Ћирилица је србица

Стигло нам је писмо читаоца, који предлаже да ћирилици промијенимо име. Ево његовог образложења: Поштовани, Гледам рекламу на вашем порталу гдје спомињете ријеч "ћирилица", па сматрам да треба да вам скренем пажњу на слиједеће. Уочио сам кобност по Србе називања нашегписма "чирилицом" по неком попу који нити је био у нашим просторима нити нам је донио икакво писмо […]

субота, 23 фебруара, 2013 / 19:04

Стигло нам је писмо читаоца, који предлаже да ћирилици промијенимо име.

Ево његовог образложења:

Поштовани,

Гледам рекламу на вашем порталу гдје спомињете ријеч "ћирилица", па сматрам да треба да вам скренем пажњу на слиједеће.

Уочио сам кобност по Србе називања нашегписма "чирилицом" по неком попу који нити је био у нашим просторима нити нам је донио икакво писмо јер смо га имали и прије тога. Стога сам упутио писмо власнику сајта ћирилицапрва.org са образложењем да се назив ћирилица промијени у "србица" (види линк http://www.cirilicaprva.org/?p=505#more-505).

И вама предлажем да промијените слоган на свом сајту у "добродошли на једини портал западно од дрине писан србицом".

Жао ми је што немам позицију нити средстава да оснујем "Удружење србица" јер живим у Сарајеву које није погодно тло за овакве ствари, али вас не спречава нико да то урадите ради опстанка Срба на овим просторима. Хрватска креће у кампању доказивања да је ћирилица њихово старо писмо и тако ће нам елегантно ипостепено преузети и писмо поред тога што су већ преузели србски језик као свој, као што су преузели и културу и обичаје. И то све САНУ пасивно посматра што значи да одобрава.

Ако би Срби своје писмо почели називати "србицом", Хрвати је не би могли преузети наше писмо као своју културну баштину, јер само би име нашег писма говорило да је то писмо србско.

Отићи ћу чак корак даље па тврдити да свако ко користи назив "ћирилица" за "србицу" ради против опстанка Срба директно и у корист хрватизације. А то ради цијели славенски свијет са Русима на челу јер још нису сконтали ватикански план хрваћења Срба и разбијања свеславенске масе на што мање дијелове ради лакшег овладавања.

Дакле предлажем да промијените слоган на свом сајту како сам већ споменуо.

Поздрав из Сарајева са констатацијом да се радити на србском опстанку може и пишићи латиницом, што сам ја у овој поруци радио 🙂

П.С. Скрећем вам пажњу да имате на латинском ријечи писане србицом на дну сајта и мислим да је ово неки пропуст прије него ли нека саботажа, па би могли и то да преправите.

Oригинал:

Poštovani,

Gledam reklamu na vašem portalu gdje spominjete riječ "ćirilica", pa
smatram da treba da vam skrenem pažnju na slijedeće.

Uočio sam kobnost po Srbe nazivanja našegpisma "čirilicom" po nekom
popu koji niti je bio u našim prostorima niti nam je donio ikakvo
pismo jer smo ga imali i prije toga. Stoga sam uputio pismo vlasniku
sajta ćirilicaprva.org sa obrazloženjem da se naziv ćirilica
promijeni u "srbica" (vidi link
http://www.cirilicaprva.org/?p=505#more-505). I vama predlažem da
promijenite slogan na svom sajtu u "dobrodošli na jedini portal
zapadno od drine pisan srbicom".

Žao mi je što nemam poziciju niti sredstava da osnujem "Udruženje
srbica" jer živim u Sarajevu koje nije pogodno tlo za ovakve stvari,
ali vas ne sprečava niko da to uradite radi opstanka Srba na ovim
prostorima. Hrvatska kreće u kampanju dokazivanja da je ćirilica
njihovo staro pismo i tako će nam elegantno ipostepeno preuzeti i
pismo pored toga što su već preuzeli srbski jezik kao svoj, kao što
su preuzeli i kulturu i običaje. I to sve SANU pasivno posmatra što
znači da odobrava.

Ako bi Srbi svoje pismo počeli nazivati "srbicom", Hrvati je ne bi
mogli preuzeti naše pismo kao svoju kulturnu baštinu, jer samo bi
ime našeg pisma govorilo da je to pismo srbsko.

Otići ću čak korak dalje pa tvrditi da svako ko koristi naziv
"ćirilica" za "srbicu" radi protiv opstanka Srba direktno i u korist
hrvatizacije. A to radi cijeli slavenski svijet sa Rusima na čelu
jer još nisu skontali vatikanski plan hrvaćenja srba i razbijanja
sveslavenske mase na što manje dijelove radilakšeg ovladavanja.

Dakle predlažem da promijenite slogan na svom sajtu kako sam već
spomenuo.

Pozdrav iz Sarajeva sa konstatacijom da se raditi na srbskom
opstanku može i pišići latinicom, što sam ja u ovoj poruci radio 🙂

P.S. Skrećem vam pažnju da imate na latinskom riječi pisane srbicom
na dnu sajta i mislim da je ovo neki propust prijenego li neka
sabotaža, pa bi mogli i to da prepravite.14 КОМЕНТАРА

 1. Овај човјек уноси забуне.Неоспорно еј да је патриотски оријентисан, али од дрвета не види шуму. Шта има ту да ми нешто мијењамо име ћирилици??? Она се тако зове последњих 1000 година и шта је ту спорно?
  Нормалоно, да је писмо и језик живи организам народни и да кроз вијекове долази до нових ријечи, туђица, граматике… Али је по мени ово сулуда идеја. Многи значајни документи су написани на ћирилици и сада када би се то мијењало у некакву србицу је дискутабилно. Овим би се „потуђманизовали“, а нисмо ми ни слични рватима да лутају по српској историји, како би се домогли онога што наши историчари не истичу. Мислим да је идеја безвезна,а да је ипак имала патриотски дух. Међутим, Срби немају проблем са идентитетом, а сви знамо да је српско писмо доживјело неколико преображаја током историје.Од тзв. старословенског, црквенословенског до данашње ћирилице. Треба бити опрезан, а оно ради комшија, јер одрекнемо ли се ћирилице као имена нашег писма, одричемо се комплетне српске истоије, посебно језика и писма и дајемо душманима повод за ново лешинарење по српској историјској грађи. Да прости овај дингоспо идеја је глупа, сулуда и може имати огромне посљедице које су несагледиве. Само нам то још фали и можемо сви у рупу скочити! По мени НИ ГОВОРА!

 2. Воскресенье, 10, февраля 2013 г. П™

  Одлична тема. Писменост Срба не почиње Ћирилом и Методијем и не завршава се Вуком Караџићем.

  Ћирилица је постала претесна за народни дух који је у различитим епохама стискан границама Срба у расејању.

 3. СРбин 74, 23.02.2013. 19:59:29

  “Овај човјек уноси забуне.Неоспорно еј да је патриотски оријентисан“
  “Али је по мени ово сулуда идеја.“
  “Да прости овај дингоспо идеја је глупа, сулуда и може имати огромне посљедице које су несагледиве.“

  Ово је типичан примјер како неко добије епитет српског патриоте. Уноси забуну, пиши глупости, сулудости, и нећеш имати проблема. СРбин74 и њему слични ће те прогласити патриотом.

  Напиши тачну чињеницу, успротиви се глупостима и лудилу, упозори на посљедице, аутоматски си издајник, провокатор и циник.

  Због тога сам поносан на свој епитет издајника и страног плаћеника.

 4. NEŠTO NAM SA PISMENOŠĆU I GOVOROM ŠKRIPI.SLUŠAJTE LJUDE KAKO POSELJAČENO GOVORE, A KAKO PIŠU?TREBA IH VRATITI PONOVO U ŠKOLU DA NAUČE, A NE DA KUPUJU I DOKTORSKE DIPLOME.B-)

 5. „Спасавајмо ћирилицу, „свето писмо Ћирилово“, од наших латиномана, који у пустом незнању не схватају да служе оној пропаганди, која је огњем и мачем наметнула неким Словенима латиницу, само да би их одвојила што јаче од православних Словена, који сви пишу ћирилицом.“

  Свети владика Николај – Духовне поуке

  ———————————-
  И баш теби(писцу текста)допало да то промениш!?:P

 6. slavija, 12.03.2013. 10:09:55

  „Спасавајмо ћирилицу, „свето писмо Ћирилово“, од наших латиномана“

  Славија, немој тако, вријеђаш фронталовце који пишу латиницом.

 7. Симо није то моја мисао.
  Ваљда је неко паметнији и давно то увидио и сагледао.

