем у друштву, који ће сам својим законским уређењем искоријењивати корупцију, непотизам, деспотизам, криминал из власти, јер је једино тамо заступљен и то најстрашније и најпогубније!

  Погледај гдје је завршила ревизорска служба и то у ово сељаково вријеме? Који су инструменти система и правног поредка на које би се могао обичан грађанин ослонити? Нема их, с чим ти можеш утицати на поскупљење горива, на задату пререгистрацију фирми које кошта додатних 600 марака пореске обвезнике, на цијену производа из увоза, кафу, цигарете, алкохол,..? Немаш ништа од тих инструмената којим би утицао на стандард! Немамо правни систем.

  Кад је ствар отишла тако далеко, онда је логично да нам треба неко са оном ствари, да покаже гдје и како се то може промјенити, па и по цијену да лети неколико глава са рамена, боље и то него сви колективно да идемо у пм.

 53. Дражене, само тако настави, текст је добар. Једино што бих ти савјетовао је, исто оно што ти је и онај матори СимоПедерОдрндани рекао, да се одмакнеш од Стевандића и СДС-а. Нема код њих људства (част изузецима, којих је веома мало)

 54. rammstein

  Не постоји други термин за тебе осим да си сељачина.Ја не разумем да ои даље имаш потребу да дискутујеш са неким ко је на вишем нивоу од тебе.Што се тиче идолпоклонства,види се по нашим профилним сликама.

  Шта да није било Савета министара?То би био добар знак?

  Злаја је тражио да он постави и председавајућег,додуше Хрвата из своје странке.Ето у чему је Злајин компромис,јеб*о те он необавештеног.
  Исто је и Додик тражио више него може добити.

  Колика је важност било којег министарства на нивоу Б/Х,сељо?

 55. Само једно министсараство има важност, моћ лобирања и преговарања и стварање једне слике која нам црта рогове и представља нас као ђаволе. То је МИП БиХ. Остали су неважни. Додик је направио добар посао ако узме кесу са ловом (УИО) и СИПУ. Тако да, видјећемо. МИП је јебено битан, а ти Биги како хоћеш.

 56. bigerčino, a, odakle ti je firermesarčina? Iz grada Bakinaca. Prva brazda svoga sela. Hahahaha , REČNIK mu je primitivnokočijački.
  Ja sam rođen u selu, volim selo i seljaka našega. A, ko to stvori u ljutom boju našu RS nego seljački sinovi, kojima se ti sprdaš, neljudu neljudski, zavečerupotkupljena miiiiizerijo anusna, brisaču curaka ispod pampersa!!!!!!

 57. Bruka je da smo bili u ratu u rovovima ???? Tvoj firer bi sada ganjao traktor i prevozio đubar po livadama bakinačkim.
  Sreća pa ne zavisim od milerazbojnika , mogu da mu čikam, ali me bole muke moga naroda, nezaposlenih, omladine koja nikada neće dobiti posao ( dok ne posvetimo bandere), žao mi je onih koji mjesecima ne dobivaju plate, a kada zatraže banditi tvoga alibabe ih potjeraju pištoljem.
  Ja sam lično postigao u životu SVS, ama SVE što može da poželi jedan SKROMAN čovjek.Ali, neka nemam ni ja ako oko mene svi nemaju.

 58. Mr Biggy, 17.01.2012. 11:39:32

  Хахаха..твоји комплекси те не напуштају, комплекс сељачине, да, то си ти карактерно и географски, само се потруди да објасниш да је Дервента велеград метропола..B-)

  Из таквих средина и са таквим сељачким комплексима сте ви завладали РС-ом, такав ти је и узорити предсједник странке, којег је лагумџија размазо ко бурек по масној новини!

  Па јбт испада да се твој идол борио само за свог брата хрвата у СМ? Е до мога… B-) и то ваше комплексачко подаништво према ВИШЕМ НИВОУ тј. Загребу!:P

 59. Ne bih želio da problematizujem jedan pošten tekst i pošten stav. No moram da primjetim da je teško napraviti razliku između „nominalne“ politike koju vodi SNSD i svega iznijetog u tekstu. Razlike su očito na izvedbenom planu, da ne kažemo „tehničke“:D prirode. Čak i odjeci „harizmatičnog“ A. Milojevića se nalaze i u autorvom tekstu, ali i u tekućoj praksi SNSD-a.
  Mnogo je ovdje „državne“ i „državotvorne“ politike, a malo inicijative u privatnoj sferi. radi podsjećanja svih kritičara zaduženja moram da naglasim da u strukturi hrvatskih dugova svega 15% čini državni dug, a ostalo je privatni dug. Ono što mora da nas zabrine jeste odsustvo značajnog privatnog duga kod nas, jer bi isti omogućio podizanje privredne aktivnosti. Naravno, svjedoci smo da kod suseda ne cvetaju ruže, ali kod nas ne cveta ni maslačak.
  Veoma ozbiljni i stručni ljudi podliježu greškama u ocjeni stanja, osim što dobro uoče da imamo probleme. No da li su problemi adekvatno uočeni, kada govorimo o okviru u kome bi trebali da budemo efikasni, konkurentni, učeni, perspektivni.
  Mislim da je Dražen bar na toj strani uočio glomaznost birokratskog aparata u svim sferama javnog, parazitizam, i samozadovoljstvo koje se manifestuje takozvanom stabilnošću. naravno stabilnost se nužno obezbjeđuje sa još jednom pomoćnom nogom – svekolikim neprijateljima, tako da sistem može trajno da se stabilizuje, a protekom nekog vremena, naprimjer 2032. utvrdimo da smo stajali u mjestu, kao što ni danas nismo gdje smo nekada bili.
  Po broju zakonskih promjena iz fiskalne sfere ispada da smo dinamično društvo koje se brzo i efikasno prilagođava potrebama tržištaB-) Po sudskoj praksi, gdje unutar entitetskog pravosuđa imate dijametralno suprotne presude za identičan činjenični sastav predmeta,predstavljamo kameno doba.
  Ono što Dražen nije dotakao, a što mislim da ima presudnu ulogu u našem razvoju je pitanje kako omogućiti i pomoći svima da realizuju svoje poslovne ideje, da im se omogući da ne podlegnu fiskalnom i kamatnom teretu odmah, kako podržati i održati preduzetničku kulturu i uopšte kreirati jedan zdrav privatni sektor?

 60. rale brada, 16.01.2012. 14:59:26

  Хвала! Тачно тако. Ово је било само гласно размишљање, а праву националну стратегију би требали донијети они који су за то добро плаћени, уз консултације са науком. Прошле седмице гледам г-дина иванића, како говори да је 1998. предлагао Владу националног јединства, са 50% министара из СДС-а и 50% из коалиције „Слога“.

  Зашто министри уопште морају бити људи из странака? Да би се лакше успоставила контрола и извлачио новац? Министри би требали бити они који највише знају у својој области или бар они чији его није толико висок да питају оно што не знају људе који знају.

  Поздрав!

 61. pink panter, 16.01.2012. 12:22:06

  Тако и ја размишљам. Уколико у БиХ не можемо као народ остварити интересе, онда правити опструкцију такве државе, а реално се окренути изградњи нашег ентитета. Вјерујем да постоји начин да се притиском утиче на успоставу равнотеже и мијењања слике о Бошњацима као „добрим“ момцима и Србима као „лошим“ момцима.
  Међутим, закони се могу доносити и ако Срби напусте ПС БиХ, али вјерујем да се опструкција може направити у Дому народа БиХ. Не опструкција ради опструкције и неког деструктивног понашања, већ у циљу заштите националних интереса српског народа.

 62. anja banja luka, 16.01.2012. 18:36:53

  Није случајно да је Влада РС у више наврата даровала медије. Новцем и контролом медија се може готово све постићи у политици.
  Једини медиј преко кога се може народу објаснити реална прича јесте интернет и свједоци смо да је преко интернета „окупиран “ Вол Стрит, да су се разни протести заказивали преко интернета. Нећеш вјеровати, али један момак из Бање Луке је са свог рачунара из Бање Луке скоро закувао револуцију против Мила Ђукановића, а да није закорачио на просторе Црне Горе, нити познаје лично људе који су били на челу протеста. Све их је нашао на основу коментара на нету.

  http://www.youtube.com/watch?v=K9eh7FxwvTw

  Не би било лоше покренути петицију за промјену програмског садржаја РТРС-а. Ми их стипендирамо путем тв претплате, а и индиректно преко НСРС и имамо право да утичемо на квалитет програма, ако би постојала критична маса да тако нешто потпише.

 63. Ma, bravo Dražene! Pravo pitanje je upravo to: zašto ministri moraju da budu članovi ijedne stranke?????
  Ministri, direktori raznih agencija, preduzeća… javnih ustanova… prije svega treba da budu sposobni, stručni i pošteni, ljudi, ljudi od struke i obraza. A, našima vaši pravilo:neka on nosi knjižicu našu, pa marar bio nesposoban, kriminalac, obraz-đon čovjek, i evo ti pero pinokio ministarsko mjesto, iako ti je mjesto u apsani. I, ne samo pinokiu, već to je pravilo i obrazac svih dosadašnjih vlasti. Ivaniću zamjeram kako da on nije vidio kakav je čovjek Mastilo. Pa prezime mu odaje karakter! Stavio ga je zbog knjižice, a poslije dodik preuzeo . Isto zbog knjižice. A, i čovjek bez dana škole je vidio da fond PIO on odvede u smeće.
  Vratiti instituciju Konkurs!!!

 64. herc64, 16.01.2012. 20:47:55

  Поздрављам Те!

  Велики задатак јесте сачувати српско становништво у Херцеговини. Ситуација се креће да ће ускоро остати само празна љуштура. Ако нема народа, коме треба територија? Већ смо раније писали који је потенцијал Херцеговине у смислу производње ел. енергије и хране у Поповом пољу. Само је потребна добра огранизација и поштено газдовање.
  Разговарам понекад с младим људима из Херцеговине и упознат сам са проблемима. Један електроинжињер из Љубиња ми је причао о сиромаштву те општине и исељавању становништва.

  Видим често овдје препуцавања и подјеле на релацији ИСТОК-ЗАПАД, што је беспотребно. Немојмо бити сами себи непријатељи! Мој став је да су потребна подједнака улагања и западно и источно од Брчког, а како је источни дио неразвијенији и са мање становништва, више би се осјетио напредак на истоку. Међутим, неће бити ни за исток ни за запад. Појела администрација!

  http://www.youtube.com/watch?v=ZsA6g_uZ8zA

 65. prijedor, 17.01.2012. 13:00:22

  Ето кад се дотакосмо и тог чемерног ртрс-а, а не смије се никако занемарити та медијска претходница свих партијократских ујдурми и очитог безакоња, под плаштом „притиска јавности“!

  На ртрс се укоријенио шљам, аматерски дилетанти и усташе политичког профила, ево примјер оног ошкрапаног „некад било“ михајловића чини ми се да му је то презиме, човјек је непатворена усташчина да је то понижавајуће за српски народ РС који формално полаже право на национални канал, а тај канал је захваљујући оваквој власти окупиран баш од тих кретена!

  У некој емисији, тај усташа михаијловић прича са абдулахом сидраном и каже да је ратно руководство РС криво што Срба нема у Сарајеву??x-(
  Хоће усташа да каже да је ратно руководство побило Србе у Сарајеву, а не алија, цацо, јука, викић??

  Зар је то наш национални канал?

  Шта је могло ратно руководство да учини са нама Србима из ратног Српског Сарајева, да нас остави доле на милост и немилост непријатељима, балијама и усташама, а борили смо се до задњег за РС?x-(

  Да ми имамо иоле озбиљну правну државу, таква усташа не би присмрдјела тој телевизији, али ово је циркус и вучја јазбина у којој један сељачки букаџија почиње ојкаче, а сљедбеници га прате!

 66. drazen78bl, 17.01.2012. 13:05:54 [25737]

  „Велики задатак јесте сачувати српско становништво у Херцеговини. Ситуација се креће да ће ускоро остати само празна љуштура. Ако нема народа, коме треба територија? Већ смо раније писали који је потенцијал Херцеговине у смислу производње ел. енергије и хране у Поповом пољу. Само је потребна добра огранизација и поштено газдовање.“

  Мислим да би Херцеговина процвјетала кад би се урадила два-три озбиљна пројекта уз производњу електричне енергије, први је свакако туризам. Туристички потенцијал Херцеговине уопште није за занемарити. Требиње је најромантичнији град Републике Српске, који нажалост никад није промовисан од стране туристичких организација РС (бар ја нисам никад видио понуду у туристичким агенцијама по БЛ), уз врло мала улагања он може постати Лас Вегас Републике Српске, на добром је положају а то није искориштено. Колико пара годишње оставимо у Хрватској и Црној Гори, било би паметније да их остављамо у Херцеговини (нпр. покретањем неког како се то каже спа или велнес центра, море је близу, клима је феноменална, лијепе дјевојке).

 67. drazen78bl, 17.01.2012. 13:05:54

  Велики задатак јесте сачувати српско становништво у Херцеговини. Ситуација се креће да ће ускоро остати само празна љуштура. Ако нема народа, коме треба територија?

  Ако се наставимо понашати као до сад, ова констатација
  ће важити за комплетну Републику Српску ! Визија,памет,поштење
  и способност,а не „способност“, то је рјешење опстанка РС !

 68. rammstein, 17.01.2012. 08:25:28

  Јак појединац на врху је лака мета и „уклањањем“ њега они којима одговара тренутно стање рјешавају проблем. Ако имате 100 сличних људи, моралних, са знањем, спремних да раде у корист свих људи, не само српског народа у РС, то је права снага.

 69. rammstein, 17.01.2012. 13:19:50

  Немој тако,РТРС је инкубатор и расадник министара,помоћника министара,шефова кабинета,портпарола…
  Институција од стратешког значаја !
  Не бих се, нимало, чудио да Михајловић, једног дана,постане министар !

 70. Србослав, 17.01.2012. 08:55:23

  Познајем релативно мало људи из СДС-а. Они с којима сам у јако добрим односима су поштени људи, искрени родољуби, и као што не видим да партијска књижица треба бити гарант успјеха, тако не мислим да би требала бити ни сметња за сарадњу ако се поклапају идеје или за приватно дружење. Имам ја добрих познаника и у власти, али то не значи да ћу подржати оно за шта мислим да је лоше. Кад ураде оно што је добро за народ, ја подржим, али више раде на штету. Ја критику власти доживљавам као притисак на њих, а не мислим да треба скидати главу. Не знам зашто сви скачате на др Стевандића, кад вјероватно не познајете лично човјека, већ креирате став на основу чаршијских прича. Погледајте понеки његов јавни наступ на тв или у НСРС, па ћете имати бољу слику о њему, али није човјек тема.
  Ја да мислим да је нека странка довољно добра за народ, био бих активан у њој, али подржавам сваки позитиван корак. Гријешите каад ме везујете за неку странку, јер ја имам коректне односе и сарадњу у МЗ Старчевица и са члановима савјета из ПДП-а и ДП-а, па чак и са неким људима из СНСД-а из Градске управе.

 71. rale brada, 17.01.2012. 13:46:32 [25746]

  „Немој тако,РТРС је инкубатор и расадник министара,помоћника министара,шефова кабинета,портпарола…
  Институција од стратешког значаја ! „

  РТРС је расадник петокласних курава. Све оне „водитељице“, а богами и „водитељи“ су јебачице високо позиционираних функционера СНСД-а, наравно прије њих су биле јебачице функционера СДС-а.

 72. pink panter, 17.01.2012. 11:31:33

  „Само једно министсараство има важност, моћ лобирања и преговарања и стварање једне слике која нам црта рогове и представља нас као ђаволе. То је МИП БиХ. Остали су неважни.“

  Ја сам једном посланику у ПС БиХ рекао да је губитак МИП-а аутогол у задњој минути утакмице, а он ми тврди да министри немају неку моћ одлучивања, да је већи проблем Републике Српске српски члан Предсједништва БиХ и да су ту бројни пропусти са српске стране.
  Можда и јесте тако, али сам и написао у тексту да мислим да ће Лагумџија максимално користити позицију да лобира на штету Р. Српске, што и даље мислим. Министар спољних послова није никако безначајна позиција.
  Да, овај посланик ми је рекао да нисмо то могли никако добити, јер је ред у ротацији био на Бошњака, јер су Алкалаја водили као „Хрвата“. Он је по потреби, некад Бошњак, некад Хрват, а некад Јевреј. Радио је у интересу Бошњака, то је јасно. Прије њега је био г-дин Иванић.

 73. drazen78bl, 17.01.2012. 13:42:24

  Нама је потребан рад и поштење умјесто политичарења, а тај „рад и поштење“ не можемо куповати на кило или наћи на сваком ћошку! У томе и јесте проблем овог гео-стратешки заробљеног система!
  Кад имаш посрнулу компанију, фирму, не можеш очекивати да ће се она сама од себе опоравити и извући из канала, за то треба неко способан(обично појединац), нека визија, резови и јасни циљеви да би рехабилитација цијелокупног система била могућа! Самим тим и запослени ће прихватати те мјере као свој удио у опоравку система пословања, е тако ја замишљам и опоравак државе и друштва!

  rale brada, 17.01.2012. 13:46:32
  B-)

  Ма прави расадник лошег кадра, уз то увијек су били медијска претходница свих крупних пљачки и катастрофалних пројеката, од приватизација, транзиција, концесионара, криминалних амнестија,…а уз то под будним оком „селектора“ опкољеног опскурним савјетницима и савјетницама!

  У античком сукобу Грчке и Персије, тај суверен Персије, Дарије или Ксеркс су обавезали своје слуге-савјетнике, да никад не донесу ни пиће ни јело, а да му претходно не напомену „господару, не заборавите да Атину морамо казнити због понижења и побуне коју су водили против нашег царства…“
  е сад додик има савјетнике који имају обавезу да уз сваку кафу, пиће и мезе, говоре „како сте само лијепи и паметни… како сте лијепо рекли оно јуче у новинама…“ итд, итд,

  Ето то је та битна улога лоше селектованог новинарства односно медија!

 74. Притисци на Српску су престали или су у знатној мјери ублажени оног тренутка када смо почели да се енормно задужујемо! Дакле, то је суштина комплетне приче.

  То наравно не значи да треба престати са борбом и мирно чекати пресуду. Може много тога да се уради, а ово је вјероватно прави тренутак за то, из најмање 2 разлога. Први, нисмо више у центру пажње, јасно је да смо интересантни, али не као они тамо који су сада у врху занимања прије свега САД, а онда и њихових европских сателита. Друго, САД нису више саме. Све присутнија Кина, Индија, Бразил, Русија… Ту треба пронаћи баланс и с обзиром да смо мали обезбиједити корист за себе. Нажалост, наш главни проблем је кадар. Врло је могуће да дипломатија више није што је била, али сигурно да није ни безначајна. Ми немамо школованих и способних дипломата. Ајде да пошаљемо некога на школовање и да ова представништва искористимо у праве сврхе, а не у сврху прања новца и пркоса комшијама без разлога.

  МИП није нимало безначајан! Тај министар се пита и сигурно је да ће Лагумџија у наредном периоду да направи проблем. Није безначајна појава холивудских „остварења“ … очигледно је да поново неки имају намјеру да сатанизују Србе, а нама опет није јасно и нисмо, опет, научили лекцију из недавне прошлости. Дакле, МИП је превише битан. Можда неки друга министарства немају неке надлежности, попут Министарства безбиједности… па иако сам и ја инсистирала да се добије тај ресор, истини за вољу, није се пуно ни изгубило јер тај министар мало шта може да уради и вјероватно посљедњи сазна шта се дешава у безбиједносним структурама. Овде је битнији принцип да годину дана причамо једно, а онда за један дан одустанемо и тиме прикажемо да нисмо принципијелни. Још већа опасност је одустајање од 4 министарства за Србе јер смо имали право на то с обзиром да су СВИ посланици из РС у ПС БиХ Срби, у овом сазиву, за разлику од претходних. Тиме смо направили кардиналну грешку.

  Што се медија тиче… слажем се да су плаћени. Не слажем се ипак за РТРС. Они никада неће бити независни, скоро сам објаснила на који начин функционишу, ко бира УО… и сл. и мало ту шта може да се уради. Има још медија. Интернет вјероватно може пуно да уради, али смо још увијек неписмена нација, да не говорим у том смислу, тако да сам ипак мало скептична без обзира на позитиван примјер из ЦГ.

  Стручна јавност је овде кључ и она треба коначно да се огласи и узме учешћа око свих животних питања. Имамо је, да не испадне да немамо.

  Сваки дан мора да се „бруји“ о томе да ће за нас бити касно, ако поклонимо 51% Бук Бијеле Италијанима или коме већ, ако дамо концесије коме не треба…

 75. rakovic, 17.01.2012. 12:01:37

  Не тврдим да је оно што пишем нужно истина. То је само мој лични став, а ако сам у заблуди, пријатељ ми је онај ко ће ми аргументима разбити заблуде. Немам проблема са егом и знате и сами да често питам оно што ми није јасно оне за које сматрам да знају боље.

  Не знам гдје налазите паралеле са СНСД политиком, па и „номиналном“, јер овдје управо критикујем усмјеравање новца у потрошњу, а не у стварање нових вриједности. Даље, ја сам јасно против распродаје, концесија, задуживања, што је главна замјерка власти.

  Што се тиче паралела са проф. Милојевићем, оне постоје у критици рада власти, али и у чињеници да нисамо за глобално слободно тржиште. Већ сам писао да Црвена земља из Нове Веси не може играти у истој лиги са Барселоном и Интером, јер је јасно да је резултат пуна мрежа голмана Џомбића. Стране велике корпорације и државе могу лако да униште домаћу привреду што су и чиниле. Једини начин заштите домаћег тржишта је подизањем квалитета, производње за личне потребе (ако већ не може за извоз), као и увођењем царина и акциза. То јесте много ближе социјалистичком него капиталистичком уређењу, али је везано за чисту логику.

  И сами кажете да је код нас сама држава много задуженија у односу на приватни дуг. Није ли то пут у дужничко ропство, о којем говори и проф. Милојевић, али и проф. Кулић. Посебан је проблем што је посуђени новац отишао у потрошњу, а не у производњу. Је ли боље куповати некоме рибу или га научити да пеца?

  Свјестан сам да својим ставовима понекад залазим у теорије завјере и та прича о спољном непријатељу би могла бити паралела са властодршцима. Стога мене занима Ваш став о балансирању када се узму у обзир страни интереси на овим просторима.
  Сјећан се да сам гледао већи број страних дипломата и намјесника овдје како нам поручују да су наша будућност мала и средња пердузећа, а у њиховим земљама су велика предузећа носиоци привреде. Када се склопе коцкице, јасно је да је СФРЈ срушена са стране, уз помоћ домаћих лутака на концу и наивности овог народа, да је циљ био да се подручје бивше СФРЈ елиминише као конкуренција и да се овдје уведе капиталистичко уређење. Велика предузећа су била конкуренција у извозу у земље Африке и Блиског Истока, посебно у војној индустрији. Наша предност су јефтинија радна снага и уз мање трошкове превоза мислим да можемо бити и данас конкурентни, али ко то дозвољава? Сјетите се афере „Орао“! Мислите ли да би нам се данас дозоволило да стварамо велика предузећа? Није ваљда да ми не знамо сами продати своју ел.енергију, већ нам је потребан Вук Хамовић као посредник?

  Ја јесам противник неолибералног концепта, јер доводи до великог класног раслојавања, до неоколонијалног овладавања великих малима уз помоћ силе, јер спутава слободу. Погледајте само колико је малих продавница уништено. Опстали су велики тржни центри и остварује се монопол. Данас могу без проблема повећавати цијене, кад су уништили мале продавнице. Они нису једни другима конкуренција у смислу да се бољом услугом и нижим цијенама боре за тржиште, већ се договоре међусобно и ту постоји монопол. Сада купују једни друге и све ће бити једна велика корпорација.

 76. Што се тиче стварања услова за предузетничку иницијативу копираћу оно што сам написао Пинку Пантеру:

  „Данас сам се чуо са нашим иноватором, мојим добрим познаником, Мирославом Тешићем, који је покушао да привуче стране инвеститоре да уложе у Српску. Сви су спремни да инвестирају, али да он дође у њихову земљу.
  Питах га да ли је рјешење да нпр. општина Котор-Варош поклони земљиште за фабрику на бесплатно кориштење страном инвеститору, уколико ће запослити минимум 200-300 радника, и да добије значајне пореске повластице, да ли то привукло инвеститоре да уложе у Српску? А он каже да не би привукло, већ да бисмо морали ићи да их тражимо, а да би сигурно уз гаранције државе за те услове пристали да инвестирају и да бисмо их могли наћи.“

  Мислим да сваки добар предузетник налази „рачуницу“ у великом обрту, а не у великој маржи. Боље продати милион јединица по 0,10 КМ, него 10о по 1 КМ. Тако и за инвестиције и развој предузетништва мислим да би требало смањити порезе и доприносе. Нисам довољно компетентан да дубље залазим у тематику, али замолио бих Вас да у кратким цртама напишете ставове.

  И постоји могућност да направимо јавну трибину са проф. Кулићем? Шта мислите о таквим иницијативама? Да ли бисте узели учешће на једном таквом округлом столу?

  Поздрав!

 77. anja banja luka, 17.01.2012. 14:31:03

  Тако је Ања, такву те волим…;)

  Изгледа да ни самим судионицима тих платформашких наглабања није јасно, шта се постиже са тим најзначајнијим мјестом МИП-ом!
  Предсједавајући СМ мора процедурално испоштовати протоколе око међународних посјета и контаката, али зато министар ИП има сталан приступ у УН и може хаос да направи тамо, знајући у чијим се рукама нашла дипломатија све ми на то и смрди, а ове наше јајаре су свјесно подвиле реп и направиле „компромис“!
  Шта ми обични грађани имамо од тог њиховог компромиса? Нек га набију себи у дебелу властиту позадину и нек са тим компромисом иду на изборе!

  Ако су већ морали направити компромис, онда су могли ићи у детаље, да тај министар спољних послова не може бити злајоглу већ неко из СДА, наћи неку приглупу бошњачку миндерлучку протуву из СДА(а тамо их има и сувише) и поставити га за министра, исто као што се „утаначило“ да хрват на челу СМ буде онај хрват, а не аномоонај!

  Алкалај је био будалетина, који је по свијету ходао само ради провода и да му гузица види пута, али зато овај ратни кадар алије изетбеогвића лагумџија, може да нам нанесе неописиву штету у међународним односима!
  Пази само какве се епске глупости и пакости спремају нама, фамозни закон и казне за негирање тзв „геноцида“ над кољачима из сребренице, итд. итд.

 78. @dražen
  koliko sve može da bude slično je lako objasniti. kada bi neko predložio da se preraspodjela javnih prihoda, pa time i javnih rashoda radikalno promjeni u korist lokalnih zajednica, ja bih tada osjetio neke vjetrove. Za poređenje o čemu govorim provjerite taj odnos u Slovačkoj i uporedite sa našim.
  Hoću da kažem da se „idejno“ krećemo u istom košmarnom krugu.B-)

 79. Требиње треба искористити познатост Дубровника у свијету у чијој је близини! У Требињу треба направити нешто због чега би туристи из Дубровника пожељели доћи аутобусом до Требиња које је тридесетак километара од мора. Не би било лоше увезати као туристичку руту малим авионом (ако већ није направљен аеродром за путнички саобраћај)Требиње и Бања Луку и Козару,Јахорину па Бардачу нпр… Низ је могућности којима би требало студиозно прићи, направити добар маркентиншки план, не жалити новца који ће се свакако вретити. Република Српска има потенцијал у туризму, енергији и свакако пољопривреди и то су поред шума главне привредне гране. Од индустрије не треба очекивати пуно, као ни замишљати да ћемо ми једног дана бити индустријска земља.
  На Козару кад дођу туристи немају појма шта има у Требињу, и обратно. Колико су нам тајкуни упропастили радних мјеста у мешетарској приватизацији и криминалу од којега су имали директну корист толико би се утростручила зарада да је паметна власт то уложила у туризам…

 80. Нико не каже, хоће ли бити снијега, а причају о свему неважном.
  Брејкинг њуз:
  Предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић одржао је данас, у свом кабинету, у Бањој Луци, радно-консултативни састанак са министрима у Влади Републике Српске.

  На састанку је разговарано о динамици извршења Плана Владе Републике Српске за први квартал 2012. године, као и пројектима чија је реализација у току, или су у плану да буду реализовани у наредном периоду.

  На састанку је констатовано да је безбједносна ситуација у Републици Српској добра, те да су стручне службе Министарства унутрашњих послова РС на висини задатка по питању одржавања њене стабилности. Ресорни министар је информисао Премијера и чланове Владе Републике Српске о активностима које припадници МУП-а предузимају на расвјетљавању догађаја од 8. јануара, када је уочи обиљежавања Дана Републике, у дворани “Борик“ пронађено наоружање. Премијер Џомбић поновио је да надлежне службе овој истрази морају приступити максимално професионално и са посебном пажњом.

  Разговарано је и о недавном извршењу отплате ино дуга којим је Република Српска, са јединственог рачуна Трезора Републике Српске, измирила своје обавезе по основу доспјеле рате кредита према Европској банци за обнову и развој, у износу од 399,142,48 евра, те према Свјетској банци и Европској комисији у износу од 821.723 евра. Премијер Џомбић истиче да су неодговорним понашањем Централна банка БиХ и Министарство финансија и трезора БиХ, кршећи међународне уговорене обавезе, довеле у питање кредибилитет земље на међународном плану. Влада Републике Српске је директном уплатом средстава за отплату рате ино-дуга са јединственог рачуна Трезора Републике Српске, јасно показала да никоме неће дозволити да у било којем случају буде нарушен кредибилитет Републике Српске.

  Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић је информисао предсједника Владе и чланове Владе да ће до краја јануара бити завршене предуговорне радње и бити стечени услови за расписивање међународног тендера за изградњу аутопута на дионици Добој – Прњавор.

  Констатовано је и да ће школска година, у свим школама у Републици Српској, почети на вријеме, 23. јануара, како је и планирано.

  Током састанка разговарано је и о другим актуелним питањима.

  Влада Републике Српске, и у наредном периоду, наставља са активним дјеловањем и у четвртак ће бити одржана редовна сједница Владе Републике Српске.

  Премијер Џомбић ће сутра посјетити дјецу из Дома “Рада Врањешевић“, која од 12. јануара бораве на Јахорини. Премијер је, поводом божићних и новогодишњих празника, омогућио да дјеца из овог Дома проведу седам дана на зимовању. Премијер је одлучио да средства намјењена за репрезентацију (роковници, нотеси, оловке, календари…) преусмјери у много хуманије сврхе, и дјеци Дома омогући заједничко зимовање по први пут. Током њиховог седмодневног боравка обезбјеђени су им и бројни спортско – рекреативни садржаји, а са дјецом бораве и њихови васпитачи.

 81. rammstein

  Видиш,комплекс сељачине је карактерна особина (термин који води порекло из урбаног „сленга“) и самим тим је везан за личност одређеног појединца.Даље произилази да то нема везе уопште са географским пореклом.Пале,Дервента,Бањалука…сељачина може доћи из било којег места.

  Ти си,рецимо,сјајан пример.

  И Додик и Лагумџија су имали исте туторе,имају различите циљеве,али собзиром како се Додик лако отарасио есдееса,мислим да ми Злаја неће бити проблем,иако је озбиљнији конкурент.

  Покушавао сам да те стимулишем на дедукцију,али ти ту димензију једноставно немаш.Сад је само наставњена „неписана ротација“ (а не онај твој бисер о „обавезној“),тако да нећемо имати проблема када наш ред опет дође.Требао би да знаш да се Зг давно одрекао Хрвата из Босне.

 82. pink panter

  Не тврдим ја да МИП није битан,баш напротив.Само је он до сада био инструмент једне политичке опције која га је користила за приватне интересе и одатле и наша перцепција да је то министарство кључно.Свакако се из сваког министарства може нанети штета Српској,зависи од тога ко има какве циљеве.

  Ја мислим да је ионако досадашњи рад МИП-а нанио највише штете самој Б/Х,представљајући је као неозбиљну,подељену земљу.

  Законом су дефинисани заменици из реда конститутувних народа тако да се њиховим деловањем може спречити негативно деловање према Српској.На крају крајева,сад ће се недвосмислено увидети какав је Златко Лагумџија човек и самим тим има ли ова Босна будућност.

 83. Samo mi je žao što oni isti koje vi sada pljujete nisu dali da raščistima sa vama 92. Pa sada moram strahovati za svoju djecu od nekog poremećenog mudžahedina. Islam ništa dobro nije donio nikome a ponajmanje nama Srbima, te stoga bolje da se mi raziđemo kao ljudi i nek svako živi u svojoj “ avliji“ kako hoće, nego da se ponovo ubijamo za koju godinu. Navedite mi samo jednu NORMALNU zemlju u kojoj hrišćanstvo i islam žive u miru?

  U google ukucajte Momir Krsmanović, pročitajte neku od njegovih kniga i sve će vam biti jasno. Mi nikad više nećemo moći normalno zivjeti u istoj državi!!!!

 84. rakovic

  „… moram da naglasim da u strukturi hrvatskih dugova svega 15% čini državni dug, a ostalo je privatni dug.2

  Ја имам сасвим друге податке са странице Хрватске господарске коморе,према којима је дуг државе и локалних заједница преко 20 милијарди евра,док је укупни 46,6.То је много више од 15%.
  Укупни дуг Србије је,рецимо,еквивалентан дуговању РХ,тј. само њиховом јавном дугу.

 85. Дражене,
  у овом контексту, није наодмет да се мало подсјетимо великог Слободана Јовановића. Навешћу само дјелић његовог промишљања о „полуинтелектуалцу“ за којег тврди да је навише нагрдио наш национални карактер и чију је појаву сматрао поузданим знаком и непобитном потврдом „кварежи нарави и слабљења јавне свијести“.
  Дакле, „полуинтелектуалац је завршио школу, чак са врло добрим успехом, али му је културно и морално васпитање остало ускраћено…духовне вредности не припадају ономе што он разуме и цени…
  Он ће до краја показати своју накарадност и незајажљивост онда када уђе у политику и „кроз силно гурање и стрмоглаву јагму“ домогне се положаја са којег ће, као са своје течевине или плена, гледати да што брже увећа своју корист.
  У његовој политичкој амбицији нема ничега политичког и његова амбиција се састоји само у томе да се човек кроз политику обогати и да на високим положајима прогосподује…

  Јовановић појаву полуинтелектуалаца означава као друштвену болест чији је узрок непостојање културног обрасца.
  јер, једино уз национални, политички и културни образац – целовито изграђеним и јасно уобличеним, Срби могу имати изгледа да помоћу културе стекну углед и моралну надмоћ“.

  Поздрав!

 86. Nika, tačno je to što kažeš, ali problem je što svako od nas misli da se to odnosi na onoga tamo, što poluintelektualac vlada , dovede u kolo takve kao on. Što će njemu duhovne i kulturne vrijednosti? On satire kulturu i obrazovanje, jer ih se boji kao đavo krsta. A, moć je u njegovim šapama. Pa glavu dajem ako naš poluintelektualc ne misli da je S. Jovanović grand zvijezda.
  Inače, sve što si rekao potpisujem. Ali kako kada je „krompirova zlatica “ skoro obrstila lišće bez kojega ploda nema?

 87. Mr Biggy, 17.01.2012. 16:18:15

  Најважније позиције у Савјету министара су позиција предсједавајућег, МИП и Министарство финансија.

  Замјеници НЕМАЈУ никакве ингеренције и служе као декор!

  Нисмо ми ништа погрешно перципирали… МИП је ВЕОМА важан, а до сада смо само имали среће да на челу буду неозбљни људи, који су, истина, чак помогли Српској. Од сада то неће бити тако и штета ће да буде видљива, врло брзо.

 88. prijedor, 17.01.2012. 12:55:26

  „Pravo pitanje je upravo to: zašto ministri moraju da budu članovi ijedne stranke?????
  Ministri, direktori raznih agencija, preduzeća… javnih ustanova… prije svega treba da budu sposobni, stručni i pošteni, ljudi, ljudi od struke i obraza. A, našima vaši pravilo:neka on nosi knjižicu našu, pa marar bio nesposoban, kriminalac, obraz-đon čovjek…“

  Занимљиво је шта на ову тему каже г-дин Небојша Катић:

  „Ministarski kredibilitet i moć baziraju na činjenici da su oni predstavnici partija za koje su građani glasali. Ministri su pre svega političke ličnosti koje su u obavezi da slede partijsku politiku.

  U takvom ambijentu čak ni ekspert sa upravljačkim darom, iskustvom i energijom nema nikakve šanse. Ministar ili predsednik vlade koji nema sopstveno političko uporište i koji nije deo političke strukture moći, ministar je bez autoriteta. On ga može privremeno pozajmljivati od političkih sponzora, ali velikodušne pozajmice traju kratko. Idila traje samo ako ideje i aktivnost ministra ne dolaze u sukob sa interesom partijske oligarhije, njenih finansijera i interesnih lobija.

  Kada do konflikta dođe, ministar mora napraviti kompromis, odustati od svojih uverenja i mora postati puki partijski poslušnik. Rečju, mora izneveriti samu logiku ekspertske vlade. Naravno, može se dati i ostavka, ali to ne ide lako. Biti ministar, biti deo privilegovane strukture je suviše privlačno i probitačno. Potrebno je mnogo snage i integriteta da se zavodljivosti funkcije okrenu leđa.

  Na kraju političke balade, eksperti se ili uklapaju u partijsku strukturu i postaju oportunisti – aparatčici, ili potrošeni i kompromitovani napuštaju političku arenu i padaju u zaborav.“

  http://nkatic.wordpress.com/2012/01/13/iluzije-o-ekspertskim-vladama

 89. Mr Biggy, 17.01.2012. 15:58:08

  😛

  Чим се ти хваташ тог термина, очито је да патиш од комплекса сељачине, ма чувена је и ваша мара и дервентске лоле….B-)B-)B-)

  Искидам се од смијеха, кад те замислим онако маленог поред неке опајдаре…али јбг ето ако је до карактерне особине, ти си онда пизда, а не само сељачина.

  Ротација је уставом усаглашено позиционирање у заједничким органима и представништвима, ако то ниси знао сељаку!x-(

 90. @mr.biggy

  citat: Inozemni dug države krajem svibnja iznosio je 6,88 milijardi eura, što je otprilike na razini iz travnja, a u odnosu na kraj prošle godine porast za 4,3 posto ili 283,6 milijuna eura. Udio države u ukupnom inozemnom dugu tako je blago porastao, sa 14,2 posto krajem prošle godine na 14,5 posto krajem svibnja ove godine.
  ovo se odnosi na 2011;)

 91. nika, 18.01.2012. 10:26:52

  :D:D:D
  Од шверцовања у аутобусу до „економског магнум кримена“ – флека се шири брзином капи смрдљиве нафте у чистом планинском зденцу…

  Колико нас се препознало у овој „хиперболи“???! И чему све то служи у времену свеопште хипокризије када нам и „анонимни интернет“ служи као исповједаоница за прање нечистих савјести?!B-)

  …“Невоља је једино у томе што некажњиви не излазе на изборе, а изабрани „не воле“ да их кажњавају.“

  Све је речено у овој задњој реченици. И у Империји на робију иде Род „BLAGOJEVICH“B-), никада Георге БУСХ!:D

  А они су, мислим Империја дабоме, мјерило „ствари које долазе“…

  Послије овог Дражициног „уводног пледоајеа“ очекујем и Оснивачку скупштину, па позив неком од „природних савезника“; рецимо нашем Симели, и ето нам КУКУРИКУ коалиције за наредне изборе!;)

  И онда се више не мора шверцовати у бусу, него као сви „паметни“ – вожња под ротацијама!!!
  Па то је укапирао и наш виспрени предсједник Борачке, само му лопови на власти не дају да укључује: „ти-ру,ри-ру,ри-ру…!:DB-):DB-)

 92. anja banja luka

  Да сам ја рекао да МИП није битан схватио бих…

  Од те три функције које си навела као битне само су финансије могле пропасти Србима и зачудо – припале су.
  Председавајућег смо имали у прошлом,а МИП у претпрошлом мандату.

  Заменици министара сигурно могу упозорити јавност на кршење закона или непрописно деловање министра.Шта сте се сви препали Златка Лагумџије?

 93. Божо,

  …“Када ухапсе преступника из овог друштвеног слоја, најчешће га због политичких потреба одмах осуде у новинама, потом буде мрцварен у „бесконачном“ правосудном поступку чији је смисао да ограничи друштвену штету издвајањем осумњиченог из друштвене мреже чији је органски део. Потом, пошто остали актери крађе остану заштићени, поступак буде обустављен, суспензија са радног места заборављена, и наш преступник се враћа, прочишћен и упозорен да други пут буде паметнији, међу своје“

  Изгледа као преписан сценариј за случај Голића, бившег директора ИРб-а који сада ради у Сарајеву у некој агенцији за богтепиташта/комисији за трлабабалан.

  У Импрерији иду на робију, код нас буду удомљени у државну бирократију.

 94. Mr Biggy, 18.01.2012. 11:50:55

  Па наша перцепција да је то Министарство кључно није због тога што га је једна партија до сада користила у приватне сврхе већ због тога што заиста јесте кључно.

  Мислим да сам објаснила да то није и највећи проблем.

  Замјеници, кажем ти опет, су декор и не могу да ураде ништа. Упозоравање…:D… од тога немамо никакве користи!

 95. rammstein

  „Ротација је уставом усаглашено позиционирање у заједничким органима и представништвима…“

  Хехе…он не одустаје.Ротација није исто што и „обавезна ротација“ иначе не би имали о чему да се расправљају годину дана.

  Иначе,Устабом Б/Х се не предвиђа никаква посебна ротација у МС,који је опет посебно регулисан Законом о министарствима… и гле чуда ни тамо нема „обавезне“ ротације.

 96. Nika, i ja sam mislio da je tako, da ovdje sve smdrdi, ali me je biger razuvjerio. Argumentima debelim, LEPIM rečima , i sad sam siguran da kod nas teče med i MLEKO.
  …. Niz nožicu u travicu, ispod pampersa…I, onaj ko je u ležećem položaju, ili klečećem ufati i meda, i mleka. Ko ide uzdignute glave, dobiće šipak. Ko mu je kriv što ne zna da leži potrbuške?

 97. Mr Biggy, 18.01.2012. 12:08:15

  Хехехе..сероњо, на коју варијанту су онда наши планирали да добију то тражено министарство, ако не по условима ротације? Шта друго? Да није на коперфилдовим чаролијама или што баби мило то јој се снило?

  Мислим тотално си оно занимљив са својим теоријама…B-)..ко бошњак о геноцидима и додик о референдумима…:)

  Ево Иванић је појаснио за вас неписмене.

  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=1&idnovost=17003

 98. anja banja luka, 17.01.2012. 14:31:03

  Oво бих могао и потписати.

  Што се тиче МИП-а не видим проблем да се ускрати подршка Вијећу министара уколико г-дин Лагумџија крене да злоупотребљава функцију, мада су већи проблем лични контакти који не излазе у медије.

  Стручна јавност се овдје прилагођава ситуацији и иде линијом мањег отпора. Не очекујем неки нагли заокрет у њиховом понашању.

  Предлажем и Теби и другима да погледате како су најпознатији новинари ХРТ-а дигли свој глас (погледати свих 12 наставака на исту тему!):

  http://www.youtube.com/watch?v=OfvILyXLpf8

 99. solium, 17.01.2012. 15:38:39

  Симпатичне су ми те Ваше идеје везане за туризам, који ја и не помињем у тексту, што је свакако пропуст, али мало људи овдје жели говорити о идејама. Све се своди или на пљување или на „свака част“.

 100. nika, 17.01.2012. 20:07:47

  Молим Вас да разјасните да ли је ово што сте написали уопштено речено, или је упућено мојој маленкости!? Или је и једно и друго?

  Иначе, тачно је то што је Јовановић рекао, само не знам зашто Божо у томе препознаје моје амбиције.

  Поздрав!

 101. Дражене,

  овај цитат Јовановића сам поставила у најбољој намјери, како бих ти мало помогла да схватиш са каквим ћеш се ликовима сретати у твојим,хајде да их назовем, настојањима. И даље смо дозлабога примитивни и ништа нисмо еволуирали од времена када је Јовановић ово писао – тамо негдје прије 70-80 година.
  А кад схватиш с ким имаш посла, посао ће ти бити бар мало олакшан.

  А ово за Божу – е, то ћеш морати њега питати. Божо као и увијек, осебујан и нимало самозатајан. B-)

 102. anja banja luka

  Ми имамо слично мишљење у скоро свим дискусијама.Ја схватам важност МИП-а,али и то да га нисмо могли добити.Осим што се слажемо и да је то министарство важно,вероватно се слажеш да се из већине министарстава може наудити Српској ако се то жели,а посебно из кључних.Могли смо добити финансије и добили смо их.

  Ја знам и да су заменици мање битни,али могу да упозоре јавност Српске о неправилностима које прете Српској,зар не?То може да произведе низ активности власти Српске,као што је било слање паралелних извештаја УН,нпр.

  На крају крајева,биће јасно видљиво и какве су намере СДП-а.Ја искрено не сматрам да он или било ко може створити притиске на Српску (или нешто излобирати) ако за то већ не постоји план значајних центара моћи.Рецимо,то можда може почети овако (иако не верујем):

  http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/andjelina-zoli-trazi-ukidanje-republike-srpske-172288.php

 103. rammstein

  Значи,конкретно…не постоји „обавезна“ ротација,већ неписано правило ротације које је овим деловањем Додика заштићено и које ће и нама Србима у следећим договорима обезбедити сигурност.

  То се Иванић заправо обраћа неинформисаним идолпоклонцима,попут тебе.Устав,који спомени омогућава да Федерација именује до 2/3 министара,тако да смо ми тешко могли да добијемо скоро пола ресора.Осим тога у овој подели се договарао и расподела управних организација,а не само министарстава.Можда смо могли и боље проћи,али се и са овим опозиција сложила.

 104. Mr Biggy, 18.01.2012. 15:01:02

  Што се тиче овог њеног филма, о томе ћемо тек коментарисати.
  Мислим да свако ко хоће да га погледа,нека изволи. Ја нећу.Нисам мазохиста.Међутим, грешка би било забрањивати га,јер најслађе је забрањено воће .
  Што се тиче ове најављене конференције, то је нешто друго.
  Лично мислим, да јој треба отказати гостопримство, односно
  прогласити је „персоном нон грата“ у РС,показати достојанство
  и на тај начин јој поручити да смо прочитали њене намјере.

