Лајпциг: Подјеле и пропаганда битније од књига

На Сајму књиге у Лајпцигу, који ће бити отворен данас, издавачи из Републике Српске представиће око 200 наслова. Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Бања Лука-Београд Никола Вуколић рекао је Срни да ће на штанду Српске у Лајпцигу од 16. до 20. марта бити представљена Задужбина и издања неколико издавача. Биће представљена издања Завода за […]

среда, март 16, 2011 / 11:45

На Сајму књиге у Лајпцигу, који ће бити отворен данас, издавачи из Републике Српске представиће око 200 наслова.

Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Бања Лука-Београд Никола Вуколић рекао је Срни да ће на штанду Српске у Лајпцигу од 16. до 20. марта бити представљена Задужбина и издања неколико издавача.

Биће представљена издања Завода за уџбенике и наставна средства Српске, "Бесједе" из Бањалука, "Арт принт" из Бање Луке, бањолучких књижевних заједница "Васо Пелагић" и "Јован Дучић", Издавачке куће "Библианер", Академије наука и умјетности Републике Српске, те подружнице Удружења књижевника РС Бања Лука, додао је он.

"Република Српска ће се на сајму представити са приближно 200 наслова. Осим дјела ових издавача, на сајму ће бити представљене и књиге појединаца које су то заслужиле квалитетом, те монографије објављене у Српској", рекао је Вуколић.

Он је нагласио да ће на штанду Српске бити одржано и “Кочићево подне“, у оквиру којег ће бити представљене одабране приповијетке Петра Кочића, затим “Андрићево подне“, посвећено јубилеју додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, док ће трећег дана бити уприличено “Књижевно подне“, на којем ће се представити књижевници из дијаспоре.

Република Српска представиће своје књижевно стваралаштво самостално на Сајму књига у Лајпцигу, иако је раније био предвиђен заједнички наступ са Федерацијом БиХ, а Министарство просвјете и културе Српске за наступ је обезбиједило 10.000 КМ.

Српска и Федерација не желе на исте дебате

Помоћница министра културе РС Ирена Солдат-Вујановић рекла је да је у Српској донесена оваква одлука јер је измијењен првобитни концепт договорен са партнерима из Министарства цивилних послова БиХ и Министарства културе и спорта Федерације БиХ, те да је изненада најављено одржавање панел дискусија о ратовима на Балкану на којима не би учествовао нико из Српске.

Она је додала да Влада РС није сретна што РС не наступа заједно са ФБиХ, како је то била намјера.

"Добили смо потпуно измијењен концепт представљања у Лајпцигу од онога који је био договорен у Сарајеву. На националном штанду су спомињани и Традуки, Гете институт и ‘Роберт Бош фондација’, а Управа овог сајма је требало да организује панел дискусију на тему ратовања на Балкану и трећи округли сто који говори о апсурдности књижевника балканске регије", рекла је Солдат-Вујановићева.

 

Саша Гаврић из Сарајевког отвореног центра истиче да му није јасно због чега су аутори и Министарство просвјете и културе РС одустали, јер о темама дебата не одлучује учесници Сајма.

Министарство просвјете и културе одлучило је да организацију одласка аутора, писаца из Републике Српске на Сајам у Лајпцигу повјери Задужбини "Петар Кочић" из Бањалуке.
Гаврић је подсјетио да су писци из ФБиХ и РС прошле године први пут заједно наступили у Лајпцигу.

Хана Стојић, селектор која је бирала ауторе који ће наступити из ФБиХ, каже да је Сајам у Лајпцигу културна манифестација која у фокус ставља аутора и књижевност, те да ту нема мјеста дневној политици.

Муслимански гастарбајтери само закухавају

Сандучићи електронске поште организатора сајма затрпани су поштом организације која се представаља као Друштво за угрожене народе, у којима се критикују учесници сајма који негирају "геноцид" над Бошњацима.

Драги пријатељи,

Молимо потпишите наш онлајн-апел који упућујемо директору Сајма књига у Лајпцигу поводом планираног наступа више аутора/истраживача на долазећем сајму (од 17.3.-20.03. 2011) који, између осталог, доводе у питање или потпуно негирају геноцид над Бошњацима. Молимо прослиједите апел даље.“

„Друштво за заштиту народа – секција за БиХ“ на свом сајту нема ову акцију. Широј јавности је ово „друштво“ познато по учешћу у организовању прикупљања средстава за финансирање тужбе БиХ за геноцид против Србије, али и спремности уступања преосталих средстава од ове тужбе за плаћање кауције за пуштање на слободу Јована Дивјака.

Понешто и о сајму и књигама

Ове године на Сајму у Лајпцигу у фокусу ће бити књижевност југоисточне Европе, а земља гост је Србија, која на овоме сајму наступа са 40 аутора.

Сајам књига у Лајпцигу други је по значају сајам на њемачком говорном подручју, послије франкфуртског, и један је од највећих сајмова књиге у свијету на којем се окупи више од 2 000 излагача и 150 000 посјетилаца.

Сајам је од изузетног значаја за промоцију књижевног стваралаштва са подручја бивше Југославије, а након што су Хрватска и Словенија већ биле почасне гошће сајма, ово године ће то бити Србија. 

Србија као овогодишња „земља у фокусу“, представиће више од 40 књижевника и 30 нових превода књига на њемачки језик. Програм који Министарство културе Србије припрема већ двије године, између осталог обухватиће и изложбу посвећену педесетогодишњици Нобелове награде додијељене Иви Андрићу.

Српски штанд који ће поред груписаних црно-бијелих фото-силуета писаца учесника красити и исписане мисли Иве Андрића свечано ће отворити директор Сајма, Оливер Циле, представници Владе Србије и амбасадор Србије у Берлину Иво Висковић, најављено је у публикацији “Литератур.рс”, коју је уз интернет сајт www.literatur.rs Министарство културе Србије представило овим поводом.0 КОМЕНТАРА

  1. Биће представљена издања Завода за уџбенике и наставна средства Српске, „Бесједе“ из Бањалука, „Арт принт“ из Бање Луке, бањолучких књижевних заједница „Васо Пелагић“ и „Јован Дучић“, Издавачке куће „Библианер“, Академије наука и умјетности Републике Српске, те подружнице Удружења књижевника РС Бања Лука, додао је он.

    Углавном све из Бање Луке, да ли то нико ништа не ради изван тог града, или је у питању незаинтересованост престонице за остатак РС?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *