Мир на НАТО начин: Црна Гора се задужује да купи 67 оклопњака

Министарство одбране Црне Горе планира да се у 2019. години кредитно задужи 30 милиона еура за куповину 67 оклопних возила, пише у Предлогу закона о буџету за 2019. годину.

субота, 15 децембра, 2018 / 11:42

Буџет Министарства одбране према овом предлогу биће за 8,5 милиона већи него ове године, односно око 56,5 милиона еура када се узме у обзир и покривање рате за три хеликоптера које је министарство купило ове године.

У Владиним документима наводи се да ће у 2019. издвајања за одбрану чинити 2,98 одсто БДП, што је знатно више од два одсто колико је предвиђено НАТО стандардима, а што је условљено набавком оклопних возила и ратама за хеликоптере.

Такође, Министарство одбране рачуна у 2019. и на одређена средства из капиталног буџета.

„Приходи које Министарство одбране оствари од продаје наоружања и војне опреме, продаје и издавања бивше војне имовине (непокретности) и пружања услуга, као и средства по основу рефундације трошкова од стране НАТО-а извршиће се до износа од 5.000.000 еура и служиће за финансирање реализације партнерских циљева и опремање Војске у складу са НАТО стандардима укључујући и униформе, као и побољшање стамбених питања припадника Војске и Министарства одбране“, пише у документима.

Средства за измирење рате у износу од 6,5 милиона еура за набавку три вишенамјенска хеликоптера измириваће се, како је планирано, за потребе Министарства одбране, са позиције отплата дуга код Министарства финансија у складу са чланом 9 Закона о буџету Црне Горе за 2019. годину.

(на насловној фотографији БОВ Полиције РС)Оставите одговор