Миличевић из СДС конкретно: Укинимо ОС БиХ и правимо за те паре аутопутеве

Предсједник Главног одбора Српске демократске странке, Милан Миличевић, сматра да се новац за изградњу мреже аутопутева у Републици Српској и БиХ, умјесто додатног оптерећења економије и грађана путем нових излишних приједлога за повећање акциза на гориво, може обезбиједити из постојећих прихода заједничких органа БиХ – укидањем Оружаних снага, које нису оправдале своју сврху и постојање.

среда, 11 октобра, 2017 / 12:21

Према Миличевићевим ријечима, Оружане снаге БиХ коштају нас годишње 300 милиона КМ или трећину буџета заједничких институција и имају око 10.000 професионалних војника и око 1.000 цивилних службеника, а за које сваке године због одређених година старости, издвајају се огромна средства за отпремнине. С обзиром на перспективу да све земље региона буду чланице Европске Уније, а окружени смо са само 3 земље, сврсисходност постојања Оружаних снага БиХ нема перспективу, поготово у овом обиму.

Умјесто њих корисније би било увести гарду при предсједништву БиХ, која би имала церемонијалну и протоколарну функцију, а формирати специјалне ватрогасне јединице за случајеве елементарних непогода и пожара, посебно актуелних ове године, гдје се ОС БиХ нису прославиле, предлаже Миличевић. Додаје да би се статус садашњих припадника ОС ријешио преко постојећих отпремнина, као и програма, подстицаја и средстава за запошљавање.

Миличевић наглашава да укидањем Оружаних снага имали би на располагању у року 10 година средства од 3 милијарде КМ, само растерећењем буџета од ставке за оружане снаге, а продајом војне имовине такође додатна огромна средства, која ако би се уложила у изградњу мреже аутопутева, била би више него довољна да у следећих 10 година задовољи потребе Републике Српске и БиХ, без дизања акциза и без потребе дизања кредита и плаћања огромних камата.

У том случају реална је прича и финансирали би се из реалних извора и аутопут Добој-Брчко-Бијељина, Сарајево-Тузла-Бијељина, као и Београд-Сарајево преко Ужица, актуелни правац 5Ц, као и аутопут Бањалука-Млиниште-Сплит, те Бања Лука-Приједор-Нови Град, тврди предсједник Главног одбора СДС.

Миличевић је такође додао да би се овим потезом ријешила и актуелна болна питања војне имовине, као и питање војне неутралности, те сматра да умјесто декларације у НС РС по том питању, много кориснија и свеобухватнија по интересе Републике Српске била би декларација о демилитаризацији БиХ. Безбједност БиХ у сваком случају гарантована је будућим чланством у ЕУ, али и данашњим присуством Уније у БиХ.

Овакво ријешење није без преседана у свјетској пракси, које већ имамо на примјеру Исланда и још неколицине земаља, а овим потезом би се и повећао степен међунационалног повјерења у БиХ, са свим њеним специфичностима, сматра Миличевић.23 КОМЕНТАРА

 1. Подржавам приједлог али да буде још бољи, економичнији и смисленији, да обухвата и Србију, Хрватску и Црну Гору. Имали бисмо сви пара к’о блата да правимо путеве, путељке, метрое, жичаре, аквадукте, вражијематере…

  1. Kakve veze ima okupirani protektorat „bejha“ sa zemljama u okruženju i njihovim vojskama ???
   U teoretskom slucaju napada ili Hr sa zapada ili Srbije sa istoka na „bejha“ ,lovacko drustvo zvano „osbih“ sa svojih 7000 vojnika od cega su vise od polovine hriscani ce se odbraniti ?????
   Glup si koliko si tezak

  2. Па види, велеучени, ја бих подржао, напримјер, жељу српских званичника у БиХ да демилитаризују РС, односно да повуку српску компоненту из ОСБиХ а да тај новац – који јесте досад или би ишао за финансирање те компоненте у ОСБиХ – буде усмјерен за изградњу путне или било које друге инфраструктуре, шта год би више требало или ваљало хришћанском народу.
   Ако би и хрватски званичници били за такву или опцију и њима би требало бити омогућено да укину хрватску компоненту ОСБиХ, ако тако желе, и да тај новац буде усмјерен за што год они желе и то у подручјима БиХ гдје су кршћани у већини.
   Бошњаци ће пристати и да једу тра…пардон, и да имају лошије путеве, али нека макар тог ловачког друштванцета и понека захрђала пушкица, може ваљат…Нема везе на окруженост Босне свим тим респектабилним регионалним војним силама спрам којих то потуричко ловачко друштво има шансе „као кап ‘ладне воде у паклу“, како би то написао Дерек Финеган…

  3. Imaju bosnjacki teroristi dovoljno oruzja za teroristicke akcije i bez lovackog drstva tzv. Osbih.
   Bosanski kurdi pokusavaju da uvuku zlocinacku nato alijansu u RS
   U tom grmu lezi zec ..
   Ali pokusali su to i 1914
   Pa 1940
   I naici ce uvijek na isti odgovor.
   A okupacione sluge hrvati i bosanski kurda VAZDA sa okupatorom i na GUBITNICKOJ strani…
   Zar ste toliko glupi da nikada ne mozete naučiti lekciju??

