Масовне гробнице у Абиџану

Радници Уједињених нација пронашли су 68 тијела у 10 гробница у кварту престонице Обале Слоноваче Абиџана, гдје су се сљедбеници двојице главних политичких лидера борили за контролу, саопштиле су Уједињене нације. У петак су пронађена тијела 31 мушкарца у једној масовној гробници и 21 у другој у кварту Јопугон, а вјерује се да су убиства […]

уторак, мај 10, 2011 / 06:19

Радници Уједињених нација пронашли су 68 тијела у 10 гробница у кварту престонице Обале Слоноваче Абиџана, гдје су се сљедбеници двојице главних политичких лидера борили за контролу, саопштиле су Уједињене нације.

У петак су пронађена тијела 31 мушкарца у једној масовној гробници и 21 у другој у кварту Јопугон, а вјерује се да су убиства извршили сљедбеници свргнутог председника Лорана Гбагбоа, казао је портпарол УН Фаркан Хак, а пренео Франс прес.

Истражитељи Високог комесара УН за људска права „испитују свједоке и породице жртава да би открили шта се догодило”, казао је Хак и додао да има навода о постојању још гробница у близини.

„Вјерује се да су се убиства догодила 12. априла, да су их починили припадници Гбагбоове милиције и убијени су мушкарци”, рекао је Хак.

Јопугон је дошао под контролу снага предсједника Аласана Уатаре после жестоких сукоба са Гбагбоовим снагама.

До вишемјесечног сукоба Уатариних и Гбагбоових снага дошло је пошто је Уатара проглашен за побједника новембарских предсједничких избора, а Гбагбо одбио да преда власт.

По проценама УН, у сукобима је убијено више од 1.000 људи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *