Мусави – Ахмадинеџад?

ТЕХЕРАН – У Ирану су данас почели предсједнички избори на којима грађани бирају између досадашњег лидера Махмуда Ахмадинеџада и његових умјерених супарника, укључујући бившег премијера, који жели да побољша односе са Западом. Од укупно четири предсједничка кандидата, највећи Ахмадинеџадов конкурент је Мирхосеин Мусави, чије су присталице парадирале улицама главног града Техерана, изражавајући му своју подршку. […]

петак, јун 12, 2009 / 10:37

ТЕХЕРАН – У Ирану су данас почели предсједнички избори на којима грађани бирају између досадашњег лидера Махмуда Ахмадинеџада и његових умјерених супарника, укључујући бившег премијера, који жели да побољша односе са Западом.

Од укупно четири предсједничка кандидата, највећи Ахмадинеџадов конкурент је Мирхосеин Мусави, чије су присталице парадирале улицама главног града Техерана, изражавајући му своју подршку.

Мусавијева евентуална побједа помогла би у попуштању тензија у односима са Западом, који је забринут због Техеранових нуклеарних амбиција.

За Иранце избори су прилика да оцијене Ахмадинеџадов рад у претходне четири године, посебно у вези са економијом, која је оптерећена инфлацијом и високом стопом незапослености, иако земља остварује велике приходе од извоза нафте.

Гласање је почело у 8.00 часова по локалном времену и трајаће десет сати. Званичници очекују висок одзив, а право гласа има 46 милиона људи.

Прелиминарни резултати очекују се сутра ујутру. Аналитичари сматрају да би Ахмадинеџад и Мусави могли да оду у други круг, који би био одржан 19. јуна.

Врховни ирански вођа ајатолах Али Хаменеи апеловао је да грађани изађу на гласање, што је и сам учинио.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *