Мито Травар vs Проко Драгосављевић

Фронтал.РС је својевремено указивао на нелогичности приликом ненамјенског трошења народних пара. Сада је и ревизор утврдио да је наше „посматрање споља“ било на правом трагу. Како дужносници Владе РС нерадо одговарају на наше упите (захтјев за интервју са премијером је постао зидање Скадра на Бојани), ево још један допринос у расвјетљавању крчмљења буџета по сопственом […]

уторак, август 10, 2010 / 08:03

Фронтал.РС је својевремено указивао на нелогичности приликом ненамјенског трошења народних пара. Сада је и ревизор утврдио да је наше „посматрање споља“ било на правом трагу.

Како дужносници Владе РС нерадо одговарају на наше упите (захтјев за интервју са премијером је постао зидање Скадра на Бојани), ево још један допринос у расвјетљавању крчмљења буџета по сопственом нахођењу, али као стенограм прилога колеге Мите Траваран са БН ТВ.

09.08.2010. БН Монитор у 19:30
Наслов “Љепота нашег бића”
Уредник емисије Марко Радоја Трајање 4’13"
Тема/Жанр   Аутор Мито Травар

Марко Радоја: Министар породице, омладине и спорта Републике Српске, Проко Драгосављевић, данас је коначно стао пред камере и новинаре и покушао да објасни како је и на шта у 2009. години трошен новац тог Министарства.

Подсјећамо главна служба за ревизију јавног сектора је утврдила низ неправилности у финансијском пословању Министарства у прошлој години а констатовано је то да је новац по многим ставкама трошен ненамјенски. Министар Драгослављевић каже да извјештај није негативан и да је рад Министарства побољшан откад је он на њеном челу.

Мито Травар: Фудбалски клуб Црвена земља Нова Вес је до 2007.године био нижеразредни спортски колектив који је као и већина у РС-у муку мучио како да опстане. А онда је Србачка момчад захваљујући свесхрдној финансијској помоћи Министарства породице, омладине и спорта, из 4. Лиге замало упала у прволигашко друштво. Ревизори су наиме уочили континуирано финансирање Црвене земље од стране Министарства па је тако клуб у 2007. Години добио 44 000 КМ. У 2008.  57 000 КМ у , 2009. 58 000 КМ. За 2010. Се не зна јер још није био урађен ревизорски извјештај. Можда тако учестало давање новца једном клубу и не би било чудно да је Министарство равномјерно давало новац и другим нижеразредним којима пријети гашење и и да министар Драгослављевић није из Српца.

Министар Драгосављевић: То није превелики буџет за једну екипу која има значајан напредак. То су само дневнополитичке игре, мислим да је укупно за протекле 4 године издвојено негдје око 150 000 КМ.

Мито Травар: Министар превише лежерно коментарише налаз ревизије, каже да је добро што извјештај није негативан и да оптужбе и примједбе износе они који су имали прилику да раде у том Министарству, а нису ништа направили. Истиче да кровна омладинска организација у РС-у, Омладински савјет, до његовог доласка на чело Министарства није имала чак ни телефон а онда је од Министарства добила све што јој је потребно укључујући и радне просторије. Министар не види ништа спорно у томе што је Министарство без јавног позива додијелило пола милиона КМ двијема Невладиним организацијама, Центру за комуникацију и Центру за друштвена кретања, иако су у обје организације исти људи.

Од добијеног новца менаџмент тих организација је самим себи исплатио 138 000 КМ на име накнада. За Министра нема ништа спорно каже да ревизорски извјештај  не треба користити у дневно-политичке сврхе.

Министар Драгосављевић: Ти пројекти су дио Омладинске политике које је усвојила Скупштина Републике Српске. Влада је  јасно дефинисала организацију коју ће водити. Послије извршеног истраживања које је било на респектабилном узорку, то су два та пројекта, гдје је одржан округли сто, стручна расправа , уређене брошуре у штампаној и електронској форми, Влада је усвојила тај извјештај.

Мито Травар: Министар даље наводи да је Министарство кад га је он преузео имало само 11 запослених, од којих је било 5 руководилаца. Сада каже Министарство има три одјељења запосленигх од којих свако свој посао обавља савјесно и стручно. Посебно је поносан на законску регулативу коју је Министарство усвојило односно на стратегију развоја породице на Закон о волонтирању на омладинску политику и на друге врло битне акте.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *