dysko

Мафија

У свакодневној комуникацији једна реч претендује да буде међу највише кориштеним, а било би добро кад би се што мање или никако чула. Реч је о термину мафија који се користи од међусобне комуникације појединаца па до свих нивоа друштвеног организаовања, од политичких партија преко институција система па до научних и спортских организација. Свака пора […]

уторак, 5 јула, 2011 / 08:18

У свакодневној комуникацији једна реч претендује да буде међу највише кориштеним, а било би добро кад би се што мање или никако чула.

Реч је о термину мафија који се користи од међусобне комуникације појединаца па до свих нивоа друштвеног организаовања, од политичких партија преко институција система па до научних и спортских организација.

Свака пора друштвеног живота проткана је речима мафија, мафијаш(и), мафијашко понашање и мафијашке организације.

По свом пореклу мафија представља организацију италијанских патриота у борби за уједињење и ослобођење Италије. Касније овај термин добија сасвим друго обележје и то из разлога што су поједине патриотске организације постале групе за притиске у функцији одређених кругова земљишне и финансијске олигархије. Како је термин доживео еволуцију данас под мафијом посматрамо добро организовану групу која не бира средства да постигне циљеве и интересе за себе и своје предводнике или у корист оних који их из “сенке” организују и контролишу.

Савремени друштвени односи су у много чему овај облик недемократског понашања усавршили, у неким елементима врло софистицирано тако де се често незна где завршава мафијашки део а почиње легални или обрнуто где завршава легитимни а почиње мафијашки начин рада. У условима развоја савремених технологија овај друштвени феном се мултипликује те и борба против њега постаје врло тешка, понекад и на граници нечега што зовемо немогућа мисија.

Дрштвена, политичка и економска сцена региона југоисточне Европе препуна је догађаја који се могу сврстати у категорију мафијашења али многи не могу или не желе да се озбиљније позабаве овим феноменом из два једноставна разлога, прво не желе то да ураде а друго немају способности да се на савремен начин ухвате у коштац са овим проблемом и то на начин који је примерен двадесетпрвом веку.0 КОМЕНТАРА