 105. drazen78bl

  Ово око питања зашто министри морају да буду из неке странке…не морају,премијер Србије је нестраначка личност,али то једноставно нема везе јер је изложен истим притисцима као да је члан ДС-а.
  Осим тога што се сматра страначким послушником,такав министар има већи легитимитет јер је неко бирао његову политичку опцију и свакако је упознатији са тежњама и методама остваривања истих.
  Једноставно,тај демократски модел је примењен свуда у свету и сматра се нужним злом или најмање лошом опцијом.Лек за недостатке нашег система је садржан у стварању објективне критичке масе код које неће бити клучно коме припада већ како он ради.

  Али да ми Срби сад не залазимо у такве револуционарне подухвате на глобалној политичкој сцени,покушајмо да решимо проблеме нашег друштва које су решиви у овом тренутку.

 106. rammstein

  Шта ти имаш против Маре и Лола?То је ниво којем ти и твој Идол заправо припадате.

  Они свирају,гуде,гуслају,певају и обезбеђују себи егзистенцију.Барем немају намеру да политички активизам (или не дај Боже вршење власти) попут неких Гуслара са истока Српске.

 107. rakovic

  То само значи да имају дупло већи унутрашњи дуг државе,дуг према субјектима унутар ХР.Што је и логично.Падом кредитног рејтинга осуђени су да се задужују код „својих“ банака,првенствено.
  То даље имплицира да је то опет „де факто“ вањски дуг из простог разлога што њихове банке нису „њихове“,већ стране,са страним скупим капиталом.

  Хр се стално провлачи међу земљама са највећим ризиком банкрота.

 108. @biggy
  Samo kod nas se ino dug izvještava nepotpuno, kao javni ino dug. Ko išta zna o makroekonomiji treba da sagleda sve komponente zaduživanja, jer pretjerano privatno zaduživanje je takođe problem. Samo hoću da skrenem pažnju na potrebu cjelovitog sagledavanja stvarnosti. Čini mi se da samo kod nas podaci dolaze parcijalno, nepotpuno i netačno.B-)

 109. Mr Biggy, 18.01.2012. 15:16:58

  Па ето, значи натезали су се само око мјеста директора неке шљб агнеције? Ма немој!:P

  Ту пушиону коју вам је луди кравар из лакташа виспрено спремио за закуску, прогутај и ћути…

  и да, немам ја наравно ништа против те групе људи које и не познајем Мара и дервентске лоле, само напомињем да ти заједно са лудим краваром нисте ништа бољи и компетентнији од њих, а хоћете да водите државу испод шатора!?
  Они бар не претендују на функције тако алаво, као ви, у томе је разлика између Маре и вас!

 110. rale brada

  Да,слажем се по питању непотребности забране филма,то није демократска пракса,а на крају крајева не можемо знати вредност филма (и обрнуто) ако га не погледамо.
  То би довело и до још већег публицитета дотичној.Да ли ћу га гледати?У кину сигурно нећу,не бих да њеним налогодавцима враћам уложено.

  За ову конференцију,сви треба да сачекамо јер је ово објавио Курир.Њена конференција неће имати значај уопште ако се ради о некој сопственој иницијативи,док са друге стране може бити итекако опасно ако је она инструмент Вашингтона.

  „Персона нон грата“ се подразумева.И то је најмање.

 111. Mr Biggy, 18.01.2012. 15:16:58 [25897]

  „То се Иванић заправо обраћа неинформисаним идолпоклонцима,попут тебе.Устав,који спомени омогућава да Федерација именује до 2/3 министара,тако да смо ми тешко могли да добијемо скоро пола ресора.Осим тога у овој подели се договарао и расподела управних организација,а не само министарстава.Можда смо могли и боље проћи,али се и са овим опозиција сложила.“

  Дечко, информиши се http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=8&idnovost=17003

 112. rakovic

  Наравно,о том се и говори.Доста је једноставније приказати дуг ХР и Србије,док се дуг Б/Х приказује ко дугове ентитета,дистрикта и саме Б/Х.Па ту има доста простора за манипулације.

  Да,знам да је и задуженост приватног сектора итекако важна.Нашао сам неку ингормацију Министарства финансија Б/Х и кажу да је укупан спољни јавни дуг 6,3 милијарде марака,а унутрашњи јавни дуг око 3,2 милијарде.Дакле скоро 10 милијарди.Али се сад задужује више него икад.

  На Српску отпада,без прошле године,укупно 3,6 милијарди марака.

 113. @biggy
  odeš lijepo na http://www.cbbh.ba i nađeš sve što te zanima. Nije da nema. Ali za privatni dug možeš ovo da uradiš. Uzmeš izvještaje agencija za bankarstvo, pa iz pasive banaka izdvojiš inostrane kredite, zatim sabereš ukupna potraživanja leasing kuća od privrede i građana, jer su kompletno finansirana iz ino stredstava, tome dodaš inostrano finansiranje MKO. da ne bi mnogo griješio treba još da nađeš podatke o direktnom kreditiranju privrede iz inostranstva kao što je npr. Rafinerija Brod.
  Inače lako je utvrditi koliko se Hrvatska zadužila kod domaćih banaka, ali nije toliko koliko misliš.;)

 114. rakovic

  Мени је,ипак,економија само симпатија,трудим се да будем упознат са неким основним токовима,не волим да ме манипулишу.

  Да,врло је тешко утврдити шта све спада у ино дуг јер се и приватни сектор задужује из страног капитала,ра се држимо јавног дуга.

  Ипак,још увек смо релативно ниско задужени у односу на окружење.

 115. Ooooo, radno mesto mr bigera u pitanju, pa dečko prionuo na posao. Sve replika do replike, a ni skim ništa zajedničko. Sitno veze Tankosava bakinačka:
  Ili izbacivanje iz podstanarske anussobe, noga u dupe ili nešto bre čini. Znaš li ti da svako traži svoje: traži Mišićka, traži Uguz, traži Rakulj, vladike i studentići, rtrs i sudije, bigeri i secikese, traži ovaj-traži onaj. Nemam više od koga da kradem da bi’ podmirio tol’ke pušače….

  Biggeru, nije ti lako.

 116. rammstein, Mr Biggy и prijedor, ако вас Драж види како се безвезе препирете на његовом тексту… готови сте. Не знате како је опасан када се наљути! Зато, мало се примирите ту, можда не примијети шта радите. 😀

  Озбиљно, лијепо дискутујте!

 117. Божо Чукеранац, 18.01.2012. 11:34:54

  „Послије овог Дражициног „уводног пледоајеа“ очекујем и Оснивачку скупштину, па позив неком од „природних савезника“; рецимо нашем Симели, и ето нам КУКУРИКУ коалиције за наредне изборе!;)“

  Рекао бих да је Симо много природнији савезник Вама. Обојица злоупотребљавате интелигенцију и вријеђате људе који не мисле као вас двојица. А овог у Вашем аватару и Симиног духовног вођу је створила иста служба.

  Иза мене не стоји никаква служба, па тако немам ни шансу за Оснивачку скупштину. Питајте оне који су покушали основати странку интелектуалаца „Јединствена Српска“ ко им је убацио „Тројанце“!?

 118. nika, 18.01.2012. 13:19:24

  Хвала!

  Тек сада прочитах и онај текс о некажњавању. Одличан је!

  Већ на нивоу заједнице етажних власника и мјесне заједнице сам добро разумио с ким имам посла, али никад не желим генерализовати. Упознао сам и много дивних ЉУДИ и не знам зашто потенцирати лошу страну. Ја све што радим радим првенствено ради себе, јер нисам до краја срећан ако гледам биједу око себе или ако се мој Кастел урушава, или ако ходам оштећеним степеницама и сл. Пиштим када ми неко завлачи руку у џеп и задужује ме мимо моје воље. Истина је да се дајем за друге, да сам увијек спреман помоћи, али све првенствемо радим ради себе.

  У Републици Српској живи само један паметан и способан човјек, који би нас могао извући из овог глиба. Сваки други мисли да је баш он тај појединац, а ја мислим да свако себи треба признати колико не зна и како је чак питање и колико сви сложни можемо постићи. Текст нисам писао да понудим најбоље рјешење, јер ја за то нисам ни компетентан нити плаћен, али постоје људи који су јако добро плаћени за то, а визије и рјешења нема. Тонемо све дубље. Ред је да почнемо промишљати како скренути на прави пут да не одемо у провалију.

  Поздрав и свако добро!

 119. Mr Biggy, 18.01.2012. 15:27:18

  „Ово око питања зашто министри морају да буду из неке странке…не морају,премијер Србије је нестраначка личност,али то једноставно нема везе јер је изложен истим притисцима као да је члан ДС-а.“

  Oнда ту долазимо до грма у коме лежи зец.

  Политичким партијама требају министарства како би остварили личне и ускостраначке интересе, извлачиле новац, а не да би радиле у интересу заједнице.

  Нека нам се овдје јаве људи из политичке партије која је то прва спремна промијенити! Па макар онај Перо Милић да се сам јави, али у име партије.

  Моје мишљење јесте да је једино могуће рјешење притисак јавног мнијења. Кад би судска и извршна власт знала да је лако смјењива, чак и насилним методама (које не одобравам, али су добре за застрашивање), друга би се игра играла.

 120. Nisam Dražene ni ja za nasilje, a nasilje cvijeta nad svima nama. Otimaju nam svaki dinar iz džepa, ne daju ono što smo zaradili, prodaju i prisvajaju naša prirodna bogatstva, zadužuju nas i našu djecu, zatvorili su i razrušili cjelokupnu našu industriju…
  Nekada sam i ja govorio da je ovo autogenocid. Vidim da i ti upotrebljavaš taj pojam. Ja sad odustajem od toga. Autogenocid -znači da ja, ili svi mi priznajemo da smo učesnici genocida. Ne, ovo nije autogenocid, ovo je snsd nasilje i genocid nad svojim vlastitim narodom.
  Jesam zato da posvetimo i okitimo barem jednu, onu glavnu banderu.

 121. drazen78bl, 18.01.2012. 18:34:55 [25963]

  „Моје мишљење јесте да је једино могуће рјешење притисак јавног мнијења. Кад би судска и извршна власт знала да је лако смјењива, чак и насилним методама (које не одобравам, али су добре за застрашивање), друга би се игра играла.“

  Јавно мнијење не постоји у Републици Српској. Овдје је у питању једноумље био то СДС или СНСД, ради се оно што ти каже ПРТИЈА.

  Насилне методе, немогућа мисија. Маса је увијек контролисана од стране оних који не могу остваритит своје циљеве на провјерене начине (мито и корупција, изборни инжењеринг и сл.). Познајући Милетове начине одбране, без устручавања би послао корњаче на демонстранте, уз јаку залеђину само би нам бубреге испомјерали. Ја сам више за овај демократски начин изађи на изборе и дај свој глас. Уз добар програм и искрену кампању, СНСД је прошлост.

  Дражене, мислим да бисте ви са Старчевице требали размишљати о локалним изборима, и припремити добар предизборни програм. Сама Старчевица носи 30% гласова за Скупштину БЛ, опозиција може извући још 25% и СНСД је поторио у Бањој Луци 😉

 122. buddha, 18.01.2012. 20:07:08

  У праву си за једноумље. Што је најинтересантније, исти они који су 1996. подржавали тада криминализовани СДС данас гласају за СНСД.

  Погрешно си разумио. Ја никад нисам за насиље и такође мислим да се промјене требају дешавати на изборима, а да су и мирне протесне шетње о.к. да се искаже јавно незадовољство.

  „Дражене, мислим да бисте ви са Старчевице требали размишљати о локалним изборима, и припремити добар предизборни програм. Сама Старчевица носи 30% гласова за Скупштину БЛ, опозиција може извући још 25% и СНСД је поторио у Бањој Луци“

  Старчевица има око 17 000 регистрованих гласача и мислим да је то 10-15% укупног броја гласача у граду Бања Лука, што значи да Старчевица носи 3-4 одборника.
  Друга ствар, занемарујеш чињеницу да ни 50% оних који изађу на гласачким мјестима на Старчевици не би гласало за људе са Старчевице са те неке независне листе.
  Треће, за ниво градске скупштине су потребни људи способни за полемику аргументима, што могу само 3-4 човјека из наше екипе. Сви имају добре намјере и неки су и спремни да раде све што треба на корист заједнице, али немају сви идеје, иницијативу, не прате сви актуелна збивања у политичком животу града или РС, и нису сви вични дискусијама.
  Дакле, за тако нешто су потребни јачи људи, и то би долазило у обзир само на нивоу цијелог града, али за сада не постоји таква иницијатива, а најмање што треба су квалитетни људи и новац.
  Већ сам написао у једном коментару да су интелектуалци из БЛ покушали основати политичку партију „Јединствена Српска“, али су службе реаговале на вријеме, убацили унутра људе који су то сасјекли у коријену. Не требам Те подсјећати да су наши људи из групе „Старчевица – свих нас“ доживјели гребање лима на ауту ексером, пуцање у плафон у локалу, „добронамјерна“ упозорења и сл.
  Мало људи је спремно жртвовати свој посао, властиту сигурност да би се борили за опште добро.
  Друга верзија јесте заједничка нека листа са опозиционим странкама, али су оне разједињене, тако да је и то тешко за повјеровати да је могуће. Оно што је највећи проблем опозиције, то је непостојање ЗАЈЕДНИЧКОГ КАНДИДАТА за градоначелника БЛ, што имплицира да ће СНСД и у наредне 4 године имати свог градоначелника, ако већ неће апсолутну скуштинску већину.

  Знам да су Херц64 и приједор заговарали ту опцију, симпатична је и мени, али тешко остварива. Можда да чујемо и друга мишљења!?

 123. Сада је приоритетно људима на терену објаснити против кога да гласају, а не за шта гласају!
  Гласај против оног што те води у нестанак, биједу, неимаштину, понижења,…то је тренутна „ефикасна“ снсд-власт и још је потребно нагласити њихова два монструозна сателита спс и днс…за кога код гласали мимо ове мрачне партијске тројке, не може се погријешити, јер горе од овог не може бити!

 124. drazen78bl, 19.01.2012. 00:54:59 [26005]

  „Друга ствар, занемарујеш чињеницу да ни 50% оних који изађу на гласачким мјестима на Старчевици не би гласало за људе са Старчевице са те неке независне листе“

  Ја опет нешто мислим да би се могло, уз добро анимирање бирача (циљна група су млађи људи – апстиненти), могу се остварити доста добри резултати (видиш Додика, он је са ДВА посланика постао премијер, што је апсолутно несхватљиво али…), вриједи покушати, ја мислим да има у овом граду још доста ентузијаста, који би волонтерски одрадили добар дио посла.

  „Сви имају добре намјере и неки су и спремни да раде све што треба на корист заједнице, али немају сви идеје, иницијативу, не прате сви актуелна збивања у политичком животу града или РС, и нису сви вични дискусијама.“

  Нема везе што нису вични дискусијама, (писаћемо им шта требају прочитати, кад буду изабрани), идејама, иницјативама, научиће они све, не брини се, важно је да имају чисто срце 😉

  „Не требам Те подсјећати да су наши људи из групе „Старчевица – свих нас“ доживјели гребање лима на ауту ексером, пуцање у плафон у локалу, „добронамјерна“ упозорења и сл.“

  За пуцање у плафон, ако мислимо на исти локал (Соколски), то је збиља био сплет несрећних околности, не вјерујем да је ту било неког „упозорења“, безвезе… нешто као у Тарантиновим филмовима…

 125. @biggy
  Nemoj amaterizma. Olako zaključuješ kako smo malo zaduženi. ja sam skrenuo pažnju na međunarodno prihvaćenu metodologiju o iskazivanju ino-duga. Zašto je kod nas na djelu izuzetak niko neće da objasni. Što se tiče naše Vlade samo osmotri izjave ministra finansija prije 12 mjeseci i danas. Prije 12 mjeseci govorilo se da smo umjereno zaduženi jer dug iznosi 40% BDP, da bi ministar nedavno ponovio isto, ali ovaj put sa pokazateljem od 50%. Nažalost, ni jedan ni drugi pokazatelj za naše prilike nisu dobri, jer je malo produktivnih ulaganja, i ako pogledaš vezu između ino-duga (ukupnog) vidjećeš da njegovim rastom ne dolazi do alikvotnog rasta BDP. Sve to ukazuje na činjenicu da će granica zaduženja lako biti probijena u nekom srednjoročnom scenariju. Porediti sebe (1,4 miliona stanovnika) sa ozbiljnim državama je apsurdno. Pokazatelji o javnoj upravi, zaposlenosti u javnom sektoru itd. su zaista neodrživi.:)

 126. Pozdravljam Rakovićeve komentare, stručne i dobronamjerne. Najvažnije rečeno je da svako poređenje sebe sa ozbiljnim državama je apsurdno.
  Dodajem: Legalizovan kriminal, korupcija, politička i svaka druga mafija, carstvo nepotizma,teror vladajuće oligarhije nad većinom naroda koji živi u bijedi i beznađu, nepostojanje privrede i ekonomije ni u tragovima…To je naša stvarnost.

 127. rakovic

  Нисам стручњак,али нисам ни аматер.Нарочито не мислим да смо ниско задужени,нити сматрам задуживање добрим без конкретних резултата у привреди.

  Али ми ни по чему на одударамо од окружења,нажалост.Ми само пратимо трендове.Хр,Србија,Словенија.Сви у дужничком ропству.
  Сло преко 16 милијарди,Хр преко 20,Србија преко 14 и сви се рапидно задужују.

  Наш укупан је 3,6 милијарди.И такав је на крајњој граници БДП-а.

 128. Mr.Biggy
  Ipak si amater. Porediš babe i žabe. Sada si naveo nominalne iznose, bez veličine BDP. I kakvo dužničko ropstvo? Gdje si o tome čitao. Nemoj populizma. Ako se neko naopako zadužuje to je zaista njegov problem. Što ne pokaza Grčku i njenih 160 milijardi eurića samo javnog ino-duga, a imaju 10 miliona stanovnika. nemamo mi razloga da ukazujemo preko tarabe da je isto. I razlozi su najmanje čisto ekonomski. Dakle jedna Irska ima javni dug od 16% BDP pa je kalirala, a jedna Švajcarska ino dug od 444% BDP.
  Kada bi bar naši novopečeni bogataši imali neku djelatnost osim štednje u inostranstvu i bjesomučnog trošenja kod kuće možda bi ih neko i amnestirao. Ovako treba da znaš da redoslijed propasti kreće odozdo na gore, ali će ovih 50% što je iznad crte mnogo brže propasti nego što misliš.
  No nismo ni prvi ni poslednji koji su doživjeli ekonomsku devastaciju, samo smo možda u blagom vođstvu po broju godina bez značajne promjene strukture društva. treba se zamisliti i pitati zašto tapkamo u mjestu još od 1979. godine.B-)

 129. rakovic

  Па сваки наведени дуг,па и овај наш који је нешто нижи,је на граници (у случају ХР и прелази) од 45% који је утврђен као критеријум презадужености.Нисам то навео.

  Сад ти поредиш бабе и жабе.Нпр.,Швица је ове године извезла на светско тржиште 17 милијарди франака – сатова.Да не говоримо колики је профит банака,туризма (зимског) и свега осталог.Грци немају баш неку такву грану осим туризма који је пољуљан како кризом тако и политичким стањем у земљи.Са друге стране,податак о броју становника није кључан у оцени нечије задужености,наравно битније је стање привреде,као у случају Словеније.Економија испаде умногоме релативна,а не егзактна наука.
  Надаље,читао сам и о томе како је криза у Грчкој добрим делом погрешно представљена.Узмемо ли и политички моменат,јасно је да ово иде у прилог ЕУ која је ову кризу искористила за јачање институција,из чега је изашла централизованија (читај јача).

  Тапкамо због ратова,уништене привреде и друштва,друштава неприлагођеног новим околностима,“исисавања“ свог богатства из наше привреде,криминала,корупције,неодговорности…још нечег?

  Држимо се економије,а мање процена личних карактеристика.Немам често прилику да разговарам о економији,па буди благ,макар ја био аматер.

 130. Bigeru, čovjek ti kaže da će ovi iznad crte brže propasti nego što misliš.
  Da , bigerčino, posvetiće se bandere. Onako kao što je otišao Gadafi, kao Čaušesku, kao poljska vlada, kao Džemal bijedić…
  Lijepo od one ruke koja ih je i dovela za ručicu na tron.
  A, onda gde ćeš bigeru? Taman što si se navikao na smeštaj u kesonu, i na dim njegove cigare, moraš tražiti drugi crevasti smeštaj.Zbog mleka klincu!!!!!!!

 131. buddha, 18.01.2012. 20:07:08
  potpuno se slazem sa napisanim ali bih ponesto da dodam.sto se tice demonstracija nisam za, bar zasada.nekad davno sam ucestvovao u dogadjajima kad su masovne demonstracije bila jedna od opcija.buda u pravu si da bi se vjerovatno desilo sto i u bukurestu odnosno vlast bi ubacila svoje ljude koji bi isprovocirali nerede i onda bi bilo svasta.osim toga nemamo ni moralno pravo jer su ovi demokratski izabrani, nisu oni krivi sto je narod takav kakav je, doduse jesu sto su to zloupotrebili.
  prema tome zasad je jedini nacin da se nesto promjeni izbori. bl je najveci grad u rs u svakom pogledu pa je vjerovatno i najbolje da se tu nesto pokusa organizovati.
  samo na frontalu je bilo nekoliko dobrih tekstova na tu temu ali mi se cini da je ovaj dosad najbolji jer je najopsirniji i nudi neka rjesenja koja bi se dala kritikovati ali ko ce bolje siroko mu polje.medjutim ako ostane samo na pisanju od toga nema nista, sto je babi milo to joj se snilo.zbog toga bi trebalo sve to da se na neki nacin ozvanici odnosno organizuje.Drazen i ekipa sa starcevice su koliko znam otisli najdalje ali ni to nije neka zvanicna organizacija.osim toga starcevica je ipak manji dio banjaluke i sami malo mogu uraditi bez pomoci ostalih.nije lose da starcevica kao opoziciji naklonjena mz bude jezgro ali cak i ako svi stanari starcevice glasaju za opoziciju, sto je malo vjerovatno,opet nije dovoljno za pobjedu, prema tome ima smisla raditi samo na nivou grada.
  zbog toga bi bilo dobro da se pokusate organizovati malo sire i po mogucnosti da ne budete ko rogovi u vreci.situacija je takva da bi vjerovatno i nasumice izabrani prolaznici na ulici radili bolje po narod nego ova vlast. ovi se ponasaju otprilike ovako: http://www.youtube.com/watch?v=yy7tlFcIumA
  i svak ko bi ih smjenio vjerovatno bi bio bolji(doduse zbog ove misli ovi i jesu vlast).prema tome nebitno je oce li se ici malo lijevo ili malo desno bitnije je da se ide naprijed.posto mi se cini da se vecina komentatora a bogami i autora na frontalu licno poznaje mozda bi ekipa sa frontala bila dobra jezgra oko koje bi se okupili ostali.vrijeme ide blize se izbori pa gledajte da sto preduzmete jer poslije j….. nema kajanja.

 132. Mr Biggy, 19.01.2012. 16:56:05
  ipak jesi amater.
  „Тапкамо због ратова,уништене привреде и друштва,друштава неприлагођеног новим околностима,“исисавања“ свог богатства из наше привреде,криминала,корупције,неодговорности…још нечег?“
  zbog ratova, unistene privrede i drustva ne tapkamo jer normalne drzave to unistavaju, donekle, samo u ratu a rat je zavrsio davno jedino nasa unistava i u miru najvise oni koje po duznosti branis.prosli put sam te nasanjkao da kazes da je sefova najveca zasluga sto je od nasih para napravio i nekoliko kilometara puta po nekoliko puta vecoj cijeni i podjelio djeci, cije je roditelje doveo do prosjackog stapa, nesto sice opet iz nasih dzepova.njegov posao nije da dijeli pare i pravi puteve nego da stvori uslove da to drugi rade a on uporno radi sve osim toga.isisavanje sredstava, kriminal i korupciju u drzavi moze praviti samo vlast koju tako zdusno branis. i ako kazes da je opozicija gora od vlasti objasni mi to na primjeru ivanica npr?

 133. rammstein, 19.01.2012. 08:33:22

  Покушавам сваки пут да бирам најмање лошу опцију, а фокусирам се више на људе него на саме политичке опције и програме, јер свака странка готово да има одличан програм.

  Ипак, хоћемо ли икад гласати за неку опцију зато што је добра, а не најмање лоша?

 134. drazen78bl, 19.01.2012. 23:48:09 [26120]

  „Ипак, хоћемо ли икад гласати за неку опцију зато што је добра, а не најмање лоша?“

  Наравно да нећемо, треба нам минимум још 20 година да би стигли на тај ниво размишљања. Сад тренутно како ствари стоје Иванић ми је фаворит, требало је имати муда па јавно назвати Додика ЛАЖОВОМ, нико до сад то није урадио, а ствар да буде још црња Додик а ни његови дорадници нису демантовали Иванића… Још Босић да мало гласније проговори, оде СНСД као кула од карата, живи били па видјели!

 135. buddha, 19.01.2012. 09:19:29

  Наравно да би се могло, али мислим да нема воље за тако нешто. Ја сам такву причу заговарао још прије двије године. Могу Ти то потврдити и Милко Грмуша и Данијел Симић.

  Рачуница је једноставна. На локалне изборе ће изаћи 50-60% гласача регистрованих у бирачки списак. Од оних 40-50% што ће остати кућама 20-30% су људи који никада неће изаћи на изборе, евентуално би пола њих изашло на референдум о независности Републике Српске. 20% су они који НЕ ИЗЛАЗЕ НА ИЗБОРЕ, ЈЕР СМАТРАЈУ ДА НЕМАЈУ ЗА КОГА ГЛАСАТИ. То су људи који су изгубили сваку наду и они би подржали неку нову здраву причу. Осим тога, ту би се могли додати и они који излазе на изборе, али бирају мање лоше опције, гдје убрајам и себе. Ти би исто подржали неку нову причу, а чине најмање 10% бирачког тијела у граду. Остали су страначки војници, чланови и симпатизери, и они неће подржати нову опцију.

  Дакле, празан простор је велики. Само недостају новац и људи. Већ сам писао да ја подржавам улазак нових, некомпромитованих људи у политику, да сам за свеопшти покрет честитих и љди са знањем, без ограничења на страначку припадност и слично, али то су жеље.
  Мене одликује критичкао мисао, али не знам зашто су толико очи усмјерене на нас са Старчевице, и посебно на моју маленкост, када нисам завршио ни неке битне ствари у приватном животу. Истина је док сам нормалан бићу и моралан и да сам добронамјеран, али читали смо ми овдје многе јако добре текстове. Ваљда овај град има и остварене интелектуалце, слободне мислиоце!? Увијек ћу подржати сваку позитивну ствар, ма одакле да долази.

  „Нема везе што нису вични дискусијама, (писаћемо им шта требају прочитати, кад буду изабрани), идејама, иницјативама, научиће они све, не брини се, важно је да имају чисто срце“

  Овдје се половично слажем. Јако је битно „чисто срце“ и ту долазимо до оне Симићеве „није више ништа битно, бнитно је само да су поштени“, али мислим да је неозбиљно понудити тешке аматере, који не знају ни неке основне ствари, па да им неко из партије сугерише. То већ имамо на сцени. Ја сам зато да најбољи иду у врх.

  Дакле, Буда, гдје наћи новац и који су то људи којима би народ дао гласове, који би вратили вјеру да може боље?

  Само немој оно да ће волонтери радити. То је веома озбиљан посао, који захтијева озбиљан ради рекламирање по терену.

  Мени је пола коментатора овдје прихватљивије од 90% што их виђам на позицијама у Српско. О ауторима да не говорим: Симић, Дакић, Јанковић, Чаркић, Грмуша,… Вјерујем да постоје и још јачи и мало искуснији, али како их истјерати на чистину?

 136. drazen78bl, 20.01.2012. 00:46:53 [26128]

  „Наравно да би се могло, али мислим да нема воље за тако нешто. Ја сам такву причу заговарао још прије двије године. Могу Ти то потврдити и Милко Грмуша и Данијел Симић.“

  Некад је потребно вријеме да би реализовао циљеве, двије године су јако дуг временски период, народ је незадовољан, мрзовољнији, и то би требало искористити а промјене су нам неопходне.

  „Дакле, Буда, гдје наћи новац…Само немој оно да ће волонтери радити.“

  Фактички избори се раде волонтерски, новац је потребан да се реализују неке ствари као што су: штампање постера, мајица, изнајмљивање рекламног простора, бензин и храна. Постоје донације, па колико се скупи са тим новцима се иде у кампању. Е сад, најбољи начин рекламирања и лобирања је „фејс ту фејс“ како кажу Амери.

  Па тако кад би постојала тако нека организација људи који хоће да покушају да се кандидују, волио бих да се упознају се са стварним потребама људи (анкета и интервју) у локалној заједници, шта је то што им треба, шта им смета, шта би промјенили у својој заједници, затим је потребно те податке обрадити и на основу резултата креирати предизборни програм.

  Овај дио посла је крвав и ту новца нема, ради се волонтерски, али исто у случају да прође та партија, организација логично би било људима који су скупљали податке и учествовали у предизборној кампањи да се да посао према њиховој стручној спреми, способностима.

  Потребно је да се поклопи неколико фактора за успјех:
  – да имају исти циљ (нпр. циљ је рушење актуелне власти)
  – да постоји добра сарадња унутар организације (да нема ситних смицалица, подсмијавања, омаловажавања) како то кажу сад тим билдинг јел?
  – да дјеле исте или сличне ставове у вези програма
  – крвав рад
  – искреност

  Резултат не може изостати!

 137. herc64, 19.01.2012. 13:15:36

  Свака част за овај линк: http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/mesic_je_imao_tek_dva_posto_podrske_a_rockfeller_je_znao_da_je_on_novi_predsjednik____/540992.html

  „…Europska unija ustvari nedemokratska totalitarna tvorevina koja će s vremenom postati još centraliziranija, u kojoj će siromašni biti još siromašniji, te koja će zbog težnje ka daljnjem gušenju demokracije i sloboda postati doista prava fašistička tvrđava.“

  „Danas mnogi jako paze na političku korektnost, što je u stvari jednoumlje gore od bilo kojeg dosadašnjeg. David Icke ih naziva robotskim ljevičarima. Pri tehnici lijepljenja etiketa unaprijed se zna što je dobro, a svako drugačije mišljenje dobiva etiketu zbog koje se svi boje bilo što reći. Možeš dobiti etiketu ksenofoba, rasista, homofoba, pseudoznanstvenika, desničara i slično.“

  O oвом сам понекад коментарисао, како је парадокс да су ПРСЕУДОЉЕВИЧАРИ који себе називају љевичарима много мање толерантни за другачија мишљења од десничара. Мене је један лијевичар називао фашистом зато што сам националиста (у смислу родољубља и патриотизма), не правећи разлику у односу на шовинисте. Како љубав према своме роду може бити нешто лоше, ако није истовремено и мржња према другима?

  „Svi se hoće uguziti na dobro plaćena mjesta gdje se ništa ne radi. Nevjerojatno je mnogo ljudi spremno prodati se za sitnu lovu. To se pokazalo kad je CIA kupovala novinare te kad je kasnije obznanila da ih možeš kupiti za sto dolara. Ima međutim i jedan broj ljudi koji su duboko unutra i koji svjesno lažu. Ne misle oni da je EU napredna, već namjerno lažu.“

  О овом феномену је било говора у тексту.

  „Na hrvatskoj razini također su ljudi sa zadatkom. Ti ljudi nisu izabrani slučajno.Iluzija je, dakle, da su političari neovisni. Oni imaju svoje šefove. I kad bi se čovjek malo udubio, mogao bi naći indicije koje vode svakoga od njih prema nekome.“

  „Možete li se sjetiti nekog političara koji javno govori da je puk preglup da odlučuje te da političari moraju odlučiti umjesto njih?

  -Najbolji primjer je bivši ministar Božinović koji nas je ugurao u NATO i koji je rekao da je referendum suprostavljen demokraciji. Kazao je: Ako imamo predstavničku demokraciju, što će nam referendum? Jer se tobože ne može očekivati od građana da pročitaju sve te pravne akte te da donesu ispravnu odluku. No pitam se jesu li saborski zastupnici pročitali te silne dokumente na tisuću stranica. Obje ruke mi reži da nisu.“

  У тексту сам такође рекао да се закони ЕУ усвајају, а да их нико и не прочита, јер се ради о обимној материји.

  „Jedan zagrebački političar nedavno mi je prepričao razgovor koji je prije više od deset godina vodio s Rockefellerom četvrtim. Kazao mu je tada da ima svog čovjeka koji će biti novi predsjednik Hrvatske. Nije se, međutim, mogao sjetiti imena budućeg predsjednika. Naš političar pokušao je pogoditi. Pitao je je li ovaj, je li onaj, na što je Rockefeller odmahivao glavom. I tek kada ga je upitao za Mesića, odgovorio je: Da, Mesić je taj. Nakon povratka u zemlju u čudu je čitao da Mesić ima svega dva posto glasova u anketama. No kasnije se dogodilo ‘čudo’. Znalo se unaprijed da će tadašnji autsajder pobijediti na predsjedničkim izborima. Na taj način mogu se pratiti ljudi koji su dolazili s torbama s lovom, potplaćivali ljude na radio stanicama i slično.“

  Која сличност са главним јунаком наше књиге, који је такође био на неких 2-3% популарности, који је такође имао подршку власника радио-станице и новине, коме су вјероватно стизале и торбе с новцем, а који се попео на врх топ листе и његов хит „ово је моја кућа, живио сам ту“ слушамо већ 324 седнице на 1.мјесту топ листе.

  „Mi smo godinama imali besplatno školstvo, a sada nas uvjeravaju da je to nemoguće. Imali smo besplatno zdravstvo, a sada nas uvjeravaju da je i to nemoguće. Za razliku od SAD-a, koji je u takvom sustavu oduvijek, mi imamo iskustvo da se vrtić gradio doprinosima. Nije bilo kredita od banaka. Dvadeset godina živimo bez Europske unije, a živjeli smo i prethodnih sto i sad je odjednom to nemoguće.“

  И о регресији или фиксацији на еволутивном путу сам писао у тексту. Имали смо школство и здравство беспатно, а сада томе као требамо да тежимо. Чак се не мисли и да требамо. А исто је иса оном флоскулом „ЕУ нема алтернативу“.

  „Samo čovjek suicidalnih tendencija može, dakle, pomisliti da bi trebao biti za Europsku uniju.“

  „Nigdje ne možeš pročitati da Mađari nemaju ni pedlja svoje zemlje, samo okućnice. To je sve.“

  Погледајте шта се дешава у Војводини! У задње вријеме и Сорош купује обрадиву земљу. Узима се најбоља обрадива земља како се народи не би могли ни прехранити. Колико год да човјек бјежи од теорија завјере, чињенице говоре у том правцу.

  МОЖЕ ЛИ СЕ ДРУГАЧИЈЕ?

  „Island je najbolji primjer da je moguće voditi i drugačiju politiku. Kad su rekli ‘morate sanirati banke’, oni su rekli ne. Ljudi su izlazili na ulice sve dok se nije napravio referendum. Rekli su neka banke propadnu, jer mi nećemo preuzeti njihov dug, kao što su sve druge zemlje napravile. Banke su u Islandu propale i 2007. i 2008. godine o tome se pisalo puno. Danas se, međutim, nigdje ne spominju. Postoje, dakle, i druge opcije, samo se sustavno skrivaju.“

  БИТНА РЕЧЕНИЦА:

  „Ljudi teško mogu zamisliti da postoje operativci, ljudi koji su dovedeni da budu na vlasti, koji su tu sa zadatkom.“

  „Kad primjerice kažu da je EU strateški interes Hrvatske, zanima me tko je odredio da je to strateški interes. Zašto bi mi u to povjerovali?“

  И НА КРАЈУ ЗАШТО НАЦИОНАЛИЗАМ:

  „Politička korektnost diktira da je lijevo i liberalno pozitivno, a desno negativno. Zašto? Zato jer je to dobra poluga za globalizaciju i vođenje globalne diktature. Nažalost, danas se svi protiv EU bore iz perspektive nacionalizma. To je glupo, jer mogli bi svijet decentralizirati još više na regije, gradove, sela, pa da ljudi doista odlučuju sami o sebi. No na trenutnom stupnju povijesnog razvoja, države su ti etniteti koji su zamišljeni da zastupaju i štite ljude i zbog toga su nacionalne države danas prepreka nadnacionalnim strukturama jer imaju carinu, socijalnu zaštitu, tekovine koje su napravljene za građane… Normalno da su ‘desničari’ trenutno brana toj nadnacionalnoj strukturi i zato su im počeli lijepiti etikete nacionalizma. Znaš onu priču kako više nećemo moći kupiti sira i vrhnja, čemu smo se prije neku godinu rugali. Odjednom vidiš da je u tim stvarima velika količina istine, odjednom se iznenadiš, čak se uplašiš da su desničari u pravu. No u stvari se ne radi o tome je li netko desničar ili nije, nego o tome da su desničari povezani s nacionalnom državom, a nacionalna država je prepreka uvođenju globalne diktature i zato desnica nije poželjna.“

 138. @biggy, a i ostali
  Mnogo je nesnosno pogrešnih stavova u diskusijama, čak i onda kada su vođene najboljim namjerama. nemam kada da podastrem tabele kojima bi dokazao da je određivanje nekog stepena zaduženosti opravdano, umjereno, a da je pak drugi stepen prezaduženost i dužničko ropstvo. Takvi pokazatelji ne postoje, a i unutar EU toliko variraju da je svaka njihova upotreba opasna zabluda.
  Koliko god zanosno zvučalo poređenje u regiji, obaviješten čovjek zna da je potpuno neodrživo porediti zemlje u regiji. Struktura je toliko različita da je poređenje potpuno neproduktivno. Ima samo jedna sličnost, a to je mentalni sklop i dosta mitomanije i megalomanije.
  Brkanje ideologije i ekonomije je takođe opasno. Naročito na onom nivou gdje ekonomska mjerenja potkopaju ideologiju, pa onda dođe do sukoba oko ideje, a ne oko činjenica. To je pokazao i Aleksa Milojević koji nikako ne može da shvati da valutni odbor niko ne hvali, niti ga propagira, nego ga prihvata kao najmanje zlo. Naravno, Aleksa ima pregršt ideoloških argumenata (mada se nije ideološki deklarisao), ali nikako ne može da podastre efekte hipotetične korekcije kursa konvertibilne marke za 10% naniže. zašto je to tako? Zato što je neznalica. Zato što se nikada time nije bavio. Zato što ne razumije makroekonomiju.
  Dražen je dao dosta dobrih društvenih dijagnoza, a i ostali učesnici u ovoj debati.No moramo svi shavtiti da je realnost takva kakva je i da i unutar takvih granica može bolje, a može i gore. Pravi programi traže mnogo znanja, jer valja uskladiti mjere na različitim područjima i u različitim politikama.

 139. herc64

  Можда сам ја економски аматер,али си ти потпуни.
  Елем,рат овде није завршио,ни у главама значајног броја људи,ни у ставовима политичких елита,а нарочито није завршен рат у смислу разорене инфраструкутуре,моралних вредности и свих других последица које је рат донео.
  Друго,свагде у свету прављење ауто-пута није само повезивање таке А са тачком Б већ стварање подлоге за боље услове привреди,улагање у грађевински сектор,као и низ других инвестиционих циклуса које такав пут повлачи по инерцији (нпр,погледај колико је хала направњено уз постојећи пут до Клашница,као и колико је вредност земљишта око пута повећана).То да си ме „насанкао“…Боже сачувај.Навео сам колико износи цена једног таквог подухвата.Минимална је,када су услови идеални,6 милиона марака.
  Он је тим потезом и створио услове да „људи раде“,и конкретно за време прављења пута и посредно споменутим опцијама које сам споменуо.
  Надаље,глуп је закључак да ја „здушно браним власт“ јер сам више пута рекао да је ова власт само најмање зло,јер та фамозна опозиција нема снаге ни да се избори са тим и таквим Додиком.Толико о способностима опозиције.Иванић?Најбољи пример стерилности опозиције.Од власти до маргиналца за јако кратко време.Ваљда је то због благостања које је створио својим политичким деловањем.Брзо се заборављају и његове афере.

 140. Идемо редом:

  У првом коментару испод овог текста од 15.01.2012. у 18:27:06 Тешановић пита:

  „Шта је по занимању аутор овог коментара ?
  Сумњам да има неко високо образовање. Нема стручног изражавања, а ни података којим се све потврђује.“

  Игром случаја, Тешановић јако добро познаје аутора, а у интерном разговору потврђује аутору да није ни прочитао текст, јер је предугачак. Наравно да му је познато моје образовање, али је очити циљ дискредитовање моје личност. Рекло би се, ничим изазван. у другом коментару од 16.01.2012. у 01:25:59 чак аутора назива „дилетантом“, да би у коментару од 16.01.2012. 16:57:51 додао:

  „Ово је демагодија и популистички опозициони текст сличан причи актуелне опозиције.
  Када сам видио наслов очекивао сам много конкретније ствари, засноване на статистичким показатељима.
  Поједини коментари ми остављају утисак да је аутор неки политички активиста или планира да то буде, па су одмах доживјели да нападам лик и дјело.
  Добио сам у једном коментару одговор, да се ради о студенту Медицине. Довољно,…“

  Овдје се прави невјешт, као тек је од Буде чуо о коме се ради, а зашто је њему „довољно“ то што се ради о апсолвенту медицине разјасниће ИНСПЕКТОР ДРАГУЉЧЕ. Драгуљче, изволи!

  :D:D:D

 141. drazen78bl, 20.01.2012. 02:20:32 [26131]

  „Добро си то написао, али си занемарио сукоб високих ега. „

  Како то мислиш? Можеш ли мало појаснити? Управо мислим да би се на овај начин избјегли ти сукоби ако су људи искрени у својим намјерама, зато сам написао

  „- да постоји добра сарадња унутар организације (да нема ситних смицалица, подсмијавања, омаловажавања) како то кажу сад тим билдинг јел?“

  На ово ме понукала ситуација из Сан Рема од прије скоро 10 година, тетка ме частила за свој рођендан, за сусједним столом сједили су политичари Никола Шпирић и покојни Милан Јелић, и још неколико њих, Јелић је отишао до таолета, а Никола Шпирић онако поспрдно изговори за Јелића: ‘Ова будалетина хоће да се бави политиком, па још да буде предсједник.’, наравно те године Јелић је изгубио на изборима од Чавића. Али та ситуација ми је остала у сјећању, колико су они неискрени једни према другима, прљави,подли, покварени…

 142. Шта ти је дражице ба???! Шта си се разлуп’о по тој тастатури јебала те политика! Иди ради нешто, спремај те испите, постани свој чо’ек, нећеш ваљда читав живот жуљати гузицу по састанцима, испијати каХве и пушит’ цигаре…
  Види нашта нам личе полит’ћари! Сјети се Игора кад још није био са Додиком нити засјео чело Скупштине… А ено га подочњаци му као код Беванде – зелено црни…
  Па Тадић радикални СДС?! БиЈо фин, танак, усправан, а ено му фотеље набише дваес’ кила, замастио се, орохавио у лицу… Ма, брука једна и страшило…B-)

 143. buddha, 20.01.2012. 11:33:37

  Када се нађе на једном мјесту неколико јаких интелеката, проблем може бити сукоб ега, у смислу ко ће да буде број 1, ко ће да јавно наступа, ко ће бити који број на листи,…
  Иначе, када партије формирају листе, страначке колеге постају људи непријатељи и креће „олајавање“ иза леђа. Налазе се компромитујуће ствари и покушава се дискредитовати конкуренција.

  То о чему пишеш је идеално, али много је ту проблема кад с еуђе у коло. Даје се и пет да се изађе… 😀

 144. ex-1978, 20.01.2012. 13:21:17

  Не бих више на ту тему. Много је озбиљнијих тема у тексту. Теби је нормално да свака будала може „налијепити“ људе који су овдје изложени под пуним именом и презименом, а није нормално када се такви раскринкају. Ја сам против цензуре, па нисам тражио ни да се брише покушај дискриминације моје маленкости. Свако говорећи о другом говори о себи. Искрено сам разочаран как ољуди који Ти глуме доброту спремни су да Ти забоду нож у леђа, кријући се иза тајних никова. Изађи фрајеру на црту да видимо колико си јак! Све друго је кукаквичлук.

  Молим Те да не реплицираш и да се вратимо тексту!

  Поздрав!

 145. drazen78bl, 20.01.2012. 13:34:22

  Убудуће слушај мене! 🙂 Видиш шта сам написала Пинк Пантеру када се упустио у расправу и одбрану? Покушаја дискредитације, на овај или онај начин ће увијек да буде. Не само поводом текста већ иначе, у животу, па и у твојој будућој професији. Овде, на Фронталу, ти си под својим именом и презименом и тиме си „лака мета“ онима који су анонимни и који, по задатку или из чисте пакости, покушавају да „доскоче“. Ту расправа (правдање поготово) једноставно није потребна!

  Позз

 146. anja banja luka, 20.01.2012. 13:55:46

  Хвала Ања! Ваљда си примјетила да ја игноришем такве типове, али ИНСПЕКТОР ДРАГУЉЧЕ „ме замолио“ да представи своје налазе. B-)

  Но вратимо се теми!

  herc64, 19.01.2012. 22:09:22

  Јасно је да је кључ преокрета у Бањој Луци, да су људи незадовољни, да губе и наду да ће сее стање поправити, па као у паници траже да се појави нешто ново, а то је НАДА.
  Али колико су ти исти људи спремни на личну жртву и рад по том питању? Свако би некако да хвата змију туђом руком. Ако мене питаш, и ја бих радије послушао Божу, а нпр. г-дину Раковићу и људима са знањем и искуством, који уз то имају и неке моралне карактеристике и искрене намјере, препустио да тако нешто раде. У политику требају да иду најбољи, најморалнији, они који највише знају. Ја имам само једну од тих компоненти, за сада.

  Исто мислим да само на Фронталу има десетак, па и више људи, много јачих од 90% оних у Граској скупштини БЛ. Али видим да сви само некако у мене гледају од њих. Ања се увијек извлачила кад је фрка.

