Маринко Умићевић, човјек коме је Меланија Трамп дигла три прста

Без обзира што је дио владајуће већине, Маринко је омиљен као човјек који има своје мишљење, а нема длаку на језику. Кандидат је на листи СНСД за Парламентарну скупштину БиХ.

четвртак, 20 септембра, 2018 / 13:25

Ко је једном чуо Маринка Умићевића, зна да од њега неће добити интервју какав добија од других. Чак и у предизборно вријеме кад му, како каже, стално говоре да "не таласа пуно”. Маринко ће причати шта је замислио, па звучало то некоме "опозиционо” или "непатриотски”, свеједно. Испред канцеларије ред "као код зубара”, обавезе око посла у фабрици, новинари се интересују шта се дешава у рукометном клубу Борац, рукометним савезима свих нивоа. Намеће се само питање, је ли то превише обавеза?

– То и ја себе често питам, шта ми то треба. Ја сам ушао у политику прије свега да спасим фабрику. Три пута сам биран у одборника града Бањалука, савјетник сам предсједника Српске за привреду, сенатор сам… Ја сам намјерно тражио да идем за Сарајево. Можемо ми Србовати колико хоћемо, али 75% проблема привреде су направљени на нивоу БиХ. Та БиХ, каква је да је, она је држава и ту је царинска, монетарна и фискална власт. Ту су сви проблеми које имамо. Ја сам тражио да идем за тај ниво, мислим да је СНСД мало потцијенио тај ниво и да је слао људе који нису баш ни стручни да се тиме баве. Него само шта је рекао Изетбеговић, шта је рекао Лагумџија, јебеш то, шта си ти урадио тамо за чет’ри године.

Шта су теме на којима ћете инсистирати?

Моје теме су привреда. И сад неко пита, шта има ту привреда. Како нема. БиХ једина држава у свијету гдје људи плаћају авансно ПДВ. Знате ли ви шта то значи? Људи плате авансно ПДВ, па  ‘оће ли послије наплатити, кад и како ће наплатити, то никог није брига. Имамо апсурд један свјетски, да централна банка, којом управљају странци, не зна шта ће од пара. Има покриће да одштампа колико хоћеш, међутим ти људи не дају, нек те паре стоје, а нашим тим парама дају нама кредите преко страних банака, да још платимо камату. Чак натјерају Централну банку да купи злато у Енглеској, па да оно и даље стоји у Енглеској, да они дигну цијену злата. Затим, причамо о наталитету. Конкретне мјере: укинути ПДВ на све што је за дјецу,од пелена, ципела, гардеробе.

Али једино око чега се у ПСБиХ, за коју се кандидујете, нешто сви сложе је кад се повећавају плате. А ви сте велики критичар гломазне администрације?

БиХ има 23.000 радника на буџету, без ентитета. Од тога 15.000 војника, који троше 400 милиона годишње. Који нити коме требају, а и гладни и жедни и голи и боси, па потроше толике паре. То је апсурд. У ПСБиХ од рата нико није споменуо привреду. А то је питање свих питања.

Имамо ове стране окупаторске банке које су препуне пара, плаћају држави порез, само да не би смањиле камату. Ја сам тражио још нешто, а и то је на нивоу БиХ: Ако је овде 15 милијарди марака на штедњи, што држава не опорезује толике паре. Паре морају да раде, да се обрћу. Него је камата на штедњу 2,5%, а мени је као привреднику на кредит шест, седам, осам одсто. Што ја да плаћам ту камату. Нек држава опорезује паре на штедњу. Међутим, нико то не води рачуна, то је окупација класична.

Каква је то држава? Па Република Српска је талац такве државе, ми би се брже развијали економски, али не може због ових закона.

А ви сте први који каже да иде у Сарајево да се бори за паре, за привреду. То до сад нисмо чули.