  4. „Partizan“ jeli to sav argument ?
   Bojim se da iza Pseudonima stoji
   D.Mektić naš čuveni balvan iz Prnjavora.
   Čujem da on i Zmaj od Šipova osnivaju stranku …

  1. Partizan jedino tvoja mama moze uci u nato kao moralna podrska okupatorima kao sto je i tvoja baka bila Wehrmacht-u
   A i tvoja prabaka austrougarima i njena baka turcima.
   Vama bosanskim kurdima je dio genetskog ključa da budete sluge i robovi okupatorima.
   Dobro vas je opisao Meša Selimović
   „„Ni s kim istorija nije napravila takvu šalu kao s nama. Do juče smo bili ono što danas želimo da zaboravimo. Ali nismo postali ni nešto drugo. Stali smo na pola puta, zabezeknuti. Ne možemo više nikud. Otrgnuti smo, a nismo prihvaćeni. Kao rukavac što ga je bujica odvojila od majke rijeke, i nema više toka ni ušća, suviše malen da bude jezero, suviše velik da ga zemlja upije. S nejasnim osjećanjem stida zbog porijekla, i krivice zbog otpadništva, nećemo da gledamo unazad, a nemamo kud da gledamo unaprijed, zato zadržavamo vrijeme u strahu od ma kakvog riješenja”.

 2. Umesto skolovanja onolikog broja Djenerala koji izdase zemlju i narod, proizvodnje , i kupovine vec zastarelog naoruzanja u doba „slavne“ JNA, tada je trebalo praviti puteve i industriju , a ne nagradjivati grobare i sopstvenu smrt. JNA kadar, najgori nakot u zemlji dobrih ljudi.Sada je kasno, poverenje je izgubljeno. Nemamo odavno nista da branimo.

 3. Ту нерадничку булументу треба распустити, а тим новцем финансирати нешто корисно, можда чак и те аутопутеве. ЈНА је зајела бившу нам државу, не треба дозволити да ова наноЈНА заједе ову.

  1. Vjerujem da je tvoja mama spremna na svakome od pomenutih jezika ponuditi svoje usluge okupatoru u fbih
   Kao sto su bili i tvoji preci !
   Jer „nikad kuja oštenila vuka nit turkinja rodila hajduka“!!

 4. Osmane slazem se sa tobom. Mislim da bi trebalo zaista da Srbi (Republika Srpska) ako bi bilo moguce ukinu svoju komponentu vojske jer stvarno nema smisla. Samo trosak a da novac upute u vatrogasne jedinice, Mup i putove recimo. Znam da se Bosnjaci boje ali mi srbi zaista nebi bili vise ugrozeni ako bi ukinuli nasu komponentu vojske. Pozdrav

  Nemam cirilicnog fonta na compu ali tebi postovanje u svakom slucaju za koriscenje lijepog cirilicnog pisma.

 5. “Умјесто њих корисније би било увести гарду при предсједништву БиХ, која би имала церемонијалну и протоколарну функцију“

  То би био први случај да неко помоћно тијело има своју гарду.

  Предсједништво БиХ је помоћно тијело Савјета министара БиХ, а Милићевић би му додијелио главну улогу.
  Плитко размишљаш докторе!

  Ако си већ дошао на ту идеју требао си предложити да се формира гарда Предсједника РС и Предсједника ФБиХ, па да се те гарде позајмљују Предсједништву БиХ по потреби.

  Док је предсједавајући Србин, Додикова гарда дочекује Колинде, Вучиће и Ердогане, кад је Бакир онда је дежурна бошњачка компонента гарде. Тако је и за Човића.

 6. Мехтићу и Лукачу,

  читате ли ти шта написа Петар Јокановић?

  Одмах нареди СИПА-и и МУП-у РС да провјери да ли тај Петар Јокановић постоји, а ако постоји да се утврди да ли има доказе да је потпредсједник СДС-а дилер дроге.

  Ово су озбиљне ствари…

  1. Dragi Simo, svi u Tesliću dobro znaju čim se u mladosti bavio Milan. Čak je i on sam više puta to potvrdio. Jednom diler uvijek diler zapamti to moj prepošteni Simo.

Оставите одговор