Мастило: Већи доприноси за равнотежу фонда ПИО

Повећањем стопа доприноса са 17 на 18 одсто, Фонд пензијско-инвалидског осигурања довешће у овој години у равнотежу приходе и расходе, чиме ће се избјећи текући дефицити, изјавио је данас у Бијељини директор Фонда ПИО Зоран Мастило. "Нећемо производити текући дефицит који би се акумулирао са кумулативним дефицитом и који би угрожавао редовну исплату пензија и […]

понедељак, јул 11, 2011 / 14:33

Повећањем стопа доприноса са 17 на 18 одсто, Фонд пензијско-инвалидског осигурања довешће у овој години у равнотежу приходе и расходе, чиме ће се избјећи текући дефицити, изјавио је данас у Бијељини директор Фонда ПИО Зоран Мастило.

"Нећемо производити текући дефицит који би се акумулирао са кумулативним дефицитом и који би угрожавао редовну исплату пензија и ликвидност пензионог система", рекао је Мастило на конференцији за новинаре, подсјећајући да је кумулативни дефицит крајем децембра прошле године износио 107.920.562 КМ.

Он је рекао да је задовољан резултатима које је Фонд ПИО постигао за шест мјесеци ове године, истичући да ће они бити и бољи до краја године.

"Сада је на нама да прво покријемо кумулативни дефицит, а већ имамо текућу ликвидност у равнотежи", поновио је Мастило.

Наводећи да је имовина Фонда важно питање, он је истакао да се очекује да за мјесец дана коначно буде уписана у катастар и грунтовницу централна зграда Фонда ПИО, која је изграђена прије 11 година.

Књиговодствена вриједност имовине коју Фонд ПИО посједује износи 17,7 милиона КМ.

Прије четири године Фонд је имао уписаних 13 имовинских јединица, а данас има укупно 39, што је 12 854 метара квадратних простора, док је неуписаних око 8 319 метара квадратних.

Говорећи о новом закону о пензијско-инвалидском осигурању, Мастило је рекао да га, иако не може говорити о појединостима закона, радује његово доношење.

"Сви смо се залагали за раздвајање права из рада и привремених права, а тај закон то омогућава. До коначног приједлога тог закона, када он буде у јавној расправи, ми ћемо изнијети своје ставове у писаној форми Министарству рада и борачко-инвалидске заштите", истакао је Мастило.Оставите одговор