Лавров: Црвене линије Москве се морају поштовати као и у Хладном рату

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оцијенио је да је русофобија Запада гора него за вријеме Хладног рата и упозорио да Москва има "црвене линије" које треба поштовати.

понедељак, 22 јануара, 2018 / 13:10

"Ова русофобија је без преседана. То никада нијесмо видјели током Хладног рата", рекао је Лавров за онлајн издање руског дневника Комерсант од недјеље.

"У то вријеме је било неких правила, неке декорације… Сада је сва декорација одбачена", казао је руски министар."Русија има своје ‘црвене линије’… Озбиљни политичари на Западу схватају да те ‘црвене линије’ треба да се поштују као у вријеме Хладног рата", додао је Лавров.

Руски министар је осудио оно што је назвао "напорима да се Русија на сваки начин казни" називајући санкције које су Русији завеле САД и ЕУ "апсурдним и неоснованим".

Западне санкције Москви уведене су 2014. због руске анексије Крима и сукоба у источној Украјини и Кијев и Запад су оптужили Москву да подржава побуњенике, што руске власти негирају. Лавров је говорио и о проблему Русије са Западом у сфери спорта. Руски спортисти су, након избијања афере са допингом, искључени са Олимпијаде 2016. у Рио де Жанејру. Међународни олимпијски комитет такође је суспендовао Русију са Зимске олимпијаде у Пјонгчангу (Јужна Кореја) у фебруару.

На Зимској олимпијади моћи ће да учествују само руски спортисти којима се то по њиховом личном захтјеву посебно одобри и то под заставом Олимпијских игара.

"Постоје индиције да, поред стварних случајева допинга међу нашим спортистима… постоји и оркестрирана кампања" чија је мета Русија, казао је Лавров.