  Зашто не Буда, Солиум, Симић, Дакић, Раковић, Свитлица, Пинк Пантер, Божо,…? Све су то, вјерујем, морални људи.

 147. „Зашто не Буда, Солиум, Симић, Дакић, Раковић, Свитлица, Пинк Пантер, Божо,…? Све су то, вјерујем, морални људи.“

  У задњој реченици хвали само једно име, због кога је овај дилетантски и набацани теекст требао да послужи.

  B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)

 148. Hmmmm….
  ode rasprava tipicnim “Srpskim“ pravcem;“podjoh u pozoriste pa svratih u kafanu“B-)

  Otprilike je tako i kod onih “gore“.

  Nego da i ja malo “zacinim“B-)
  Buda.Odkud ti u San Remu…i to sa Spirovskim i pok.Jelicem?
  Ja mislio da si ti(po komentarima)pripadnik neke ugnjetene kaste bez kinte,pa eto spominjes rusenje vlasti,ovo ono.B-)
  Slazem se djelomicno u vezi Ivanica,koji je imao “ono ispod“ da kaze Dodiku da je politicki lazov…mada,sa druge strane,ne vidim Dodika kao neku “velicinu“,pa da mu se ne moze nista reci.

  Ali dobro da ne idem predaleko,vidim da ima svasta na ovoj “strategiji“.
  Nije losa tema Drazene ali treba imati na umu da(stojim iza toga)jedan ,nazalost veliki broj ljudi bi zelio promjene ali ako moze nekako da sve padne s neba(citaj,svi bi rado ‘ljeba bez motike).
  Ako hoces uspjeh u Srpskoj politici,ne smijes mnogo prijetiti radom,nego upravo bajkama da ces ,eto ako dodjes na vlast svima podijeliti direktorske pozicije.
  Tako se nesto i desava u ovom momentu gdje nasi predvodnici pricaju o toboznjim naftnim izvorima.Vec se nas prosjecni covjek sa asfalta vidio u seickoj odjeci ili necem slicnom,kako “lezi a idje“B-)

  Ukratko u tome lezi zec rekao bih.
  Revolucije(ali prave a ne izrezirane) takodje nijesu popularne danas,ako spomenes potpunu istragu porijekla imovine i nacionalizaciju one koja nije bas “cista“,te ako izvuces zeca(koji se zove brzo oporezivanje imovine)iz sesira.
  Svi bi mi nesto “parcijalno“.Ajmo rusiti ali nemoj onog “moga“,nije los co’jk….zaposlio mi je rodicuB-)

  Eto tako stoje stvari u nasem trulom drustvu i zato ja zagovaram sistem koji mladima porucuje da rade na sebi i pomaganje ljudima oko sebe.(ovo se ne odnosi na pomaganje,zloupotrebom polozaja).

  Mnoge teorije vidjeh ovdje.Tu si napravio pun pogodak jer su se mnogi ispucali makar i dali svoje “vidjenje“ krupne ekonomije.Cini mi se da se jedino ovaj Rakovic nesto vise razumije,mada nijesam siguran u tu pricu o zaduzivanju u bilo kom pogledu.

  Ja sam ti prije dao prijedlog da pokusas zaboraviti na ove SNSD/SDS/PDP/BILO KOJA KOJA IMA U SASTAVU DIREKTORE ILI DJECU DIREKTORA BIVSEG SISTEMA“strucnjake“,kao i novokomponovane lopuze i profitere.
  Predlozio sam ti formiranje nezaviznog(u pravom smislu te rijeci)narodnog rodoljubnog bloka,koji ce okupiti mlade ljude.Skupljati clanarinu i uloziti u nesto i time zaposliti te iste mlade ljude.
  Na taj nacin jedino takav neiskvaren blok moze konkurisati i biti zaista prava opozicija bilo kome koga poplava izvuce.

 149. drazen78bl, 20.01.2012. 14:27:42 [26176]

  „Зашто не Буда, Солиум, Симић, Дакић, Раковић, Свитлица, Пинк Пантер, Божо,…? Све су то, вјерујем, морални људи.“

  Да ти кажем старац, немам тих амбиција политичког ангажовања, оно чему ја тежим је да радим посао за који сам се школовао и да се ту усавршавам и доказујем. Мој сав политички ангажман би био симпатизерство и волонтеризам, тзв. бек офис. Да се не лажемо нисам дорастао тако нечем, можда под старе дане. Овдје на Фронталу постоје три особе које имају добре предиспозиције да уђу у битку са политичким наказама и побједе их а то су:

  Симић, неоспорна је његова памет, харизма, наступ, говорништво, и аутентичност, оно што му ја замјерам односи се на недовољну заштиту дискутанта од турских провокатора, па кад се ми најебемо мајке турцима, он нас уклони због сочних псовки, и исто тако имам трунку сумње да су га ђоше обрадиле тамо у Израелу.

  Дакић, лик је препаметан, увијек аргументовано пише, није искомплексиран.

  Трећи си ти Дражене, идеш срцем, познајеш доста људи, прагматичан си.

  То су људи за које бих ја увијек дао глас, и изашао да помогнем колико могу, па како бог да.

  Мислим да вас тројица би ти који би били носиоци промјене.

  Новц за кампању би могли скупити нешто до неких 15000 би се могло скупити донацијама, а за остало се сналазити па како бог да, поента је да уђе бар један у Скупштину РС, онда се новац добија од државе (на годишњем нивоу добије се бар 30000марака за једног посланика) за четири године то је сума од 120000, па на наредним изборима прође 5 посланика, и тад већ имаш моћ одлучивања, мислим да је то једини начин борбе са тренутним политичким проституткама.

 150. jahac, 20.01.2012. 15:13:20 [26183]

  „Buda.Odkud ti u San Remu…i to sa Spirovskim i pok.Jelicem?
  Ja mislio da si ti(po komentarima)pripadnik neke ugnjetene kaste bez kinte,pa eto spominjes rusenje vlasti,ovo ono.“

  Да си мало пажљивије читао, прочитао би да ме тетка частила за њен рођендан, а ови идиоти су били за сусједним столом, полугласна прича припитих људи.

 151. @Веља Сикирица

  Ја не студирам, студирао јесам. Не мислим да сам паметан да пишем „Националне стратегије“.

  Мислио сам да хвали Драженово име и отуда је његов труд да пише о нечему за шта није компетентан.

  Нама требају у Скупштини града БЛ паметни људи, али и скромни и свјесни себе. Није довољна само превелика амбиција и упорност.

  Ево да ја постадох Теешановић. То говори о његовим исхитреним мбицијама.

  Нисам ни једном рекао, је ли истина шта пише у тексту или не.

  О тексту може да да свако свој став иа ко неко каже нешто нетачно, он себе дискретује, тако да Дражен није имао потребе да мени качи нечије име и презиме. Можда се ради и оо човјеку који не посјећује овај портал, па ииспаде жртва одбране лика и дјела аутора, ако ми није био циљ да га дискредитујем, него да му укажем да није довољно компетентан.

 152. @Веља Сикирица

  Ја не студирам, студирао јесам. Не мислим да сам паметан да пишем „Националне стратегије“.

  Мислио сам да хвали Драженово име и отуда је његов труд да пише о нечему за шта није компетентан.

  Нама требају у Скупштини града БЛ паметни људи, али и скромни и свјесни себе. Није довољна само превелика амбиција и упорност.

  Ево да ја постадох Теешановић. То говори о његовим исхитреним мбицијама.

  Нисам ни једном рекао, је ли истина шта пише у тексту или не.

  О тексту може да да свако свој став иа ко неко каже нешто нетачно, он себе дискретује, тако да Дражен није имао потребе да мени качи нечије име и презиме. Можда се ради и оо човјеку који не посјећује овај портал, па ииспаде жртва одбране лика и дјела аутора, ако ми није био циљ да га дискредитујем, него да му укажем да није довољно компетентан.

 153. jahac, 20.01.2012. 15:13:20

  Написах ја да људи желе хватати змију туђом руком.

  Не мислим да су се коментатори овдје „испуцали“ и написали све што мисле, јер је обимна тема и вјероватно им се не да ни читати ни писати, али понеко је дао фине приједлоге.
  Тачно је да г-дин Раковић одскаче, али човјек има искуство годинама у привреди и банкарству, плус знање. Мало је познато да је г-ђа Ценић управо њега предлагала за министра финансија у Влади Пере Букејловића. Вјерујем да има потенцијала и за премијера и за министра финансија, само је питање има ли воље и може ли добити политичку подршку. Знам да је писао економске програме неким политичким странкама.

  „Predlozio sam ti formiranje nezaviznog(u pravom smislu te rijeci)narodnog rodoljubnog bloka,koji ce okupiti mlade ljude.Skupljati clanarinu i uloziti u nesto i time zaposliti te iste mlade ljude.
  Na taj nacin jedino takav neiskvaren blok moze konkurisati i biti zaista prava opozicija bilo kome koga poplava izvuce.“

  Већ сам ВАм писао да је пријелог симпатичан, само можда да га мало детаљније образложите. Није ми јасно то око чланарине. Ту су онда могуће злоупотребе као у стамбеним задругама, па онда како привући људе да дају новац, ако нису сигурни да ће се „уплусати“, да ли ту опет неку корист имају они у врху и слично? Можда мал ода разрадите, па да чујемо шта други мисле.

  Поздрав!

 154. buddha, 20.01.2012. 15:30:23

  И ја тежим да радим свој посао и усавршавам се. И ја више волим бити са дјецом него ићи на партијске састанке. И ја више волим отићи на базен или у шетњу, него у скупштину. Љепше је на мору него трчати за гласачима и молити их да дају глас. Није ли тако? Опет она прича о хватању змије туђом руком. Ако више људи подијеле посао, свако ће бити мање оптерећен. А ја не видим да сам уопште компетентнији од Тебе за политику.

  Друго, мени је драго да цијениш моје мишљење, али мислим да овдје потцјењујеш неке друге људе, првенствено Раковића, Солиума, Божу,Нишевића, Елепа, Херца, ове Симићеве људе из екипе,… Вјероватно некога пропустих.

  Да, ја исто тако сматрам да господа Симић, Дакић, Чаркић, Јанковић, Вукановић,… након свих тих текстова овдје и јавних наступа требају у политику или да направе бар јаку критичку екипу, да се развије критичка мисао и да се притисцима нешто покуша.

  Ја бих врло радо подржао тако нешто, без да очекујем нешто за себе. Симић је у неколико наврата јавно говорио да нама требају ПОШТЕНИ ЉУДИ, па мислим да је вријеме да окупи екипу, ако је он уопште у Републици Српској. Или ипак попут Вучића да се иде на стварање широког народног покрета, који би укључивао и честитие и добронамјерне људе из странака, што заговарам већ дуже вријеме?

 155. Dražene, odličan je taj tvoj prijedlog širokog narodnog pokreta, jer u svakoj stranci ima čestitih i neokaljanih ljudi, dobronamjernih i školovanih . Ali, vrijeme curi, radite nešto. Nije vrijeme za diobe na ove i one, već samo na one koji znaju, koji hoće i koji imaju obraz, i na one dijametralno različite od ovih , a koji su sada na vladajućoj sceni, koji su od nas napravili najveću bijedu i sirotinju Evrope.

 156. drazen78bl, 20.01.2012. 17:17:32
  Pa evo,pokusacu da budem malo detaljniji i konkretniji,tj.da “razradim“…
  Kao prvo,nije ni meni bas najjasnije ono tvoje;
  “Ту су онда могуће злоупотребе као у стамбеним задругама, па онда како привући људе да дају новац, ако нису сигурни да ће се „уплусати“, да ли ту опет неку корист имају они у врху и слично?“

  Gledaj;Upravo zato sam ti rekao;sto dalje od ovih koji su vec u nekim “strukturama“.
  Necu reci da su svi pokvareni ali da su “usanceni“…sigurno.
  Mnogima su vezane ruke,sto poslom,ovim onim itd.
  Ako se sjecas one Danetove teme “Sanjari svih zemalja“…
  E pa upravo sam na to mislio.

  Medjutim ti “sanjari“ ili bar srz te istinske opozicije(kako bih je nazvao),trebaju biti upravo apoliticni.
  Pazi,ne zagovaram ja partiju samu po sebi,nego neku vrst “lobija iz sjene“.Jedne ideoloski jake organizacije koja ce regrutovati prvenstveno mlade ljude sa kvalitetima.

  Mozda bi se to moglo nazvati nekom vrstom bratstva,koje bi imalo svoje ogranke.Ogranci bi se dalje bavili onim sto im najbolje odgovara(naravno pod starateljstvom centralnog bratstva).
  Clanarina?
  Zacetak svake organizacije se zasniva na finansiranju odredjenih aktivnosti(svidjalo se to nama ili ne).
  Naravno,u pocetku bi bilo dosta volonterskog rada,samih osnivaca,kao i onih aktivista koji bi postali udovi takve organizacije.
  Posto imamo(bez cinizma),jako veliki broj ljudi sa odredjenim znanjima koji su ili nezaposleni ili neangazovani itd.Eto izvrsne prilike da se pokazu i dokazu radom i donosenjem novih ideja(vezano za struku).
  Prije samog skupljanja clanarine,ljudi okvirno trebaju znati sta je cilj takve organizacije koj abi za pocetak mogla biti skoro iskljucivo humanitarne prirode.
  Takodje poslije ljudi i novi (mozda pasivni)clanovi ce znati u sta se novac ulaze,gdje odlazi itd.,na veoma jednostavan nacin…Izdavanjem neke vrste obveznica.
  Recimo das 10KM i dobijes nominalnu vrijednost,koja bi eventualno mogla(i trebala) preci sam ulog.
  To bi dalje motivisalo druge ljude.
  Za te stvari bi se pobrinuo ogranak zaduzen za “nasu berzu“….koja bi sasvim legalno poslovala.
  Dalje bi razvijali mini firme koje bi bile uvezane u cijeli sistem.
  Eto ovo je “zbrda,zdola“ali ipak konkretnija slika.

 157. Drazene batali svadju sa ovim anti kor i slicnima.i ja ponekad nakacim bigija, slobodana i jos ponekog ali njima je najgore kad ih ignorises i to je jedino sto zasluzuju.ako se budes obazirao na takve neces daleko ni u zivotu ni u politici.
  ima jedna jako bitna stvar koju uopste nisi ni pomenuo:koja je alternativa.ako niko nista ne preduzme nastavicemo tonuti sve dublje i dublje u mrak i ako neko misli da smo na dnu vara se a prekjuce sam dozivio stvar koja me uvjerila u to.
  ja sam iz tb i u tb se zadnjih par godina pravi „najsavremeniji sistem za obavjestavanje i uzbunjivanje“ i neki djoko maric,inace blizak svim vlastima dosad i grigorijev kadar, je na „trebinje danas“ obavjestio trebinjce da je prvi dio pusten u pogon a drugi ce se praviti za dva mjeseca kad se bude znao pobjednik tendera.izgleda da jedino on u trebinju ne zna ko je radio prvi dio i ko ce raditi drugi dio ali to je manje bitno.posto imam neka skromna znanja o alarmnim sistemima a imao sam na par minuta u rukama i projekat tog sistema,koji je cini mi se napisao bas doticni gospodin,kritikovao sam projekat sa strucne strane bez bilo kakvih uvreda. umjesto da neko argumentovano odgovori na kritiku sa sajta su makli i clanak i komentare. na moju ponovljenu kritiku makli su i mene.
  ako neki sitni potrcko vlasti moze da odlucuje o tako bitnoj stvari kao sto je bezbjednost citavog trebinja sta li onda moze veliki vodja? i sta nas ceka ako nista ne preduzmemo?
  ceka nas apsolutni mrak bez ijednog zracka svjetlosti i to vrlo brzo, brze nego sto mislimo.onda ce svako selo, ulaz itd imati dezurnog udbasa a nigdje nista neces moci ni smjeti objaviti i onda ce biti daleko teze nego sad i ne bih iskljucio ni goli otok ima jedno bas takvo ostrvo u bileckom jezeru.ocekivati da ce posao uraditi neko drugi je naivno jer i ako uradi uradice za sebe a ne za nas zbog toga zbijajte redove i radite nesto,na frontalu se spominju neka imena od kojih vecinu ne znam ali gori od ovih tesko mogu biti.

 158. herc64, 20.01.2012. 18:45:33
  Upravo sam na nesto slicno pokusao da ukazem.Ukoliko se mladji ljudi ne organizuju na vrijeme,poslije moze biti kasno.
  Mene Drazen pita,hoce li biti koristi od takve organizacije,tj.dali ce neko imati koristi?

  Ne znam zasto svi idu uzvodno i na taj nacin se pokusavaju boriti “svijetlim postenjem“protiv ove koristoljubive kamarile?
  Takvu kamarilu treba tuci njihovim oruzjem.Dobrom organizacijom i preuzimanjem dijela materijalnih dobara.
  Dali su moguce zloupotrebe?Mozda,ali ako se ovo bratstvo koje sam zamislio sastoji iskljucivo od onih koji imaju kapacitet a nijesu ni u kom slucaju i nikakvim nitima vezani za neki od “establismenta“(a takvih ima jako mnogo),onda mislim da ce ti ljudi stvoriti takvu vrst organizacije koja ce onemoguciti ili svesti zloupotrebu na najmanju mogucu mjeru.Pretpostavka takve stvari mora biti ideoloska.
  Osim toga,u daljoj buducnosti,ukoliko bi nesto takvo zaista zazivjelo,zar nebi materijalna korist za mnoge bila podsticaj i dodatni motiv?
  Naravno treba razraditi te unutrasnje mehanizme kontrole.
  Taj motiv bi mogao biti nesto poput zarade po ucinku i na procenat.
  U principu,koliko doprineses(sto idejama ili necim drugim),toliko ti ide zarade.
  Siguran sam da se moze pronaci dovoljno ljudi koji bi ovo podrzali i uspjeli sprovesti u djelo.

 159. drazen78bl, 20.01.2012. 17:31:45 [26205]

  „Није ли тако? Опет она прича о хватању змије туђом руком.“

  Није тако, експлицитно сам ти навео послове које могу да одрадим, а то нису послови мање важни од кандидатуре и говорништва.

  „мислим да овдје потцјењујеш неке друге људе, првенствено Раковића, Солиума, Божу,Нишевића, Елепа, Херца, ове Симићеве људе из екипе,… Вјероватно некога пропустих.“

  Не потцјењујем никог! Моја листа је састављена на основу ЈАВНИХ наступа горе поменутих на медијима.

 160. Mr Biggy, 21.01.2012. 12:13:43

  Залажем се против „пљувања“ уопште. Покушао сам на пристојан начин у неколико наврата сугерисати неким коментаторима, питао их да ли би им било пријатно кад би им дјеца, родитељи, супруге, кумови,… прочитали то са сазнањем да они пишу.

  Иначе сам против било какве цензуре. Рекао сам администратору да нипошто не склања увреде на мој рачун. Кад би се примјењивао закон о клевети, па мало по џепу, дало би се то сузбити, а не да администратор мора дежурати као полицајац. Свако када пише о другоме, пише и о себи.

 161. drazene a sto se ti lozis na neciji anonimni komentar?
  objavio si javno tekst , cak gdje je moguce da se takodje javno iznose komentari i boli te ako neko pocne da proziva? zasto?
  ako mislis da nastavis da se bavis ozbiljnim stvarima onda ne smijes pokazivati „ranjivost“ nego se drzati svog pravca do ostvarenja cilja
  budes li se stalno okretao od „tebe “ nema nista
  ja to onako, drugarski

 162. prijedor, 20.01.2012. 17:48:42

  У тексту већ написах да нема мјеста за подјеле осим на поштетне и лопове, раднике и нераднике. Ипак ја мислим да су поштени људи у већини, ако ништа јасно је да је овај дивљи, пљачкашки капитализам (какав је код нас) довео до великог класног раслојавања, при чему шачица људи концентрише огромну моћ и богатство, а остали сиромаше све више. Јасно је бар ту ко је у већини. Нисам рптив да људи имају и милионе, али не стечене пљачком. Не залажем се да сви имају исто, али мора свако имати минимум, тј. кров над главом и неку храну, не Бог зна какву, али да није гладан.

  Зашто смо ми ЉУДИ ако ћемо се залагати за законе из животињског свијета: закон јачег, опстанак у животу само најспособнијих, осућивање слабих и болесних на смрт,…? Људски род је ипак на једном вишем еволутивном степену развоја, али људи који имају највећу моћ покушавају да их окрену регресију на еволутивном путу.

  ЗАШТО ШИРОКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ?

  Па и по странкама има јако добрих и честитих људи, људи са знањем. Зашто их се одрицати? И сви заједно да смо сложни, тешко је испливати, јер су отишли они највриједнији, неки под земљу, а неки вани:

  http://www.youtube.com/watch?v=QYEbo1rlovY

  Кад би се успоставио СИСТЕМ, свако би играо по правилима игре или у окове. Људи у својој похлепи иду онолико колико је слаб отпор њиховим алавим потребама…

 163. jahac, 20.01.2012. 18:00:27

  Симпатичне идеје. Иначе подржавам сваку креативност, тражење нових рјешења. Ово ме некако подсјећа на масонску организацију.
  Али мислите ли Ви да би они који владали дозволили да се то тек тако развије, да не би убацивали своје људе и слично?
  Што се тиче финансирања и трошења, ту је битна транспарентност, за сваку марку се зна гдје је заврпила и да то буде рационално. Само још један је проблем што је јако мало људи који су спремни да дају, па и марку мјесечно, а велика већина људи је заинтереесована само ако нешто може добити. Мало људи „види“ дугорочно. Свако хоће сад и одмах. Пет марака, пет.

  Промислите мало колико је пунољетних грађана учлањено у неку политичку странку!?

  -Најмање трећина!

  А који су мотиви уласка у странку?

  -Очекују се привилегије при запошљавању, учешће у бирачком одбору једном у двије године, мјесто у управном одбору, једнократне помоћи, запошљавање дјеце,…

 164. A гдје си Ти у цијелој причи? Хоћете ли Ти, Приједор и Јахач основати подружнице у својим срединама? Постоје ли уопште заинтересовани људи за то? Ја их овдје не видим да се јављају.

  Што се тиче цензурисања, оно постоји у готово свим медијима. Постоје неки интернет портали попут овог гдје се може слободно изразити став. Зато ме и чуди ова цензура од јуче, јер ја се „не свађам“ нити препирем са психопатама кад се појаве на оваквим порталима, већ искључиво износим мишљење и аргументе.

  И на крају, СЈЕТИМО СЕ РИЈЕЧИ МАРКА ФРОНТАЛИЈА ИЗ 753. ГОДИНЕ ПРИЈЕ НОВЕ ЕРЕ:

  „ДРАГ МИ ЈЕ ТЕШАНОВИЋ, АЛИ МИ ЈЕ ДРАЖА ИСТИНА!“ 😉

 165. drazen78bl, 21.01.2012. 16:28:52
  Cini se da sam se ukljucio na vrijeme.
  Nemoj persirati,molim te.

  Sto se tice ubacivanja ljudi,naravno da ce tako necega biti.Pogotovo u slicaju uspjeha takve razgranate organizacije u buducnosti.
  Medjutim u svoj prici vezem ideologiju(novi pokret),koja ne mora nuzno biti (iskljucivo) okrenuta socijalno ugrozenim slojevima.
  Poenta je “kontrolisano omasovljenje“.
  Sad ce neko reci ovo ili ono ali smatram da srz takve “sekte“ treba da se sastoji od ljudi koji posjeduju zadovoljavajuci nivo obrazovanja i znaju sta hoce i teze istinskoj ravnotezi onoga najboljega sto nasa tradicija posjeduje,primjenjivanja ili “pozajmljivanja“ako hoces pozitivnih tudjih iskustava,sve to prozeto moralno etickim kodeksom kojeg ce sama “srz“ uspostaviti.

