На састанку договорен састанак

На данашњем састанку парламентарних странака у Сарајеву није ништа договорено тако да се ближимо одговорима из доњег дома Фронталове анкете. Дакле, власт на нивоу БиХ ће се формирати врло тешко или је сасвим немогуће да се то деси до марта ове године. На анкети Фронтала, на питање: “Да ли ће се власт у Дејтонској БиХ […]

понедељак, јануар 17, 2011 / 19:05

На данашњем састанку парламентарних странака у Сарајеву није ништа договорено тако да се ближимо одговорима из доњег дома Фронталове анкете.

Дакле, власт на нивоу БиХ ће се формирати врло тешко или је сасвим немогуће да се то деси до марта ове године. На анкети Фронтала, на питање: “Да ли ће се власт у Дејтонској БиХ конституисати до марта 2011. године?“, гласало је 2345 наших читалаца.

Према нашој анкети, 31, 65 одсто читалаца који су гласали мисли да ће се власт формирати врло тешко. Сасвим је немогуће да се то деси за 22, 30 одсто читалаца, колико их је кликнуло и на можда. Оптимиста, који су гласали, има 15, 38 одсто, а најмањи проценат, 7, 91 одсто је одговорило да не зна да ли ће се власт у Дејтонској БиХ конституисати до марта.

Предсједници и представници 12 политичких странака заступљених у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву постигли договор о томе када сазвати наставак конститутивне сједнице овог дома, али договорено је да се све парламентарне странке у року од 15 дана изјасне имају ли потребну парламентарну већину за опште одлучивање и ентитетско гласање.

Ако странке не доставе одговор да имају парламентарну већину, у року који имају, привремени предсједавајући ће поново сазвати састанак предсједника и представника 13 странака заступљених у Представничком дому.

Ко је био а ко није

Од оних који су требали да се окупе и договарају, само Странка за БиХ није имала свог представника на данашњем састанку.

ХДЗ-ови су имали заједничког изасланика, Божу Љубића, СДАје послао Тихићевог замјеника, Асима Сарајлића, дошао је Златко Лагумџија испред СДП, Младен Босић испред СДС, Младен Иванић,  предсједник ПДП, а састанку није присуствовао предјеник СНСД, Милорад Додик, јер га је, према ријечима Милорада Живковића, спријечила магла на аеродрому у Сарајеву.

Приједлози

Приједлог СДП био је да треба хитно конституисати Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ не прејудицирајући парламентарну већину.

Нема разлога да се чека јер процедура избора Савјета министара зависи од Представничког дома, објаснио је приједлог СДП предсједник ове странке Златко Лагумџија.

Замјеник предсједника СДА Асим Сарајлић констатовао је да је очито да нема капацитета да сједница Представничког дома буде настављена.

Божо Љубић је оцијенио да ни за двије седмице неће бити постигнут договор ако се разговори не врате у оквир који одражава дух БиХ.

А дух БиХ значи   да је за формирање парламентарне већине неопходно да она има укупни капацитет и ентитетску већину, да има легитимитет сваког конститутивног народа и да буде максимално компатибилна са нижим нивоима власти у Федерацији БиХ.

Предсједник Савеза за бољу будућност БиХ, Фахрудин Радончић је рекао да представници три блока – СДП и потписници платформе, СНСД и СДС, два ХДЗ- а – треба да се договоре и да је све на њима.

Иванић: Ништа до љета

-Мислим да ће бити јако тешко да се нешто направи – рекао је Младен Иванић у обраћању новинарима, након данашњег састанка

Он не  вјерује да се може десити ништа ново у наредних 15 дана, до када парламентарне странке треба да доставе одговор имају ли или не парламентарну већину.

Иванић размишља има ли смисла више учествовати у разговорима, поготово има ли смисла да учествују странке које не могу пресудно опредијелити формирање власти, а за Иванића сазивање новог састанка не води ничему.

СДС имао приједлог

Предсједник СДС, Младен Босић је предложио да се, уколико по формирању Дома народа Парламентарне скупштине БиХ не буде могуће формирање владајуће коалиције, колегијуми парламентарних домова формирају по величини странака.

– То значи да би у Представничком дому чланове Колегијума имали СДП, СНСД и ХДЗ БиХ, а у Дому народа СДА, СДС и ХДЗ 1990 – говорио је Босић о приједлогу који није прихваћен.

Према Босићевим ријечима, ријеч је о сукобу два концепта – једног који заступа СДП, тврдећи да има легитимитет да представља сва три конститутивна народа, и два ХДЗ са тврдњом да легитимитет има онај који има највећи број гласова из једног народа.

-Ако је тачна тврдња СДА да треба укључити два ХДЗ-а у ову власт, онда је проблем ријешен – објаснио је Босић.

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Живковић рекао је да СНСД мисли да не треба заказивати сједницу Представничког дома без унапријед договорене скупштинеске већине, по ад хок систему.

– Реалност су постојање два савеза и три блока – рекао је Живковић, који је објаснио разлоге Додиковог изостанка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *