Мекафи: Хакери из Кине крали тајне западних нафтних компанија

ПЕКИНГ – Хакери који оперишу из Кине украли су осјетљиве информације од западних нафтних компаније, саопштила је данас америчка компанија за безбједност Интернета „Мекафи”.

четвртак, фебруар 10, 2011 / 21:22

ПЕКИНГ – Хакери који оперишу из Кине украли су осјетљиве информације од западних нафтних компаније, саопштила је данас америчка компанија за безбједност Интернета „Мекафи”.

У саопштењу се не наводе имена оштећених компанија, али се тврди да су „координисани, тајни и циљани” напади почели у новембру 2009. године, и да се њихове мете били компјутери нафташких и гасних компанија у САД, на Тајвану, у Грчкој и у Казахстану.

Нападачи су, наводно, крали информације у вези са дјеловањем компанија и њиховим финансијама, и у вези са тендерима за коришћење нафтних поља.

„Идентификовали смо оруђа, технике и мрежне активности које су коришћене у континуираним нападима, а те нападе смо назвали ‘Ноћни змај’, с обзиром да су превасходно долазили из Кине”, наводи се у саопштењу „Мекафија”.

Интернетски гигант „Гугл” укинуо је прошле године кинеску верзију свог портала за претраживање Интернета због, како је тврдио, хакерских напада из Кине на „Гуглов” сервис за електронску пошту „џимејл” (Gmail).

Стручњаци за безбједност Интернета кажу да је Кина водећи центар интернетског криминала, а поред осталог индустријске шпијунаже великих компанија.

Према њиховим ријечима, висок степен умијешности уочен у ранијим нападима указује на могућност да кинеска војска, као проучавалац ратовања у сајберпростору, или нека друга владина агенција, краду технологију и трговинске тајне како би помогле државним фирмама.

Кинеска влада одбацује овакве оптужбе.

„Мекафи” тврди да су хакери радили преко сервера у САД и Холандији и да су користили разне технике, међу којима је и коришћење рањивих мјеста у оперативном систему Виндоуз.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *