ММФ предлаже да вјештачка интелигенција искористи онлајн историју за одређивање кредитног рејтинга

Традиционални подаци који се користе за бодовање кредита могли би бити замијењени процесима заснованим на вјештачкој интелигенцији на основу историје претраживања и куповине на мрежи како би се боље достигло милијарду и више "небанкарских особа” на глобалном нивоу, предложила је група истраживача из ММФ.

понедељак, 28 децембра, 2020 / 19:24

Кориштење нефинансијских података као што су "врста претраживача и хардвера који се користе за приступ Интернету, историја претраживања и куповине на мрежи", који се затим уносе у технологију засновану на АИ и машинском учењу, могло би "унаприједити финансијску инклузију, на примјер, омогућавање више кредита неформалним радницима и домаћинствима и фирмама у руралним областима", пишу Арноуд Бут, Петер Хофман, Лук Лавен и Лев Ратновски у посту на блогу Међународног монетарног фонда.

Аутори тврде да су ови "алтернативни извори података често супериорнији од традиционалних метода кредитне процјене", који имају тенденцију да појачају кредитну експанзију током процвата и смање је током пада. Штавише, кажу, традиционални кредитни подаци нису доступни за "одређене врсте људи, попут нових предузетника, иноватора и многих неформалних радника", чак ни за имућне имигранте у САД.

Њихова кредитна оцјена заснована на вјештачкој интелигенцији, заснована на веб претрагама, само је један од приједлога у овом раду, који тврди да пандемија Ковид-19 "турбо пуни" технолошку трансформацију финансијске индустрије и указује на то како ММФ може "избјећи" проблеме који би могли настати.

Бут је професор финансија на Универзитету у Амстердаму у Холандији. Хофман и Лаевен су економисти у Европској централној банци, гдје је Ратновски распоређен на посао економисте ММФ. Другим ријечима, ово су врло озбиљни људи из финансија и њихов приједлог се не сматра шалом. Чини се да им једноставно није познат мем "када умрем, избриши моју историју с интернета”.

Како је истакао Гизмодо у петак, амерички приједлог је наишао на узбуну и подсмијех. Писац оп-ед у Њујорк Тајмсу Чарли Варзел назвао га је "фантастичним примјером људи који имају идеју која је можда добронамјерна, али невјероватно глупа" и упоредио је са успореним снимком судара аутомобила.

Други одговори упоређивали су приједлог ММФ са презентацијом епизоде дистопијске серије "Црно огледало" и шалили се да би можда људи требало да почну да врше претраге попут "Зашто сам тако сјајан са новцем?" и "Волим ММФ.” Тада је било оних који су се бринули да ли ће допуштање вјештачка интелигенција да доноси одлуке о зајму бити – шта друго него – расистичко.

Приједлог ММФ је такође описан као још један покушај ширења контроле од стране глобалистичких институција, у складу са приједлозима Свјетског економског форума "Велико ресетовање", користећи пандемију као изговор.

извор: логично.ком