  Dalje regrutovanje onih koji bi se u buducnosti pojavili kao novi clanovi srca(mozda je adekvatniji naziv)bi se radilo postepeno.(Mozda si donekle u pravu kad si rekao da ti lici na neku vrstu masonske organizacije).
  Razlog za ovo je upravo taj,da se sprijece oni kojima se “zuri“ a to su uglavnom brzopleti pohlepnici koji zive prosjecan ljudski vijek umjesto da “zive“ malo duze od toga.

  Nego da se vratim malo na ono “ubacivanje“ ljudi establismenta.Oni ce se neminovno ubaciti i ja ne bih od tog pravio bauka,pod uslovom da ta organizacija ima moc da kontrolise i takve ljude.
  Ukoliko bi organizacija dospjela na taj nivo,smatram da bi misija bila vise nego uspjesna.

 166. drazen78bl, 21.01.2012. 16:53:55

  Nije stvar u tome gdje je ovaj ili onaj u cijeloj prici.
  Meni se ovaj portal,osim sto je domaci i sto vidim da se javljaju ljudi iz razlicitih sredina i krajeva Srpske svidja i zato sto je prilicno “kreativan“ ako se tako mogu izraziti.
  Hocu reci da se kroz ovo uvezivanje na relativno kvalitetan nacin zaista podize svijest i bas ta povezanost…recimo Hercegovine(primjera radi) i ostalih sredina.

  Ako bi takva organizacija zazivjela,ponovicu,kao takva treba da okuplja razne profile ljudi.
  Zadatak srca organizacije je neka vrsta i duhovnog i materijalnog “svratista“u jednom… i za one kojima je tesko u bilo kom smislu,kao i za one koji su privuceni cisto voljom za materijalnom dobiti ili naizgled im nije potrebna pomoc.
  Tabu teme ne smiju da postoje.Poslednja stvar koja nam treba je izigravanje svetaca.Trebamo biti ono sto jesmo ali cvrsto stajati na nogama.
  Da nebi izgledalo kao Kum 1,2,3,organizacija bi se “revansirala“ u odgovarajucoj mjeri i prema zaslugama,medjutim u tom nekom statutu bi “ucjena“ bila izbacena iz rijecnika….mogli bi upotrebljavati ljepsu i ljudskiju rijec…usluga.Znamo da ruka ruku mije ali treba biti i oprezan,koga se i na koji nacin pomaze ali to vec spada u domen pomenutog kodeksa,koji bi srce organizacije eventualno uspostavilo.

 167. Uglavnom bi se ogranicio za pocetak za centralu organizacije(od neceg se mora poceti,zar ne?)
  Omasovljenje u skupljanje novaca bi bio drugi korak.
  Mozda bi tu trebalo napraviti razliku izmedju clanarine i daljnjeg procesa koji bih nazvao “ulaganje“.
  Sposobnih mladih ljudi imamo.Za neke bi to mozda licilo na gubljenje vremena jer je ovo stvar na duze staze,medjutim za neke i nebi.
  Ovo bi se moglo nazvati i kreiranje unutrasnjeg lobija za buduce generacije.Ako se lansiraju ljudi izabrani pozitivnom selekcijom,buducnost ce sigurno drugacije izgledati za razliku od one izvucene sitom negativne selekcije…

 168. Jahaču, ti si nepopravljivi idealista. Ne živiš u ovom vremenu i na ovom prostoru.Dražen je po mom mišljenju sa obadvijema nogama čvrsto na zemlji, širom otvorenih očiju, svjestan prilika u kojima neživimo. Da, neživimo, jer ovo je neživot koji ljudskim bićima u 21. vijeku, na ovome dijelu planete ne dolikuje. Neživot za koji krivicu snosi , i za koji treba da odgovara isključivo politički vrh Srpske.
  Kažeš jahaču da je ta tvoja ideja „kreiranje unutrašnjeg lobija ZA BUDUĆE GENERACIJE „.Ama, prijatelju moj, shvati da budućih generacija naših NEMA ako se nešto ne preduzme. Zbogom Srbi, zbogom pravoslavlje! Dodik i grigorije nisu samostalni strelci, oni rade za naše neprijatelje za Švabu i papu, koji ih plaćaju našim parama. Dali su im dozvolu da nas zgaze, da nas pobiju bijedom, na nam sve otmu, a za uzvrat ovi su im dali obećanje da Srba neće biti .
  Hitler, pavelić , franjo nas nisu sve uspjeli pobiti i pokatoličiti ,ali ova dvojica će nas dokrajčiti.

 169. Са малим закашњењем ћемо појаснити уклањање одређених коментара. Не желимо да испод оваквог, али и било ког текста добијемо неко лично препуцавање. Захваљујемо на разумијевању, и томе што и даље гуглате ћирилицом

 170. prijedor, 21.01.2012. 18:01:25
  Idealista mozda jesam ali u isto vrijeme znam sta moze a sta ne moze funkcionisati ovdje.
  To sto kazes da Drazen cvrsto stoji na nogama,nije mi bas najjasnije.
  Da su mu oci kao i svima nama otvorene,to je tacno i nije potrebno objasnjavati,medjutim ja se ne slazem da je ovaj vid onoga sto se naziva demokratija najbolji vid borbe za ocuvanje nasih interesa.
  Zelja svih nas na ovoj temi je da dokucimo na koji nacin se moze uciniti nesto na ovoj dimenziji obicnih ljudi.
  Puko glasanje je u ovom trenutku isprazna prica.

  Revolucija?Proglasenje nezavisnosti i rusenje trenutne vlasti?Nijesam bas primijetio da je neko zainteresovan ni za tu opciju ovdje,niti bi nas to gdje odvelo.
  Povijanje glave i prihvatanje onog sta nam se namece iz centara moci u vidu samokaznjavanja samih sebe(priznavanjem potpune potcinjenosti BH) tek tako???
  Dali je to opcija poslije krvavog rata u koji smo uvuceni protivno svoje volje?
  Cak i tako nista ne bismo dobili nego jos vise izgubili.

  Stvarno ne vidim od cega se sastoji ta “borba“ukoliko se nista ne preduzima na nivou nekih licnih ili grupnih inicijativa.
  Jedino vidim da pojedini pljuju jedne i dizu druge(u oba slucaja prilicno neargumentovano i sve u vidu nekih blijedih ispraznih prepucavanja).

  Da se razumijemo.Smatram da je tema dobra i lijepo je sto je pokrenuta ali moramo shvatiti tu realnost o kojoj se prica i na njenim osnovama nesto uciniti.
  Ja bih rekao da se silji kolac a zec nije ono poslovicno u sumi,nego ne znamo ni put ka toj sumi….a pricamo o zacinima i nacinu pecenja pomenutog zeca.

 171. Намјерно сам направио паузу у току годишњег одмора.Ипак сам са задовољством прочиао Драженов текст.
  Наравно да подржавам Драженов ауторски првјенац.
  А то се критичара тичем Дражену поручујем да се не брине.
  Критичари праштају гаврановима а гоне голубове.*
  Ниједан споменик није подигнут критичарима већ скоро сви ауторума.*
  Аутори не зависе од критичара већ од читаоца.*
  То што те страсно критикују потврђује твоју вриједност.*
  Поздрав.

 172. Постоје интернет сајтови за „постизање“ ИНСТАНТ мудрости.
  Један од њих је и:http://www.mudre-izreke.com/oziv.htm
  :D:D:D

  Немаш стила?!
  Одеш лијепо код „стилисте“:
  Добар дан – добар дан…
  Ја немам стила, пошто пола киле…B-)

  И онда добијеш стил.
  Само, проблем са тим „стилистима“… Мораш некако држати дупе уза зид!:D

 173. Божо Чукеранац, 22.01.2012. 10:17:57
  Bas ‘ocuB-)

  nenad stevandić, 22.01.2012. 10:34:31
  Ne bih se slozio(osim nekih izuzetaka ovdje)sa tim da je ova rasprava ili diskusija kritika.(bar ne u tom negativnom kontekstu).
  Osim toga kritika moze biti konstruktivna a ne iskljucivo destruktivna i time….valjda zato i kuckamo ovdje…
  Volio bih takodje da malo budes precizniji u onoj recenici o gavranovima i golubovima???
  Valjda ovdje tema i nije “zivot nekog politicara,partije i njegovo usmjerenije“u prvom planu…ovdje je tema ili diskusija o tome sta ljudi misle o toj cuvenoj “nacionalnoj strategiji“,bez obzira na afinitete unutar neke “navijacke grupe“,pjevackog drustva ili hora gavranova.

  Божо Чукеранац
  Opet…dobar linkB-)
  Dobar je onaj “SEBELJUBLJE“i ono sa svetim kravama B-)

 174. jahac, 21.01.2012. 17:02:11

  Сваки добронамјерни покушај да се нешто уради, да се покуша нешто побољшати, подржавам као идеју. Можда не би било лоше да напишете овдје један текст у којем ћете све ово детаљно изложити, па да чујемо мишљења више људи. Овдје смо отишли предалеко с коментарима, па мислим да мали број људи има вољу да чита.

  Чини ми се да је ово дугорочан план, а да је за опстанак овог народа и Републике Српске потребно дјеловати у што краћем времену. Мислим нпр. на спречавање даљег задуживања или продаје ЕПРС и природних богатстава, а не на неку револуцију. Притисак јавности итд.

 175. nenad stevandić, 22.01.2012. 10:34:31

  Хвала!

  Написах већ: „Али прво морамо учити дјецу да поштују људе, прије свега родитеље и учитеље своје, да поштују оне који су нам донијели слободу. Да не омаловажавају различите ставове других људи.Да не исмијавају оног ко не зна, већ му помогну да научи.“

  Али пропустио сам да напишем нешто о зависти. Зашто многи Срби живе за дан кад ће цркнути комшијина крава? А психопата је увијек било на форумима и за њих је лијек ИГНОРИСАЊЕ.

  Свако добро!

 176. Mr Biggy, 21.01.2012. 12:13:43
  a sta mislis da se ti zalozis da frontal bude bez pljuvanja?
  prijedor cesto pretjera sa slikovitim opisivanjem tvog posla i gazde ali zasto ne pljuje po ostalima?
  prijedor vraca tebi istom mjerom samo malo vulgarnije.ako ti smatras da nas mozes ubjediti da je vlast koja je samo zadnje godine upropastila 28300 radnih mjesta profuckala pare telekoma, zaduzila nas da ni naredne generacije ne mogu vratiti,od rata nije napravila nista vrijedno paznje, preko rafinerije pere pare zajedno sa ruskim „biznismenima“ itd da sad ne nabrajam onda je ocigledno da nas smatras maloumnicima i budaletinama kojim samo rogovi fale pa da budu stoka i nemoj da se cudis sto se poneko spusti na tvoj nivo i vrati istom mjerom samo puno iskrenije.

 177. У овој земљи су ријечи изгубиле тежину.
  Свако има право да критикује и износи мишљења о свему, али компетенције се морају знати.
  Не могу се мијешати бабе и жабе.
  Документи : Стратегија развоја РС, локалне стратегије, стратегије развоја одржених сектора, борбе против сиромаштва, борбе против корупције. Све те документи радили су „стручни тимови“ на бази својих знања завирујући у документе других земаља у транзицији.

  Папир трпи све, а поготово форуми на интернету,…

  Не вјерујем да неко овдје нешто посебно може да докаже, изузев да достигне неки ситни циљ личне промоције, код овдашње „политичке елите“.

 178. a sad malo ozbiljnija prica, nekoliko dana me nije bilo a vidim da ima i novih komentara posebno su mi zanimljivi jahacevi.Drazene ako se bojis da ce biti ubacivanja trojanskih konja , niskih udaraca itd onda nisi za politike.javni dio politike je samo vrh ledenog brijega koji se sija na suncu i lijepo izgleda a ispod je prljavstina i mulj.ja cesto kritikujem politicare jer mislim da imam jake razloge za to ali njihov posao je daleko od lakog. za svaki potez ima jako puno razloga od kojih su neki vidljivi neki nevidljivi, ovih drugih je puno vise a cesto su isprepletani tako da je nemoguce razlikovati uzrok i posljedicu.
  ja sam stavio link a ti citirao:“Ljudi teško mogu zamisliti da postoje operativci, ljudi koji su dovedeni da budu na vlasti, koji su tu sa zadatkom.“
  isto tako postoje ljudi sa zadatkom da se infiltriraju u protivnicke redove i sto vise oslabe protivnika, jos je lenjin rekao da komuniste mogu sjebati samo mangupi iz sopstvenih redova a malo sposobnije vlasti osnivaju opoziciju, mislim da je kilibarda izjavio da je sve prosrpske stranke u cg osnovala sluzba.prema tome ocekuj sve moguce vrste niskih udaraca od ubacivanja neprijateljskih igraca do spletkarenja svake vrste , materijalne stete prijetnji pa mozda cak i napada ako uspijes da se uzdignes dovoljno visoko.ne postoji savrsen covjek kao ni savrseno g…. od covjeka svi smo negdje izmedju, a umjece je izabrati one bolje.zbog toga ne bi bilo lose da bar za pocetak idete sa provjerenom rajom makar i nizeg kvaliteta, sto se mene tice mislim da se ne bi puno zajebali ako bi proglasili lustraciju za sadasnje politicare jer ako hoces da kockas puno je veca vjerovatnoca da dobijes bingo nego moralnog politicara.nemam ja nista protiv politicara(ili bar nemam nista efikasno) ali njihovi postupci najbolje govore o njima samima.za ovu i ovakvu rs su desetine hiljada dale zivote a jos je toliko invalida dok za razliku od boraca niko od politicara se ne bi odrekao ni najsitnijeg uzitka a o parama da ne govorimo, cuvar srpske je sampion on je prema vaskovicu vec klepio stotine miliona ali ja bi se kladio da bi za jos par miliona prodao srpsku ako procjeni da se iz nje ne moze izvuci vise od ponudjenog a ni ostali politicari nisu nista posteniji samo su manje sposobni i hrabri.zbog toga ocekuj svasta ali ako uspijete promjeniti 1% to je uspjeh i za vas i za srpsku.
  sto se tice motiva za ucesce u ovome ima ih puno.
  buda stalno kuka da ga zapadaju losi poslovi a neke ne mogu ni takvi i tesko da ce se nesto promjeniti kukajuci na frontalu bez akcije moze biti samo gore i to je jedan motiv.
  ako nekoliko vas udje u skupstinu grada svaki dobija, koliko znam ,oko 30000 km za 4 godine i to nije zanemarljivo.medjutim lova je mac sa 2 ostrice konkurencija uvjek moze vise ponuditi i prioritet bi trebalo dati moralu. ako ti kao buduci dr imas razlog da se angazujes mislis li da nemaju oni sto o poslu mogu samo mastati.

 179. „buda stalno kuka da ga zapadaju losi poslovi a neke ne mogu ni takvi i tesko da ce se nesto promjeniti kukajuci na frontalu bez akcije moze biti samo gore i to je jedan motiv.“

  Не кукам ја због лошег посла, већ кукам што не могу наћи посао у мојој струци, па сам принуђен да се бавим стварима које површно познајем (поправим рачунар, препродајом хоситинга и веб домена, лиценци за туђи софтвер и сл…), па ако ушићарим 150марака мјесечно од тога, могу се ногом у дупе ударити.

  Иначе, мислим да не можемо ништа промјенити писањем овдје (ово је само бинарни низ нула и јединица), проблеми су детектовани, али ствари су много озбиљније и нас шачица не можемо ништа. Паре немамо да покренемо привреду (ни за аутопутеве, ни за хидроцентрале, ни за пољопривреду (чуо сам да је она СНСД-овска криминалка Мићићка узела неке силне паре да се започне са производњом ГМХ)). Будућност је апстракција за ове просторе, искрено не надам се више ничему, ни послу, убили су ми и машту. Да се убијем нећу (иако ми се друг убио прије мјесец дана), живим дан за даном па док иде иде, радујем се што ме нико не облачи, могу се сам окупати, ходам својим ногама.

  Ево зашто идеје проф.Милојевића никад неће заживјети

  http://www.blic.rs/IT/302996/Kako-je-Stiv-Dzobs-objasnio-Obami-zasto-se-sve-zivo-proizvodi-u-Kini

 180. herc64

  Значи у мени је проблем?Наравно да јесте.
  Свако има право на своје мишљење,а нарочито ја који желим мало другачију будућност.
  Ја њему уопште не одговарам на коментаре,а још мање убеђујем некога у нешто.Рецимо,ти си већ два пута започео,па заобишао тему.Зашто?Зато што немаш шта да одговориш.
  Ја стварно немам потребу да неког убеђујем у било шта,али ни у ком случају немам намеру да спомињем нечију породицу,мртве,да проклињем и кунем,вешам на бандере и слично.Ту потребу имате ви декадентни стереотипични реликти.
  Ви на мој ниво никад нећете успети да се попнете.
  Ви немате проблем самном,већ са стварношћу.А стварност је скоро пола гласова које је освојила власт вероватно и у тој вукојебини из које ти потичеш.Какви ли су тек остали онда?

  Већина људи је овде млада и представљају једно модерније српско друштво у коме сте ви осуђени на нестајање.Хвала Богу.

 181. Симче, мени се ово не свиђа. Као ни оно што се теби говори. Поштујмо се и лијепо и цивилизовано дискутујмо. Иначе ће овај портал да изгуби смисао, ако већ није!

  Будиша, биће боље. Неко је једном рекао, мислим да знаш ко… „какве су ти мисли такав ти је живот“. Мисли позитивно и сигурно ће позитивне ствари почети да ти се дешавају, па и око посла. Знам да звучи безвезе, АЛИ… Позз

 182. anja banja luka, 23.01.2012. 23:56:40 [26647]

  „Будиша, биће боље. Неко је једном рекао, мислим да знаш ко… „какве су ти мисли такав ти је живот“. Мисли позитивно и сигурно ће позитивне ствари почети да ти се дешавају, па и око посла. Знам да звучи безвезе, АЛИ… Позз“

  Те звучи безвезе, тако је, Отац Тадеј је мало мало више умнији него цијела наука! Ниси ме схватила, није проблем до мисли, једноставно је генерално стање друштва лоше, баш јуче сам шетао по граду и по фацама људи видиш да су незадовољни, мало ко је од наших суграђана насмијан, а то ти све говори. Сјећам се тамо 2005/6 људи су били ведрији, веселији, кад изађеш навече цице су биле опуштеније, пиле су шампањац на флаше, сад купе флашу вина и то циједе по цијелу ноћ. Некако ме сва ова ситуација сјећа на ону 1998. годину кад је била Биљкина револуција. А ништа не може промјенити, у задње вријеме питам се заслужују ли ови људи да живе боље? Знају ли они да ствари могу бити боље? Имају ли трунку свијести шта то остављају дјеци у наслијеђе?

 183. anja banja luka, 23.01.2012. 23:56:40

  “Симче, мени се ово не свиђа. Као ни оно што се теби говори. Поштујмо се и лијепо и цивилизовано дискутујмо. Иначе ће овај портал да изгуби смисао, ако већ није!“

  Не свиђа се ни мени. На овом порталу неки коментатори отворено пропагирају нацизам, позивају на линч, вјешање, славе ратне злочинце, славе убице, подржавају насиље итд… Е видиш, ја такве не могу да поштујем, нити желим да са њима цивилизовано дискутујем. По свецу и тропар.

  Ову тројица (Дражен, Божо и Рамо) су отприлике пресјек онога што можемо наћи на порталу.

  Дражен не увиђа да доктор с њим манипулише. Мали се уфур’о, прест’о учити, а доктор кајмак купи. Не свиђа ми се код њега то што свој хуманистички рад тако агресивно рекламира. А у Светом писмо лијепо стоји: “Да не зна љевица шта даје десница“. Сваку критику сматра за напад, нема одређен став ни о чему, осим става да преко СДС-а направи политичку каријеру. И по цијену да упропасти овај портал. Али то већ није мој проблем. Са њим бих могао попити кафу, али би ми гарант било досадно, јер мали заиста смара. Сјетите се како се почетком септембра жалио на гријање у БЛ.

  Божо има апсолутно различите политичке погледе од мене, али су они за разлику од Драженових искрени. То поштујем. Без Боже би овај портал био заиста досадан. Не бих волио да свако јутро отворим страницу, а тамо ме чека само Рамо, Приједор, Солиум, Буда, Србослав. Толико плитких, недуховитих, смарајућих коментара, ријетко гдје можеш наћи. Зато, нека Божидара, свака му дала. Са њим бих могао попити брљу под условом да то њему дозволи жена, а мени Немања приступ у свој емират. Нормално је да се ја са његовим сандинистичким идејама не слажем, али бар није нациста.

  Рамо, који се прославио изјавом да је Горски вијенац српски Мајн Кампф, мјешавина ситног сарајевског криминалца, скинхедса и интелектуалца у покушају, је посебна прича. Када се појавио на Фронталу, у једној препирци са мном, похвалио се да га је лично газда Дане позвао да напише покоји коментар. Ако је тако онда се Дане грдно преварио. Нико није портал тако загадио примитивизмом, настраношћу, недуховитошћу, безидејношћу, смарањем, као овај сарајевски јалијаш. Нико више честитих и паметних коментатора није отјерао од њега. Покушао је и мене, али …

  Ања, и са тобом се не слажем у многим стварима, али колико се сјећам, никад нисмо ушли у полемику са било каквом увредом. Једино смо били сложни да гласамо за Додика. Ја ћу опет за њега, а ти?

 184. buddha

  „…баш јуче сам шетао по граду и по фацама људи видиш да су незадовољни, мало ко је од наших суграђана насмијан, а то ти све говори. Сјећам се тамо 2005/6 људи су били ведрији, веселији, кад изађеш навече цице су биле опуштеније, пиле су шампањац на флаше, сад купе флашу вина и то циједе по цијелу ноћ.“

  Јеси л’ ти озбиљан?

 185. Расправа са психопатама на интернету никоме није донијела корист, већ само рад. Старчевица већ ради на враћању правих вриједности, поштовања оних који су нам донијели слободу:

  http://imageshack.us/photo/my-images/88/1draganamilijevica.jpg/

  Постојање Тузланске улице у Бањој Луци 2011. је само један у низу примјера аутогеноцидности, посебно везано за асоцијације на „Тузланску колону“.
  Грађани ове улице су, са изузетком баке која мисли да би морала мијењати документе промјеном назива, сви потписали петицију да се име „Тузланска“ замијени именом Улица Драгана Милијевића. Драган Милијевић је одрастао у овој улици, а живот за Српску је дао у 21. години. СЛАВА МУ И ХВАЛА!

  Истовремено је кренула иницијатива да два огранка Улице српских устаника постану нове улице:

  http://imageshack.us/photo/my-images/46/3sasegvozdena.jpg/

  Поручник Саша Гвозден је (незванично) први страдали на западнославнонском ратишту из Бање Луке. Одрастао је на Старчевици.

  Споменко Гостић је дјечак-херој, који је са 14 година страдао на Озрену 1993. године:

  http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300.html:354149-RS-Spomenka-Gostica-svi-zaboravili

  СЛАВА ИМ И ХВАЛА!

