Морси помјера датум избора, Барадеј позива на бојкот

Парламентарни избори у Египту помјерени су на 22. април са првобитног заказаног датума – 27. априла, саопштио је данас портпарол предсједника Мухамеда Морсија. Припадници коптске мањине су имали примједбу на датум избора 27. априла па надаље, јер би фазно гласање било обављано и током вјерског празника Васкрса, пренио је Ројтерс. "Предсједник је прихватио примједбе Копта […]

субота, 23 фебруара, 2013 / 18:30

Парламентарни избори у Египту помјерени су на 22. април са првобитног заказаног датума – 27. априла, саопштио је данас портпарол предсједника Мухамеда Морсија.

Припадници коптске мањине су имали примједбу на датум избора 27. априла па надаље, јер би фазно гласање било обављано и током вјерског празника Васкрса, пренио је Ројтерс.

"Предсједник је прихватио примједбе Копта и издаће саопштење о промјени датума одржавања избора", рекао је посланицима предсједник Савјета шуре (горњег дома парламента), Ахмед Фахми, који при том није прецизирао када ће Морси издати саопштење о томе.

Предсједник Мухамед Морси расписао је у четвртак парламентарне изборе, казавши да ће они бити одржани од 27. априла до јуна, у четири етапе. Како је наведено у предсједничком декрету, Народна скупштина ће одржати конститутивну сједницу 6. јула, пренио је Ројтерс.

Морси и Муслиманска браћа, чију подршку ужива, надају се да ће изборима бити окончан буран период политичке транзиције у Египту, обиљежен и таласима насиља које је препрека предсједниковим настојањима да оживи економију у кризи.

Избори ће, међутим, бити одржани у земљи у којој су, према оцјени британске агенције, више него икада примјетне подјеле између исламистичких партија, које су освојиле највише гласова на општим изборима после свргавања дугогодишњег лидера Хоснија Мубарака 2011 и секуларне опозиције која и даље групише своје редове.

Ел Барадеј позива на бојкот

Вођа највеће египатске опозиционе коалиције Фронт националног спаса Мохамед Ел Барадеј позвао је бираче да бојкотују предстојеће парламентарне изборе у тој држави.

"Позивао сам на бојкот избора 2010. године да бих скренуо пажњу на лажну демократију. Данас понављам тај позив, нећу да учествујем у чину обмане", написао је Ел Барадеј на свом Твитер налогу.

Фронт националног спаса раније је саопштио да неће изаћи на изборе, који би требало да се одрже од априла до јуна, прије испуњења својих услова, који укључују промјену устава и формирање владе националног спаса.

Замјеник предсједника владајуће Партије слободе и правде Есам ал Ериан одговорио је Ел Барадеју на свом Фејсбук профилу, рекавши да "бјежање од испита на изборима значи да неко хоће извршну власт без демократског мандата".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *