MУП РС: Вехабије у 14 општина, лов и пчеларство параван за оружје

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) тврди да је на територији чак 14 општина у Републици Српској, међу којима је и Зворник, "забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета”, као да и под "окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем”. У информацији коју је потписао министар Станислав Чађо анализирано је “дјеловање припадника вехабијског […]

понедељак, 5 децембра, 2011 / 09:11

Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) тврди да је на територији чак 14 општина у Републици Српској, међу којима је и Зворник, "забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета”, као да и под "окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем”.

У информацији коју је потписао министар Станислав Чађо анализирано је “дјеловање припадника вехабијског покрета и других екстремистичких и радикалних организација на подручју БиХ, а првенствено на подручју Републике Српске”.

Тврди се да је “евидентно њихово све учесталије, бројније и перманентно дјеловање на цјелокупном подручју Републике Српске, са посебним фокусом на мјестима у пограничним дијеловима Републике Српске с Федерацијом БиХ”.

У информацији су наведена и мјеста за која се тврди да је “до сада забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета”.

– Према оперативним сазнањима, мјеста и локације у рубним општинама Републике Српске, гдје је до сада забиљежена највећа концентрација припадника вехабијског покрета су: Зворник (Горње Снагово, Горњи Шепак, Горња Каменица и Локвањска ријека), Козарска Дубица (Кривдића брдо), Нови Град (Урије и Видорија, Благај), Приједор (Козарац, Хамбарине, Раковчани, Чараково, Пухарска, Петрово), Градишка (Дубраве, Орахова), Прњавор (Лишња и Доња Мравица), Теслић (Каменица), Бања Лука (Новоселија и Врбања), Котор Варош (Шипраге), Добој (Которско), Бијељина (Јања), , Братунац (Коњевић Поље, Глогова, Церска), Сребреница (Сућеска), Власеница (у близини села Друм).

Већина ових заједница се налази у близини магистралних путева па ће вјероватно у случају да се догоде одређени инциденти, ти магистрални путеви бити експлоатисани”, тврди се у информацији МУП РС-а.

Оно што је евидентно у праћењу појаве вехабизма, јесте, како се наводи, “битно изражен међународни елемент организованости и повезаности између вехабијске заједнице у БиХ с вехабијским заједницама у окружењу, што се манифестује у виду учесталих, предавања, заједничких ифтара у вријеме Рамазана, јавних скупова, писање плаката и летака којима изражавају своје незадовољство и дају позив на џихад, организовање љетних школа под окриљем вјерских предавања, а гдје се окупљају све истакнутије регионалне вехабијске вође, те се под строго ограниченим условима приступа наведеним скуповима, договарају конкретне активности и правци дјеловања, који се накнадно преносе на локални ниво, у локалне вехабијске заједнице”.

Једна од активности, тврди МУП РС, јесте “придобијање нових чланова покрета и ширење тог начина вјеровања кроз јавне трибине”.

Даље се тврди да “идеолошке вође активно раде с циљем увођења шеријатског друштвеног уређења”. Такођер, тврди МУП РС, “врше организовање и проширење на погранична мјеста (по наредби локалних имама купују земљиште уз границу) према Србији, Црној Гори и Хрватској гдје имају своје огранке тако да је могуће избјегавати контакте са полицијом”.

– Будући да су као остале групе добили јасна наређења о мировању (примјећено је да у последње вријеме током вјерских празника, нема пуцања из ватреног оружја – поштују дисциплину) у смислу испољавања терористичких активности према непријатељима ислама и невјерницима своје активности су усмјерили на организовање и увезивање широм БиХ – наводи се у овој информацији, која је недавно достављена као одговор ресорног министра на постављено питање једног посланика у Скупштини РС.

Тврди се и да “постоје оперативна сазнања да у посљедње вријеме асфалтирају и просјецају нове путеве велике ширине на подручју општина Горажде, Србиње, Калиновик, на правцу тзв. ‘зелене трансверзале’ која их повезује са Санџаком и Косовом”.

