Метеори "као роде", доносе живот

Први органски елементи у Сунчевом систему потичу из свемирског простора између звијезда – показала су то истраживања метеора који је још 2000. године пао на територију Канаде. Супстанце које важе као основни елементи живота, могле би бити присутне и на другим небеским тијелима и планетама које круже око других звијезда. На таквим планетама сасвим је […]

понедељак, јун 13, 2011 / 21:12

Први органски елементи у Сунчевом систему потичу из свемирског простора између звијезда – показала су то истраживања метеора који је још 2000. године пао на територију Канаде.

Супстанце које важе као основни елементи живота, могле би бити присутне и на другим небеским тијелима и планетама које круже око других звијезда. На таквим планетама сасвим је могуће замислити настајање форми живота, извјештавају канадски научници који су резултате својих испитивања објавили у часопису "Сајенс".

Кристофер Херд са Универзитета у Алберти, у САД, са својим колегама испитао је укупно четири узорка са овог метеорита који се распао 18. јануара 2000. у паду на замрзнуто језеро Тегиш на територији канадског Јукона. Тај метеорит спада у угљене хондрите, што значи да је комад стијене са високим удјелом органских супстанци са угљеником.

Сличне твари нађене су и у међупланетарној прашини и кометама, што указује на заједничко поријекло.

Да би разјаснили поријекло органских материја, међу којима су и есенцијалне за живот као што су амино или карбонске киселине, Херд и његове колеге су анализирале и упоредиле поменута четири узорка метеорита. При томе се показало да је састав органских материја на тим узорцима врло варијабилан.

Варирао је и њихов развој: камен се мијењао под утицајем топлоте и воде. Херд је показао да постоји јасна узрочна веза између органских материја присутних у стијени и начина на који се стијена мењала.

То би, даље, значило да су у рано доба Сунчевог система, када је метеорит још био дио већег небеског тела, вода и топлота проузроковале разлике које су уочене на узорцима. Јер, првобитно је састав органских материја био свуда исти, преносе Херд и колеге.

То, опет, указује да на заједничко поријекло супстанци и материји распоређеној међу звијездама. Органске материје из свемира нису морале да доспију само до Земље, већ и до осталих планета. А то је предуслов стварања живота.

Претпоставка да су метеорити нека врста космичких "рода" које доносе живот није нова. Један метеор је већ идентификован као извор азота, који је такође један од главних градивних елемената живота.

Има и научника који тврде да су на метеоритима открили фосилне трагове ванземаљског живота.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор