Мубарак вечерас подноси оставку?

Каиро, Вашингтон – Према најавама из више извора, могуће је да египатски предсједник Хосни Мубарак у вечерашњем обраћању нацији поднесе оставку. Египатски предсједник Хосни Мубарак испуниће захтјеве демонстраната, најавили су званичници египатске војске и владајуће странке, указујући да би дугогодишњи шеф државе могао да напусти власт. Високи војни савјет Египта одржао је сједницу на којој […]

четвртак, фебруар 10, 2011 / 20:27

Каиро, Вашингтон – Према најавама из више извора, могуће је да египатски предсједник Хосни Мубарак у вечерашњем обраћању нацији поднесе оставку.

Египатски предсједник Хосни Мубарак испуниће захтјеве демонстраната, најавили су званичници египатске војске и владајуће странке, указујући да би дугогодишњи шеф државе могао да напусти власт.

Високи војни савјет Египта одржао је сједницу на којој није присуствовао Мубарак, а послије састанка државна телевизија пренијела је да ће војска "подржати легитимне захтјеве народа".

Војни савјет је у сталном засједању како би истражио "које мјере би могле бити предузете да се сачува безбједност народа", наводи се у саопштењу.

Командант за област Каира, генерал Хасан ал-Руеини рекао је демонстрантима окупљеним на тргу Тахрир у египатској престоници да ће њихови захтјеви данас бити испуњени.

Шеф владајуће странке Хосам Бадрави рекао је агенцији АП да очекује да ће се Мубарак вечерас обратити нацији како би "одговорио на захтјеве демонстраната".

Америчка ЦИА такође је одмах потврдила да "постоји велика вјероватноћа" да би египатски предсједник Мубарак вечерас могао да напусти власт.

На тргу Тахрир атмосфера међу демонстрантима је узаврела послије тих најава, а војне снаге нису примјетне.

Државна телевизија претходно је пренијела и да је државно тужилаштво покренуло истрагу због корупције против три бивша министра и бившег лидера владајуће странке.

Потпредсједник Египта Омар Сулејман вјероватно ће бити насљедник предсједника Хоснија Мубарака у случају да шеф државе поднесе оставку, изјавио је директор америчке ЦИА Леон Панета.

Панета је пред Конгерсом претходно изјавио да постоји "велика могућност да ће Мубарак вечерас напустити власт".

"Не знам детаље онога што ће се догодити, али мислим да ће он пренијети највећи дио својих овлашћења Сулејману како би управљао земљом и спровео реформе", рекао је директор обевјештајне службе САД у Конгресу.

Сулејман је 20 година био на челу египатских тајних служби, а именован је за потпредсједника првих дана по избијању народног протеста против режима који је ушао у трећу недељу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *