Мира Пекић од ПДП критикује рад Савјета министара тзв. БиХ

"Савјет министара БиХ у 2020. години предложио је тек три закона у парламентарну процедуру и пар измјена и допуна постојећих закона", каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ поводом годину дана од формирања актуелног сазива Савјета министара.

среда, 23 децембра, 2020 / 10:27

"Рад и дјеловање Савјета министара БиХ током прве године мандата овог сазива било је потпуно невидљиво, неефикасно и без икакве конкретне иницијативе. Једино што, нажалост, остаје запамћено јесу скандалозни иступи појединих министара", додаје она.

Пекићева каже да, када погледамо план рада Савјета министара за текућу годину, јасно је да није ни близу испуњења:

"Између осталог, планирано је да Савјет министара у 2020. години ради на изради тридесетак закона, на измјенама и допунама постојећих, као и низа подзаконских аката како би БиХ напредовала на европском путу и испунила 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије који су предуслов за кандидатски статус. Од свега, понављам, предложено је тек три нова закона", истиче Пекићева додајући да је јасно да не стоје тврдње предсједавајућег Тегелтије да је урађено све у њиховој надлежности да европски пут крене са мртве тачке.

Пекићева каже да се неодговорно понашање огледа и у чињеници да је Савјет министара израдио приједлог буџета заједничких институција БиХ за 2020. годину већи за 46 милиона КМ у односу на 2018. годину.

"За 30 милиона повећано је финансирање заједничких институција приходима од ПДВ-а , чиме је Република Српска остала ускраћена за најмање 10 милиона КМ. Ово повећање може бити утрошено највише на плате, нова запошљавања у институцијама, функционерске аутомобиле и друге привилегије. Надлежности у областима привредe, здравства, социјалне заштите су ентитетске и повећање буџета заједничких институција у условима пада привредних активности усљед пандемије вируса корона нема оправдања", закључује Пекићева.