Па њих се пола кандидује због те плате од пет шест хиљада марака, има возача, и онда прича глупости. Нико се не бави битним стварима. Зашто ми немамо закон о лобирању, него се то код нас зове мито и корупција. Да легализујемо лобирање, па да ангажујем новинаре, хајде да лобирамо за неки закон, и да држава од свега има користи. Него се све прича, лопови, криминалци, узимају мито, а име и презиме нема нико. Исто тако, БиХ једина у Европи нема закон о донирању органа. Или да БиХ потпише са Русијом закон, да нема царина. То би био препород БиХ. Неће Бошњаци, не дају Американци. Па кад би се то десило, 20% фирми из Хрватске би прешло у БиХ, и из Словеније ови што нису прешли у Србију. Зато што немају квота из Србије кад извозе, а из ЕУ имају квоте.

Како се договорити, кад нешто неће Бошњаци, Нешто неће Хрвати, а понешто неће Срби?

Па онда ћемо пребацити тај врућ кромпир. И Бошњаци тешко живе у Федерацији. Ко је тај ко неће да ради за добро свог народа?

Дакле, ваш план за Сарајево је: Пребацимо причу на економске теме, ако неко неће да прича о томе, он је главни кривац?

Па можда људи хоће промјене, то не знамо. Ваљда хоће да се мијења на боље. Ја коме год кажем то око тог ПДВ, око царина, људи се слажу. Ја кад хоћу да правим своју ципелу, да набавим репроматеријал из Италије, скуп ми је иако нема царине. Да набавим из Србије, нема царина али немам шта набавити. Хоћу да набавим са Блиског истока, али мени је због царина пет пута већу царину него мојој конкуренцији из Европе. А зашто? Јер они нама не дају да продишемо, да радимо за себе. Један пар ципела што направим својих, то је већа корист него десет што их радимо за странце, да их они препродају. Не можемо ми живјети од овог посла за друге, бити хамали и продавати само радну снагу. Ми морамо правити своју обућу, извозити и зарадити. Али док год мој пословођа има плату од 900 марака, а портир у општини има 1000, нема ту, што кажу, селамета.

Још један примјер, исто закон на нивоу БиХ. Ми немамо право поврата ПДВ на превоз и топли оброк. Па да нас то ослободе, то је милион и двјесто годишње. А преко већих плата мог радника већа је куповна моћ, и опет се враћа држави преко ПДВ, али се развија остала привреда. Е, ал сви кажу Маринко, јеси ти луд, шта ти хоћеш. . Али видиш како има БиХ, кад треба узети. Морамо се борити да то не буде тако. А не, изјави Младен Иванић, немамо ми ништа са привредом. Како нема болан не био, кад Мерлеков негдје иде, сто привредника води са собом, па морате сви бити амбасадори своје привреде, да радите за економију своје земље.

Познати сте по добром маркетингу у Беми, привучете пажњу идејама да поклоните ципеле рударима из Чилеа, Меланији Трамп, горостасу из Херцеговине… Да ли сте спремили нешто за изборе?

Јесте. Чак ми је Меланија и одговорила. Само је послала фотографију и на њој дигла два прста. Кажем ја њој, није код нас два, већ три прста. Каже она извини, нисам знала. Па ми је послала фотографију са три прста. (Смијех)

За изборе сам одлучио да направим ципеле за Жељку Цвијановић, да у њима уђе у Палату предсједника. Балетанке ће бити, без штикли, пошто је, овако, кошаркашица. Ја сам је предложио да добије кључ града Бањалуке. Нико не види колико је она посла урадила и колико је дала за град.

Кажем некад, па се неки љуте, да је најбољи премијер ког смо имали. У оваквим тешким временима исплаћивати плате за државни апарат, наш је буџет социјални, пола се даје за социјалне категорије. Па саме поплаве су однијеле двије милијарде, људи моји.

И нико за њу није рек‘о да је лопов, а за све друге премијере се говорило. Али друга ствар је што она не улаже у свој стајлинг, маркетинг и пропаганду, то је друга ствар.10 КОМЕНТАРА

    1. Фурунџији послије ућеравања искочиле очи па му се причињава да је на Маринковом столу пороагандни материјал из ПДП-а.

    1. Minimalac i ponaša se kao tiranin , prostački psuje i prijeti , radna snaga uglavnom žene , rade u strahu , a kod njega plata nikakva .Kakav je on savjetnik , takva nam je i privreda .