Мексико: За четири мјесеца 2020. забиљежено скоро 300 убистава више него лани (укупно 11.535)

Предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор обећао је приликом преузимања дужности у децембру 2018. да ће бити заустављено насиље које спроводе банде у Мексику, али убиства су у 2019. години достигла рекордни ниво и њихов број је наставио да се повећава, чак и у време пандемије корона вируса.

четвртак, 21 маја, 2020 / 12:09

У прва четири мјесеца ове године регистровано је 11.535 убистава, скоро 300 више у односу на 11.266 убистава у истом периоду прошле године, показују прелиминарни подаци министарства безбједности.

У Мексику је прошле године било укупно 34.600 убистава. Крајем марта у тој држави су уведена ограничења која је наметнула пандемија корона вируса, због чега су поједини аналитичари сматрали да ће доћи до смањења насиља.

Међутим, само у периоду март-април регистровано је скоро 6.000 убистава, што представљ један од најгорих двомесечних периода.

Мексички предсједник је стратегију борбе против насиља преусмјерио на фокусирање на узроке криминала, посебно смањењем сиромаштва и корупције.

Међутим, признао је да Мексико мора учинити више, и овог мјесеца наредио оружаним снагама да помогну у обезбјеђењу улице још четири године, продужавајући политику коју су водили његови претходници које је дуго критиковао.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *