Индонезија: Снажан земљотрес, нема опасности од цунамија

Снажан земљотрес јачине 7,2 степена по Рихтеру погодио је источни део Индонезије, због чега је издато упозорење на опасност од цунамија, које је накнадно повучено. Како је јуче саопштио Амерички геолошки завод, хипоцентар потреса се налазио 12,3 километара испод океанског дна. Земљотрес се осетио у граду Туал на острву Малуку, а за сада нема података […]

понедељак, јун 13, 2011 / 22:07

Снажан земљотрес јачине 7,2 степена по Рихтеру погодио је источни део Индонезије, због чега је издато упозорење на опасност од цунамија, које је накнадно повучено.

Како је јуче саопштио Амерички геолошки завод, хипоцентар потреса се налазио 12,3 километара испод океанског дна.

Земљотрес се осетио у граду Туал на острву Малуку, а за сада нема података о жртвама и материјалној штети, саопштено је из индонежанске метеоролошке и геофизичке агенције Фаузи, пренео је АП.

Подручје најближе епицентру представља слабо насељени дио земље, 2.900 километара источно од престонице Џакарте, ближе граду Дарвину, на северу Аустралије, који лежи око 900 километара јужно.

Агенција Фаузи укинула је упозорење на опасност од цунамија 90 минута после земљотреса, наводећи да је опасност од разорних таласа прошла.

Индонезија лежи на низу тектонских пукотина због којих је подложна вулканским ерупцијама и земљотресима.

Разорни земљотрес 26. децембра 2004, покренуо је цунами у Индијском океану, који је однео најмање 230.000 живота, од којих више од половине у западној индонежанској провинцији Аће, подсјетила је америчка агенција.Оставите одговор