Моралић спрема кривичне пријаве због „Шећеране“

Хрватски бизнисмен Енвер Моралић, који тврди да је прије неколико година инвестирао вишемилионска средства у бијељинску „Шећерану“, најавио је да ће поднијети кривичне пријаве за превару против свих одговорних који су оспорили та његова улагања, потврђено је „Независним“.

субота, септембар 24, 2016 / 19:25

Хрватски бизнисмен Енвер Моралић, који тврди да је прије неколико година инвестирао вишемилионска средства у бијељинску „Шећерану“, најавио је да ће поднијети кривичне пријаве за превару против свих одговорних који су оспорили та његова улагања, потврђено је „Независним“.

Наиме, стечајни управник "Шећеране" Лазо Ђурђевић је у четвртак, на посебном испитном рочишту у Окружном привредном суду у Бијељини за испитивање пријављених потраживања у поступку стечаја над "Шећераном", оспорио потраживање од 15,5 милиона КМ, које су пријавили бањалучки "Агроoкол Експорт Импорт" и "Тамол Асетс Корп".

У овом случају ријеч је о потраживањима Моралића, која су у међувремену са Пољопривредне задруге "Јанковци" у Хрватској, која је била у његовом власништву, пренесена на њега путем уговора о преносу средстава. Дамир Пејаковић, директор контролинга повезаних друштава у власништву Енвера Моралића, увјерен је да ће Моралићева потраживања бити 100 одсто призната, јер су, како је рекао, то једина потраживања која су у потпуности чиста.

"Ту је дошао чисто новац и сав тај новац је дошао од господина Моралића, кроз његове компаније, и то нико никада и нигдје на свијету неће оспорити. Намјера свега је потпуно друга, а то је на који начин се ријешити нас као највећег повјериоца, који чини преко 50 одсто, да би они могли радити шта хоће. То успјети неће, јер постоје друге инстанце, кривичне пријаве, тужбе и то је један дужи пут и то су наши наредни кораци", рекао је Пејаковић за "Независне".

Додао је да ће кривичне пријаве ићи против људи који су имали намјеру да не признају то потраживање с циљем да смакну највећег повјериоца и да га не признају, те да тих 15,5 милиона марака укупних потраживања пониште да би могли даље управљати. "То је јасно као дан и то зна и судија и стечајни управник и сви људи који сједе унутра. То је једина намјера. Није проблем папир, папири су чисти као дан, имамо и правоснажно судско рјешење да је то потраживање признато, дакле извршну исправу.

И сад он тражи неке техничке могућности, како би нашао било шта да би то оспорио, само с намјером и тенденцијом како се ријешити оних који су највећи повјериоци", истакао је Пејаковић. Додао је да је Моралић, иако има највише потраживања, стављен по страни, па сада Скупштина повјерилаца доноси одлуке без оног ко има највише потраживања. Пејаковић је нагласио да уколико се ова ситуација ријеши у њихову корист, Моралић има намјеру и интерес да покрене производњу у "Шећерани", подсјећајући да су највећи произвођачи шећерне репе у Хрватској.

Навео је да су они прије неколико година и покренули "Шећерану", запослили 500 људи и коопераната.

"Дакле, овим оспоравањем наших потраживања послали су нас у процес који ћемо сигурно добити на сваком суду, био он у РС или у Стразбуру, јер је све чисто, има сваки папир, документ, зарез. Ићи ћемо на кривичне пијаве за превару због намјере да се не призна потраживање да би се могло продати неким трећим лицима или распродати па себе наплатити", казао је Пејаковић.

Он је додао да су до сада све покушали, много пута разговарали с Владом РС и другима, али да више неће ни са ким разговарати него ће ићи на кривичне пријаве и тужбе. Ђурђевић је у петак рекао да би можда Моралићева фирма прије требало да добије кривичну пријаву због начина преноса тих потраживања.

"Пресуда није оспорена, већ је оспорена активна легитимација том који је пријавио потраживање. Ту је у истом лицу и преносилац и прималац потраживања. Нека докажу да је уговор о преносу потраживања квалитетан. Потраживања нису спорна што се тиче те пресуде, а тамо су у првој спорна и потраживања", рекао је Ђурђевић. Он је појаснио да оспорава уговоре о преносу потраживања, као доказ да је, наводно,

"Тамол Асетс Корп" активно легитиман, односно оспорава активну легитимацију повјериоцу за подношење пријаве потраживања. Бијељинска "Шећерана" престала је с радом 2011. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *