Муке Ефбиховске: Лидија Брадара опет ухљебљује на савјетничка мјеста

Из Сарајевског ЦИН-а јављају да је Лидија Брадара, предсједавајућа Дома народа ПФБиХ, именовала је још једног савјетника који не испуњава законске услове за ту позицију. Именовање је услиједило након што је један од осам раније именованих савјетника дао оставку.

субота, 17 фебруара, 2018 / 13:52

Лидија Брадара, предсједавајућа Дома народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине (ПФБиХ), је именовала Мику Лешића за савјетника иако не испуњава законске увјете именовања на ову функцију.

Лешић нема положен стручни испит за државне службенике, како је то предвиђено Законом о државној служби ФБиХ. Иако савјетници нису државни службеници, њихови увјети за пријем у радни однос су идентични оним за пријем државних службеника. Те увјете прецизира посебна уредба којом је прописано да савјетници морају имати високу стручну спрему, положен стручни испит и радни стаж.

Предсједавајућа Брадара је именовала Лешића у октобру 2017. године, два мјесеца након што је Центар за истраживачко новинарство (ЦИН) објавио причу о незаконито именованим савјетницима. Новинари су открили да пет од осам њених савјетника нису имали потребне године радног искуства што, такођер, није у складу са федералним прописима.

Лешић је именован за савјетника предсједавајуће Дома за Клуб спрског народа након што је савјетница Јелена Кунић дала оставку. За његов ангажман је до сада из федералног буџета издвојено најмање 8.500 КМ. Брадара је у ранијем разговору за ЦИН рекла да за савјетнике бира младе, перспективне и најбоље студенте својих генерација. Овога пута није одговарала на наше позиве.

Мика Лесиц
Лидија Брадара је за свог савјетника именовала Мику Лешића из Оџака иако није испуњавао увјете за ту позицију. (Фото: ЦИН)

Овај шездесетседмогодишњи инжињер машинства је потврдио новинарима ЦИН-а да нема положен стручни испит. "Ја то немам. А да ли требам полагати, није ми ни то нико рекао", каже Лешић, додавши да има положен стручни испит у Друштву инжињера. У Дому народа су потврдили да приликом запошљавања није доставио своју биографију.

Лешић је био делегат Дома народа Парламента ФБиХ у мандату од 2006. до 2010. године. Делегирала га је Скупштина Посавског кантона из реда српског народа. Био је члан Социјалдемократске партије БиХ и предсједник Опћинског одбора те партије у Оџаку. Током мандата у Дому народа прешао је у Народну странку радом за бољитак (НСРЗБ).

Лешић је био један од најнеактивнијих делегата у Дому народа. Након што је предложио амандман којим би делегати имали право на повлаштену пензију, избачен је из НСРЗБ-а. Једно вријеме био је члан Хрватске демократске заједнице БиХ.

Већ пет мјесеци Лешић ради као савјетник у Клубу српског народа. Посао му је да посредује између предсједавајуће Брадаре и овог клуба.

"Мој радни вијек је при крају. Ја хоћу да сад то џентлменски завршим", рекао је Лешић.Оставите одговор