ММФ: Владе источне Европе морају да скрешу дефиците

ЛОНДОН – Владе земаља у централној и источној Европи морају одмах предузети мјере за смањење својих буџетских дефицита или ће се, у противном, суочити са фискалним кризама, сличним оној која је потресла Грчку. Такве фискалне кризе би причиниле велику штету њиховим већ ионако слабим банкарским системима, упозорио је Међународни монетарни фонд. ММФ је у свом […]

четвртак, 21 октобра, 2010 / 18:31

ЛОНДОН – Владе земаља у централној и источној Европи морају одмах предузети мјере за смањење својих буџетских дефицита или ће се, у противном, суочити са фискалним кризама, сличним оној која је потресла Грчку.

Такве фискалне кризе би причиниле велику штету њиховим већ ионако слабим банкарским системима, упозорио је Међународни монетарни фонд.

ММФ је у свом полугодишњем извјештају о економским изгледима региона централне и источне Европе, чије је изводе данас објавио „Волстрит џорнал”, прогнозирао да ће економија источне Европе ојачати 3,9 одсто у 2010. и 3,8 процената у 2011., након што је прошле године ослабила шест одсто.

Фонд је, међутим, упозорио да ће се многе економије у источној Европи суочити са великим изазовима уколико желе да задрже опоравак, указавши да ће много зависити од развоја догађаја у зони евра која је главно извозно тржиште за тај регион.

„Главну пријетњу економском расту у источној Европи представља оживљавање суверених стресова у развијеној Европи који би могли угрозити раст у зони евра и довести до неповољног преливања у тај регион”, указано је у извјештају.

Чак и без јачања фискалних криза у еврозони, инвеститори би се могли забринути за способност појединих источноевропских влада да отплате своје дугове и постати екстремно неради да одобравају зајмове, као што су били у случају Грчке. Да би се заштитиле од те могућности, ММФ је позвао многе источноевропске земље да предузму хитне мјере за кресање својих буџетских дефицита.

„Да би се спријечила појава забринутости на тржишту, земље са високом фискалном рањивошћу морају брже спроводити фискалну консолидацију”, предочио је ММФ.

У централној и источној Европи у цјелини ММФ прогнозира пад буџетских дефицита на 5,2 одсто БДП у овој и 4,2 одсто БДП у 2011, са шест процената БДП у 2009.

Фонд очекује да буџетски дефицит Пољске порасте на 7,4 одсто бруто домаћег производа у 2010, што је више од раста од 7,1 одсто прошле године, прије него што опадне на 6,7 процената БДП у 2011.

Фонд је упозорио да би нагли раст приноса на владине обвезнице и смањење тржишне вриједности владиних обвезница могли имати негативан утицај на локалне банкарске системе.Оставите одговор