Шпанија на добром путу да избјегне грчки сценарио

Страховања тржишта због могућег реструктурисања грчког дуга угрожавају и Шпанију, али виши трошкови финансирања шпанског дуга вероватно неће угрозити рејтинг те земље, саопштила је данас међународна агенција за кредитне рејтинге "Мудиз”. Шпанија се још није у потпуности ослободила тржишне забринутости да би могла бити следећа чланица зоне евра којој пријети да буде увучена у дужничку […]

уторак, мај 10, 2011 / 06:59

Страховања тржишта због могућег реструктурисања грчког дуга угрожавају и Шпанију, али виши трошкови финансирања шпанског дуга вероватно неће угрозити рејтинг те земље, саопштила је данас међународна агенција за кредитне рејтинге "Мудиз”.

Шпанија се још није у потпуности ослободила тржишне забринутости да би могла бити следећа чланица зоне евра којој пријети да буде увучена у дужничку кризу, пренјела је британска агенција Ројтерс.

Све већа очекивања да ће Грчка морати да реструктурише свој дуг повећала су трошкове њеног финансирања, а међународна агенција за кредитне рејтинге „Стандард и Пурс” је данас снизила рејтинг грчког дугорочног дуга за два степена, на Б са ББ-, а краткорочног на Ц са Б.

„Мудиз” је, међутим, указао да повећање приноса на аукцијама шпанског дуга не представља разлог за измену Аа2 рејтинга те земље.

„Више каматне стопе које су тражене на неким аукцијама нису за нас разлог за промјену рејтинга”, изјавила је водећи аналитичар за Шпанију у „Мудизу” Кетрин Мулбронер.

Та агенција је указала да емитовање шпанског дуга у овој години добро напредује.

„Министарство финансија је прибавило прилично много финансија. Шпанија сада плаћа више камате него некада, али обавља посао финансирања, што је добро”, рекла је Мулбронер и додала да је оптимиста у погледу тога да ће Шпанија у 2011. остварити циљ за дефицит од шест одсто бруто домаћег производа.Оставите одговор