  Не осуђујем ја нешто посебно ни ове што пишу латиницом, али их могу критиковати да су рецимо тврдоглави и лијени да се мијењају.
  Ваљда сматрају да ће изгубити нешто од свог карактера, јер забога они су стамени и чврсти у својим ставовима да би их тако олако одједном мијењали, па прешли на ћирилицу.
  А кад им загребеш мало дубље,увидиш да неко дуже носи чарапе него они ставове.
  Ово говорим из искуства, свог окружења,оних које познајем, а не са Фронтала.
  Ми се требамо прво борити и изборити да се ћирилица масовно пише и употребљава од најмањег дјетета па до пензионера, а тек онда, можда, у догледно вријеме да је крстимо овако или онако.
  Ако би то заживело, самим тим би и престала потреба за оваквим нечим!
  Као што православље није чисто српски изум, тако ни писмо ћирилица није само српски изум. Ако Хрвати почну писати масовно и законски ћирлицом,( у шта сумањам) треба им пружити подршку, јер то је само доказ да се враћају својим корјенима.
  Кажу крв је стара 1000 година, када тад проради.B-)

 8. Уз извињење поштованом сарајлији, за кога не мислим да је српски патриота а можда је заиста сарајлија, сматрам ово још једним од пробних балона који се масовно пуштају као за Дан младости. Или боље речено, као забачен блинкер, па ако који клен налети…
  Како блиједи сјећање на Броза и брозовски експеримент над Србима „ин виво“, а преиспитивање титоизма и припадајућа фактографија све више расте, тако и методе медијског кувања жабе постају све суптилније. Да се власи не досете!
  Из сваке новотарије кроз историју, а коју су Срби себи дозволили, излазили смо све мањи и слабији, све тањи и малобројнији.
  Ми имамо неколике беочуге који нас чувају нестајања. Прије свих Растко Немањић, па све до светог владике Николаја Велимировића. Није нимало случајно кад надбискуп Хочевар у по Београда за задњих пар година неколико пута изјави да : “ Србији нема пута у Европу са Светим Савом…“ или да “ нема евроинтеграције Срба док се не одрекну Светосавља…“ итд.
  Замислимо да Руси почну да писмо зову „русица“, па Бугари бугарштица, украјинштица,белорусица итд..
  Нас су одавно снимили; Словенце притисну на социјалу, Хрвате на социјалу и балканску регионализацију, Црнце и Горце на социјалу и могућност улагања у радна мјеста, само Србе можеш притискати на социјалу до миле воље, али убаци странчарење, па да видиш!
  Уосталом, само борба истином може нас сачувати колико нас је да нас је. Ионако је све ово по Балкану србскога рода, периодично отпадало од србског корпуса у оваквим кампањама империјалних освајања. Камо среће да Хрватска почне да се пише са „иксом“ у почетном слову званичног назива. Требало би им запјевати „данке Русланд“ и одвалити аплауз са овацијама!
  Ово је још један допринос у истом смјеру атомизације Србства као и актуелна „србијанизација“ о којој је одличан чланак (иако се не слажем у цјелости) написао бивши новинар београдског Пресса Зоран Ћирјаковић: „О чему говоре кад кажу Србијанац“http://www.napredniklub.org/o-cemu-govore-kada-kazu-srbijanac/

 9. СВИ СМО НЕКАДА СРБИ БИЛИ ДОК НАС НИСУ ПОСРПИЛИ, ЋОПАВИ ВУК И ЊЕГОВИ АНТИСРБСКИ СПОНЗОРИ ИЗ БЕЧА …ЗАТО МИ ТРЕБА ДА ПИШЕМО СРБСКИМ ПИСМО А НЕ СРПСКИМ …МИ СМО СРБИ НЕ СРПИ,ПРВО ТУ НЕДОУМИЦУ ДА ОДКЛОНИМО ПА МОЖЕМО ДАЉЕ НАСТАВИТИ…НАРАВНО ДА ЈЕ ЋИРИЛИЦА СРБИЦА ТО СЕ ПОДРАЗУМЈЕВА НА НАМА ЈЕ КОЛИКО ЋЕ МО ЗАШТИТИТИ СВОЈЕ ЈЕДИНО ПИСМО…ЛАТИНИЧЕНЊЕ СРБА ЈЕ НАНИЈЕЛО ОГРОМНУ ШТЕТУ НАШЕМ НАРОДУ ПРАВИ МЕНТАЛНИ ГЕНОЦИД АЛИ ДАЋЕ БОГ ВРАТИЋЕМО СЕ ИЗВОРНОМ ПИСМУ И ДУХОВНИМ КОРЈЕНИМА КОЈЕ САМО СРБИ ИМАЈУ НА ЧИТАВОМ ПРОСТОРУ БАЛКАНА ПА И ШИРЕ..СА ВЈЕРОМ У БОГА …:D

 10. Док ми после хиљаду година расправљамо о томе како требаа да зовемо своеј, српско писмо, оно је нестало мееђу Србима већ 90 одсто. А кад нестане и ових десетак беедних процената међу Србима, зар ће онда било к9оме бити важно како ће се она звати.

