Четрдесет година Музеја савремене умјетности РС

Отварањем изложбе "Мултиоргинали" вечерас је у Бањој Луци обиљежено 40 година од отварања Галерије ликовних умјетности, данашњег Музеја савремене умјетности Републике Српске.

четвртак, фебруар 10, 2011 / 20:52

На изложби, коју је отворио министар просвјете и културе РС Антон Касиповић, представљене су графика седме и осме деценије 20. вијека, фотографије, принтови и видео радови из фундуса Музеја.

Министар Касиповић рекао је да ће ресорно министартво у наредном периоду активно радити на оснивању фондације за помоћ умјетницима и умјетничком стваралаштву у Српској.

"Посебно ме радује што млади људи, који су у сјајној прилици да са образовањем које имају, љубављу према умјетности, ентузијазмом који носе, а на темељу сјајног искуства које имају њихове старије колеге могу да праве нове деценије у овој кући", истакао је Касиповић.

Директор Музеја савремене умјетности РС Љиљана Лабовић Маринковић рекла је да Музеј пролавља рођендан отварајући своје ризнице и дијелећи их с вјерном публиком.

Она је нагласила да је фундус музеја богат, али и сиромашан у односу на 21. вијек због чега би, како је рекла, требало издвајати више новца за откуп умјетничких дијела и у овом и у другим музејима.

Језгро графичке збирке Музеја савремене умјетности РС чине дјела настала током седме и осме деценије 20. вијека и односе се на умјетност БиХ, као и на шире подручје некадашњег "југословенског умјетничког простора". Нарочито значајан и вриједан дио ове збирке чине дјела европских и свјетских графичара.

Галерија ликовних умјетности основана је 31. јануара 1971. године у Бањој Луци, а 10. фебруара 2004. одлуком Министарства просвјете и културе РС трансформисана је у Музеј савремене умјетности.

Овој свечаности присуствовали су министар породице, омладине и спорта Нада Тешановић, градоначелник Бање Луке Драгољуб Давидовић, те бројни гости из политичког, јавног и културног живота Бање Луке и РС.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор