Мостар: СДА и ХДЗ приближили ставове, избори 2021?

Избори за Градско вијеће Мостара требали би након 2008. године поново бити одржани у фебруару наредне, 2021. године.

субота, 30 маја, 2020 / 10:01

Иако динамика страначких односа између СДА и ХДЗ-а не иде у прилог постизању договора, посљедња пресуда Суда у Стразбуру и овлаштења која има Уставни суд БиХ, а посљеднично Централна изборна комисија (ЦИК) убрзавају ток догађаја.

Састанци страначких руководстава одвијају се даље од очију јавности, а како сазнаје портал Клиx.ба представници градских мостарских организација и руководства странака прексиноћ су се, под окриљем Амбасаде Сједињених Држава, састали у Сарајеву. На састанку су били најављени и лидери Бакир Изетбеговић и Драган Човић.

Посљедњи сусрет није донио коначан договор, јер је ХДЗ "повукао ручну”, позивајући се на стандардну мантру недирања у Статут града Мостара гдје би захтјеви СДА били испоштовани кроз опширан политички споразум чије провођење би гарантовали страни амбасадори и међународне организације укључене у договор.

Ипак, како сазнајемо, притиснути захтјевима међународних представника и овлаштењима ЦИК-а из пресуде у спору Баралија против БиХ, страначке организације у Мостару већ су кренуле у припреме за изборе, формирале изборне штабове те је коначан договор посве извјестан.

Посљедњи избори у Мостру одржани су 5. октобра 2008. године, а након пресуде Уставног суда БиХ непрекидно градом влада ХДЗ-ов градоначелник Љубо Бешлић.

Бројни преговори задњих десетак година нису уродили плодом, али Европски суд за људска права у Стразбуру у октобру 2019. године по тужби Мостарке Ирме Баралије против државе Босне и Херцеговине пресудио је да су грађанима највећег града у Херцеговини повријеђена људска права те оставио могућности да Уставни суд донесе привремено рјешење