Интересантно је и да се као мјеста окупљања, како наводи ентитетска полиција, “поред раније наведених семинара и љетних школа користе и поједине џамије, омладински културни центри и неприступачна мјеста удаљена од очију јавности као што су стари напуштени објекти, рубна подручја општина, ловачке куће које се у посљедње вријеме масовно подижу на котама које су доминантне над неким битним објектима, гдје се под окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем”.0 КОМЕНТАРА

 1. Čađo nije iznio ništa što se ne zna. Nije otkrio ništa nepoznato, kao kada bi tvrdio da je u podne 12 sati. Ako je to tako, a jeste, šta radi i da li uopšte radi policija RS po ovom pitanju? Ušli mu u kuću, rade na njenom uništenju, on samo tvrdi da postoje. Zna gdje su, šta rade, šta im je cilj i sve se završava na tome: da, tvrdim da je to tačno. Od koga je i previše je.

 2. Буууууу долазе вехабије! Да ли ће Чувар да нас спаси?! Позовите супер Чувара!
  Па наравно да МУП не ради ништа на овом питању, јер кад би затворили ово поглавље онда би се морали бавити (у медијима) неким другим питањима. Па боље је сад мало плашити народ са овим брадоњама.
  Чуј просјецају путеве и асфалтирају? Па зашто полиција са инспекцијама не контролише ове активности? Зашто не дјелује проактивно на спречавању илегалних активности као што је обука руковањем ватреним оружјем или увођење шеријатског закона на одређеној територији?

 3. Ово је чисто замазивање очију јадном народу. Она врећа *ована са својим сарадницима замазују народу очи, како би још коју годину могли красти. Није да нема вехабија, али треба то одмах сасјећи, нијо то никакав проблем.

 4. Pčelarska udruženja, lovačka … moraju li da budu registrovana?
  Mogu li da se prave i naprave lovačke ili neke druge kuće pogotovo na dominantnim kotama nad nekim bitnim objektima bez dozvole?
  Izgleda da mogu, znači opet kriva vlast .A, ako sve to ima dozvolu i odobrenje za gradnju, opet im je to dala vlast Kako god obrneš vehabije i vlast su u partnerskim odnosima.

 5. ово се зна већ годинама. Што се тиче сасјецања већ је касно, нема ко да на њих реагије сувише су ојачали. Овако нешто је било и у хрватској. Када се хрватска тајно наоружавала само је било прати и осматрај а када је наређено хапси и одузимај већ је било касно. То је тада свјесно и намјерно урађено. Тако је о данас Додо то зна алиу неда да се реагује.
  У козарцу се изводи обука једном мјесечно, недеља, у сали основне школе. Козарац има 750 регистованих ловачких карабина са оптиком у нашем МУП!
  Сретно нам било

 6. Једна од активности, тврди МУП РС, јесте “придобијање нових чланова покрета и ширење тог начина вјеровања кроз јавне трибине”.

  Секта к’о и свака друга! Што је Србима Додик, то је њима Алах и то ти је. Мислим да би се опозиционе партије у РС требале угледати на ове момке, организовати јавне трибине, дружење с обичним народом (без хране и пића), онако чисто људски, јер ако ови наставе оваквим темпом, могли би ускоро постати друга снага у НСРС.

  „Тврди се и да “постоје оперативна сазнања да у посљедње вријеме асфалтирају и просјецају нове путеве велике ширине“

  Ето, људе је вјера научила да буду скромни, а не к’о ови наши што трче да се за сваких 100 м асфалта сликају, а да не причамо о ауто-путу. Изградили су толико нових путева да скоро нико није ни примјетио. И у много краћем року. Не знам зашто их Главни не ангажује на изградњи ауто-пута од Петље до Добоја, кад су већ толико бржи од Станковића. То се таман уклапа у „зелену трансферзалу“, правац југоисток-сјеверозапад. Нашао би се и неки шеик из Сауди Арабије да нам то финансира.

  Али потребнији је нама сада АУТПУТ него АУТО-ПУТ.