МУП: Представљена апликација – пријави корупцију

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске представило је данас интерактивну апликацију "Пријави корупцију" којом грађани путем интернета могу анонимно или јавно да пријаве сумње на неправилности у институцијама Српске. корупција Апликацију, чија је вриједност 150.000 КМ, израдио је тим инжењера Управе за информационо-комуникационе технологије МУП-а. Има два модула, први за подношење пријава намијењен грађанима, и […]

уторак, 2 септембра, 2014 / 12:40

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске представило је данас интерактивну апликацију "Пријави корупцију" којом грађани путем интернета могу анонимно или јавно да пријаве сумње на неправилности у институцијама Српске.
корупција

Апликацију, чија је вриједност 150.000 КМ, израдио је тим инжењера Управе за информационо-комуникационе технологије МУП-а. Има два модула, први за подношење пријава намијењен грађанима, и други за њихово запримање и обраду намијењен корисницима унутар институција.

Модулу за подношење пријава може се приступити путем сајтова министарстава у Влади Републике Српске, банера на сајту Владе или путем сајта МУП-а.

Интерактивна апликација, која је од јуче у функцији, садржи корисничко упутство са детаљним корацима, а грађани могу да изаберу да ли ће пријавити корупцију или друге неправилности.

Корисник приликом пријаве добија приступни код, уз помоћ којег је могуће пратити статус пријаве након њеног подношења.

Министар унутрашњих послова Радислав Јовичић изразио је задовољство чињеницом да су апликацију израдили инжењери МУП-а уз минималне трошкове и навео да су садржај апликације дефинисали МУП и Министарство правде.

“Ова апликација показује да смо чврсто опредијељени за борбу против корупције и она ће у великој мјери бити од помоћи МУП-у”, рекао је Јовичић.

Он је додао да ће, захваљујући чињеници да је сервер смјештен у МУП-у, бити испоштован Закон о заштити личних података и да су подаци грађана сигурни.

Јовичић је навео да МУП предузима и низ других активности у борби против корупције, међу којима је увођење мреже фиксних радара на путевима.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић рекао је да је ова апликација предвиђена важећом Стратегијом за борбу против корупције и Акционим планом.

“Двије области нас посебно занимају, једна је борба против корупције у редовима полиције, а друга је пријављивање осталих коруптивних радњи која желимо истражити и процесуирати пред судовима”, појаснио је Васић.

Он је додао да је највећи допринос борби против корупције у протеклом периоду остварен путем истраживања ратних злочина и организованог криминала, којима је обухваћен одређен број људи који су се налазили у полицијским и другим тијелима, а могли су да утичу на кривично гоњење.

“Морамо бити свјесни да нас на овом путу успорава други дио БиХ који је због неистраживања ратних злочина и недовољног истраживања организованог криминала створио услове да буде једна од кочница”, рекао је Васић.

Према његовим ријечима, за Полицију је веома битно да грађани пријаве све сумње које имају на коруптивне радње да би благовремено биле истражене.

Начелник Управе за информационо-комуникационе технологије МУП–а Дивна Ловрић Бојанић рекла је да је у модулу за кориснике унутар институција, могуће и креирање статистичких извјештаја за одређени период, а до сада је извршена обука корисника у министарствима.

Она је додала да комплетан систем убухвата, између осталог, сервер, који је смјештен у МУП-у, развојне базе података, израду корисничких упутстава, обуку и одржавање, за које се издваја 15 до 20 одсто вриједности система.

Циљ нам је да након министарстава пројекат буде примијењен и у управама и управним организацијама”, рекла је Бојанићева.0 КОМЕНТАРА