Љевичар Ољанта Умала прогласио побједу у другом кругу избора

Бивши војни официр љевичар Ољанта Умала прогласио је побједу у другом кругу предсједничих избора у Перуу. Након пребројаних 80 одсто гласова Умала је освојио 50,7 одсто што је предност од 1,4 одсто у односу на свог главног ривала Кеико Фуђимори, јавља Би-Би-Си. Умала је након објављивања резултата обећао да ће сиромашни Перуанци имати свој удио […]

понедељак, 6 јуна, 2011 / 11:17

Бивши војни официр љевичар Ољанта Умала прогласио је побједу у другом кругу предсједничих избора у Перуу.

Након пребројаних 80 одсто гласова Умала је освојио 50,7 одсто што је предност од 1,4 одсто у односу на свог главног ривала Кеико Фуђимори, јавља Би-Би-Си.

Умала је након објављивања резултата обећао да ће сиромашни Перуанци имати свој удио у минералном богатству земље и у бенефицијама од импресивног екомонског раста.

Кеико Фуђимори је ћерка некадашњег предсједника Алберта Фуђиморија, који је сада у затвору.

Умала и Кеико Фуђимори су на двије супротне стране политичког спектрума.

Фуђиморијева је рекла да ће признати пораз ако коначни резултати потврде "танко" вођство њеног ривала и неће тражити ново пребројавање гласова. Први круг избора одржан је 10. априла.

Уколико се потврди да је Умала побједник он ће наслиједити Алана Гарсију, који се повлачи након једног мандата.

Ољанта Умала (48) представник је љевичарске традиције и 2000. године повео је краткотрајну побуну против тадашњег предсједника Алберта Фуђиморија и "за длаку" изгубио од Гарсије на предсједничким изборима 2006. године.

Током предсједничке кампање он је обећао повећање улоге државе у привреди и редистрибуцију богатства сиромашној већини Перуа.

Критичари његове политике страхују да ће он кренути путем интервенционистичке политике слично предсједнику Угу Чавезу у Венецуели, иако Умала каже да више подржава бразилски умјерени љевичарски приступ.

Он је одбацио оптужбе о кршењу људских права током сукоба против побуњеника групе Сјајни пут током 1990-тих када је био капетан у војсци Перуа.

Кеико Фуђимори (36) у својој кампањи обраћала се Перуанцима који још увијек цијене њеног оца. Он сада служи 25-годишњи затворску казну за корупцију и организовање одреда смрти.

Она је бранила активности свог оца рекавши да је сузбијањем хипер инфлације и побједом над побуњеницима Сјајног пута поставио темеље за актуелни економски бум у земљи.

Фуђиморијева подржава економску политику слободног тржишта, заговара оштар приступ криминалу и најавила је побољшање социјалних програма и инфраструктуре у сиромашним областима.

Критичари кажу да је основни циљ њене кандидатуре рехабилитација њеног оца, што је Фуђиморијева одбацила.

Гласање је обавезно у Перуу, али према истраживањима јавног мњења прије избора око 10 одсто испитаника рекли су да ће бити уздржани или ће намјерно погријешити на гласачком листићу.Оставите одговор