Савјет Европе тражи даљње реформе у области образовања у БиХ

Делегација Савјета Европе у БиХ жели да БиХ у потпуности испуни преузету обавезу уклањања сегрегације и дискриминације у школама, изјавила је шеф ове институције Мари Ен Хенеси. Министар цивилних послова БиХ информисао је данас Хенесиеву о напретку у области образовања који је БиХ остварила у протекле четири године. Из Министарства цивилних послова БиХ саопштено је […]

понедељак, јун 13, 2011 / 21:36

Делегација Савјета Европе у БиХ жели да БиХ у потпуности испуни преузету обавезу уклањања сегрегације и дискриминације у школама, изјавила је шеф ове институције Мари Ен Хенеси.

Министар цивилних послова БиХ информисао је данас Хенесиеву о напретку у области образовања који је БиХ остварила у протекле четири године.

Из Министарства цивилних послова БиХ саопштено је да је Новић нагласио да је у овој области усвојено пет оквирних државних закона, пет стратегија, да су основане три агенције, донесене основе квалификационог оквира и бројни други документи.

Од нереализованих задатака, министар је издвојио неусвајање правилника о академским титулама и звањима, због недостатка подршке Ректорске конференције у БиХ.

Новић је навео и различите приступе министара образовања у БиХ о питању "двије школе под једним кровом", истичући да је за неке то сегрегација, а за неке остваривање права на образовање на матерњем језику.

Он је изразио спремност да се и даље ради на рјешавању ових питања, као и очекивање да ће активности бити интензивиране након формирања власти у свим кантонима у Федерацији БиХ, чиме ће бити створени услови за наставак рада Конференције министара образовања у БиХ.Оставите одговор