Лавовски: ДПРС иде у Кину

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске "Био једном један лав", у режији Николе Бундала позвана је да учествује и на престижном фестивалу у Ксијану, Кина.

среда, 15 фебруара, 2023 / 07:12

Ово је након званичне селекције за фестивал "У коферу", у Ломжи, Пољска и 2. Новосадске позоришне игре, Србија, трећи овогодишњи међународни позив упућен на адресу Дјечијег позоришта Републике Српске .

Ансамбл националног театра тако путује у Кину, 27. априла гдје ће у граду Ксијан одиграти двије представе, а потом ће три представе, 29. априла играти у граду Баоји.

Тим поводом, данас је одржан оперативни састанак цијелог тима – умјетничког ансамбла и технике, како би организација овог важног путовања била благовремена, односно како би национални театар на највишем нивоу репрезентовао умјетност за дјецу Републике Српске.

Међународни позоришни фестивал за дјецу у Ксијану је један од највећих позоришних фестивала у Кини и сваке године позива више од 15 позоришних група из циjелог свијета да учествују на овом Фестивалу. Одржава се од 2016. године, у организацији Општинског бироа за културу и туризам Ксијан и Групе за сценске умjетности. Домаћин је Дјечије умјетничко позориште Ксијан које је до данас угостило укупно 137 продукција из 20 земаља широм свијета, са 557 представа.

Током боравка у Кини, гдје ће бити одржан и Међународни форум о луткарству, протоколом је предвиђено и представљање укупног рада и капацитети Позоришта, као институције, а глумци Ђорђе Јанковић, Свјетлана Андрић, Зорана Шуман и Никола Милаковић ће са колегама из цијелог свијета, учествовати у луткарским радионицама. Овим се, након 2018. године, када је ДПРС са представом "Фолклорна магија" гостовао у регији Дон Гуан, односно након 2 године короне, наставља снажно утемељена сарадња са Народном Републиком Кином у којој су умјетници Републике Српске високо цијењени и радо виђени гости.