 186. Вук Манитаћ је у једном свом животном раздобљу, у једној метаморфози, свлачећи погану комунистичку кожу а облачећи ЦИА-ин балонер, написао и покоју паметну страницу…B-)

  Тренутно ради на закопавању себе, своје породице и своја два ипо друкера типа Симеле Хорозовића у најдубљу рупчагу историјског памћења свеколиког Србља!:P
  СЛАВА МУ! И срећан рад!!!B-)B-)B-)

 187. herc64, 23.01.2012. 18:50:22

  „ako ti kao buduci dr imas razlog da se angazujes mislis li da nemaju oni sto o poslu mogu samo mastati.“

  Мотив већини је искључиво новац или моћ. Обични, поштени грађани, требали би имати мотив, али „убијени су у појам“, преко тв се бомбардују сваки дан информацијама тако да нису способни да разграниче више ни добро од зла.

  http://www.youtube.com/watch?v=dcIXxKnss4o&feature=related

  Људи који нас представљају су слика у огледалу нашег народа. А овај видео потврђује да ми нисмо изузетак, већ да је тако свугдје у свијету.

  Питање је само да ли овдје сви морални људи, они из политике и они ван ње, могу рећи:

  „‘Ало, човјече, не можеш да трошиш више него што имаш. Не можеш да нам задужујеш дјецу, да буду сутра робови у својој кући. Не можеш продати ЕПРС, јер је то наше породично благо.“?

  Овај текст је само наметање једне теме и не знам зашто на основу тога људи мисле да сам ја тај који требам покренути неке промјене у овом друштву. И зашто неко не може бити хомо политикус, а да не припада некој политичкој организацији или НВО сектору.

  Поздрав!

 188. buddha, 24.01.2012. 00:35:42

  Какво убијање?

  У природи човјека је да се бори. Вјера и нада су основ свега. Не бих трошио вријеме на све ово да немам вјеру и наду да ће бити боље. Можда водим борбу с вјетрењачама, али сама борба је знак да с ене предајемо. Сигуран сам да 1,4 милиона људи у Српској може да живи јако добро, са сви имају кров над главом и храну, да 90% има посао, да они који немају не буду заборављени. И још да већина људи јако добро живи од свог рада.

  Неолиберални капитализам нам је донио велико класно раслојавање са неколико ултрабогатих породица и много сиротиње. Сјети се пројекта Фрање Туђмана о „200 богатих обитељи“! Све је то пројектовано извана, као и она прича о малим и средњим предузећима.
  Овакав свијет не може дуго опстати. Или ће настати глобална свјетска револуција малих и обесправљених или ће ове будале тражити спас за себе у новом рату ширих размјера.

  Сигуран сам да си способан да радиш више послова, па ако не може у струци, може нешто друго. Ако вјерујеш у то, посао ћеш наћи. Високообразовани људи ће радити као месари, јер су они који нису могли ни основну завршити завршили „ад хок“ факултете и по хитном поступку нашли запослење у државним институцијама.
  Не знам да ли си примјетио да ти новокомпоновани тајкуни нису у стању да послују позитивно ако немају помоћ државе. То је зато што су већином неспособни и што никад нису ни знали радити, већ су сплетом околности дошли до те позиције. Како је све мање новца, а они се залетили на велике кредите, почеће и они, један по један пропадати. Писао је о једном таквом скоро и г-дин Јанковић.

  Поздрав

 189. Mr Biggy, 24.01.2012. 10:06:45

  Биги, јесу људи били ведрији него данас, али да не буде да је везано за партију на власти, били су ведрији и 2008. када је такође владао СНСД, али Телеком касица прасица се брзо испразнила.

  РАНО ЈЕ ЗА ТУГУ, ЗА СРЕЋУ КАСНО ЈЕ!

 190. drazen78bl

  Не претерујте…можемо дискутовати о свему,али ово су већ пристрасне оцене.Ни пре,ни после СНСД-а нисмо имали разлога да се смејемо ако гледамо друштвено-економску ситуацију.
  Нарочито то не могу да сагледам по томе шта девојке пију у граду.

 191. drazen78bl, 24.01.2012. 13:16:18 [26715]

  Уморан сам стари од ових кретена, стално очекујеш да ће бити боље а оно све горе и горе. Само енергију нам узимају. Ево погледај сад у наредних неколико дана сви политичари ће дувати у исту свиралу око суда и тужилаштва, нико неће поменути проблем економије и незапослености, нико! А богами неће ни иступити из заједничких органа. сви су толико прљави и проклети просто се питам како опстајемо уопште.

 192. anti-kor, 24.01.2012. 11:12:44

  “@Симо П. Ороз
  Хоће и теби Дражен сада дати име, па ће бити посла за администраторе“

  Ма какав он. Да би некоме дао име треба имати духа. Он у Стевандићевом стилу, сваког ко му супростави мишљење сматра психопатом. Као највећи скрибоман на Фронталу и будући доктор (не липши магаре до зелене траве) требао би да размисли о свом здрављу. Једно је амбиција, друго способност. Ипак он није прошао удбину школу као његов идол Стевандић да би могао постати бар посраник.

 193. buddha, 24.01.2012. 13:36:19

  Потпуно си у праву, умјесто да постигнемо стандард да све лежи на темељу законитости, ми имамо феудално уређење гдје се тачно зна колики је чији лични утицај!
  Као да се не сјећамо скорог блама са покушајем опозива из РС оног Барашина и као да смо заборавили његов одговор, „не даје мени плату РС..“ послије једне такве изјаве и никакве снакције из РС, немамо ми Бог зна шта тамо очекивати!

 194. Симче, ипак није у реду. Ја сам против уврједа, било које врсте, према било коме. Тачно је да си ти једини овде који ми ништа ружно није рекао, никада, напротив, бранио си ме скоро увијек, без обзира на различите ставове.

  Не вјерујем да ћу изаћи на изборе више… не видим ту никога ко ме није слагао, више пута. Гласаћу само за себе сљедећи пут када изађем, а како немам намјеру да се бавим политиком… значи… мене избори тешко да ће видјети више, осим ако се нешто не промијени у наредном периоду. Како ствари стоје неће се промијенити ништа. 🙂

  Дражен је урадио доста тога и не видим његов труд да нас информише о томе као хвалоспјев на сопствени рачун.

  Мени нисте досадни, сва четворица, ни ти, ни Рамштајн, ни Божо, Дражен увијек успије да ме насмије, није да ме је тешко насмијати, али… 😀

  Ипак, жао ми је што овај портал више није као некада. Ја сам доста научила од сјајних људи овде и некако то све у задње вријеме губи смисао. Ако се не вратимо међусобном уважавању и поштовању различитих ставова, без псовања и вријеђања… отићиће сви. Фронтал је био сјајна замисао и нешто ново у Српској.

 195. anja banja luka, 24.01.2012. 13:59:42

  Фронтал је једини „домаћи“ портал гдје пратим вијести из РС успут и остале прочитам. Зашто је то тако, није тешко наслутити, просто не вјерујем ни једном режимском медију, и не желим кликом на њихову прљаву страницу да им подижем посјећеност, исто као ни федералним авазима.
  Од локалних држим се Палелајв и то је то, лијепо се дружити овдје са корисницима, ако некад падне нека тешка ријеч, није ништа страшно, без тог жара портал би био досадан, испразан.

  Наравно да ниво културе дијалога морамо подићи на најбољи могући ниво, према томе, сви они који су задужени за „обарање“ рејтинга овог портала нек се добро запитају да ли им то иде од руке, пошто се број посјетилаца не смањује напротив и послије подјеле на рс. и ба.!

 196. Симче.

  „Дражен не увиђа да доктор с њим манипулише. Мали се уфур’о, прест’о учити, а доктор кајмак купи. Не свиђа ми се код њега то што свој хуманистички рад тако агресивно рекламира. А у Светом писмо лијепо стоји: “Да не зна љевица шта даје десница“. Сваку критику сматра за напад, нема одређен став ни о чему, осим става да преко СДС-а направи политичку каријеру. И по цијену да упропасти овај портал. Али то већ није мој проблем. Са њим бих могао попити кафу, али би ми гарант било досадно, јер мали заиста смара. Сјетите се како се почетком септембра жалио на гријање у БЛ.

  Божо има апсолутно различите политичке погледе од мене, али су они за разлику од Драженових искрени „

  Не знам за ово хвлиссање о хумаости, ако је истина онда си потврдио моју претпоставку да је циљ овог, како си добро назвао памфлета“, нека политичка корист.

  Мислим да смо се сложили,…

 197. drazen78bl, 24.01.2012. 13:16:18

  “не знам зашто на основу тога људи мисле да сам ја тај који требам покренути неке промјене у овом друштву.“

  Zasto ne ti?Teoretski govoreno…
  Problem je sto pod pojmom promjene ljudi zamisljaju nesto instant,nabrzinu,preko noci…
  Drugi problem je taj sto mnogi ljudi(nazalost prvenstveno mladi)nijesu u stanju da sagledaju dubinu trulezi aktuelnog drustva i prave uzroke.
  Treci problem je taj sto ljudi razmisljaju selektivno.
  Poput onih likova iz rasomona,svako ima svoju verziju i sto je najgore,selektivno i pristrasno tumace proslost i kroz prizmu toga kreiraju sliku o sadasnjosti.

  Najveci problem je vjerovanje da ce danasnja “garnitura“,bilo sta konkretno uciniti i napraviti neki naucno fantasticni zaokret.
  Najveca laz koju konzumiramo poput ovaca.
  Jednostavno cu pobiti bilo koga iz te garniture “obecavaca“i mogu im reci u lice da nijesu u stanju(niti im je dozvoljeno)da predju neku granicu i tacka.

  Stoga sam ja licno bojkotovao privatizaciju i sve moguce izbore.Necu da prljam ruke.

  Moja ideja je da samo novi sloj inteligencije ali ne bilo koje inteligencije,nego uvezanih aktivista koji razmisljaju svojom glavom moze udruzivanjem i na duze staze napraviti neku korjenitiju izmjenu.

  U prvom planu vidim zasad najbitniji cilj i teznju naseg naroda a to je sloboda i nezavisnost.

  Ovaj sprej ,koji oznacava ulice onih koji to zasluzuju ipak obecava.Sramno je imati imena gradova agresora, onih koji su zaslijepljeni mrznjom pokusali da nam uniste ime,kao i zivotnu egzistenciju.
  Obecava iz tog razloga sto nije zamro slobodarski duh.

  SJecam se jednom davno nekih vremena kad je jedan rodjak pomagao nekoj sirotinji da odu u Svabiju.Odavno je zaboravljen i umro je bas tamo negdje.Sam kao pas.(nije imao potomstva)
  Ipak…iako zaboravljen,tu i tamo,makar uz rakijski kotao poneko spomene tog covjeka.
  Patriote ili rodoljubi su uvijek bili potrosna roba.Medjutim ostaju da zive u tom nekom univerzalnom duhu a i bitni su za iniciranje stvari.
  Prave promjene medjutim dolaze postepeno…

  Do tog nekog momenta ostaje nam tihi bojkot,rad na mikro planu,molitva i lagano uvezivanje u cilju mentalne pretpostavke za jednoobrazno djelovanje kad dodje vrijeme za to.

 198. drazen78bl,
  Не можеш продати ЕПРС, јер је то наше породично благо.“?

  Greska.Masovnim ucestvovanjem u “privatizaciji“potvrdili smo sami da se odricemo maltene svega onoga sto su generacije stvarale.Dalje znamo.Privatnik moze ciniti sa privatizovanom imovinom sta hoce.Nista se mi ne mozemo “iznenadjivati“…

  DAVID (tare suze): Čudnovato se, dijete, zove njivica. Zove se: Ni Davidova, ni carska, ni spaiska6. Tako joj je ime i tako je, čini mi se, i ‘vođe7 u sudu zapisato.
  SUDAC (smije se): U tebe, Davide, sve to nekako zapet¬ljano. Kako se to zove njivica: Ni Davidova, ni car¬ska, ni spaiska? Kako to?
  DAVID: E, lako, gospodini moji. Sve ću vam kazati po redu i zakonu. To je njivica krčevina. Ja sam je iskrčio, pa velim: moja je. Oko te je njive carska šuma. Nakraj njivice, upravo kad se pođe dolje Markanovom točku, stoji dirjek, uboden u zemlju, s one dvije kô kantarske kuke (C.Š.) To vele kô piše: carska šuma. Bože moj, Bože, čudne ljepote u vašeg cara! Bože moj, Bože, svakom li se danas odaje čest: carska šuma! Za turskog suda: svačija, ničija šuma, a danas: carska šuma. Pa kažem vam, oko te je njivice carska šuma, te gruntovnik veli: „Istina, Davide, ti si je iskrčio, ali to je carska šuma. Pošto si iskrčio carsku šumu, ostala je carska zemlja. Šuma je carska, pa i zemlja mora biti carska“. Sad dolazi spaija: „Lažeš, Vlaše! Nisi je iskrčio, već je to, bivokarce8, od davnina ziratna9 zemlja, a svaki komadić ziratne zemlje moj je!“ Na čijoj je strani pràva, ne znam. Samo znam da zato svijet tu njivicu zove Ni Davidova, ni car¬ska, ni spaiska. A ja bi rekô da svijet u jednu ruku ima i pravo, jer ta njivica, kako ste čuli, nije ni moja, ni car¬ska, ni spaiska, već ovog prokletog lopova i brezakonika.

 199. Pozdrav jahaču! Mnogo toga u ovom tvome komentaru nam je zajedničko. Ljut sam i ja na imena ulica moga grada: Sarajevska, Titogradska, Prištinska… Fuj!
  A, zamislite ukinuli su ime naše heroine Mire Cikote. Objesile su je trudnu ustaše u gradskom parku, javno, pred svim prijedorskim učenicima….
  Jedino jahaču po čemu se razlikujemo nas dvojica je što si ti za tihi i lagan rad , a ja nisam. Mada mi je majka govorila: I sitna kiša napuni korito. Poslije takve kiše sve buja.
  Sela prazna, njive se zatrnile, momci se ne žene-djevojke na udaju- djeca ne rađaju, niko nigdje ne radi, dinara niotkud.

 200. – A vi, drugi prisjedniče, Luka Pramasunče, šta vi u stvari mislite i kako vi po svojoj pameti smatrate krivnju i kažnju gore po zakonu rečenog optuženika.
  – Ja, ko najstražnji u ovoj sudaniji i u ovoj zemlji, u ko¬joj se sve srpsko potiskuje i na kraj meće …
  – Budi muslimanac! – prekide drugog prisjednika prvi prisjednik Omeša Mustić. – Slavi Kurban-bajram, a ne šaraj jaja na Crvenu subotu, pa nećeš biti najstražnji. Muka ti što nijesi prvi prisjednik i što se ti prvi ne pitaš!
  – Nema tu, Omeša, nikakve muke, već sam ja šćeo da re¬čem samo jednu istinu: da se naše srpsko u ovoj zemlji, otkad je Švabo zastupio, gura na posljednje mjesto. Samo Švabo tre¬balo bi da se malo dozove pameti, jer mi smo oni i ostajemo oni koji carstvima životne žile podgrizamo!
  B-)B-)B-)

 201. E, moj jahaču, koliko nas je bilo za vrijeme te sudanije, a koliko sada? Nahranili smo mi od tada puno tuđih mora i rijeka, ostalavili smo kosti od Soče do Đevđelije oslobađajući od fašista Trst i Zagreb, Split i Sarajevo , Crnu Goru i Kosovo… Sve po tuđoj pameti.
  Junak je onaj ko sačuva narod. Stoga pazite i čuvajte djecu . Ratovi počnu i završe se, a da one koji ratuju niko nizašto ne pita.
  Sve će to narod pozlatiti!!!!!!

 202. Ако сте мислили да помажете из свег гласа, а да други одрађује ствари, мислим да ту нема успјеха. Само сложно напорним радом можемо нешто постићи:

  „U svetu bez ideologije i pravih vrednosti, u kome vlada tiranija tržišta, pohlepa i otimačina, jedan ovakav humani apel izvesno je pogodio nerv mnogih ljudi. Prvo, podsetio ih je da put ka progresu vodi kroz bunt i neposlušnost. Drugo, ukazao je na potrebu društvenog angažmana, ne samo u odbrani osnovnih ljudskih prava – od prava na rad i socijalnu zaštitu, već i u borbi protiv sve većih socijalnih razlika, ugroženih ljudskih prava, neravnopravnog statusa manjina. I, konačno, istakao je da pravedniji i humaniji svet možemo stvoriti samo zajedničkim naporom.“

  „Ali, šta je sa drugima? Sa nama? Mi se ponašamo kao da živimo u zemlji u kojoj demokratija cveta a blagostanju kraja nema, a ne u zemlji u kojoj vladaju beda, laž, korupcija, socijalne nepravde, u kojoj ogroman broj ljudi ne radi, veliki broj jedva preživljava ili živi ispod granice siromaštva. Rečju, u državi u kojoj je građanin na svaki način zgažen. Bezvredan.“

  „Mi smo besni, nezadovoljni, poniženi, ali ne radimo ništa da stanje promenimo. Zadovoljavamo se time što nekoliko hrabrih ljudu svojim oštrim perima ili javnim nastupima sekciraju aktuelnu vlast i tako spasavaju našu savest i dostojanstvo. Mi nismo sposobni da organizujemo ili podržimo bilo kakvu akciju. Nismo sposobni za solidarnost.“

  И НА КРАЈУ НАЈБИТИНИЈЕ:

  „Upravo zbog toga ovako i živimo. Promene se neće dogoditi same od sebe. Za njih treba sami da se izborimo.“

  http://www.e-novine.com/drustvo/43977-Pobunite-jednom.html

  Мислио сам да смо исцрпили тему, да нема нових ликова да дају своје приједлоге и идеје, али кад већ Божо жели… B-)

 203. anja banja luka, 24.01.2012. 13:59:42

  У праву си. Много тога је обесмишљено и не видим више сврху интеракције, ако се из ње не могу извући поуке и нешто научити. Поштовања међу људима све је мање, али свако може себи да изабере друштво.

  jahac, 24.01.2012. 18:29:57

  „Najveci problem je vjerovanje da ce danasnja “garnitura“,bilo sta konkretno uciniti i napraviti neki naucno fantasticni zaokret.“

  Јасно као дан. Зато се и залажемо за нове људе у политици, а и постојеће странке су ми чудне, јер када популарност странке пада, онда с епредузимају неке радикалне мјере да се спријечи њено пропадање. Мало је примјера да је урађено нешто радикално. Зато нове странке, нови људи у постојеће.
  Имам пријатеља који говоре како ће све бити боље за 10 година када преузму нове генерације. А ја се питам зашто би дјеца била боља од својих очева по том питању. Отац је властитим одрицањем и радом завршио школу, а син је могао и купиит. Дјеца уче модел понашања од родитеља. Ако отац краде, неће син бити поштен. Ако је из искуства јасно да добро пролазе они који краду, а не они који раде, каква је то порука омладини?

  Прихватљиво ми је све ово што сте написали. Ништа не долази преко ноћи, али ништа ни појединци не могу урадити. Зато увезивање, али на који начин. С ким би се Ви конкретно „увезали“ и како?

  ЕПРС је стратешко предузеће и продаје се по посебном приватизационом програму, а таква предузећа се не морају продавати. Погледајте шта се дешава у Србији! Држава купује сад предузећа која је продала.

 204. prijedor, 24.01.2012. 18:51:30

  У праву сте. Нема времена за тихи рад, јер је већ сада можда касно. Неккао ми то као да смо дављеници који покушавају да се ухвате за сламку. Али то је јако битно, не губи се вјера. И поред општенародне летаргије, постоји нагон за преживљавањем.

  Нас свега неколико је покренуло ову иницијативу за измјену улица. Зашто Ви то са групом истомишљеника не урадите у свом граду? Смисао нашег ангажмана на Старчевици је да урадимо нешто за своје насеље, али и да покренемо позитивни талас. Нажалост, не видим да су други нешто преписали, али све више грађана се укључује активно у наш рад, јерсмо омогућили сваком појединцу да с еосјети важним да може предложити и критиковати. Уважава се сваки здраворазумски и прогресивни став.

 205. Дражене, вријеме цури. Не треба трошити вријеме на анализе. Нема потребе. Нема то ко ни читати више. Не треба никоме више одговарати на писаније. Опстанак није питање елементарне културе, него нагона. Радикалне промјене нам требају. Треба нам да знамо гдје идемо. Треба нам одговорност. Треба нам да директор електордистибуције када нестане струје 24 сата пред Божић и нема је пуних 24 сата добије отказ, а да је његов уговор такав, да се не може жалити. Па тако онда и госпођи Ружевић из Топлане, хеј, они краду квадратуру, на +1 пуца им систем и ко је одговоран? Грађанин да плати услугу коју не добија. Грађанин који у својо глупости плаћа у квадратури гријања и балкон и шпајз и ходнике гдје нема радијатора и све друго. Треба нам заокрет, наша национална стратегија је у нама. Наша стратегија је да треба да радимо, одговорно, више и боље. И поштеније. Знам ја много приватника јаучу на државу, а не дају фискалне рачуне, радници им на минималцу, узимају све и од ове и овакве РС и немају намјере стати. Како је теби пријатељу регулисан радно правни статус у кафеу? То није хоби, то је посао, да ли газда кафеа закида овакву РС за порезе и доприносе? Колико је то пара данас кумулативно у РС, само у угоститељским објектима?
  Недостаје нам систем, кој ће дати приближно једнаку шансу људима. Треба нам систем гдје полицајци не улазе са пиштољима у кладионице да попуне листић кладионице, не улазе на кафу и пиво док су на служби, не долазе без налоге и без потребе за интервенцијом у радном времену у кафее. Ако мислиш и имаш планове за изборе, немој овдје остављати и траћити таленат на људе којима је једини посао да кроз оваква мјеста одвраћају људе од акције..Твоји сљедбеници су најмање на овом форуму, а највише у твојој близини. Промјене нам требају, али одавде оне неће доћи. Сада на посао. Овдје се посао не прави..Живјели!!

 206. drazen78bl, 25.01.2012. 18:33:14

  „Исцрпли тему???!“:-o

  Ти не би исцрпАо тему све да ти је тема Уна Врбас и Дрина, онако заједно, рецимо – Сава!!!

  Па сунце ти јебем, ти просто ниси нормалан! Написао си смор звани „колумна“, шта ли је, од хиљаду ријечи и онда ти је било мало, па си узео банку и дробиш са говорнице још једно-цирка сто педесет пута, додајући на почетни смор ЈОШ ДЕСЕТ ХИЉАДА РИЈЕЧИ!!!x-(
  Кад се ти једног дана дочепаш скупштинске клупе и оног миРкофона за говорницом, ја се надам да ћу претходно или емигрирати или рикнути и отићи у вјечна ловишта, јер другом се не надам ако те будем морао слушати још и са тв-а!

