Чари очију цхарних: ВИС Цхарна

Фронтал.РС од постанка промовише домаће стваралаштво у свим областима. Ово објављујемо, поред осталог, и да укажемо на културолошку појаву која нас дубоко чини некултурним и непсименим народом.

среда, 15 фебруара, 2023 / 08:08

Без обзира што им је име пјесме написано у српском облику (Маске, не Masks), слово Ч (чак и латиницом) је нешто што је непожељно код наших самопозваних баштиника "рокенрол културе". Језичком политкиком која се од 1945. године води из Београда, постали смо народ који презире сам себе у коријену. У свом језику и писму.

Готово да је немогуће разговарати о било чему са оваквом врстом музичара, а да пола ријечи у њиховом говору им не буду енглеске, као што су њиховим аналозима након 1389. вокабулар попуњавале турске ријечи у том обиму. Чији трагови се у нашем рјечнику виде и данас. Проблем је још и већи за српску културу, оног тренутка када почну да пишу.

На страну то да нам није јасно ко бесплатно промовише било коју робну марку, посебно међународну, али објавом фотографије смо принуђени, зарад домаћег добра, то учинити и ми. Задатак Фронтал.РС је да промовише домаће, а пресловљено на српско писмо, ово саопштење изгледа у цјелости овако:

"Цхарна" представља сингл "МАСКЕ"

Премијера новог сингла ће се одржати 15. фебруара у бањалучком Дому омладине
Бањалучки хард роцк бенд "Цхарна" најавио је премијеру новог сингла и видео спота за пјесму "Маске" која ће се одржати у сриједу 15. фебруара почетком у 19 часова у Дому омладине у Бањалуци.

По ријечима чланова бенда пјесма "Маске" већ неколико година стоји запакована у архиви бенда, али да је вријеме да се она подијели са широм публиком дошло тек сада.

"Пјесму смо снимили крајем 2019. године, и тема ове нумере су маске које људи у нашој околни свакодневно носе. Ми заправо не говоримо о хигијенским маскама, или маскама које смо сви били принуђени да носимо током пандемије вируса корона, већ о маскама које људи свакодневно носе стварајући другачију слику себе у друштву, или носе маске за неки "лајк" више на друштвеним мрежама", рекао је фронтмен бенда "Цхарна", Давид Јојић.

Разлог због којег пјесма и видео спот тек сада дочекују премијеру је управо коначно јењавање вируса корона, јер како кажу чланови бенда, нису жељели да се пјесма веже за овај свима тежак период.

"Нас је посебно нервирала забрана окупљања и сусрет са публиком, јер све ово радимо због те међусобне интеракције нас на бини и људи у публици. Нисмо жељели да објаљујемо неко "корона" издање онлине концерта, или неке "зоом" видео спотове, јер сматрамо да се тако не долази до срца публике", поручио је Јојић.

Пјесма је иначе снимљена у студију "Циритх Унгол" у Александровцу код продуцента Дражена Кецмана, док је за екранизацију "Маски" био задужен Бојан Мијатовић.

"За Драженом Кецманом сарађујемо већ дужи низ година, и чини нам се да он већ осјећа како бенд "Цхарна" дише и каквом звуку тежимо. Што се тиче видео спота, по први пут смо сарађивали са Бојаном Мијатовићем који је и заслужан за екранизацију "Маски". Својим идејама је учинио да пјесма добије коначну форму и на једноставан, а опет креативан начин пренесе поруку пјесме", рекао је Јојић.

Осим чланова бенда "Цхарна" у споту се још појављује и Драгана Радујко.
Бенд најављује да ће на премијери спота у сриједу 15. Фебруара у Дому омладине наступити и момци из бенда "КОБ", као и да ће публици представити и нове тематске мајице које су дизајнирали сами чланови бенда.

(Ми се, дакако, извињавамо уколико постоји (у српском или неком другом језику) ријеч "цхарна" која значи нешто друго од свог индоевропског коријена, чију чар носи породично и српски језик и радо ћемо објавити исправку уколико буде потребна.)