МСУ РС отвара "Простор, облик, додир" на Цетињу

Изложба "Простор, облик, додир", пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, биће отворена у Народном музеју Црне Горе, у Црногорској галерији умјетности "Миодраг Дадо Ђурић" на Цетињу 15. септембра 2017. године у 20 часова.

среда, 13 септембра, 2017 / 12:30

Овом гостујућом изложбом Музеј савремене умјетности РС започиње сарадњу са Народним музејом Црне Горе, а у циљу развијања даље међусобне размјене и свих видова професионалне сарадње, осмишљавања различитих пројеката, те заједничких аплицирања у оквиру европских фондова у области културе.

Ријеч је о специјализованој изложби за слијепе и слабовиде особе, која обухвата графике, слике, цртеже и скулптуре из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске и посвећена је умјетничкој групи "Простор – Облик", основаној 1975. године, која је седамдесетих година XX вијека увела апстракцију у босанскохерцеговачку умјетност.

Изложба је први пут представљена у Музеју савремене умјетности РС поводом обиљежавања 40 година од оснивања Групе и тада је реализована уз стручну помоћ и подршку Тифлолошког музеја у Загребу, а у овој институцији гостовала је током јуна, јула и августа 2017. године. Гостовањем изложбе у Црногорској галерији умјетности "Миодраг Дадо Ђурић" на Цетињу наставља се успјешна сарадња Музеја савремене умјетности РС са партнерским институцијама у региону, као и тежња ка међуинституционалном и међусекторском повезивању и креирању мреже музеја, чији основни циљ је да се путем специјално осмишљених програма и савремене музеолошке презентације допринесе интегрисању слијепих и слабовидих особа у културни живот средине. Након представљања на Цетињу изложба ће гостовати у Галерији Матице српске у Новом Саду.

Изложбом је обухваћено стваралаштво девет аутора (Воје Димитријевића, Томислава Дугоњића, Бекира Мисирлића, Енеса Мунџића, Николе Њирића, Едина Нуманкадића, Љубомира Перчинлића, Мустафе Скопљака, Радослава Тадића), који су у одређеним периодима живота дјеловали у оквиру ове групе. Поставка је приређена са циљем да се апстрактна умјетничка дјела, као значајна културна баштина коју чува Музеј савремене умјетности Републике Српске, представе у складу са новим музеолошким стандардима и то на начин да буду приступачна слијепим и слабовидим особама.

Овакав вид инклузивне презентације музејских предмета омогућен је путем њихових специјалних прилагођавања, припремљених намјенски за ову изложбу, а која обухватају тактилне реплике ђела умањених димензија, адаптације помоћу звука и мириса, као и оригиналне примјерке доступне за додир. Све изложене радове прате описне легенде на Брајевом писму, као и аудио записи који носе биографске податке о сваком од ових аутора и тумаче њихов умјетнички концепт за одређена дјела. Пратећи елемент изложбе је и каталог са текстовима на Брајевом писму, а који је својим дизајном прилагођен слабовидим особама.

"Простор, облик, додир"ауторски је пројекат др Сарите Вујковић и Жане Вукичевић, у чијој је продукцији учествовао цијели тим кустоса МСУ РС-а.Оставите одговор