Мјере Привредне коморе: Прво Закон о раду

Пословна заједница у Републици Српској инсистира да се у 2014. години прихвате и реализују кључне мјере којима ће се растеретити привреда од низа фискалних и парафискалних оптерећења, те да се у Економску политику Српске за наредну годину уграде мјере којима би се унаприједили услови пословања и подигла конкурентност домаће привреде. Приоритетне мјере су доношење новог […]

среда, 30 октобра, 2013 / 14:09

Пословна заједница у Републици Српској инсистира да се у 2014. години прихвате и реализују кључне мјере којима ће се растеретити привреда од низа фискалних и парафискалних оптерећења, те да се у Економску политику Српске за наредну годину уграде мјере којима би се унаприједили услови пословања и подигла конкурентност домаће привреде.

Приоритетне мјере су доношење новог Закона о раду, измјене Закона о порезу на доходак и измјене Закона о дјечијој заштити, саопштено је из Привредне коморе Републике Српске.

Међу приоритетним мјерема су унапређење рада контролних органа, рјешавање проблема неликвидности фондова и привреде, обезбјеђење благовремене расподјеле подстицајних средстава у привредни, реформа јавне управе, реструктуирање јавних предузећа и уређење области тржишта капитала.

Пословна заједница сматра да је неопходно извршити централизацију капиталних инвестиција Републике Српске и израдити јединствену базу свих планираних улагања која се финансирају из јавног сектора, уз максимално ангажовање домаћих ресурса и обезбјеђења вишег степена контроле уложених средстава из буџета Српске.

У саопштењу се додаје да је Привредна комора доставила Министарству финансија Српске приједлоге пословне заједнице за мјере Економске политике за 2014. годину, а које је, како истичу, неопходно усвојити због макроекономских показатеља привреде Српске и БиХ.

“Ти подаци указују да је стање у привреди и даље јако сложено и забрињавајуће, без обзира што су у овој години забиљежена позитивна кретања у производњи, извозу и укупној привредној активности. Из тог разлога неопходно је у наредном периоду усвојити мјере за побољшање услова пословања, да би се ови позитивни трендови наставили и остварио значајни раст у наредној години”, наводи се у саопштењу.

Поред тога, Привредна комора је доставила Влади Републике Српске и низ мјера по свим секторима привреде, као и мјере које се односе на измјене прописа на нивоу Српске и БиХ.