Модрича: Преполовљен прошлогодишњи број пријављених за подстицаје

Овогодишњи број пољопривредника у општини Модрича који су поднијели захтјев за подстицај прољећне сјетве дупло је мањи у односу на прошлогодишњи, када је подстицај остварило 650 пољопривредника, изјавио је Срни шеф Одсјека за пољопривреду у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности Модрича Јово Мишић. "За подстицаје током прољећне сјетве пољопривредници са подручја Модриче пријавили су […]

субота, 17 марта, 2012 / 16:13

Овогодишњи број пољопривредника у општини Модрича који су поднијели захтјев за подстицај прољећне сјетве дупло је мањи у односу на прошлогодишњи, када је подстицај остварило 650 пољопривредника, изјавио је Срни шеф Одсјека за пољопривреду у Одјељењу за привреду и друштвене дјелатности Модрича Јово Мишић.

"За подстицаје током прољећне сјетве пољопривредници са подручја Модриче пријавили су 2.080 хектара од којих ће 2.005 хектара бити засијано јарим културама, док је 75 хектара предвиђено за садњу или одржавање воћњака и винограда", рекао је Мишић и додао да ће кукурузом бити засијане највеће површине – 1.641 хектар.

Он је навео да ће ратари, који су поднијели захтјев за регрес, засијати јарим житима, пшеницом, зоби, јечмом, тритикалама 166 хектара, а сојом и сунцокретом требало би да засију 111 хектара.

Мишић није навео колике су укупне планиране површине за овогодишњу прољећну сјетву. Прошле године сјетва је обављена на површини од око 11.390 хектара.

Министарство пољопривреде, водопривреда и шумарства Републике Српске прошле године је обезбиједило 507 тона минералног ђубрива за 650 пољопривредника.

Општина Модрича, према катастарским подацима, располаже са 16.263 хектара ораничних површина.