 207. Dražene, nema ga koji je valjao svima. Jedni bi slušali ovakvu muziku, drugi drukčiju , ili nikakvu. Jednima se sviđaju oni sa tv-a , drugima se gade.Na svakom od nas je da odaberemo program koji odgovara našoj duši, srcu i obrazu našem.
  Jedni su išli 92, na jednu stranu, drugi na drugu.Uvijek znaš ko je na drugoj strani i šta ti on misli.Ali, postoje i treći, koji prolaze između jednih i drugih, koji nakrive kapu pa namignu i sašaptavaju se sa jednima da ovi drugi ne vide, a samo korak dalje urade to isto samo što sada namiguju i sašaptavaju se sa drugima. E, ti su najopasniji. Oni gaze i jedne i druge a onda im vade iz džepova sve . I, mobilišu sa obe strane sitne duše, ološ , pohlepnike i nulaljude koji idu ispred njih i krče im put satirući ko im se nađe na putu.
  E sada je vrijeme tih koji su i ovamo, i onamo, danas jedno govore a sutra drugo. Niko i ništa im nije sveto osim pune kese zbog koje bi , što i čine,uništili sve i svakoga. Ako hoće, a hoće da nas nema, nemojmo barem da nas pregaze zanijemljele i obnevidjele. Neka ih proganjaju naše riječi i naše oči.. .
  Pozdrav od čika prijedora!

 208. Чуо сам да је у Котор Вароши родила крушка и да се добро пије виљамовка лудара, а производи је чувени анти-кор технолог. У народу се ово некада звала зозовача, а данас је то лудара према имену главног технолога производње. Одлике технолога су фонд ријечи 16, које вјешто премјешта с лијева на десно (мој те тресно) и којима је убојит кано да ће Пулицера дохакати. У нику му је анти/анте што значи да је његова оријентација потпуна јасна. Против свега је, а уз то можда је и сташау.Било би боље спријечити тебе да мутиш на порталу, него што нам нападаш честитог младића у поштеним намјерама. Теби комплексашу сметају и поштене намјере, што више говори о теби, него о Дражену. Теби смета што човјек прича о добрим дјелима, је ли? Па ти мислиш луђ, да свијет ферцера на Библијским основама? Они што праве добротворне балове, хуманитарне вечере, тв емисије хуманитарног карактера, поклањају, али хоће да се то зна, јер срамота би било да причамо о томе ако сам ја поклонио пар ципела некоме, али ако неко поклања озбиљну, пажњу, љубав и материјална средства, то се у данашњем свијету треба знати. Ти о томе немаш појма, јер да си некоме помагао, трубио би на сва звона овдје. Добра душа, хуманитарни радник, ако не раде на себи, могу постати социјални случајеви. Ти си ментални случај.

 209. Ако неко свом првом чланку да тако претенциозан наслов “Национална стратегија српског народа у БиХ“ онда прво што човјеку падне ма памет да ту нешто није у винкло.

  Погледајте сад. Коментар “
  prijedor, 24.01.2012. 20:26:45“ је био последњи када је Драженов памфлет испао са листе коментара. Да би га вратио на листу имамо коментар “
  drazen78bl, 25.01.2012. 18:33:14“

  Дјечко хоће да набије 300 коментара па позивам све фронталовце да се укључе, да буду кратки и коцизни и да ту ствар ријешимо.

 210. Тзв. Божо је мало нервозан! :D:D:D

  Тзв. Божо, живот је лијеп! Ко сте Ви да бисте оцјењивали ко је овдје „нормалан“ и да бисте уопште давали савјете другим људима? Јесте ли Ви замислили да сте ЕГОЦЕНТАР свијета око кога се окреће Земља? Зашто би Ваше мишљење било параметар према коме би се морали други прилагођавати? Ко сте Ви да другим људима дијелите лекције? Прочитах како дијелите лекције г-дину Дакићу. Јесте ли Ви власник овог портала да можете забранити људима да пишу? Јесте ли Ви суперего људи који овдје пишу и коментаришу?

  Ви и ја дијелимо бар 90% ставова и Ви бисте много тога што написах могли потписати, али није циљ текст, већ је циљ моја маленкост. Ви друге људе не видите као блиска бића, већ као конкуренцију. Ви не дајете слободу другим људима да искажу своје ставове, већ се морају априори прилагодити Вашем мишљењу, које је 100% исправно.

  Да ли је Вас неко приморао да долазите на овај портал и да читате текстове и коментаре? Мало ко Вас је овдје прозвао за вулгарности које су се могле „чути из Вашег пера“. Ја сам Вас питао да ли бисте све то с поносом прочитали пред Вашом мајком, таштом, кћерком, кумом,…? Нисте још одговорили.

  Свако добро!

 211. Ti kokotu sve prokužiš. Od tebe se ništa neda sakriti. Priznajem, jeste me Dražen zvao i molio da stavim bilo kakav komentar ne bi li svoj pamflet vratio na listu i nabio 300 komentara.
  Dražene, izvini, odao sam te. Nisam imao druge kada nas je kokot raskrinkao.
  Prevaziš’o si ti oroze i mosad, i kgb, ciu i mi6,… i titinu oznu. Sve si ih preš’o! Predajem se! pd

 212. anja banja luka, 26.01.2012. 00:36:48

  Хвала! Идемо ли на рукомет? 😉

  pink panter, 25.01.2012. 19:27:58

  У праву си. Све је овдје речено, све се зна. Јахач и још свега неколико људи су овдје представили неке идеје. Више их могу наћи међу људима из реалног свијета. А провокаторима је најгоре кад их игноришеш. То их води ка улкусу дванаестерца. B-)

  prijedor, 26.01.2012. 09:17:35

  Велики поздрав! И схватите добронамјерно оно што Вам је Пинк Пантер написао на другој теми! Осим „издувавања“, истресања гњева, нема неке користи. Ствари се одрађују на терену. Разговарајте с људима уживо и оне који „не виде“ аргументима увјерите какво је реално стање!

  ХВАЛА СВИМА КОЈИ СУ СВОЈИМ ДОБРОНАМЈЕНИМ ИЛИ ЗЛОНАМЈЕРНИМ КОМЕНТАРИМА ДОВЕЛИ ОВУ ТЕМУ ДО СКОРО 300 КОМЕНТАРА, УЗ МОГУЋНОСТ ДА ТЕКСТ ПРОЧИТАЈУ И ОНИ КОЈИ НИСУ СВАКОДНЕВНО НА ФРОНТАЛ.РС.

  ПОСЕБНО ЈЕ ДИРЉИВО ДА ПОСТОЈЕ ЉУДИ КОЈИ НЕМАЈУ СВОЈЕ ЖИВОТЕ, ПА ЖИВЕ ЖИВОТЕ ДРУГИХ ЉУДИ. НЕШТО КАО ОВЕ ДОМАЋИЦЕ ШТО ГЛЕДАЈУ ТУРСКЕ СЕРИЈЕ, ПА ПРЕБРОЈАВАЈУ ЕПИЗОДЕ. ДИВНО ЈЕ КАД ЗНАШ ДА ЉУДИ МИСЛЕ НА ТЕБЕ, ПА ЧАК МЈЕРЕ ВРИЈЕМЕ КАД СЕ ПОЈАВЉУЈЕШ ГДЈЕ. НЕКА МИ ЈАВЕ БРОЈ ТЕКУЋЕГ РАЧУНА ДА ИМ УПЛАТИМ КОЈИ ПФЕНИНГ! :D:D:D:D:D

 213. Drazene, tu istu sliku su covjeku komentarisao na Fb, i onda je postavio.

  Identično sam sa sobom pričaš, kao na Fb sa 2 profila
  Dazen Miloasavljevic & Starcevica kuca svih nas.

  Nije tii to poomoglo da postacns clan Savjeta mjesne zajednice, nego ugled ljudi koji su doveli glasace da ti ispune tu zelju, vjerovatno nadajuci se da ces zadovoljiti komplekse.

 214. Drazene, tu istu sliku su covjeku komentarisao na Fb, i onda je postavio.

  Identično sam sa sobom pričaš, kao na Fb sa 2 profila
  Dazen Miloasavljevic & Starcevica kuca svih nas.

  Nije tii to poomoglo da postacns clan Savjeta mjesne zajednice, nego ugled ljudi koji su doveli glasace da ti ispune tu zelju, vjerovatno nadajuci se da ces zadovoljiti komplekse.

 215. Drazene, tu istu sliku su covjeku komentarisao na Fb, i onda je postavio.

  Identično sam sa sobom pričaš, kao na Fb sa 2 profila
  Dazen Miloasavljevic & Starcevica kuca svih nas.

  Nije tii to poomoglo da postacns clan Savjeta mjesne zajednice, nego ugled ljudi koji su doveli glasace da ti ispune tu zelju, vjerovatno nadajuci se da ces zadovoljiti komplekse.

 216. Drazene, tu istu sliku su covjeku komentarisao na Fb, i onda je postavio.

  Identično sam sa sobom pričaš, kao na Fb sa 2 profila
  Dazen Miloasavljevic & Starcevica kuca svih nas.

  Nije tii to poomoglo da postacns clan Savjeta mjesne zajednice, nego ugled ljudi koji su doveli glasace da ti ispune tu zelju, vjerovatno nadajuci se da ces zadovoljiti komplekse.

 217. drazen78bl, 26.01.2012. 11:48:49
  B-)B-)B-)

  ‘вако:

  – ЈЕСАМ!!!:D

  – ДА, ДА, НЕ, НЕ и ДА АЛИ НИЈЕ БИТНО.

  – ДА, ИМАЈУ ПРИЛИКУ ДА ИХ НА СЛИЧАН НАЧИН РАЗВЕДРИМ СКОРО СВАКОГ ДАНА…:D

  Али ме трпе јер знају да не патим од комплекса месије!

 218. drazen78bl, 26.01.2012. 12:02:13

  Фејсбук не пратим из простог разлога јер сам параноичан у вези свих Цијиних и Снајкиних операција, али вјерујем „анти-кору“ на ријеч не зато што га познајем, него што сам тебе упознао преко овог шпортала као злу пару.:D

  Толико си ноторан да ми нико не мора говорити колики си смор! Кад смо већ код запињања о фамилију, и ја се питам како те твоји трпе у кући тако досадног,наметљивог и ћумурастог (од ријечи „ћумур“- твар која кад се упали, дави и гуши…)

  С тобом у вези постоје двије очигледне чињенице:

  1. Бљутаво наметљив комплекс праведника и месије којег носиш испред себе к’о литију и помоћу којег настојиш испунити своју болесну амбицију у политици, па ријешити своје незадовољавајуће материјално стање. Кукумавчењем у отужном соцреалистичком маниру за тзв. „социјалном правдом“ које никад није било нити ће је бити, купујеш пажњу и подршку неколицине очајника са ових страница.
  Ја нисам очајник, а заклео сам се да то никад нећу ни бити!

  2. Лењост или Лијеност, како год хоћеш, да се посветиш студију и свом животном позиву који би од тебе створио честитог човјека и члана заједнице, надомјештаваш неуморним „политичким активизмом“ и тиме доказујеш да си се одвојио од сопствене стварности оног трена кад си дозволио да те онај комплекс из тачке 1 потпуно преузме.
  Ти си у ствари КИДНАПОВАН!
  Као у оним смијешним СФ филмићима из педесетих: „Отимачи тијела“, „Киднапери из седме димензије…B-)

  Ови што ти неуморно аплаудирају и након двјестотог појављивања за говорницом, а слушају једну исту жваку, њима је Бог киднаповао памет одмах по рођењу, ваљда због неких ранијих гријехова…;)

 219. Божо Чукеранац, 26.01.2012. 14:46:19
  sta je sad ovo? za antikor razumijem uvijek postoje ljudi koji su protiv svega i svacega a sami nista ne rade.
  zbog cega napad na Drazena?ni ja se ne slazem sa svim sto napise ali on je jedan od rijetkih koji pise pod imenom i prezimenom, jedan od rijetkih koji su bilo sta preduzeli makar na nivou mz,sto se tice njegovog politickog angazmana dao bi se kritikovati ali ko je to bolji?vjerovatno ovi podrepasi vlasti sto pisu za pare?
  ukratko kritike cu uzeti za ozbiljno kad uz njih budu i malo jaci argumenti od licnih antipatija a ne bih imao nista protiv i da se neko potpise ispod kritike do tada Drazen ima moju podrsku kao jedini koji konkretno nesto radi makar i u mz.

 220. herc64, 26.01.2012. 17:49:54

  Људи моји, шта је вама? Ко је против кога? Каква је то клановско-партијска психоза?

  Шта то значи ако се политички слажемо да не смијеш рећи човјеку: ДОДАДАН СИ! Смараш, ајд’ одмори, па напиши у понеђељак нешто ново!

  Када сте то ви постмодерни игноранти прогласили „досадан си“ ПСОВКОМ????:-o
  Мислим, у Империји се на дневном нивоу коригује политички коректан ријечник, не могу постићи…:D

 221. Видим овај анти-кор и 100% коњ се улизује Божи, овоме што држи слику/аватар човјека који је сваки дан све сличнији оним ликовима из Звезданих стаза, још мало па једно око као киклоп..
  Анти-кор је помислкио да је нешто разоткрио, али то само говори о његовој глупоости. Сада ми је интересантнији овај паун надмени Божо, сваком лонцу поклопац, досадан тип. Пита он шта је Дражен урадио за Старчевицу?? Па пробудио је бар дио људи међеде, о Гатало јебем те у главу. Шта је урадио Драго Давидовић за Старчевицу за 10 годиина и више?? Па ни реонску пијацу није направио.
  Сигурнији сам у његов морал и поштење, има муда па знамо с ким комуницирамо, за разлику од тебе и мене, пиждро једна досадна. Ти си оригинал онај камен за кацу пуну купуса, притишћеш и кад треба и кад не треба. Поставио си се високо, помислио би човјек да си јебен лик, Кустурица лично, јеботе. Али сине није ти ово Стриборова шума, а и не налазиш се у бајцу него у басни. Ти као магарац требаш да нама млађима даш поуку, а не да нас вријеђаш, као увијек када ти се неко не допада, у ставу, наравно, визуелно се хвалал богу не познајемо. Божо, у памет се, узеће неко други власт и онда ћеш изгубити оних својих 500 КМ што си дневно зарађивао на Фронталу некада.. тако си изјављивао.B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)

 222. Значи анти-кор је у праву чо’ек, психијатрија је ближа него што сам се прибојавао…:-o
  Ево дражице (није женски полни орган одговоран за интерес према мушкарцима) у виду тзв. „пинк пантера“ да закуца јубиларни тристоти пост!!!

  Настави ли да буде безобразан ЈАВНО му обећавам да ћу га и стварно послати ПРВО на трауматологију прије него што кола из луднице дођу по њега!!!x-(

 223. Пук’о чоЈек јеботе…
  Од све високоумне пантљичаре о Српској националној политици и стратегији остаде:

  …“Анти-кор је помислкио да је нешто разоткрио, али то само говори о његовој глупоости. Сада ми је интересантнији овај паун надмени Божо, сваком лонцу поклопац, досадан тип. Пита он шта је Дражен урадио за Старчевицу?? Па пробудио је бар дио људи међеде, о Гатало јебем те у главу.“…

  Узбудио се клиторис па дрхтуљи, типфелерише, вријеђа, пријети, а заборавио јадан у свој својој болести и амбицији да се слик’о и уздуж и попријеко са све оном својом шпицастом ћелендаром и по локалним новинама и по „бањалучким панорамама“…!?:-o

  Ооооо, ђе ће будала главу изгубити због – ЛУДЕ ГЛАВЕ:D:D:D
  Ћелестонкеx-(

 224. Božo, Dražen nema veze sa mnom, prijeti svojoj familiji pavijane jedan. Nemoj da se kurčiš sa momkom koji nije siledžija. Pusti ti Dražena. Dražen je lud što sa takvima komunicira, jesi sila, zbog tajkvih šupaka ni nemamo nigdje ništa. Nabij si antikora u bulju punu hemoroida. Hemoroidu jedan retardirani. Vrijeđaš momka bez razloga. Dražene, prijavi idiota MUP-u jer ovo je prijetnja po tvoju bezbjednost, a meni neka dođe na ruke ovakav levat, pa da mu ispričam jednu pričicu nas koji živimo iza kružnog toka prema bolnici..

 225. Usput Dražene, od sada ignoriši komentare intelektualnih ameba i prišipetlji sa državne kase. Razmontirao je temu, što im je bio zajednički cilj, već 100 zadnjih komentara, možda i više nema nikakve veze sa temom. Nema šta reći u vezi teme, pa onda iz obijesti pasjaluka svojstvenoj idiotima, želi da ti pokvari hrabrost tvoga rada. Pozdrav od Tonija Soprana.

 226. „Пинк пантере“, јави дражици кад те опет преузме, да припазиш мало на погану језичину, јер га је Божо добро упамтио на слики од те- веа, и реци му – тј. дражици да ће пострадати – тј. ДОБИТИ БАТИНА без обзира што је Божо – тј. Гатало потпуно свјестан да је дражица зомбиран и посједнут од стране „пинк пантера“, тј. тебе јел’…B-)

 227. Божо Чукеранац,
  anti-kor
  ne vjerujem ni u cije postenje pa ni u svoje ali mi jos niko nije ponudio dovoljno visoku cijenu a cini mi se ni Drazenu a svi smo mi na prodaju samo je cijena razlicita.Drazena ne poznam ali je jedini koji je nesto konkretno uradio i zaista mislim da je puno bolja opcija od vlasti i opozicije i kao takav ima moju podrsku a ako vi mozete i hocete bolje siroko vam polje.mislim da je u pitanju ono da komsiji crkne krava pa ga zato branim. ocigledno je da nas ni vlast ni opozicija ne mogu izvuci iz g….. pa bilo kakva alternativa dobro dodje a mi sto ne ucestvujemo ne moramo ni smetati

 228. Разочарала сам се у неке људе који би против свог рођеног сународника Србина, ничим изазвани, употребљавали силу. Нико није никога натјерао да чита. С обзиром да дакле није натјеран, нико, да чита, мислим да је врхунски мазохизам посвећивати пажњу и трошити своје вријеме на читање онога што напише неко ко смара и сл. Има толико људи који мене смарају, и овде, па им не посвећујем пажњу, не читам шта напишу, али и не идем за њима и не вријеђам, пријетим и сл.

  Божо, заиста си ме разочарао… ово није први пут да пријетиш људима који могу да ти буду дјеца. Ово није више шала и нема везе са „суштином“ портала о којој си говорио неки дан.

 229. Božo, ako ikada dođeš u Banjaluku, proćiću kroz tebe. Dražene nastavi. Anja, svaka čast. Zaista mi je žao zbog teme, ali ljudi se okomili na jednog od rijetkih koji nešto radi i to se ne boji iznijeti i javno, da ga rasture, upropaste mu temu, svrstavaju ga lijevo, desno, centar. Dražena znam odavde, ali ne mogu mu prijetiti junačine koje sjede u nekoj portirskoj kućici u OSCE-u ili kod nekih amera..Dovoljno Dražena znam, da bih stavio svoju glavu ispred njegove, pa da vidimo tu silu i poganu jezičinu za koju ću ga vući kroz Gospodsku.B-)B-)B-)B-)B-)

 230. Ево „пинк пантере“, ја ти свечано обећавам да ћу га пропустити кроз шаке, а ти га брани! Ваља??? Па бићеш назоЋан ЈЕБ’О ГА ТИ!

  anja banja luka, 26.01.2012. 23:17:53
  Ти мала, нити си позвана да арбитрираш међу мушке (ако су мушки) нити си експерт форензичар па да оцјењујеш нечију доб, или физичку кондицију.
  Ја сам такође одавно разочаран тобом кад сам видио са каквим се шупком дружиш и интимизираш, па сам држао језик за зубима.
  То је твоја ствар. А ово је моја – контра шупка!

  Суштина портала је требало ваљда бити СЛОБОДНА и нецензурисана штампа и слободно изношење мишљења по темама и вијестима а не лична и партијска промоција, „сублимација“ свакодневних јадиковки и тркељања једних истих реченица годину-двије у тзв. „Програм националне обнове“ и сличне кучине!?
  Ако је неко нешто добро урадио у својој микросредини, могао би се и издићи изнад пацки да је СМОР па не „заривати“ даље, не тонути у своју психозу и клонирати се као парамецијум е да би сам себе подржао! Могао је једноставно затворити клапну и ућутати. Овако, мораћу му је сам затварати.

 231. To ti u svojoj jalijaškoj sredini u Sarajevu prosipaj mamlaze, odjebo sam te, pa si se obrušio na curu, koju neću braniti, svaka dama zna sa kulovima, onim uličnim, napuštenim zbog bjesnila, koji laju samo u čoporu i na ulici. Sada ti obećavam, da u slučaju da Dražena opali snijeg sa krova, da ga komšija na stepenicama obori, da mu huligani otmu torbu i novčanik, mobilni, bilo šta da mu se desi, naći ću te. I bićeš kriv. Kada sam znao doći na Igman u ratu, pa nije problem doći i u miru. Ne mijenjaj sliku, priliči ti, ni ti ne znaš ni ko si ni šta si ni gdje ćeš, jasno. TIŠINČINA NJUŠKO PSEĆA!!!!!! POzdrav od V.P. I krajiškog korpusa, PT četa.B-)B-)B-)

 232. Велико је ЈУНАШТВО пријетити људима кријући се иза тастатуре, а о ЧОЈСТВУ да не причамо. Људи причају о браћи Русима, а нису спремни да прихвате Србина за брата, јер постоји завист. Исто мисле, али онај други је непријатељ, јер може бити конкуренција, да угрози. Онда му се та опасна конкуренција почиње и привиђати у другим људима, па у афекту потегне и за песницом, да разбије главу разбрату Србину. То је она српска трагедија о којој сам писао. Зато јесмо ту гдје јесмо. Шиптари су спремни за заједничку ствар дати и живот и робијати по затворима западне Европе. Србин је спреман пуцати у брата ради помјерања међе за један метар, ради власти.

  БРАЋА ВУКАН И СТЕФАН СУ СПРЕМНИ ПОБИТИ СЕ РАДИ СРПСКЕ КРУНЕ. ТАКВИ СЕ РАЂАЈУ СВАКИ ДАН. СВЕТИ САВА, РАСТКО НЕМАЊИЋ, КОЈИ МИРИ БРАЋУ, РАЂА СЕ ЈЕДНОМ У 1000 ГОДИНА.

 233. herc64

  Pa sta je to toliko konkretno brate mili ?
  Zar je ova borba po frontalu nesto konkretno ili, kako Bozo rece hvalisanje humanitarnim akcijama ?
  Ako to mislis, u RS ima mnogo ljudi koji su ucinili 100 puta vise humanih akcija. Pa zar oni nisu altenativa ?

  Licis mi na nekog njegovog ortaka u politici.
  Ako jesi, u lose si se kolo uhvatio. Ima sigurno boljih,…

 234. anja banja luka, 26.01.2012. 23:23:59

  Нисам сигуран ни ја. Морао бих ићи сам одавде, јер рођак из НС има карте, а не да ми се да идем сам. Често је већи гушт зеза у путу, него сама утакмица.

  Ти бар имаш оправдање. Бићеш дупла тетка? Па на обје линије ће бити: http://www.youtube.com/watch?v=tHAgFRxOu-U Ма биће то конференцијска веза. 😉

  А ред је да и Ти заломиш у овој години. А да, заборавих да већ јеси, па онда немој сад да преносиш трудноћу у 2013, 2014,… B-)

  buddha, 27.01.2012. 00:38:49

  Хвала, пријатељу! Теби подршка да не клонеш духом. Не дозволи да изгубиш вјеру. Вечерас ми се јавио пријатељ, РВИ, након вишегодишњег чекања, нашао посао. Није нешто посебно, али човјек скроман, пресрећан.