Мајкрософт: По прозору се ништа (више) неће звати?

У компанији Мајкрософт размишљају да престану да користи назив Виндоуз и да уведу неко ново, "свјежије" име. Мајкрософт је ове недеље на конференцији с партнерима (Ворлдвајд Партнер Конференс) у кратким цртама представио визију јединственог софтверског екосистема за персоналне рачунаре, телефоне, табличне рачунаре, телевизоре и играчку конзолу ИКСбокс. Такође, размишљају и да престану да користе назив […]

среда, 20 јула, 2011 / 20:43

У компанији Мајкрософт размишљају да престану да користи назив Виндоуз и да уведу неко ново, "свјежије" име.

Мајкрософт је ове недеље на конференцији с партнерима (Ворлдвајд Партнер Конференс) у кратким цртама представио визију јединственог софтверског екосистема за персоналне рачунаре, телефоне, табличне рачунаре, телевизоре и играчку конзолу ИКСбокс.

Такође, размишљају и да престану да користе назив Виндоуз и да уведу неко ново име, пише на неким интернет страницама,

То не чуди с обзиром на ти да у историји Виндоуза постоји пуно неуспеха. Виндоуз је несумњиво најбољи оперативни систем када се ради о подршци за игре, али нема базу пасионираних корисника као што то имају Мек ОСX или Линукс, на пример.

Такође, недавне студије су показале да се његов удио на тржишту полако смањује у корист Мекинтош рачунара, паметних телефона и табличних рачунара, пише е-Балкан.

Најпаметније би било, пише е-Балкан, да компанија ускоро представи нови оперативни систем и направи нешто што људи желе, умјесто једног вишестраног оперативног система који би требало да задовољава потребе већине потрошача.

Назив Виндоуз појавио се 1983. године и изведен је од визуелних рачунарских поља (прозора) на којима се овај оперативни систем заснива.

Визуелно рачунарство не представља велику атракцију у данашњем свијету. Задржавање назива на основу једне архаичне карактеристике само спријечава Мајкрософт да крене даље.

Ако компанија планира да испољи своју иновативност тиме што ће сјединити Виндоуз са платформом Виндоуз Фон и оперативним системом за конзолу ИКСбокс, право је вријеме да нови оперативни систем представи под новим именом.

Наравно, вијест о томе да Мајкрософт одустаје од Виндоуза је још увијек само нагађање.

"Ова робна марка је играла велику улогу у постизању успијеха компаније и представља основни производ“, каже извршни директор компаније Стив Болмер.