Мртва глава: Предизборни протести поводом поскупљења горива у Француској

Једна жена је погинула, а више од 400 људи је повријеђено, од којих 14 тешко, током организоване блокаде путева широм Француске.

недеља, 18 новембра, 2018 / 11:35

Протести су организовани у знак протеста због повећања пореза на моторно гориво и опадања куповне моћи становништва, изјавио је данас министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер.

Тај протестни покрет људи у жутим прслуцима које возачи морају имати када на путу изађу из возила, почео је у суботу ујутру и трајао до јутрос.

Процјена броја жртава је повећана у односу на раније, јер се блокада наставила и током ноћи, „уз немире на неким мјестима“, рекао је министар на Радију РТЛ.

Најозбиљнији случај се десио у суботу ујутро када је погинула једна жена коју је аутомобил прегазио на блокади у Савоји, на југоистоку Француске.

Око 3.500 људи је остало на барикадама на 87 мјеста и током прошле ноц́и.

Број учесника у том покрету незадовољства је такође ревидиран навише, на 287.710 људи који су блокирали путеве на 2.034 мјеста, рекао је министар Кастанер.

Ухапшена су 282 грађанина, од којих 73 током ноћи, а у притвору је задржано 157.

Министар је саопштио и да је 409 људи повријеђено, од којих 14 тешко.

„Двадесетосам полицајаца, жандарма, полицајаца-мотоциклиста, ватрогасаца је повријеђено, а неки тешко“, додао је Кастанер.

Грађани су се на протест због поскупљења горива, који је прерастао у бунт због опадања куповне моц́и и у осуду опште државне политике, мобилисали путем друштвених мрежа, мимо политичких партија и синдиката.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *