На листи најскупље хране сир магаричин сир из Србије

Сир од магаричиног млијека који се производи у специјалном резервату природе Засавица, нашао се међу пет најскупљих кулинарских специјалитета на свијету. Прво мјесто на листи најскупљих јела објављеној на сајту Фајнансиз, заузела је ледена чоколадна посластица "Frozen Haute", која може да се дегустира у њујоршком ресторану "Серендипити 3", омиљеном свратишту милијардера. Овај луксузни сладолед, који […]

уторак, август 5, 2014 / 11:05

Сир од магаричиног млијека који се производи у специјалном резервату природе Засавица, нашао се међу пет најскупљих кулинарских специјалитета на свијету.

Прво мјесто на листи најскупљих јела објављеној на сајту Фајнансиз, заузела је ледена чоколадна посластица "Frozen Haute", која може да се дегустира у њујоршком ресторану "Серендипити 3", омиљеном свратишту милијардера.

Овај луксузни сладолед, који кошта астрономских 18.500 евра, прави се од 28 врста какаоа и садржи пет грама јестивог 23-каратног злата.

Служи се у златној посуди украшеној дијамантима која се, једном испражњена, може понијети кући.

На другој позицији је пица „Луј 13“ која се може наручити само у јужном италијанском граду Салерну, а кошта око 8.300 евра.

Тијесто се припрема од макробиотичког брашна, а надјев садржи три врсте кавијара, умјесто шкампа и јастога и моцарелу од бивољег млијека. Сервира се уз риједак француски коњак и шампањац.

Јело које се нашло на трећем мјесту може се дегустирати само у ресторану „Флер де Лис“ хотела „Мандалеј беј“ у Лас Вегасу.

Ријеч је о хамбургеру са кобе говедином, црним тартуфима и гушчијом паштетом који се послужује уз боцу вина „Шато Петрус“, а кошта нешто мање од 4.000 евра.

Слиједи вијетнамска чорба „Анки Фу“ – вјероватно најскупља чорба на свијету.

Састоји се од вангју телетине, тартуфа, тестенине и гушчије паштете и кошта 3.700 евра, од којих дио власници ресторана „Фу“, чији је ово специјалитет, уплаћују у добротворни фонд намењен једној педијатријској болници у Лос Анђелесу.

Последњи на листи „топ пет“ најскупљих специјалитета јесте и свјежи српски сир од магаричиног млијека.

За производњу килограма овог сира потребно је чак 25 литара млијека од магарица.

Сир се недавно нашао на јеловнику једног ресторана у Лас Вегасу, гдје се може наручити по цијени од 3.720 евра за парче, чија се грамажа не прецизира.



Оставите одговор