 11. Шта ли је то подстакло уредништво да објави такво писмо. Да ли ово можда значи да је уздрмано досадашње стамено опредељење овог портала за ћирилицу ? Има овде и незнања читалаца и мрзитеља ћирилице , а нарочито оних који релативизују све оно што је српско. Па и ћирилицу која је српски симбол 1000 година .Али ми је просто невероватно да је и уредништво дало шансу смутњама.
  Више пута сам овде напомињао да сам написао две књиге о ћирилици, али на овом сајту могао сам се огласити само коментаром. А може бити објављено онакво писмо из Сарајева. Могући разлог за то је што ја указујем на колосалну издају ћирилице од стране кобајаги националних институција САНУ и Матице српске, која се огледа првенствено у српском правопису – именовањем и хрватске латинице српским писмом. А на овом порталу о томе никада нема ни речи, осим у коментарима.

 12. Указујем на скромност Немање Видиаћ. Он умањује своеј значајно дело у области спасаваањ срспке ћирилице. Објавио је трри своје књиге, а не две. Прва је „СРПСКА ЋИРИЛИЦА замењена окуапционом алтиницом по идеји Павелића и Броза“ (Ћирилиацм, Нови Сад, 2015) где је он први коаутро, затим књигу „ИЗДАЈА СРПСКЕ ЋИРИЛИЦЕ спроведеним увођењем увођењем хрватске латинице у српски правопис“ (Центар академске речи, Шабац 2018) и једну обимом мању коауторску књигу, али изузетно важну за будућност српсек азбуке, с насловом „ПОДРШКА ЈЕДНОАЗБУЧЈУ У СРПСКОМ ПРАВОПИСУ у складу с уставнјом обавезом и праксом у другим језицима Предлог Одбору за стандардизацију српског језика“ (Ћирилица, Нови Сад, 2018). Уз то, материјално је омогућио објављивање већег брохја књига других аутора који су писали о проблемима српског писма или о другим актуелним српским националним темама. Треба имати у виду и његових неколико стотиан наслова у дневним и периодичним листовима и часописима, као и мноштво организованих јавних акција ради (о)чувања српсклог писма.
  Немања Видић остаје заувек светло име у ерату за српско шписмо које је увек тешко страдало када су страдали Срби, због чега је сропска ћирилица једино у свету писмо које је сваки српски окупатор настојао да уништи заједно са Србима.
  Данас су многи Срби, после страховите пропаганде против ћирилицее за све време трајања Југославије и њеног планског замењивања хрватском латиницом (гајицом) доведена у „својој“ држави до затирућа, изгубили осећај да своје страдално писмо и већински су се полатиничили. И такви Срби се данас „вадее“ како то нису „ништа мање Срби од оних који и данас знају које је српско писмо“. Такви Срби незналице нису обавештени чак ни толико да је латиничење Срба увек било ваажно јер је то служило за њихово одсрбљивање и, коначно, њихово асимиловање, спроведено код Срба католуика. Дакле, такви Срби који данас говоре да „имамо два писма“ нее схватају да еј то био циљ затирача Срба и њиховог писма како би српска азбука изгубила значење анционалног симбола неодвојивог од српског идентитета и српскго трајања.
  Немања Видић је свее то схватио, док ни данас не схватају чак ни већина српских лингвиста који никако не успеевају да прреболе „српскохрватски језик“, лажну „равноправност писама“ и само за Србе смишљено „богатство двоазбучја“, што јее и измишљено да би Срби примили обману да „имају два писма“, а онда је лакшпе фаворизована ово увек окупаторско писмо у језику Срба. Чак и неки познати српски лингвисти и филолози били су се укључили у наставак обмањивања Срба о њиховим „двама писмима“, како би се наставило докусуривање ћирилице међу Србима. Такви су сачинили погубан Правопис српскога језика Матице срспек у коме је туђе писмо (латиниац, гахјиац) сада легализована и у српском језику, као да је и даље на снази „српскохрватски језик“. Један од таквих обмањивача је прроф. др Петар Милосављевић кохји се бавио и фалсификатима да би се задржало двоазбучје, а чак је и писао о томе у „Новој Зори“, како не би био никакав проблем за српски народ да напусти ћирилицу и пређе на латиницу, како су то учинили Румуни, опа, каже Милосављевић; „нису данас ништа мање Румуни и када су напустили ћирилицу. Његов најбвољи ученик у томе је неки Душко Певуља који се и ових дана јавља да убеђује Србе да су „оба писма наша“. Они су чак дотел стигли да су обневидели па нее примећују да је надмоћно хрватска латиниац међу Србима угушила ћирилицу и да је то био план и циљ комуниста, који није ни данас амње на снази него пре педесетак годиан.
  Немања Видић је тај проблем боље схватио од српских академи8ка у лингвистици који су, ппрактично, издали српско писмо и издају га непрекидно и данас. За такво деловање Немањина реч „издаја“ је и прецитзна и потпуно тачна.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *