Луксембург: Санкције иранским званичницима

ЛУКСЕМБУРГ – Министри иностраних послова ЕУ на састанку у Луксембургу увели су казнене мјере за 32 иранска званичника због кршења људских права. Казнене мјере подразумијевају рестрикције путовања и замрзавање имовине ових званичника. ЕУ је изразила дубоку забринутост због чињенице да се у Ирану све више крше људска права, да је посљедњих мјесеци повећан број егзекуција […]

среда, 13 априла, 2011 / 11:29

ЛУКСЕМБУРГ – Министри иностраних послова ЕУ на састанку у Луксембургу увели су казнене мјере за 32 иранска званичника због кршења људских права.

Казнене мјере подразумијевају рестрикције путовања и замрзавање имовине ових званичника.

ЕУ је изразила дубоку забринутост због чињенице да се у Ирану све више крше људска права, да је посљедњих мјесеци повећан број егзекуција и систематска репресија против Иранаца, међу којима су и заштитници људских права, адвокати, новинари, заштитници права жена, као и припадници етничких мањина и вјерских заједница те чланови опозиције.

Британски министар иностраних послова Вилијам Хејг, који присуствује састанку министара иностраних послова у Луксембургу, изјавио је да је ирански рекорд кршења људских права – застрашујући.

"Изгледа да Иран мисли да се може извући и са још горим стањем људских права уз све промјене које се дешавају на Блиском Истоку", рекао је Хејг новинарима.

Он је нагласио да у Ирану има више притворених новинара него у било којој другој земљи на свијету и исувише изречених смртних казни.

Бијела кућа је поздравила ове мјере, наводећи да и САД траже од Ирана да поштује и заштити сва права својих држављана.

"САД ће наставити да тијесно сарађује са ЕУ, а заштита људских права остаје главна преокупација у напорима за подршку иранском народу", наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Амерички Стејт дипартмент је у свом годишњем извјештају о глобалним људским правима, објављеном прошле седмице, навео да је Иран погубио око 312 особа током 2010. године, од чега многе након тајних суђења, а многи који су погубљени због наводног шверца дроге или другог кривичног дјела су заправо политички дисиденти.

Листа иранских званичника који су под санкцијама ускоро ће бити објављена у Службеном гласнику ЕУ.

Иран је већ под санкцијама УН због одбијања да прекине свој контроверзни нуклеарни програм.