Приштина: Владика Теодосије служио парастос поводом мартовског погрома

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је данас у Приштини да је жеља свих да се мартовски погром никада не понови, те да се нада да ће одговорни бити изведени пред суд правде. Владика Теодосије служио је данас парастос у цркви Светог Николе у Приштини, поводом осме годишњице мартовског погрома. Он је подсјетио да је у мартовском […]

субота, 17 марта, 2012 / 15:04

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је данас у Приштини да је жеља свих да се мартовски погром никада не понови, те да се нада да ће одговорни бити изведени пред суд правде.

Владика Теодосије служио је данас парастос у цркви Светог Николе у Приштини, поводом осме годишњице мартовског погрома.

Он је подсјетио да је у мартовском насиљу страдало 19 Срба, спаљено 39 цркава и манастира, оскрнављено више десетина гробаља, спаљено и уништено близу хиљаду српских кућа и протјерано око 4.000 Срба.

Парастосу је присуствовало неколико десетина Срба, уз обезбјеђење косовске полиције.

Поводом обиљежавања осмогодишњице мартовског погрома, у храму Светог Димитрија у Косовској Митровици јутрос је служена литургија, а потом и парастос за страдале на Косову и Метохији.

Замјеник предсједника општине Косовска Митровица Момир Касаловић рекао је окупљенима код споменика "Истина" да је мартовски погром био врхунац свега онога што је учињено косовским Србима и затражио од међуанродних мисија да се наручиоци открију и заједно са починиоцима смишљеног погрома над Србима изведу пред суд и заслужено казне.